BREAKING NEWS

Good news from Infectious! Here is what happened in the last 24 hours

Good news from Infectious! Here is what happened in the last 24 hours
x
BREAKING NEWS

The German ambassador goes to Basha's office, it is clarified what was discussed

The German ambassador goes to Basha's office, it is clarified what was
x
BREAKING NEWS

"Earthquake!" / Romanian media publishes the facts and writes about the radical changes that are expected to happen: The map may change, Albania and Kosovo will unite

"Earthquake!" / Romanian media publishes the facts and writes about
x
BREAKING NEWS

Art in mourning / Famous Albanian actor dies (NAME + PHOTO)

Art in mourning / Famous Albanian actor dies (NAME + PHOTO)
x
BREAKING NEWS

The clash between the presidency and the Government deepens / "Violates the constitution and the autonomy of the local government", Ilir Meta comes out with the latest decision

The clash between the presidency and the Government deepens / "Violates the
x
BREAKING NEWS

"Evidence for declaring 'non-women' provided by FBI and CIA", Spartak Ngjela detonates 'bomb' for Sali Berisha

"Evidence for declaring 'non-women' provided by FBI and
x
BREAKING NEWS

Ulsi Manja with 'strong hand', comes out with the important warning

Ulsi Manja with 'strong hand', comes out with the important warning
x
BREAKING NEWS

A great loss for Albanian art, the death of the famous painter, one of the best in the landscape genre (NAME + PHOTO)

A great loss for Albanian art, the death of the famous painter, one of the best
x

Kultura

The capital becomes the new art house, a competitive gallery in the region and beyond

The capital becomes the new art house, a competitive gallery in the region and

Tirana Art Gallery opens its doors this evening. The newest gallery in the capital, an important event for art and artists. A model institution, with a staff dedicated to the development of its activity. Dr. Abaz Hado "Grand Master" is a painter, graphic artist, researcher, art manager and director of the Tirana Art Gallery. A day before its opening, the director dr. Abaz Hado said that finally the capital of Albania becomes like all the capitals and municipalities of the world, which have their own gallery institution. "The gallery, which is conceived not only for visual art, but as a gallery which is for all art media. Its three halls, which are very nicely arranged, beautifully painted, lighted in a modern way, faced with this and with the experiences of the best museums in the world. So it's a gallery, which opens its own window with a very modern look. Everything organized in a way to perfection ", says among others dr. Hado. According to him, being in this form and in these parameters, they believe that they can cope with situations and media, as well as requests for institutions to better respond to European requests for public contact.

 Artists, who return to the memory of the public

Tirana Art Gallery (GAT) opens this evening, where art personalities and beyond will participate as guests. In its three halls are exhibitions of works by well-known Albanian artists. Director dr. Abaz Hado says that there is a great demand from the artists, when now the National Gallery of Arts (GKA) will be under reconstruction, but it is affordable by them. He explains that GAT also has an artistic council, which considers the requests of artists, artistic groups, trends, media and will decide. "We will have a calendar with the activity, of course the previous calendar is closed until December of this year", he says. Tirana Art Gallery opens this evening with a very meaningful exhibition, which has to do with the inspiration of artists to Tirana, which is the inaugural hall to continue and with exhibitions in the other two halls. Me in memorium for artists, who have passed away from covid-19. The works of the sculptor Arben Bajo and the famous painter and graphic artist Mustafa Arapi are exhibited. Director Abaz Hado, pointing to the gallery, says that it is these two exhibitions that on the one hand attract all the attention of artists to Tirana, while showing the maximum respect for those artists who have left their works and in a difficult period such as was codiv-19 tragically separated from life. "This is a sign of the consideration we have. We have previously decided that our policy should include not only the activities of current artists, but also non-living artists who have anniversaries. But also to those who live and are old, that their activity is already closed in the artistic aspect. We will bring them back to the memory of the public ", says dr. Hado.

