BREAKING NEWS

Kreshnik Spahiu tells when the Albanian opposition will unite: PD today is at its weakest point in 32 years

Kreshnik Spahiu tells when the Albanian opposition will unite: PD today is at
x
BREAKING NEWS

The accident in Tirana, the police come out with the official reaction

The accident in Tirana, the police come out with the official reaction
x
BREAKING NEWS

Accident in Tirana, the bus full of passengers overturned

Accident in Tirana, the bus full of passengers overturned
x
BREAKING NEWS

May 14 elections/ Here are the DP candidates in 17 municipalities (NAMES)

May 14 elections/ Here are the DP candidates in 17 municipalities (NAMES)
x
BREAKING NEWS

May 14 elections/ Ngjela shows what would 'save' the DP from defeat and reacts harshly: Alibeaj is incompetent, they don't know how to work

May 14 elections/ Ngjela shows what would 'save' the DP from defeat
x
BREAKING NEWS

A car is engulfed in flames, black smoke covers the area

A car is engulfed in flames, black smoke covers the area
x
BREAKING NEWS

The agreement with Serbia/ Kurti meeting with Nikola in the Assembly, the discussion becomes clear

The agreement with Serbia/ Kurti meeting with Nikola in the Assembly, the
x
BREAKING NEWS

Serious/ A person is found dead, the first details emerge

Serious/ A person is found dead, the first details emerge
x

Kultura

The Folk Ensemble concert in honor of the composer and conductor Haxhi Dalipi, a repertoire full of songs, chorales and dances composed by him

The Folk Ensemble concert in honor of the composer and conductor Haxhi Dalipi, a

A repertoire full of songs, chorales and dances composed, elaborated and orchestrated for the People's Ensemble, by the "Honored Artist" and "Great Master" Haxhi Dalipi will come to the concert on the evening of March 17. On the 80th anniversary of the birth of the "Spirit of Labërija", TKOB comes with a concert of the Popular Ensemble, in honor of the composer and conductor, Haxhi Dalipi. This is to remember the inalienable values ??and assets of our national culture, which also includes the valuable contribution of the prominent ethnomusicologist and researcher Haxhi Dalipi. A concert with the vocal group, soloists and dancers of the Folk Ensemble. Creator Klodian Qafoku, leader of the vocal group Gramoz Burba, orchestra leader Alban Tahiri, AP orchestra and conductor Vladimir Hasimi. The artists of the People's Ensemble will bring a concert with a rich musical program, but the conductor and accordion player for 49 years Vladimir Hasimi says that with the composer Haxhi Dalipi "Great Master" they had many social-artistic connections for folk and civic music of Vlonia. "With his vitality, with great respect, he has helped us with epic, lyrical dance motifs from Vranishti, Kanina, Kuçi, Himara, etc., which we have put on stage for many years," says Vladimir Hasimi, the well-known conductor of the orchestra.

Concerts and collaborations

Conductor and harmonist Vladimir Hasimi says that during the time Haxhi Dalipi "Great Master" worked to raise the Popular Ensemble to a very professional level, he gave the recital of the Dance Group, where the collaboration between the two composers Haxhi Dalipi and Tish Daija with the Labe dance stood out. . As well as the recital of the choir and soloists, with the well-known songs, the Mother's song that was dear to her heart, "Janinës çi pan sije, "Vajz' e Valëve", the orchestra recital and many concerts in the country and abroad. Conductor Hasimi says that he did many collaborations and concerts with national ensembles such as "Shota", "Xheladin Zeqiri" from Tetova and with all Albanian ensembles inside and outside the borders. "Honor and respect for the musical-ideological works that he has left behind for all generations", says Hasimi. The director of the orchestra, Alban Tahiri, says that this concert, which will take place on Friday, has a maximum commitment. "Besides the professional side that in every concert we give our best, Haxhi Dalipi was the director of the ensemble many years ago, so in this case we are obliged to give more than 100 percent. The program will be varied and I think the public will like it and we will give them a pleasant evening", says Tahiri. Director Alban Tahiri says that the orchestra comes to this concert after several very good performances. "I want to say that we have had a very busy program and for this the thanks also go to the general director Abigeila Voshtina, who should be congratulated for her dedication to the ensemble, she has given us many opportunities for our projects and ideas", he says.

