BREAKING NEWS

The behind the scenes of the first news edition on Top Channel are whitened for the first time / Monika Stafa makes a strong confession, tells the conversation with Enkel Demi: It seems to me that we stinked (You will not believe what the news anchor l...

The behind the scenes of the first news edition on Top Channel are whitened for
x
BREAKING NEWS

Fight breaks out for FSHF, international investigation is required for Armand Duka, FBI, DEA, Scotland Yard and SPAK come into play

Fight breaks out for FSHF, international investigation is required for Armand
x
BREAKING NEWS

2 sensational files are expected to explode soon from SPAK, risk arrest of dozens of officials involved in scandals, under investigation several former ministers

2 sensational files are expected to explode soon from SPAK, risk arrest of
x
BREAKING NEWS

Turkish media criticizes Albanian government: American hospital the main source of funding for the Gulenists, Rama gave hemodialysis

Turkish media criticizes Albanian government: American hospital the main source
x
BREAKING NEWS

"God hold your hand" / Klodiana Lala reveals what is happening in this city of Albania and raises the alarm: Fathers are being killed in ...

"God hold your hand" / Klodiana Lala reveals what is happening in this
x
BREAKING NEWS

Black in Albanian cinematography! The famous actor passed away at the age of 70

Black in Albanian cinematography! The famous actor passed away at the age of 70
x
BREAKING NEWS

Covid-19 in Albania / Over 1000 infected, 8 victims registered in the last 24 hours

Covid-19 in Albania / Over 1000 infected, 8 victims registered in the last 24
x
BREAKING NEWS

Ardian and Florenc Çapjas right wing executed with firearms in Belgium

Ardian and Florenc Çapjas right wing executed with firearms in Belgium
x

Sport

Hektor Shaqiri: Pirro Dhima trained like crazy, the results of my athletes over the years are still unbroken

Hektor Shaqiri: Pirro Dhima trained like crazy, the results of my athletes over

Weightlifting is the sport that has given Albania more medals from international competitions. Undoubtedly, it has had its problems, rebellions and shortcomings, but in summary, weightlifting is one of the sports that has made Albanians proud in the big events of European and world sports. This sport still has the charm of high qualities, but as in any other sport there is a decrease in the number of athletes and this fact is worrying a lot the leaders of the sport and especially the coaches. To see how it was and how it is, the newspaper "SOT", interviewed the coach with almost half a century of experience, Hektor Shaqiri, from whose work have emerged many national champions and record holders, but also athletes of the highest European world caliber like Mirjan Hakani , Ilir Suli or Romela Begaj. It seems surprising how such a coach, who has won medals on four continents, has not yet been awarded the title of "Grand Master", as has been given to many other personalities by weightlifting. In this interview, Shaqiri recalls that the most disciplined athlete in training and who worked like crazy was Pirro Dhima, while he sees the future of our barbell as not very promising.

- Recently, a specialist reminded me, with facts, that the biggest champions had come out of Elbasan ....

We should not enter into this debate, because the time was such in that period that the teams had to have at least 16 licensed athletes and not be in vain, but with high results. In that period Elbasan had Luan Shabani, with coach Agim Hushi, weightlifter with high results of course, but let us not forget that Tirana had Pirro Dhima, who came to our team in 1983. In fact, after that year came many athletes little ones who had very good results. Eljon Ago was the record holder of the Albanian National Team, in the weight of 90 kg. Armando Meçe became national champion in 2002. He had offers from Italy but failed to register. He fled to join Italy, but failed and never returned. After him come the champions Daniel Godelli, Endri Haxhihyseni, Endri Karina and further Romela Begaj.

- You have been retired from weightlifting for more than a year now. Your contribution as a coach is very long. Which athletes would you single out from that generation?

When your athletes become champions, the joy of a coach is indescribable. The success of the athlete is at the same time the success of the coach. I started my career as a coach on November 17 of that time, in Tirana, in 1972. After several years of work experience, I became the head coach of Tirana and then, in 1986, the coach of the national youth team, with which I participated regularly in the Balkan championships of the time. I started with third place in Bulgaria in 1987, then second place in Turkey in 1988 and in 1989 Balkan champion in the event played in Yugoslavia. We also became Balkan champions in the activity held in Korça in 1990. Later I was also the coach of the Adult National Team and the women's national team. The first team I coached were junior athletes, 13 years old. The first record holder was Mirjan Hakani, a very powerful athlete, but the champion and record holder was also Bashkim Grëblleshi, as well as Vasil Lici. I want to emphasize that these were the first three champions and the first three record holders to come out of my hands as a coach.