Tre salla me ekspozita

Galeria e Artit Tiranë ndodhet në rrugën e “Kavajës”, në godinën ku është dhe prefektura. Një ambient shumë i mirë, me hyrjen nga trotuari. Sipërfaqet e ambienteve të galerisë janë të mjaftueshme. Janë 3 salla, që lidhen me njëra -tjetrën dhe përbëjnë një sipërfaqe shumë komode. Ekspozita për Tiranën është me punime nga autorë të njohur shqiptarë si Guri Madhi, Ismail Lulani, Lec Shkreli, Andon Kuqali, Hysen Devolli, Helidon Haliti, Ardian Isufi, etj. Salla me veprat e skulptorit Arben Bajo, që u nda nga jeta gjatë pandemisë përmban disa punime të tij. Drejtori i GAT dr. Abaz Hado shpjegon se është zgjedhur dhe një nga veprat simbol të këtij artisti të njohur. ““Nudo e ulur”, një vepër e jashtëzakonshme. Arben Bajo, një skulptor i jashtëzakonshëm përfaqësohet me 4 vepra në skulpturë të tij. Një skulptor, që ka një krijimtari shumë të pasur dhe me vlerë. Është fat që ne e kemi këtë ekspozitë, ndërkohë që kemi nderin ta respektojmë punën e tij. Ta kthejmë në memorien e publikut”, thotë dr. Hado. Në një sallë tjetër janë veprat e autorit të njohur Mustafa Arapi ndarë nga jeta po gjatë pandemisë. Dr. Abaz Hado tregon se janë dhe një pjesë e grafikave të tij më të suksesshme. “Një talent në fushën e grafikës. Kemi dhe disa autoportrete të tij ashtu siç kemi dhe biografinë, etj. Ne kemi vënë dhe disa objekte personale, ku është dhe një autoportret i tij viteve të Liceut Artistik. Është kaseta e parë e tij e vjetër kur ishte fëmijë, dhe më pas kaseta kur ka punuar gjatë kohës që ka qenë artist me emër me penelat dhe ngjyrat, por dhe një violinë e tij. Unë nuk e dija që Mustafa Arapi (Faja) i binte dhe violinës, por dhe veprat e tij janë të jashtëzakonshme”, vijon më tej ai.

 Aktivitetet në galeri

Drejtori i GAT dr. Abaz Hado tregon se kjo është një galeri në varësi të Bashkisë Tiranë. Këtë mbrëmje do të hapet me ekspozita të artistëve, por dr. Hado thotë se kanë dhe plane të tjera për galerinë e Tiranës, të cilat do ti shpalosin në strategjinë e tyre. “Besoj që opsionet e mia personale dhe të stafit tim i kemi, që kjo galeri të jetë një nga galeritë që do të funksionojë në mënyrë dinamike. Ne kemi menduar dhe do ta realizojmë patjetër, që në sallat e saj minimalisht do ketë një aktivitet në ditë. Një aktivitet në ditë, që ka të bëjë me lektoriume, me fëmijët, me edukimin, promovimin e librave artistikë”, tregon ai. Në planin e afërt siç ka pohuar dhe më parë dr. Hado do të organizojnë dhe një konkurs për rininë. “Mendojmë edhe koloni të artistëve të rinj. Fillimisht do jetë me artistët e rajonit shqipfolës. Por për herë të parë në Shqipëri do të organizohet Bienalja e Grafikës. Po ashtu në plane është dhe organizimi i ekspozitës së fundvitit në dhjetor për Tiranën me artistët e rinj, dhe në vazhdimësi do të ketë veprimtari që prekin aktivitete ndërkombëtare dhe lidhjet që do të krijojë galeria e Tiranës me galeritë e tjera”, thotë ai.

Muzeu me veprat e artistëve

 Një falënderim drejtori i GAT dr. Hado ka dhe për artistët, që iu përgjigjën thirrjes për të dhuruar vepra për muzeun. “Nuk mund të lë pa përmendur dhe pjesën time më për zemër, që gjej rastin të falenderoj gjithë artistët që iu përgjigjën thirrjes sime. Bëhet fjalë për krijimin e muzeut”, shprehet Hado. Muzeu tregon drejtori Abaz Hado ishte parashikuar, që do të kishte një inaugurim të përbashkët me GAT, por kjo do të jetë në një moment të dytë. “Ne do të marrim modelet më të mira se si funksionojnë dhe jemi duke punuar në këtë aspekt, që të bëjmë një muze modern. Këtu gjej rastin të falenderoj dhe prefektin aktual të Tiranës, por dhe atë më parë që u treguan dashamirës, duke na krijuar disa hapësira që nuk kanë qenë të përdorura në mënyrë efektive ose ishin të panevojshme dhe na krijuan mundësinë e sallave të ekspozitës. Salla e papafingos, që është një hapësirë e madhe do të krijohet muze. Aty janë mbledhur shumë vepra të krijuara nga artistët shqiptarë”, thotë ai.

