BREAKING NEWS

Black in Albanian cinematography! The famous actor passed away at the age of 70

Black in Albanian cinematography! The famous actor passed away at the age of 70
x
BREAKING NEWS

Covid-19 in Albania / Over 1000 infected, 8 victims registered in the last 24 hours

Covid-19 in Albania / Over 1000 infected, 8 victims registered in the last 24
x
BREAKING NEWS

Ardian and Florenc Çapjas right wing executed with firearms in Belgium

Ardian and Florenc Çapjas right wing executed with firearms in Belgium
x
BREAKING NEWS

34-year-old Albanian executed in Ekudor by bullets (NAME)

34-year-old Albanian executed in Ekudor by bullets (NAME)
x
BREAKING NEWS

After the closing of the schools, Minister Evis Kushi comes out with the important announcement for the parents

After the closing of the schools, Minister Evis Kushi comes out with the
x
BREAKING NEWS

"It is happening now at ...", Kreshnik Spahiu publishes the photo of Ilir Meta that is being distributed quickly and says bluntly: He has gone for fur!

"It is happening now at ...", Kreshnik Spahiu publishes the photo of
x
BREAKING NEWS

Black media / Famous Albanian journalist dies (NAME)

Black media / Famous Albanian journalist dies (NAME)
x
BREAKING NEWS

The Municipality of Tirana demands an international investigation into Armando Duka, it is revealed what the Albanian, American and British team of lawyers have been preparing for two weeks

The Municipality of Tirana demands an international investigation into Armando
x

Kultura

Artan Maku: CCK to see the values, the artistic level of animation projects has dropped, once it was not profitable with a bunch of scribbles

Artan Maku: CCK to see the values, the artistic level of animation projects has

 Director Artan Maku says that the artistic level of animated film productions has dropped. The creator of the animation says that the National Center for Cinematography has also reduced the requirements related to projects in the field of animation. In the interview for the newspaper SOT ”director Artan Maku, who started working with films decades ago, says that the CCK has a certain policy that should make films for children, but the artistic level should be looked at carefully. The creator Artan Maku, president of the association "Albanimation" says that in the CCK should not be funded those projects that according to him have no educational value. In the history of animated film in our country, the creator Artan Maku brings to attention the work that was once done with animation in Kinostudio. He says that the creators of the cartoon lived with each other's experiences and did not deny the values.

-You have expressed criticism of the National Center of Cinematography, for you as the creator and president of the association "Albanimation" what is happening?

The animated film has lost its morale, in the sense that it is not educational about what the National Center for Cinematography is investing in. The CCK has reduced the requirements related to the submitted projects. The artistic value of projects for the realization of animated films has decreased. The National Center for Cinematography has manipulated the board to approve those projects that interest it. The interests of the CCK are to win over the creators, who benefit the project directorate and the legal office. Since the real creators have left and some of the creators why time has made it alone, then there is only one person left who can not accomplish this. They manipulate the situation by overestimating this, giving value to the person who is left there and showing that this is the standard and that is how the animated film should have. This is wrong, that currently the films that have been made these last 2 years not only these two years, but to get a decade there is no education. Which the CCK should not invest, because it is state money. The CCK has a specific policy that should make films for children. The project directorate in the CCK must see the values ??and not the side that meets the financial requirements or not, to support it. The CCK is not working properly with film projects, starting from the online application that is done, which is controllable. Animated film projects should not unify the standard of a creator who has participated in several festivals with another creator who has just started and has not fulfilled the trust. I insist that the standards of animated film have been abolished in the CCK,

-Kur ju shpreheni se vitet e fundit financimet në filmin vizatimor ishin diskreminuese, çfarë ka ndodhur?

Para 3 viteve një artist, i cili kishte bërë disa filma dhe kishte marrë çmime mori vetëm 9 mijë euro, pra ishte diskreminuese. Në të vërtetë ky artist duhej vlerësuar dhe nuk duhej futur në garë të barabartë njësoj si krijues fillestarë. Por kur sot filmi i animuar merr 3 -fishin e pagesës, nuk mund që të jetë në nivel të ulët. Filmi i animuar duhet të rishikohet, duhen rritur kërkesat artistike. Mos të bien kërkesat artistike te filmi i animuar. Por kjo gjë vjen dhe si rezultat i asaj që thashë më parë i interesave financiare. U rrit buxheti shkoi deri në 21 milionë lekë të vjetra financimi dhe në të vërtetë niveli artistik i filmit të animuar ka rënë. Pra nuk janë të shikueshëm dhe nuk janë të shfaqshëm në festivale. Edhe nëse i ka shfaqur festivali “AniFest”, kjo sepse janë prodhime të Qendrës Kombëtare të Kinematografisë dhe nuk kanë marrë pjesë në festivale ndërkombëtare. Filmi i animuar tani ka marrë konceptin vetëm për përfitime financiare.

 -Ju po shpreheni për probleme për tu rritur cilësia e filmit të animuar shqiptar, sipas jush çfarë duhet të bëjë QKK?

Në këtë moment Qendra Kombëtare e Kinematografisë duhet të mbajë një qëndrim mbi vetveten. Nëse bie niveli artistik, ku qëndron shkaku kur financimi rritet 3 -fish?