Ndiheni i kënaqur me punën tuaj, me rezultatet e arritura?

Natyrisht që jam i kënaqur. Unë e kam thënë shpesh që jam trajner që ka marrë pjesë në aktivitete të zhvilluara në pesë kontinente, prej të cilave në katër kontinente kam marrë medalje. Në të vetmin që nuk mora ishte Australia, ku Ilir Suli, edhe pse ishte pretendent, zuri vendin e pestë. Me këtë rast i sfidoj edhe trajnerët kritikë ndaj meje: të dalë ndonjëri e të thotë kush ka fituar më shumë se unë. Dikush përmend medalje në botëror, e kam marrë edhe unë me Ilir Sulin në Botërorin e vitit 2002, medalje argjendi. Madje kam shënuar edhe rezultate të larta me sportistët e mi, rezultate që as nuk u afrohen kampionët e sotëm. Në vitin 2000, Ilir Suli ka garuar në peshën trupore 77 kg dhe ka ngritur 165 kg në shkëputje dhe 195 kg në shtytje. Në dygarësh kjo shifër është 360 kg, cili sportist kampion tjetër që ka garuar për Shqipërinë i ka këto rezultate? Është gati 20 kg mbi rezultatin e kampionit të sotëm. Në peshën trupore 85 kg, Suli ngriti 380 kg në dygarësh, respektivisht 175 në shkëputje dhe 205 në shtytje. Këto janë rezultatet më të larta që kemi ne në garat ndërkombëtare. Shumë i mirë ishte dhe Ilir Kafarani, por ai e kishte më të mirën në shtytje, ndërsa kishte dobësi në shkëputje. Sportistë të mirë e cilësorë në rezultate kemi pasur shumë edhe pas vitit 2000.

- E megjithatë, duket se nuk i kanë lexuar arritjet tuaja përderisa mungon propozimi i emrit tuaj për “Mjeshtër i Madh” tek Presidenti i Republikës...

Unë jam vlerësuar tri herë me “Naim Frashëri”, i fundit “i artë” dhe këtë ma ka dhënë një njeri i lartë, si presidenti Alfred Moisiu, të cilin e respektoj më shumë në Shqipëri. Sa për Presidentin, ai e di se me cilën parti jam unë, pasi nuk ndryshoj që nga 1991.

- Cilët kanë qenë sportistët më të disiplinuar? Flas jo vetëm për realizimin e provave, por më së pari në regjimin stërvitor....

Një sportiste që unë dua ta veçoj në këtë drejtim është Romela Begaj. Kjo sportiste plotësonte mbi 9% të konditave që kërkonte një trajner dhe pritshmëritë që do t’i dëshironte çdo trajner. Romela kishte teknikë, përshtatshmëri, disiplinë stërvitore. Padyshim që nuk mund të lë jashtë vëmendjes Pirro Dhimën, i cili vinte në stërvitje dy orë para orarit dhe ishte i fiksuar për të bërë fort stërvitje. Në stërvitjen e Pirros vinte i gjithë fisi, dikush me arra e dikush me mjaltë, që t’i krijonin atij kushte sa më të mira e optimale, pasi edhe pritshmëritë e tij ishin të mëdha. Dua të them se Pirro Dhima stërvitej si i çmendur. Për shkak të rezultateve të tij ka marrë trajtim 500 lekë në ditë në atë kohë. Për të kuptuar që bëhej fjalë për shumë para kujtoj se gjella më e shtrenjtë bënte vetëm 22 lekë. Natyrisht që i tepronin paratë. Po kaq e ka pasur trajtimin edhe Luan Shabani. Këta sportistë kur shkuan në Greqi ishin të formuar, kishin performuar në garat ndërkombëtare. Vërtet Greqia u mori frytet e rezultateve, por ata ishin fryti ynë.

