BREAKING NEWS

Indefinite imprisonment for the two Beqiraj brothers, Artan Hoxha casts doubts on the court's decision: I was surprised, there is something that does not match, I suspect that...

Indefinite imprisonment for the two Beqiraj brothers, Artan Hoxha casts doubts
x
BREAKING NEWS

Today the head of the group of contract killers / Artan Hoxha reveals details about Kassander Noga's past: He was at the Police Academy, that's why he got into trouble

Today the head of the group of contract killers / Artan Hoxha reveals details
x
BREAKING NEWS

"A 500,000 Euro fine is mediated with an armored Benz"/ 'Maneci' alongside Avdylaj. Artan Hoxha releases the video: These images also appeared in file 339, but here's what happened to the conversations

"A 500,000 Euro fine is mediated with an armored Benz"/
x
BREAKING NEWS

"Serbs and Russians have been released to harm Albania" / Spartak Ngjela breaks the strong statement and reveals: This is what Moscow and Belgrade are trying to do

"Serbs and Russians have been released to harm Albania" / Spartak
x
BREAKING NEWS

The serious incident with 3 injured in Vlora, the names are disclosed

The serious incident with 3 injured in Vlora, the names are disclosed
x
BREAKING NEWS

COVID in Albania/ The Ministry of Health gives the good news: What happened to the pandemic in the last 24 hours

COVID in Albania/ The Ministry of Health gives the good news: What happened to
x
BREAKING NEWS

"Berisha is making the last blackmail", Frrok Çupi breaks down the behind-the-scenes of the opposition alliances: We are in absurd conditions!

"Berisha is making the last blackmail", Frrok Çupi breaks down
x
BREAKING NEWS

Meta reports to the Authority of Files, the Prosecutor's Office of Tirana comes out with the important announcement

Meta reports to the Authority of Files, the Prosecutor's Office of Tirana
x

Kultura

Armand Bora: The National Theater and the Opera and Ballet Theater have the same status and it is mandatory that the treatment of the artistic troupe be without differentiation

Armand Bora: The National Theater and the Opera and Ballet Theater have the same

The artists of the National Theater demand a salary increase. Director Armand Bora, one of the signatories of the request for an increase in artists' salaries, says that the National Theater and the Opera and Ballet Theater are institutions with the same status and according to him the treatment of the artistic troupe should be done equally. In the interview for the "SOT" newspaper, the well-known director Armand Bora says that the request addressed to the Prime Minister and the Minister of Culture to increase the salaries of the actors of the National Theater was initiated by some actors with a long career and that was supported by the majority of the troupe. artistic. According to him, if there is no lack of will, on the part of the ministry and the prime minister, there will also be no lack of mechanisms to find a solution. Director Armand Bora also stops at the artistic season. As a director, he has brought theatrical works to the stage, which have been appreciated by the public and critics. Among other things, he says that he managed to complete the first theatrical trilogy with three parts, with a theme from the period of the past in the dictatorship.

- The actors of the National Theater demand an increase in salaries and in a previous letter addressed to the head of the government and the Minister of Culture they say that the national institutions are being treated differently. In your opinion, where is the demand based?

The request addressed to the prime minister to increase the salaries of the actors of the National Theater was a request that was initiated by some actors with a long career in TK and that was then supported by the majority of the artistic troupe. I think that the first impulse for making this request is something that stems from human nature; there comes a time when everyone needs to spend more to improve the quality of their life and therefore it is more reasonable to ask for a higher salary. Anyway, I think that the main incentive was the realization of a promise that the prime minister made to Opera and Ballet artists for the increase of salaries in this institution of art and culture. The National Theater and the Opera and Ballet Theater are institutions with the same status and as long as this status is equal it is an obligation, that the treatment of the artistic troupe is done equally and without differentiation. I believe this is enough to explain the reason for launching this request.

-What answer do you have so far for this request?

An answer or rather an explanation for what was requested came after a meeting that the actor Artan Imami, in the capacity of the president of the artists' union, held at the Ministry of Culture. From the explanation of Mr. The imam understood that the path to the realization of this request is neither easy nor short. The salary increase in the Opera Theater was made according to a movement from top to bottom. In other words, it was the prime minister who made the promise, the line ministries have found the way and form of realizing this promise, and in the end it is the artists of this institution who benefit from this promise. This path cannot be followed in the case of the National Theatre. In this case the movement is from bottom to top. It is the artists who have taken the initiative with hope and effort to convince the central institutions of the need to realize this request.

- Çfarë i kërkoni ministrisë në këtë situatë. Pse po bëhen këto diferencime midis dy institucioneve kombëtare?

