BREAKING NEWS

Here are Sali Berisha's connections with Ervis Martinaj, Idajet Beqiri reveals for the first time the sensational detail and shows how "Pandora's Box" will be opened by SPAK and foreign services for crimes, murders, affairs and dirty deals in Albania

Here are Sali Berisha's connections with Ervis Martinaj, Idajet Beqiri
x
BREAKING NEWS

Who is the name "VIP" who is expected to be arrested in SP? Edi Rama paves the way for SPAK for names immersed in affairs, ministers, deputies and mayors are warned that they will not have political support

Who is the name "VIP" who is expected to be arrested in SP? Edi Rama
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha, the biggest enemy of political prisoners, this is how he opposed their release in the 90s and how he zealously defended the sectarian line of the Labor Party

Sali Berisha, the biggest enemy of political prisoners, this is how he opposed
x
BREAKING NEWS

Here is the evidence that the British have in Sali Berisha's file, such as the corruption with Fazli? and the connections with the Hasian crime boss in London alarmed the English, the document reveals

Here is the evidence that the British have in Sali Berisha's file, such as
x
BREAKING NEWS

Expert Fatos Çoçoli gives the latest news for pensioners, from the only way to get a pension for the elderly who do not appear in the registers during the time of agricultural cooperatives, to the new scheme to increase more income for residents and th...

Expert Fatos Çoçoli gives the latest news for pensioners, from the
x
BREAKING NEWS

Two high-ranking officials have cleaned 3.7 million euros in properties, the family members were also included in the scheme, this is how they tried to save some assets, the Financial Intelligence Agency reveals the hard details

Two high-ranking officials have cleaned 3.7 million euros in properties, the
x
BREAKING NEWS

Ilir Demalia explodes the "bomb", Sali Berisha will be released, here are the two people the former prime minister is using to close his dirty deals, how millions of euros are being thrown behind the scenes

Ilir Demalia explodes the "bomb", Sali Berisha will be released, here
x
BREAKING NEWS

Romeo Kara warns of strong developments: Here is the well-known politician who will be arrested by the SPAK, his connections with the characters of the world of crime that were sunk by the Special Prosecutor's Office and the details of how he cleaned u...

Romeo Kara warns of strong developments: Here is the well-known politician who
x

Kultura

Greis Shametaj: "The Magic Flute" an opera that includes comedy, adventure, hatred, where love prevails in the end

Greis Shametaj: "The Magic Flute" an opera that includes comedy,

Moxart's opera "The Magic Flute" with its extraordinary melody for 3 consecutive days at the National Theater of Opera and Ballet. Moxart's work brings together TKOB artists as well as art students. With a libretto based on a fairy tale with subtle notes of humor and full of mystery, Tamino is sent by the Queen of the Night to rescue her daughter Pamina from the high priest Sarastro. However, during his adventure, Tamino appreciates Sarastro's values ??and ideals and joins his journey. Arts student Greis Shametaj takes on the role of the Queen of the Night in Moxart's work. She says that it is an opera, where love prevails in the end. "As the name "Maggic" has, so it really is. An opera that includes comedy, adventure, love, hate where in the end love and happiness prevail. Quite beautiful and loving for our little friends, but not only", says Shametaj, who studies at the University of Arts Master-II. Moxart's spiritual testament will be carried forward on May 26, 27 and 28, with the opera for children and families "The Magic Flute", a multidimensional work where art-loving little ones will be totally involved in a magical world. In the performance, the Symphony Orchestra of the Armed Forces, conductor Dritan Lumshi, director Ada Gurra, soloists of TKOB and students of the University of Arts. But the Queen of the Night for the young soprano Greis Shametaj was a role for which she appreciates the support of her teachers. "A role that is as beautiful as it is requires great intensity. From the artistic side, it has had its own difficulties along the way, but I would not have succeeded without the support of my teachers, Eva Golemi - my artistic director for 5 years and Ingrid Pulizo - concertmaster. Also, maestro Dritan Lumshi has been and is a great help to me artistically. I also want to thank project manager Ulpiana Aliaj and director Ada Gurra for their hard work. A special thanks goes to the director of TKOB, Abigeila Voshtina, who gives the opportunity to us young people to perform and get stage and artistic experience", says Shametaj, who will be the Queen of the Night in "The Magic Flute".

Vepra e Moxartit

“Flauti Magjik” është  kompozuar nga Wolfgang Amadeus Moxart dhe me Libret të Emanuel Schikaneder. Për herë të parë është vënë në skenë, në Vjenë më 30 shtator 1791. Zyrtarisht libreti i “Flauti Magjik” është shkruar nga Schikaneder, mason i Lozhës në Vjenë, por duhet pranuar me forcë influenca në çdo varg e letrarit dhe masonit Moxart. Ai donte që kjo vepër të ishte testamenti i tij shpirtëror. Shumë i gjetur është kuptimi simbolik i veprës për t’ia dedikuar këtë meritë vetëm Schikaneder, sigurisht njeri i teatrit dhe këngëtar i shkëlqyer, me të drejtë interpretues i personazhit të Papagenos dhe jo Taminos. Nga ana tjetër Moxart në finalen e Rrëmbimit nga Saraji transformon historinë romantike në një parabolë të Lessingu-t mbi bujarinë dhe bashkëjetesën njerëzore. Mbi origjinën e “Flautit Magjik” ka shumë legjenda. “Flauti Magjik” është një opera e mbushur me mister, e mbështjellë me një pëlhurë përrallore dhe pranimi me këtë kusht, pa spekuluar shumë mbi këtë, është e vetmja rrugë për të hyrë brenda botës së veprës. Të gjitha ngjarjet skenike dhe muzikore që zhvillohen në “Flautin Magjik” ndjekin një dinamikë shumë të fortë teatrale, por e shkëputur nga një logjikë dramatike. Në operën “Flauti Magjik”, gjen shprehjen e saj më të lartë, toni popullor dhe komik, sensualiteti dhe solemniteti i shenjtë ndodhin dhe alternohen vazhdimisht përballë vdekjes.