Bashkëpunimi me institucionet e tjera

GAT do të ketë në aktivitetin e saj dhe bashkëpunime me Muzeun Historik Kombëtar, Galerinë Kombëtare të Arteve, me galerinë FAB të Universitetit të Arteve, dhe pse jo dhe me galeri në vende të tjera. Dr. Abaz Hado shprehet se janë duke bashkëpunuar dhe me platforma arti që operojnë sot në Shqipëri, si “Harabel”, me shoqata të artit, etj. Dr. Hado thotë se nuk është jashtë vëmendjes së tij dhe është duke kërkuar një menaxher. “Do të jetë menaxher ndërkombëtar, që lidh GAT me galeritë më të mira të botës. Për të krijuar një bashkëpunim dhe një shkëmbim eksperiencash, përvojash dhe eventesh, të cilat kanë të bëjnë me atë që Tirana të jetë modeli i asaj se si punohet dhe realizohet një institucion, duke afruar sa më shumë publik dhe artistë, mediume të reja për t’ju përgjigjur kërkesave në rritje që ka kryeqytetit”, shprehet mes të tjerave dr. Abaz Hado. Galeria e Artit Tiranë hap dyert këtë mbrëmje për artistët, institucioni më i ri në kryeqytet që do të jetë me aktivitete të ndryshme, por në vijim drejtori i saj dr. Abaz Hado shprehet se kanë menduar dhe një bibliotekë me libra arti, ndërkohë janë duke iniciuar dhe botimin e një reviste ose gazete.

Një galeri konkurruese në rajon

Galeria e Artit Tiranë (GAT) si institucion vendor i artit dhe kulturës, në varësi të Bashkisë së Tiranës, ku një nga qëllimet e saj është gjithashtu dhe edukimi i brezit të ri përmes arit pamor. Drejtori i GAT dr. Abaz Hado thotë se do të jetë një galeri arti konkurruese në rajon dhe më gjerë. “Një falenderim të veçantë ka sigurisht ideja e kryetarit të Bashkisë së Tiranës, ideja e të cilit gjeti zbatim, vizioni i tij, këmbëngulja e tij që ne të kishim një galeri që të ishte model. Nuk ishte thjesht për të bërë një institucion, por një galeri e cila do të jetë konkurruese në rajon dhe më gjerë”, shprehet mes të tjerave dr. Hado. Në vitin 1954, dr. Hado tregon u krijua për herë të parë një galeri në Tiranë, por me karakter kombëtar. Më vonë vijon ai mbajti emrin galeri e Tiranës, por kombëtare. Ashtu sikurse ka qenë dhe një sallon arti që ishte si salloni i Tiranës, por më shumë salloni i galerisë së arteve. Ndërkohë në 1974 shprehet dr. Abaz Hado kur u ngrit godina e re u krijua galeria ku është sot dhe u quajt galeria e Tiranës, por pak më vonë Galeria Kombëtare e Arteve siç është dhe sot. “Por si galeri e Bashkisë së Tiranës kjo është e para. Ka qenë dhe një tentativë pak vite më parë, por nuk u realizua dot, për arsye sepse në art nëse merren vendime duhet të realizohen. Dhe këtë e realizojnë ato ekipe që kanë dëshirën, pasionin vullnetin dhe dinamikën, vizonin dhe kuptojnë rëndësinë që kanë institucione të tilla”, shprehet dr. Abaz Hado.

Skulptori Arben Bajo

Skulptori i njohur Arben Bajo humbi betejën me covid-19 në moshën 53-vjeçare. Arben Bajo ishte skulptor dhe pedagog në Akademinë e Arteve. Arben Bajo lindi në vitin 1967 në Gjirokastër. Kreu liceun në Fier dhe studioi skulpturë në Akademinë e Arteve të Bukura, në Tiranë, (1988-1992). Ai hapi ekspozita personale në Shqipëri dhe jashtë vendit, duke marrë vlerësimin e publikut dhe kritikës. Gjatë gjithë krijimtarisë së tij Arben Bajo njihet si skulptor figurativ, por me një këndvështrim bashkëkohor. Në aktivitetin e tij ndër vit, ai numëron nëntë ekspozita personale e të pafundme kolektive dhe ajo që vërehet më së shumti në veprat e tij janë mesazhet, që përcjell për humanizmin. Është realizuesi i shtatores së At Zef Pëllumit, Asim Zenelit, Vaçe Zelës në Lushnje, etj. U nda nga jeta më 9 gusht të vitit 2020.

Piktori Mustafa Arapi

Mustafa Arapi was born in Tirana on July 23, 1950 and graduated in 1979 in painting at the Faculty of Visual Arts at the Academy of Fine Arts in Tirana. After his studies he gave his valuable contribution to the Institute of Cultural Monuments in Tirana, as a restorer of Byzantine works of art, to return again to the position of head of the Art Sector, also at the Institute of Cultural Monuments in the years 1993 - 2006. Mustafa Arapi is known for his extraordinary contribution to the restoration of Byzantine works of art and hundreds of square meters of frescoes, both in the church of St. Mary in Leusa of Permet and in the Church of St. Mary in Vlahogoranxi, painter Onufër Qioriotit and Alivizit, of the Church of Saint Thanas in Karavasta and in many others throughout Albania. He passed away on January 21, 2021.

The capital becomes the new art house, a competitive gallery in the region and

The capital becomes the new art house, a competitive gallery in the region and

The capital becomes the new art house, a competitive gallery in the region and