BREAKING NEWS

The broken Rama-Vu?i?-Grenell-Thaçi negotiations for the sale of the North have set fire to the Kosovo issue and the Albanian lands

The broken Rama-Vu?i?-Grenell-Thaçi negotiations for the sale of the
x
BREAKING NEWS

SPAK deposes Fatmir Mediu, requests for 90 defense witnesses drops, GJKKO summons Shkëlzen Berisha and 71 prosecution witnesses for the "Gërdec" affair

SPAK deposes Fatmir Mediu, requests for 90 defense witnesses drops, GJKKO
x
BREAKING NEWS

The American man who will sink Shkëlzen Berisha enters the scene, this is what the "key" witness of the Gërdec tragedy is expected to say

The American man who will sink Shkëlzen Berisha enters the scene, this is
x
BREAKING NEWS

SPAK is not separated from Saimir Tahir, the former minister's property is under investigation after signals from foreign services

SPAK is not separated from Saimir Tahir, the former minister's property is
x
BREAKING NEWS

SPAK files on "EncroChat" and "Sky" interceptions with criminals, Balla warns of "earthquakes" in the State Police

SPAK files on "EncroChat" and "Sky" interceptions with
x
BREAKING NEWS

The anti-American Berisha-Bardhi squad collapses, the number of deputies' participation drops, the desertion from the political action of the former General Secretary of the DP begins

The anti-American Berisha-Bardhi squad collapses, the number of deputies'
x
BREAKING NEWS

Edi Rama receives instructions from Vu?i? about the situation in the north of Kosovo, here is the document that breaks down the sensational behind-the-scenes

Edi Rama receives instructions from Vu?i? about the situation in the north of
x
BREAKING NEWS

OLAF will continue investigations into funds from IPARD II; No disbursements from the program are scheduled until 2025

OLAF will continue investigations into funds from IPARD II; No disbursements
x

Kultura

Jaho Brahaj: Endangered museum objects in museums that do not have the conditions, today and the law on inheritance is a labyrinth, which even those who drafted it do not know how to solve

Jaho Brahaj: Endangered museum objects in museums that do not have the

The conditions of preservation of objects in some museums are worrying, but the problem is that we also have a lack of museological specialists. The researcher Jaho Brahaj criticizes the Ministry of Culture, which, according to him, has the task of providing methodical assistance to local museums. In the interview for "SOT" newspaper, researcher Jaho Brahaj says that with what is required and looking at the requirements of the time, we are not contemporary in the conception and preservation of museum objects. According to him, a museum must meet certain conditions, otherwise it is destroyed by time and this is the gangrene for our museums. The researcher Brahaj says that even the national museums, which depend on the Ministry of Culture, have problems with the preservation conditions of the objects, but the fund of museum acquisitions is also worrying, which according to him in these 30 years is negligible.

-You have from time to time expressed yourself about the problems that exist today in some museums in our country. This month, on May 18, the International Day of Museums was marked. How important are local and national museums and their assets to you?

In a simple analysis, it comes to the conclusion that today the country's museums are more of a legacy from before the 90s. The International Day of Museums also found Albania with some achievements from the museums that were inherited and with some evaluations and achievements in the years of transition. But with what is required and seeing the demands of the time, we are not contemporary in the conception and respect of the preservation of museum objects.

- You say that looking at the requirements of the time, we are not contemporary in the conception and preservation of museum objects. Where does this come from?

This comes first, because we do not receive attention from the central institutions, such as the Ministry of Culture and also from the local government. A lot of work is done to justify the fact that we are working in this direction and only with propaganda campaigns. Albania has several national and local museums. And what is their condition? First, we do not have storage conditions, this endangers the museum objects themselves, and secondly, there is a lack of museological specialists. Even with those museums that we have inherited, there are many problems in conception (or sometimes re-conception of platforms), such as in the Museum of Medieval Art in Korça. It was a Museum of Medieval Art and has turned into a museum of medieval ecclesiastical art only during the period of the wild influence of the Greek state. Since we are here, even after the reconstruction of the building turned from a museum to an exhibition without museum criteria, with the tendency for each object to be exhibited compressed, without breathing, not harmonizing the ratio of objects in the exposition and the fund with artefacts-values ??that are continuously re-exhibited to maintain the continuous interest of visitors. Objects from the Albanian medieval period that were not related to ecclesiastical art were completely eliminated. Museums are temples that are enriched by the forms of purchases and gifts. The fund of museum acquisitions in these 30 years is negligible and if we mention it in numbers it is a shame for the institutions and for anyone else. A museum must fulfill certain conditions otherwise it is destroyed by time, and this is gangrene for our museums. Even the national museums that depend on the Ministry of Culture do not even have the most necessary preservation elements, which is the elementary and basic criterion of a museum. The Ministry of Culture is tasked with methodical assistance for local museums, which are dependent on the local government (municipalities). But this ministry does not even think about qualification, coordination and study for local museums, so that when it is not interested in propaganda, it neither maintains nor remembers about the objects declared cultural monuments, but constantly removes this status for various interests , without prior studies and discussions with heritage specialists. Not everything is just gray and black. We have valuable museums that are being worked on, such as Onufri and Berat Ethnographic Museum, Shkodër Municipality Museum. so that when he is not interested in propaganda, he neither maintains nor remembers about the objects declared cultural monuments, but constantly removes this status for various interests, without prior studies and discussions with heritage specialists. Not everything is just gray and black. We have valuable museums that are being worked on, such as Onufri and Berat Ethnographic Museum, Shkodër Municipality Museum. so that when he is not interested in propaganda, he neither maintains nor remembers about the objects declared cultural monuments, but constantly removes this status for various interests, without prior studies and discussions with heritage specialists. Not everything is just gray and black. We have valuable museums that are being worked on, such as Onufri and Berat Ethnographic Museum, Shkodër Municipality Museum.