- Me këto shifra që ju përmendni duket se sistemi i kaluar s’paska qenë mizor, përkundrazi, paska stimuluar shumë talentet, apo jo?

Në disa drejtime as nuk i afrohemi dot atij sistemi, ta themi të vërtetën siç është. Kryesorja e mbi gjithçka, ai sistem i siguronte sportistët, figuronin në librezat e punës. Të vjen keq, kur dëgjon që Ilir Suli, kampion i madh padiskutim, pas vitit 1990 nuk ka librezë pune, në një kohë që ky sportist ka garuar për përfaqësuesen e Shqipërisë në kushedi sa aktivitete dhe ka punuar për imazhin e vendit e për rezultatet sportive të këtij vendi. Ju nuk do ta besoni, por para vitit 1990 Ilir Suli figuron me librezë pune. Pse? Sepse më 1988, kur ishte vetëm 13 vjeç, kapi normat e profesionistit. Ndërsa pas 90-s s’pati librezë e rrezikon të mos marrë pension, ky është turp për një shtet dhe dallimin bëjeni vetë. Kishte rezultate e masivitet në atë kohë sepse shefi i klubit bënte kontrolle herë pas here, kërkohej pasqyrim i punës, kërkoheshin rezultatet. Ai vinte dhe nëse nuk gjendeshin në stërvitje 16 vetë sikurse e kërkonte rregullorja, të ikte trajtimi që të jepte, pra të iknin orët e punës. Do apo nuk do ishte i detyruar të punoje fort me të rinjtë. Ka pasur rregulla dhe bazat janë hedhur që atëherë.

- Po baza materiale si paraqitej?

Varet nga pikëpamja që e sheh, por ju siguroj që sportistit ia jepte klubi të gjitha, gjë që sot nuk ndodh e sportisti kur t’i blejë vetë me lekët e xhepit. Bluza e këpucë u jepte klubi në atë kohë çdo gjashtë muaj, kishte magazinë për këto gjëra. Ne ndodheshim tek palestra pranë “Farie Hotit”, ishte palestër e mirë. Pas 90-s objektet u privatizuan, kurse atë që kishte klubi i Tiranës e mori kisha.

- Këtë vit ishte Olimpiada e Tokios. Si mund ta përshkruash performancën e shtangës tonë atje?

Më erdhi keq, nuk ka bërë vaki të ketë një keqmenaxhim të garës si këtë herë. Ne na mposhti bateria B, e përse? Sepse nuk kishte strategji efikase dhe llogaritje të pozicioneve. Kur hyn në një garë duhet ta shohësh rezultatin e baterisë B. Sportisti doli e mbajti qëndrim dhe i mbrojti, por kjo mangësi është në pozitën e trajnerit. Për mua ishte fat që doli i katërti, sepse, ashtu si shkoi gara, mund të dilte më keq. Llogaritë bëhen me baterinë B, sportisti duhet të ngrejë 1 kg më shumë që të shkojë përpara. Kjo ishte hera e parë që një sportist në B merr medalje në Olimpiadë. Pra gara u keqmenaxhua dhe mua kjo më dhëmb, pasi Shqipërisë nuk do t’i vijë shpesh një fat i tillë që të jetë afër medaljes.

- Si e shihni të ardhmen?

Janë disa kokrra cilësore, por janë pak. Ka dhe të rinj të mirë, por nuk mbajnë ritëm. K.Ramadani e nisi mirë, por aktualisht nuk është aty ku duhet. Që të kesh rezultat duhet që gara të ketë rivalitet me 10-15 vetë. E shoh të vakët numrin e sportistëve, por dhe rezultatet.

- Po trajningu si paraqitet?

I'm unhappy, there are few good coaches. In Elbasan is I. Çela, but he also deals with individuals. It's Leonard Toska with Shtermen, he is passionate, he has worked well. I do not like others, because I know where they are. They make salary hypses, but without dedication. On the other hand, the investment is weak, Tirana should thank P. Kolekë who gathered these best and was given a salary as elite athletes in Tirana, without those few grains would have gone. In the time of the Nano government, but also Meta, up to 500 million lekë were given a budget for weightlifting, today with 70 million old lekë you can not claim to do miracles. From those years that had a good budget the gyms were filled with talent and there was a contingent that is still resisting time.