BREAKING NEWS

Who are the 10 candidates that remain in the race to win the "Golden Ball" (List)

Who are the 10 candidates that remain in the race to win the "Golden
x
BREAKING NEWS

A former deputy, Pashko Ujka, was shot in the back

A former deputy, Pashko Ujka, was shot in the back
x
BREAKING NEWS

Pashko Ujka in serious condition, his family members are asking for blood

Pashko Ujka in serious condition, his family members are asking for blood
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela speaks with names, warns of "bomb" arrests at very high levels of Albanian politics: The blow that Sali Berisha will receive soon ...

Spartak Ngjela speaks with names, warns of "bomb" arrests at very high
x
BREAKING NEWS

Fatos Klosi: Meta is following Berisha's game due to bargaining, they have nothing to lose and they want the leader of the opposition, after December 11 there is a risk of a clash

Fatos Klosi: Meta is following Berisha's game due to bargaining, they have
x
BREAKING NEWS

Kreshnik Spahiu publishes the photo of Lulzim Basha and makes the unexpected comment: In the cemetery with ...

Kreshnik Spahiu publishes the photo of Lulzim Basha and makes the unexpected
x
BREAKING NEWS

Fatos Tarifa detonates the "bomb": Ilir Meta introduced corruption, 40 percent of the budget went to his pocket, he transported the money in bags

Fatos Tarifa detonates the "bomb": Ilir Meta introduced corruption, 40
x
BREAKING NEWS

Prime Minister Rama congratulates November 29 and publishes video with fantastic views from the completion of the giant project: It will become an important connecting corridor East-West

Prime Minister Rama congratulates November 29 and publishes video with fantastic
x

Kultura

Gazmend Leka: The closure of GKA does not cause harm to artists, it was an asphyxiated institution, we abandoned it for a long time due to mistreatment with us

Gazmend Leka: The closure of GKA does not cause harm to artists, it was an

"A woman passed" was the title of the exhibition of the famous painter Gazmend Leka, where the central character of the paintings and drawings were nudes. For several days in the FAB gallery, the works of the painter in his latest exhibition were presented to the public. In the art scene in our country Gazmend Leka is a painter appreciated for his creativity, but this continues abroad. In the interview for the newspaper "SOT", the painter Gazmend Leka says that he had time to think about this exhibition, initially in 2019 the first drawings start and then continue to the paintings. About his work, the painter says that the tension to complete the cycle was as great as that of the previous cycles in painting. In the last months of this year, the painter Gazmend Leka speaks about the problems that artists have encountered. The painter says that the closure of GKA due to the reconstruction is not that it is affecting the fine arts scene much. According to him, the artists left and no longer felt GKA as an important place of art.

-This fall you came with the exhibition "A woman passed", at the FAB gallery. Built of 16 oil paintings and 14 drawings, the exhibition was welcomed by the public. As an author, what can you tell us about her where this time you anthem the portrait of the woman?

I had been thinking about building this exhibition for a long time, but I had to close the trilogy first, with the exhibitions "Prayer", "The Room of Missing Steps" and "Noah". There were three exhibitions in a row that did not leave me time to quietly design this collection. In addition to the "Noe" exhibition, I started working on "A Woman Passed", where the character would be a "nude". Initially, in 2019 I started the first drawings, to coagulate the project. After I had realized some of them, I started the paintings that you see today in the FAB gallery. I do not think I have focused on the anthem of the woman, of the woman even though many visitors have conveyed this statement of yours as true. I just wanted to paint my nudes, my characters, banging on my head. The public perceives it as the anthem of women, as they are the everyday we encounter everywhere in our lives, untrue,

-The curator Ermir Hoxha said that after the very dramatic notes of the last cycles, this exhibition seems to finally restore "peace" in Lekë's studio ... How do you, as a painter, see this?

Paqe i thën?in!!! Tensioni për të kryer ciklin ishte po aq i madh sa edhe i cikleve të mëparshme. Raporti me studion nuk më ndryshon kurrë edhe pse temat janë të ndryshme dhe kanë frekuencë e sensibilitet, që dallojnë mes tyre. Por qetësia, sikurse e komenton z. Hoxha, ka një të vërtetë. Vetë tema këtë herë ishte shumë e thjeshtë në dukje e jo aq “impenjative” për të më shtyrë drejt inskenimeve që të kërkojnë një punë të madhe përgatitore. Personazhet dhe ambientet ku luajnë, janë thuajse të krijuara nga vëzhgimi konkret. Ndoshta Ermiri shihte herë -herë procesin e realizimit dhe ndoshta qetësinë time, kur ja tregoja një e nga një, por së brendshmi isha shumë i tensionuar. Dëshiroja që fuqia e kësaj dukjeje “të thjeshtë” mos të dobësohej, ngaqë nuk ndihmohej nga tema, si në të mëparshmet.

-Sa kohë keni punuar për këtë ekspozitë që e hapët këto ditë vjeshte në galerinë FAB të Universitetit të Arteve, dhe a ka dhe punë të tjera që nuk janë prezantuar?

Tensioni i punës zgjati gati një vit, gjithë periudha e vitit 2021. Ai erdhi gjithmonë duke u rritur gjatë muajve të fundit, kur më duhej ta mbyllja. Nuk kam prezantuar disa vizatime të vogla që kishin lidhje me temën, sikurse është vizatimi në hyrje të ekspozitës. Atë e vendosa ditën e fundit, një ditë përpara hapjes.

 -Pas kësaj ekspozite si do të vijojë aktiviteti juaj, ku do t’ju gjejmë sërish me pikturat tuaja?