 

-Çfarë mund të na thoni mbi projektin për muzeun Etnografik të Tiranës. Ju si e shikoni?

Kemi publikime dhe angazhime edhe për një Muze Etnografik të Bashkisë Tiranë, por që në fillim me vepra tregohet se kjo është punë e pa studiuar dhe pa kritere të drejta. Për të ngjallur megalomanitë se po bëjmë punë te mëdha shpallet e kërkohen arkitektë nga bota.  Banesën qytetare shqiptare e kanë studiuar dhe kemi dhe monografi shkencore nga studiuesit tonë. Për fat kemi dhe arkitektë studiues për këtë fushë, e unë po përmend p.sh. Prof. Pirro Thomën. Pra kërkojmë të gatuajmë një gjellë tradicionale shqiptare, por guzhinierin domosdo do ta marrim nga jashtë, dhe kështu i rrisim vetëm propagandën por në dëm të vlerësimit. Kjo mendësi ka pasur edhe dështime me importim arkitektësh si. p.sh. me muzeun Marubi, ku për vizitorin ma shumë shpaloset si një ekspozitë fotografike se sa një muze të dinastisë së fotografëve të Shkodrës. Këto janë rrjedhojë që nuk kemi muzeologë ose dhe ata qe janë nuk pyeten dhe përfillen, se ata që nuk e njohin këtë fushë duan të vetëlavdërohen se po angazhojnë të huajt, që në fakt ju duhet punë e mundshme për të njohur historinë dhe pasurinë trashëgimi të kombit tonë. Kemi ende muze në shekullin XXI që ekzistojnë vetëm si numër dhe kanë tabelat dhe shfaqen aty këtu në Facebook si të tillë, por që nuk kanë as objekte të mirëfillta muzeale dhe nuk i viziton kush.

 

-Ju më parë jeni shprehur dhe për GKA, sot çfarë është shqetësuese për ju në punën që po bëhet?

Problem shqetësues është dhe Galeria Kombëtare e Artit në Tiranë dhe po në këtë rrugë po futet Muzeu Historik Kombëtar. Galeria ka vite në rikonstruksion dhe ka disa vite që shtyhet në kohë kjo ndërmarrje. Galeria ka statusin si Muze i Artit Pamor Shqiptar, por ky status nuk ka as një studim dhe as një platformë. Kështu po veprohet edhe me Muzeun Historik Kombëtar, thuhet do rikonstruktohet dhe do përmirësohet ekspozimi, por as për njërën dhe as për tjetrën nuk ka asnjë konceptim konkret, kush do i ndërmarr këto nisma, mjafton që edhe ky nga ministria u vendos që të administrohet me një të deleguar pa emërim. Kemi dhe ligjin për trashëgiminë në mbrojtje të burokracisë dhe dëmit që i vjen pasurisë sonë trashëgimi.

 

-Pse sipas jush ligji për trashëgiminë kulturore dhe muzetë është në dëm të trashëgimisë sonë?

