BREAKING NEWS

The law of strategic investments, Agron Shehaj reveals who are investing in the Albanian coast: Rama must be accountable to the citizens

The law of strategic investments, Agron Shehaj reveals who are investing in the
x
BREAKING NEWS

Video / "You are supporting Russia, are you really that stupid or not?", Anonymous 'declares war' on Serbia: We do not forget and we do not forgive, wait for us!

Video / "You are supporting Russia, are you really that stupid or
x
BREAKING NEWS

The judge who is in charge of the fate of the Democratic Party is appointed (NAME)

The judge who is in charge of the fate of the Democratic Party is appointed
x
BREAKING NEWS

The Albanian deputy is sentenced to prison

The Albanian deputy is sentenced to prison
x
BREAKING NEWS

Vladimir Putin warns again, threatens Europe: He will pay ...

Vladimir Putin warns again, threatens Europe: He will pay ...
x
BREAKING NEWS

Deputy Minister of Finance whitewashes the latest data / 32 names on the radar, asset control starts: What will the special unit verify

Deputy Minister of Finance whitewashes the latest data / 32 names on the radar,
x
BREAKING NEWS

Government final decision / New water supply map unveiled, here is what will happen with water prices

Government final decision / New water supply map unveiled, here is what will
x
BREAKING NEWS

The strong clash between the two DPs continues, the Court of Appeals reacts and clarifies the decision. Here's what is expected to happen today

The strong clash between the two DPs continues, the Court of Appeals reacts and
x

Kultura

The "Double Standard" exhibition at GAT with works by Syrian artist Mohammad Ramadan, a clear proof of human pain

The "Double Standard" exhibition at GAT with works by Syrian artist

Tirana Art Gallery starts its artistic activity this year with the exhibition "Double Standard". The exhibition with the works of Syrian artist Mohammad Ramadan is the first this year at GAT, and presents to the public works in painting. "Double standard" in a parallel world, which reflects the fears and weaknesses of man. Seemingly endless emotions, where the characters begin to shrink and wrap around themselves in the form of the box in which they reside. An old man with his pet, a girl and a young man, these are the characters separated in the definition of 6 paintings with many shapes and differences in races, but which are similar to what they convey. Connected between them, the paintings reflect the fate of each in relation to the others. Dr. Abaz Hado director of the Art Gallery Tirana and Ormira Lulani - curator, Specialists in the arts and projects sector (GAT) say in their text that placed inside boxes that barely touch them, they are tightly pressed together, as if seeking protection and warmth, in a flat box that is so small for to. "The characters stay inside an abandoned world, in spaces deprived of time, where time stops and we seek its existence, as its visibility does not reach perception. "A blue war is declared between the paintbrush and the eye of the artist himself, who is the most isolated in that box", they say in the text. in spaces deprived of time, where time stops and we seek its existence, as its visibility does not reach perception. "A blue war is declared between the paintbrush and the eye of the artist himself, who is the most isolated in that box", they say in the text. in spaces deprived of time, where time stops and we seek its existence, as its visibility does not reach perception. "A blue war is declared between the paintbrush and the eye of the artist himself, who is the most isolated in that box", they say in the text.

The "Double Standard" exhibition at GAT with works by Syrian artist

Kompozimet e artistit

Kompozimet e Mohammad Ramadan janë të pikturuara me ngjyra të ftohta, përmbajnë shkallëzime të heshtura dhe delikate në të zezë, bardhë dhe gri, silueta të kapura me delikatesë, me një vizatim e linjë ekspresive, që shprehin mjaft emocion. Në tekstin e tyre dr. Hado dhe kuratorja Lulani shprehen se paleta e ngjyrave simbolizon pikëpamjen e zymtë mbi situatën në Siri. Sipas tyre, ato pasqyrojnë dukshëm dhimbjen, shkatërrimin dhe humbjen e shkaktuar nga lufta e tmerrshme. “Emocionet flasin qartë për atë që artisti ka kaluar, ai është shumë i ndjeshëm ndaj përjetimeve në vendin e tij. I rritur në mes të luftës nëntëvjeçare të vendit të tij, Mohammad pikturon veprat e tij nën një efekt negativ për të nxjerrë në pah dualitetin e qenieve njerëzore që i mbijetuan përvojës së kobshme që i la të ndara në asgjë tjetër veçse histori të errëta, me një dritë shprese diku në dritën e ndritshme në një anë të botës”, shprehen ata mes të tjerave. Kjo ekspozitë është një ikje në kohë, e cila lidhet me pasojat e konfliktit, humbjen e kujtimeve dhe të  jetëve, të asaj situate të luftës civile, ngjarje që çuan miliona njerëz të largoheshin nga Siria për një vend më të sigurt. Migrimet shprehen dr. Abaz Hado dhe kuratorja Ormira Lulani, janë shumë të ndryshme në shumë mënyra, por ato gjithashtu ndajnë shumë ngjashmëri. “Ajo që  gjithnjë i bashkon është ankthi dhe pasiguria, çështjet e identitetit, kujtesës dhe zhvendosjes. Është pikërisht zhvendosja e madhe e njerëzve, pamundësia e vendeve të tjera për ti pritur apo kujdesur për to, pamundësia për të gjetur një banesë të vetën për tu strehuar, udhëtimi i mundimshëm që e bën artistin të pikturojë me nota pesimiste”, vijojnë ata.

