BREAKING NEWS

The German journalist mocks Rama: the best prime minister that Serbia has had since the time of Nikola Paši?

The German journalist mocks Rama: the best prime minister that Serbia has had
x
BREAKING NEWS

The British show handcuffs to Sali Berisha, Ambassador King Smith wants to start a criminal investigation against the corrupt, calls on the authorities to act on London's decisions

The British show handcuffs to Sali Berisha, Ambassador King Smith wants to start
x
BREAKING NEWS

Romeo Kara reveals for the first time the scorching evidence that will sink Meta about the "CEZ-DIA" affair, here are the evidence that SPAK has in its hands, the role of Sali Berisha and Ismailaj's sudden move that could "blow up" the investigations

Romeo Kara reveals for the first time the scorching evidence that will sink Meta
x
BREAKING NEWS

Altin Dumani confirms it, SPAK starts the investigation for the Zen tower in Berisha in the middle of Tirana, the prosecutor of the case is appointed, here is the evidence from the file that risks sinking high-ranking officials and well-known businessm...

Altin Dumani confirms it, SPAK starts the investigation for the Zen tower in
x
BREAKING NEWS

Corruption files fill the offices of SPAK, the USA is a threatening message to Albanian politics for the dark days that are knocking

Corruption files fill the offices of SPAK, the USA is a threatening message to
x
BREAKING NEWS

The meeting of "non-women" with the deserters of Lulzim Basha fails this week, Bardhi is happy with Berisha after the rejection of the post of Secretary of "Foltor"

The meeting of "non-women" with the deserters of Lulzim Basha fails
x
BREAKING NEWS

On October 3, Shkëlzen's fate will be decided, this is how the investigation of the "Gërdec" file for the son of Sali Berisha can take a big turn, the families of the victims request the testimony of 12 other witnesses, among them the Krushku of Fatmir...

On October 3, Shkëlzen's fate will be decided, this is how the
x
BREAKING NEWS

The name of betrayal is Edi Rama, this is how the Albanian prime minister is "stabbing Kosovo in the back", his voice in unison with the Serbs Vucic and Dacic

The name of betrayal is Edi Rama, this is how the Albanian prime minister is
x

Kultura

Albanianological institutes are transferred to the Academy of Sciences, Skënder Gjinushi: Increases cooperation and facilitates scientific work

Albanianological institutes are transferred to the Academy of Sciences,

Vendimi për Akademinë e Studimeve Albanologjike, me transferimin e instituteve  do të rrisë kapacitetin intelektual në kërkimin shkencor shqiptar. Kështu u shpreh kryetari i Akademisë së Shkencave akademik Skënder Gjinushi pas vendimit të qeverisë. Dje kryesia e ASH paraqiti qëndrimin, duke theksuar se ky vendim nuk nënkupton shkrirje të Akademisë së Studimeve Albanologjike dhe instituteve të saj. Kryetari i ASH Gjinushi tha se ASA kishte mundësinë ose të kthehej në shkollë të lartë ose të dilte nga ai institucion, duke u bashkuar me Akademinë e Shkencave. “Do të punohet për të rritur kapacitetin intelektual në kërkimin shkencor në tërësi. Ardhja e Akademisë së Studimeve Albanologjike pranë nesh lehtëson punën shkencore dhe rrit bashkëpunimin. Ligji për arsimin e lartë rregullon funksionimin e shkollave të larta. Atëherë ASA duhet të zgjidhte ose të bëhet shkollë e lartë ose të dalë nga institucioni. Pjesën e shkollës së lartë ASA nuk e do as vetë, sepse ajo do e linte Shqipërinë pa institute albanalogjike”, tha Gjinushi. Institutet deri dje në përbërje të Akademisë së Studimeve Albanologjike, sipas kreut të ASH nuk varen, por bëhen pjesë e rrjetit kërkimor akademik, duke administruar vetë buxhetin dhe vendimmarrjen. “Nëse buxheti i ASA-a shkonte nëpërmjet ministrisë, tani do të vijë nëpërmjet akademisë, ligji ynë e thotë qartë që institutet do të jenë autonome. Nuk bëhet asnjë shpenzim pa firmën e drejtorit përkatës. Pra kjo është fitim autonomie, sepse në fund të fundit varësia tregohet në financim dhe në zgjedhje të personelit. Në vend të Bordit Administrativ, do të jetë një Bord drejtorësh që vetë-administrohet”, tha ai.

 The problem of legal status

The cooperation for the three major projects in Albanianology, according to the president of the Academy of Sciences, has proven that the union is the solution to realize the institution's mission. "The union has passed through two decisions: 1. For two years, by decision of the Assembly, the Academy of Sciences has requested the reunification of the Albanian institutes that were separated from it in the 2007 reform. The Ministry of Education and Sports recently solved the problem of absence until yesterday of the legal status of the Academy of Albanological Studies", he said. According to Gjinushi, the transition of the Academy of Albanological Studies from an institution dependent on the government to the system of the Academy of Sciences is a transition from political dependence to academic autonomy. According to him, the government's decision to merge ASA with the Academy of Sciences not only opens the prospect of further reformation, but solves a problem of the very functioning of the national scientific research system. "This merger is not done to reduce the number of scientific employees, as happened in 2008, when about 150 people were removed from scientific research, but to increase their number and strengthen research, as well as to raise the status of the researcher," he said. he. The government's decision was welcomed by ASH, but the Senate of the Academy of Albanological Studies was completely against this decision, describing it as a political decision that affects the science of Albanology in Albania, which was drafted without consultation and without transparency. but to increase their number and strengthen the research, as well as to raise the status of the researcher", he said. The government's decision was welcomed by ASH, but the Senate of the Academy of Albanological Studies was completely against this decision, describing it as a political decision that affects the science of Albanology in Albania, which was drafted without consultation and without transparency. but to increase their number and strengthen the research, as well as to raise the status of the researcher", he said. The government's decision was welcomed by ASH, but the Senate of the Academy of Albanological Studies was completely against this decision, describing it as a political decision that affects the science of Albanology in Albania, which was drafted without consultation and without transparency.