-Në Qendrën Kombëtare të Kinematografisë ju pohoni se po diskutohet projektligji për disa shtesa dhe ndryshime për ligjin mbi kinematografinë. Sipas jush ku duhet ndërhyrë?

Ligjin mund ta ndryshojë QKK, por themeli nuk ndryshon, pra struktura e mirëfilltë e qendrës. Problemi më i madh është te individi. Kush e zbaton? Problemin më të madh e kanë individët që janë aty, që kanë vite që e kanë degjeneruar këtë lloj kërkese artistike.

 -Në QKK janë përcaktuar anëtarët e rinj të këshillit miratues të projekteve. Pse ju si krijues shpreheni me kritika ?

Nga këshilli miratues i projekteve si herën e parë, si herën e dytë po ndiqet e njëjta procedurë aq më tepër që projektet që dërgohen në QKK kontrollohen në zyrën juridike. Në momentin që unë bëj aplikimin për projektin mund ti bëjnë çfarë të duan dokumenteve për aq kohë sa kontrollohen.

-Ju zhvilloni dhe një festival ndërkombëtar të animacionit. Sa ju ka mbështetur Qendra Kombëtare e Kinematografisë?

QKK e ka mbështetur festivalin, por si dashamirësi, duke qenë një festival me taban, një festival unikal, i papërsëritshëm në territorin e Shqipërisë. Qendra Kombëtare e Kinematografisë duke qenë si rregullator, kryetari i QKK ka thënë që ky aktivitet është bërë traditë sot dhe është në Shkodër e Gjirokastër. Por u konstatua që projektin që ka festivali “AniFest” e kishte njësoj dhe projekti që u bë në Korçë. Por si ka mundësi që ky dokumentacion ka shkuar te projekti i Korçës? Si ka mundësi që një festival që është traditë, që është unikal, me të njëjtin projekt që nga krijimi në 2010 dhe unë të quhem kopjues? Kur dihet se si e kam unë qëllimin, ideja, realizimi, koncepti. Ky problem është te kontrolli që ata në QKK e kanë mbi aplikimin. Duke qenë i tillë bëjnë selektimin që në embrion dhe thonë ka fituar, nuk ka fituar. Unë kur kam bërë aplikimin në e-mail më ka ardhur që projekti juaj është në rregull, i ka plotësuar kriteret dhe ka hyrë në fazën tjetër. Por pas ditësh ju nuk i keni plotësuar dhe ka probleme për fazën tjetër. Si ka mundësi?

-Çfarë mund të na thoni mbi punën që u bë në Kinostudio dekada më parë me filmin vizatimor?

Në 17 nëntor 1975 , 46 vjet më parë në ambientet e ish Kinostudios “Shqipëria e Re” shfaqet një film shumë interesant, i pa njohur për ambientin e shoqërisë krijuese të asaj kohe. Në Shqipëri po lindte një kinematografi e re, filmi vizatimor shqiptar. “Zana dhe Miri” me dy autorë apsionat Tomi Vaso dhe Vlash Dobrovniku dhe në vazhdim do i bashkohet regjisor piktor animator Bujar Kapexhiu; Tonin Vukasani; Esperanca Konomi; Boris Ikonomi; Artan Maku; Artur Dauti; Gazmend Leka; Robert Qafzezi; Jani Zhonga; Stefan Taçi, etj. Numri i angazhuar për realizimin e filmave mbërrin afërsisht 36 krijues me shkollë të lartë. U ngrit redaksia letrare me shkrimtarët më të mirë që trajtonin poezinë, përrallat, fabulat e kohës, Vllasova Musta; Stavri Pone; Luan Rama, etj, dhe u angazhuan shumë shkrimtarë të kohës. U ngrit redaksia e muzikës me kompozitor të njohur Limos Disdari; Ferdinad Deda; Robert Radoja; Aleksandër Lako; Aleksandër Peçi, etj. Vitet pasuan njëri- tjetrin dhe sot që diskutojmë shikojmë se janë realizuar afërsisht 251 filma vizatimorë shqiptar. Krijuesit e filmit vizatimor jetonin me përvojat e njëri- tjetrit dhe nuk i mohonin vlerat e njëri -tjetrit. Çdo kuadër, çdo vizatim, çdo xhirim, çdo film bëhesh atëherë me sy të mirë, sepse do i shërbente grupmoshave të vogla. Krijuesit e filmit vizatimor ju shmangën politikave dhe ja lanë vendin instiktit artistik. Në krijimtarinë e atyre krijuesve nuk përfitohej një tufë zhgarravinash. Kryesorja në pasionin e tyre ishte sensi i rritjes së fuqisë dhe të vrullit. Ai brez u largua, por në raftet e Arkivit Qëndror Shtetëror të Filmit ndodhen shumë filma vizatimorë me vlera artistike, që të respektohen dhe të nderohen kudo që të shfaqen për të gjitha grup moshat të vogla dhe të rritur. Janë 12 vite te festivalit “AniFest Rozafa”, por dhe “Anifest-A-Gjiro” që i jep vlerë dhe respekt kësaj periudhe historike.