The "Double Standard" exhibition at GAT with works by Syrian artist

 Ana e errët dhe e ndritshme

Kutia, ajo hapësirë e vogël që mezi nxë dy krijesa brenda saj, ajo banesë të cilën ai nuk e ka, e ndjek pas si një hije dëshpërimi. Mohammad Ramadan thotë se në çdo vepër që ai vizaton, ka edhe anën e errët, edhe anën e ndritshme. “Megjithatë, sapo e shikon me ngjyrën negative, mund të ndjesh të ftohtin dhe trishtimin, por nëse e shikon me ngjyrën pozitive, mund të ndjesh ngrohtësinë dhe lumturinë, duket saktësisht si bota jonë e dyfishtë, është ekuivalenti ynë. në  botë…kjo është ideja që unë e punoj”, shprehet aristi. Sipas dr. Abaz Hados dhe kuratores Lulani ekspozita ndër të tjera sjell dhe dritën e shpresës. “Kjo ekspozitë e sjellë në GAT është një dëshmi e qartë e dhimbjes njerëzore, pasojave, shkatërrimeve që lufta sjell, por gjithashtu sjell dhe dritën e shpresës që rri e ndezur në shpirtin e artistit”, shprehen ata në tekstin rreth ekspozitës, që do të hapet sot paradite për publikun në Galerinë e Artit Tiranë (GAT). Mohammad Ramadan ka lindur në vitin 1994 në Damask, Siri. Në vitin 2021 vendoset në Shqipëri, ku dhe aktualisht jeton. Është diplomuar në Fakultetin e Arteve, Universiteti i Damaskut, në Departamentin e Pikturës dhe Fotografisë në vitet 2017-2018. Mohammad Ramadan i cili sot hap ekspozitën e tij në Tiranë, në aktivitetin e tij ka marrë pjesë në disa ekspozita të përbashkëta dhe një ekspozitë personale. Ekspozita që hapet sot dot qëndrojë deri më datë 31 janar në Galerinë e Artit Tiranë.

GAT dhe aktiviteti artistik

Galeria e Artit Tiranë ( GAT) sot vjen me ekspozitën e parë këtë vit për publikun. Ajo u hap për artistët në vitin që lamë pas si hapësira më ideale për artin pamor në Tiranë, dhe me një staf të përkushtuar. Pas një aktiviteti të suksesshëm në vitin që lamë pas, në GAT edhe për këtë vit do të ketë një program të pasur në fushën e artit. Më herët dr. Abaz Hado u shpreh se GAT është e konceptuar si një galeri jo e zakonshme, por të jetë si një galeri europiane. Në intervistën e tij këtë muaj të parë të vitit disa ditë më parë drejtori Abaz Hado foli për projektet e Galerisë së Artit Tiranë, ku pjesë e tyre do të jenë artistë shqiptarë dhe të huaj. Sipas tij vëmendje do të ketë dhe për rininë, me aktivitete të ndryshme. Drejtori i GAT, dr. Abaz Hado u shpreh edhe për bienalen ndërkombëtare të grafikës, që për herë të parë do të zhvillohet në vendin tonë, ku do të ketë dhe çmime. Ai gjithashtu tha se gjatë këtij viti nuk do të mungojnë dhe konkurse apo dhe festivale me rininë.