Unë edhe pse ngre ekspozitë çdo fundviti, në studio kam gati projektet e reja. Është një punë e përditësim e imja. Është si frymëmarrje që nuk mund ta ndalosh. Kam projekte disa tema dhe kam filluar të mbjell farëzat e para e njëkohësisht të shoh sythet e reja. Konkretisht, nuk mund të t’i them, sepse nuk dua të shkarkoj energji duke t’i treguar. Për disa kohë e mbaj brenda meje edhe nga miqtë e mi.

-Edhe pse në kohë pandemie ju nuk jeni shkëputur nga aktiviteti apo dhe prezantimi para publikut dhe më parë me veprat tuaja në pikturë. Për një autor si ju, me një aktivitetet të vlerësuar brenda dhe jashtë vendit, sa ndikoi në krijimtarinë tuaj pandemia me kufizimet e saj?

Pandemia do të ishte për mua një krijesë e egër, por e zakonshme, si gjithë të tjerat, por dhëmbët e saj të mprehtë, tërë jargë e plot uri, i pashë kur më humbën shumë miq të shtrenjtë, shokë plot vlera e të afërt të mi të dashur. Këto humbje, sigurisht që më kanë lënë plagë, të cilat nuk do të mbyllen kollaj. Ndërkohë që trishtimin e kisha në palcë, jetën në studio e kam vazhduar pa ndërprerje. Kufizimet e tjera nuk i kam ndjerë, pasi jeta ime është shumë e thjeshtë e me shumë “kufizime”.

-Galeria Kombëtare e Arteve ka mbyllur përkohësisht dyert për vizitorët pasi godina do i nënshtrohet rikonstruksionit. Ministria e Kulturës njoftoi se aktiviteti i Galerisë Kombëtare të Arteve do të vijojë në bashkëpunim me Muzeun Historik Kombëtar apo entitete të tjera, ku do të zhvillohen ekspozita të përkohshme dhe programe publike. Për ju çfarë sjell kjo në jetën artistike dhe si mund të ndikojë te artistët?

Është e arsyeshme që godinat e çfarëdo lloj institucioni, të cilat nuk janë rikonstruktuar, veç ndonjë makiazhi të lehtë, duhet të rikonstrukohen. Pas kaq shumë vitesh, ndoshta projekti përfshin edhe zgjerimin e hapësirave të reja, pasi skena e artit sot është plot me artistë edhe të rinj, të cilët kërkojnë sipërfaqe dinjitoze ekspozimi. Është normale që ky rikonstruksion i plotë të kërkojë një ndërprerje të aktiviteteve edhe për një afat jo të shkurtër. Mbyllja e institucionit nuk është se po prek shumë skenën e arteve të bukura , pasi ai për shumë vite, ishte gati i asfiksuar. Artistët u larguan dhe nuk e ndjenin më GKA si një vend të rëndësishëm të artit. E braktisën sepse ashtu keq u soll institucioni me ta. Artistët gjatë gjithë këtyre viteve pa përjashtim, e kanë vënë në dukje me shkrimet e tyre inekzistencën e GKA. Gazeta juaj, ka qenë një qëndrestare e dëshmitare në këtë çështje dhe pothuajse çdo ditë ka botuar shkrimet e tyre, të cilat kanë rënë në vesh të shurdhët. Këtë sjellje të GKA, të gjithë e kanë quajtur turp, deri edhe krim kombëtar. Rikonstruksioni vjen në një moment kur shumë artistë të gjeneratave të ndryshme, janë lodhur aq shumë duke u marrë me të, sa pothuajse nuk u intereson më ky lajm shumë i gëzuar. Ata kanë gjetur hapësira të tjera, të cilat e kanë zëvendësuar atë për çka është krijuar GKA, dhe nuk i kthejnë më sytë nga ajo, që dikur, edhe para viteve 1990, ishte qendra ku ekspozohej e konservohej ajka e krijimtarisë së tyre. Prandaj, edhe ndonjë urim me rastin në fjalë, nuk është se më buron nga shpirti, kur mendoj se sa keq është sjellë drejtori i saj, dhe Ministria e Kulturës me artistët.

-Ju herë pas here keni qenë kritik ndaj GKA, ky institucion për ju çfarë duhet të ndryshojë?

Ju jeni dëshmitare e gjithë kritikave dhe sugjerimeve të mia ndër vite. I kam thënë të gjitha siç i mendoja dhe tani do ishte e tepërt të shkruaj se çfarë mendoj, kur imagjinoj artikujt e pafundëm të artistëve, në koshin e plehrave të një drejtori, ministreje apo të kryeministrit, që jo pak herë i jemi drejtuar, që në vend të një drejtori parashutist, të vendosë një drejtor këmbësor, i cili e njeh mirë terrenin e artit. Artistët që e themeluan GKA me veprat e tyre, ndoshta nuk do jenë për shumë kohë mes publikut shqiptar. Meqenëse kohët e fundit, të “kulturuarit” flasin shumë për “vrasjen e babait”, po u them se e kanë lexuar mbrapsht Atin e psikoanalizës. U bën mirë të kujtojnë rrëfenjën e djalit që e fshehu të atin në bodrum, kur gjithë mbretëria vrau baballarët sipas urdhrit të mbretit e kur mbreti ra në hall të madh“babai”e zgjidhi problemin e mbretërisë me një fjalë të mençur që pëshpëriti nga bodrumi. Gjithsesi GKA-së i uroj të ribëhet mirë si një aset kombëtar që është, e të drejtohet nga njerëz të urtë e jo vetëm nga njerëz të zgjuar e tinëzar.

 Interviewer: Julia Vrapi