Me ministrinë me sa di unë nuk ka pasur ndonjë komunikim tjetër, përveç këtij të aktorit Artan Imami. Kërkesa e aktorëve është e qartë: unifikim të nivelit të pagave me institucionin e Teatrit të Operës. Me aq sa kam eksperiencë administrative nuk di të këtë pasur më parë një rast tjetër të kësaj natyre dhe si preçedent i parë ndoshta do kërkojë disa proçedura burokratike dhe bashkëpunim të ngushtë me ministrinë deri në realizimin e kësaj kërkese. Por fakt është që deri në këto momente nuk ka një përgjigje zyrtare mbi këtë kërkesë. Unë nuk besoj se ka një diferencim të qëllimshëm që vjen prej mungesës së respektit ndaj njërit apo tjetrit institucion. Diferencimi nuk u krijua prej ndonjë mase diskriminuese ndaj Teatrit Kombëtar, duke i ulur nivelin e pagave apo diçka të kësaj natyre. Situata është më afër një diskriminimi pozitiv dhe besoj se nëqoftëse nuk do mungojë vullneti, nga ana e ministrisë dhe kryeministrit, nuk kanë për të munguar as mekanizmat e gjetjes së rrugës së zgjidhjes.

- Në aktivitetin tuaj artistik keni sjellë në skenë vepra të ndryshme teatrore. Vlerësim nga publiku, por dhe nga kritika. Sezoni artistik ka përfunduar, por si regjisor ku ka qenë fokusuar puna juaj?

Për mendimin tim dhe ky sezon ka qenë një sezon post-covid, në kuptimin që për të gjitha trupat artistike dhe artistët sfida kryesore ka qenë normalizimi i situatës dhe rikthimi i spektatorit në kapacitet të plotë të sallave teatrore. Duhet thënë se teatri e ka kaluar me shumë sukses këtë sfidë. Shembulli më i mirë ka qenë skena dhe produksionet e TK, në skenë dhe jashtë saj. Në aspektin personal unë e vlerësoj pozitiv pasi arrita të përmbyll triologjinë e parë skenike me tri pjesë me temë nga periudha e të shkuarës në diktaturë. Pas realizimit të “Ata hyjnë pa trokitur”, një tekst ky të cilin e risollëm në ambientet e Muzeut Kombëtar “Shtëpia me gjethe” ku eksperimentuam, për herë të parë në Shqipëri dhe jo vetëm në Shqipëri, formën e re të Teatrit Big Brother, dhe pjesës së dytë të triologjisë, “Udha e Qumështit”, realizova edhe pjesën e tretë, “Domino në Burgator”, duke e përmbyllur kështu këtë cikël skenik. Gjithashtu u realizua leximi skenik i veprës “Duke pritur Gobon” në TK dhe pres realizimin e saj skenik në një sezon shumë të veçantë që do sjellë Teatri Kombëtar. Gjithashtu kam vazhduar punën me mbylljen e një triologjie të dytë me temë nga periudha e tranzicionit, ku bashkë me dy tekste të përfunduara si “Qefharami dhe Edipi sipas Ionesko” të realizuar në ish çadrën e Cirkut Kombëtar dhe “Duke pritur Gobon” mbarova së shkruari edhe intermexon e kësaj triologjie “Monologu i një memeci”

- Ju si regjisor keni vënë në skenë vepra të ndryshme teatrore, që janë mirëpritur. Sa ka rëndësi kjo për një regjisor karriere me vlerësime prej vitesh si ju?

Pas kaq shumë vitesh pune në teatër, duke filluar prej vitit 1994 në teatrin “Petro Marko” në Vlorë dhe për të vazhduar pastaj në Teatrin e Operës, Teatrin Kombëtar, në disa skena t tjera shqiptare dhe të huaja deri në Australi, ku kam mundur të bashkëpunoj me dy aktorë australian në teatrin e famshëm “La MAMA” në Melburn, disa projekteve në kinematografi dhe televizion, vjen një moment dhe të duhet të bësh bilancin e punës tënde. Unë jam i kënaqur pasi edhe pse jo të gjitha veprat kanë pasur suksesin që do kisha dëshiruar, e gjithë puna ime ka një konstante estetike dhe kërkimesh të orientuara drejt një estetike teatri e njohur si teatri minimalist të cilën unë e kam pasuruar me element të asaj që e quaj Teatri Polifonik. Një punë kjo që më bën të ndihem krenar dhe i qetë në aspektin profesional. Pas gjithë kësaj pune jam në momentin kur duhet të bëj diçka më shumë për të promovuar estetikën e Teatrit Polifonik si një risi, e cila do ta pasuronte edhe me shumë spektrin teatror. Ajo që ve re është mungesa e një debate dhe diskutimi të strukturuar mbi problemet estetike të teatrit, një debat ky që duhej të udhëhiqej prej kritikës teatrore, mungesa e të cilit thërret për nevojën e që ka teatri shqiptar për zëra të rinj kritikësh me kulturë dhe dije mbi zhvillimet bashkëkohore të teatrit në botë.

-What can you tell us about your projects for the coming season? Where will you be focused with your work?

At the moment I have several projects, which are on the way to be realized. A collaboration with the "Bylis" theater in Fier, a very challenging project in terms of aesthetics in collaboration with the writer and screenwriter Ylljet Aliçka, the realization this season of the text "Waiting for Gobo" as well as an international collaboration, which I think not to make public at the moment.