Është një ligj që nuk është as dele as dash, as mish as peshk. Për çdo specialist të trashëgimisë që ndërmerr një lexim të këtij ligji voluminoz, pasi kalon kapitujt e parë ngatërrohet, se vetë ligji hidhet degë më degë dhe nuk ka as një fillim dhe as mbarim. Kur u miratua u përcaktua që kërkoheshin mbi 96 VKM që të funksiononte, deri më sot nuk është miratuar as një Vendim i Këshillit të Ministrave për këtë ligj, që është një labirint që nuk dinë ta zgjidhin as ato që e hartuan, le pastaj që ato që e miratuan në Kuvend nuk dinin se për çfarë flitej. Kjo ka lënë në pauzë edhe disa nisma që ishin ndërmarrë dhe po viheshin në udhë për muzetë dhe për pasurinë trashëgimi kulturore materiale dhe shpirtërore. Ja, po përmendim dhe një fakt. Në Muzeun e Lushnjës ka 34 vite që ka një material të pasur arkeologjik të bllokuar në një dhomë të veçantë. Është fondi i ish muzeut të lavdërueshëm të Divjakës, muze i cili u ngrit para viteve ‘90-të dhe nuk hapet dhe as nuk inventarizohet që kur u muar pasuria e tij në ruajtje.  Në përvjetorin e UNESCO-s para pak vitesh UNESCO bëri një thirrje, që gjithë vendet anëtare të dhuronin nga një objekt përfaqësues të trashëgimisë për ekspozim të përhershëm pranë selisë së saj. Me vendim të Këshillit të Ministrave pa një studim dhe vlerësim se kush mundet të ishte objekt përfaqësues i joni, ju dhurua ikona “Shpërfytërimi”. Se kështu mendonin administratorët (nuk u pyetën specialistet) se ikonat janë përfaqësuese të trashëgimisë tonë. Për këtë u shkrua në media e faqe zyrtare, pati edhe nga ata që e quajtën humbje të trashëgimisë. Nejse. Fakti- pas kremtimit të përvjetorit, UNESCO e ktheu ikonën, pa motivacion, por duke ju treguar që nuk ishte përfaqësuese e pasurisë dhe historisë tonë.

 

-Ju shpreheni për probleme të ndryshme, por pse sipas jush mungon vizioni dhe koncepti i punës dhe veprimtarisë se institucionit muze?

Përshembull ja u mbyll Galeria Kombëtare e Arteve. Pse nuk organizohen ekspozita me këtë pasuri në rrethe? P.sh. në galerinë e Shkodrës mundet dhe duhej të ekspozoheshin vepra të krijuesve shkodranë që janë pasuri e kësaj galerie, po kështu Vlora kishte një bum që u quajt dhe Shkolla e Artit Vlonjat, pse këto vepra të mos i shikonte publiku vlonjat dhe vizitorë të shumtë në sezonin turistik. Sa mirë për Vilën e Pritjes Shtetërore në Vlorë janë marrë (huazuar) rreth 30 vepra nga Galeria e Arteve në Tiranë që elita ti shikojë në Vlorë. Këto ditë disa objekte arkeologjike të Shqipërisë po ekspozohen në SHBA, kjo është ekspozitë ndërkombëtare ku edhe shteti i Kosovës përfaqësohet me objekte kyçe të trashëgimisë së saj. Në mes të Kosovës dhe Shqipërisë organizohen mbledhje të përbashkëta ndërqeveritare, ku bie në sy zbukurimi festiv me motive qilimash e përqafime ministrash e kryeministrash. Është e domosdoshme që të organizohen ekspozita të përbashkëta me artefakte Iliro-Arbërore, se kufijtë i kemi të ndarë administrativisht, por jemi e njëjta etni me pasuri po të njëjtat objekte. Dhe kjo kur të huajt po na i bashkojnë në të njëjtat stenda ekspozimi. Meqenëse jemi tek Kosova, Muzeu i Lidhjes Shqiptare të Prizrenit është muzeu i mbarë shqiptarëve, edhe në kohën e luftës kundër Revizionistëve Shqipëri Jugosllavi, etj, shteti shqiptar ka dhënë kontribut me eksponante për këtë muze mbarëkombëtar. Jemi në prag të takimeve ndërqeveritare dhe të Përvjetorit të Lidhjes. Domosdo ndoshta do e vizitojnë këtë muze ministrat, por nga ana tjetër po e ndajnë e parcelizojnë trashëgiminë tonë etnike, duke paraqitur Dosjen e Lahutës së Eposit Shqiptar në UNESCO, duke veçuar dhe ndarë Kosovën. Trashëgimia është pasuri etnike dhe nuk imagjinohet ti vihen kufi. Siç u shpreha, në një analizë të thjeshtë arrin në përfundimin se sot muzetë e vendit janë më shumë trashëgimi e para viteve ‘90. Edhe muzetë që kanë numrin më të madh të objekteve muzeale e të vizitorëve janë me objekte dhe artefakte të mbledhura, studiuara dhe dokumentuara në atë periudhë, duke filluar nga Muzeu Marubi, Muzeu Historik Tiranë, muzetë etnografik dhe ai Onufri në Berat, Muzeu i Artit Mesjetar në Korçe, muzetë e Krujës, etj, e kështu me radhë. Ai sistem i para viteve të ‘90-ta punonte për ngritjen e muzeve edhe si forma propagande, por sot në disa muze kemi mbetur me ato platforma dhe përmbajtje. Edhe më keq, faktet na flasin që do kemi bjerrje, p.sh po shkojmë edhe drejt humbjes së muzeumit të Butrintit, etj.

Interviewed by: Julia Vrapi