The Folk Ensemble concert in honor of the composer and conductor Haxhi Dalipi, a

Ideja për zhvillimin e koncertit

Koncerti që do të zhvillohet në nder të kompozitorit dhe dirigjentit Haxhi Dalipi ka si ideator kompozitorin Klodian Qafokun. Ai tregon se ideja për këtë koncert me artistët e Ansamblit Popullor lindi vjet në nëntor në qytetin e Vlorës. “Në 28 nëntor të vitit të kaluar, në qytetin e Vlorës u zhvillua një koncert në nder të kompozitorëve vlonjatë për kontributin e tyre në vite. Një ndër ta ishte dhe prof. Haxhi Dalipi, ku iu luajt një vepër, Variacione për piano. Aty lindi ideja që prof. Haxhiut në 80- vjetorin e lindjes së tij, t’i dedikohej një koncert kushtuar figurës së tij, pikërisht me Ansamblin Popullor, pasi ai për 4 vjet ka qenë drejtues i këtij ansambli, duke kontribuar shumë në ngritjen e nivelit artistik, me koncerte të panumërta brenda dhe jashtë vendit. Pas kërkesë -idesë dhe përgjigjes pozitive nga titullarja e Teatrit Kombëtar të Operës dhe Baletit, znj. Abigeila Voshtina, u bëmë bashkë për të ngritur këtë koncert plot vlera, me një repertor ku tërësisht janë vepra të cilat Haxhi Dalipi ka përpunuar, orkestruar apo kompozuar për Ansamblin Popullor”, tregon kompozitori Qafoku. Një program muzikor i pasur do të jetë me këtë koncert, ku ideatori Klodian Qafoku tregon se së bashku me drejtuesin e orkestrës dhe violinistin e Ansamblit Popullor Alban Tahiri, mblodhën të gjithë materialet e shumta, të cilat prof. Haxhiu kishte arkivuar në arkivin muzikor të TKOB-së, por dhe materiale muzikore të cilat janë ruajtur nga familjarët e tij, ku ai thotë se gjen rastin t’i falenderojë për mbështetjen që kanë dhënë për këto partitura të vyera. “Përgjithësisht, repertori përmban materiale muzikore popullore të Shqipërisë së Jugut. Këngët si: Thuam të dua, Të kisha trupin tënd, O shokë medet medet, etj, janë këngë të cilat në kujtesën e gjithsecilit nga ne janë padyshim aroma e muzikës qytetare vlonjate, ku prof. Haxhiu zhvilloi dhe pasuroi më tej këtë kulturë muzikore. Nuk mungojnë këngët iso-polifonike, ku dora dhe mendja e Haxhi Dalipit ka zhvilluar dhe përpunuar këto këngë, duke i ngritur në nivele të tjera si “Vajz’ e Valëve”, apo vallja e kënduar Shpata jonë gris ferman, apo vallja Sup më sup, etj”, tregon Klodian Qafoku.

The Folk Ensemble concert in honor of the composer and conductor Haxhi Dalipi, a

Haxhi Dalipi përfaqëson një dimension të gjërë të figurës së artistit

 Në koncertin nga Ansambli Popullor do ketë gjithashtu përshtypje dhe mbresa të shkurtra që prof. Haxhi Dalipi ka lënë tek miqtë e tij, profesorë, akademikë, kompozitorë, etj. Ideatori i koncertit Klodian Qafoku shprehet se Haxhi Dalipi “Mjeshtër i Madh” përfaqëson një dimension të gjerë të figurës së artistit. “Unë e shoh në 5 plane: Krijuese - Studiuese - Interpretative - Pedagogjike dhe Menaxhuese”, shprehet ideatori Klodian Qafoku kompozitor. Si krijues shprehet Klodian Qafoku, ai ka lënë një numër të madh veprash të gjinive të ndryshme muzikore si: Suitë për orkestër simfonike, Valle simfonike, vepra pianistike, muzikë dhome, romanca vokale, etj. “Si studiues, ai ka hulumtuar pothuajse gjithë Labërinë e Myzeqenë, duke mbledhur, incizuar shtëpi me shtëpi, duke u njohur me perla të këngëve iso-polifonike, të cilat më pas ai i ngriti në Festivalin Kombëtar të Gjirokastrës e më gjerë. Si dirigjent, interpretoi koncerte të ndryshme simfonike në qytetin e Vlorës, të autorëve të huaj dhe vendas”, shprehet Qafoku. Si pedagog, vijon kompozitori Klodian Qafoku, Haxhi Dalipi ka një kontribut në arsimimin e shumë nxënësve të shkollës së mesme artistike “Naim Frashëri”, si dhe studentëve të lëndës së Folklorit në Akademinë e Arteve (sot Universiteti i Arteve). Si menaxhues, vijon Klodian Qafoku ai diti të krijojë e të drejtojë institucione të rendësishme artistike.

Kontributi në fushën e muzikës

Haxhi Dalipi (1943-2006) lindi në qytetin e Gjirokastrës, në një familje qytetare atdhetare dhe qysh fëmijë u rrit e jetoi në qytetin e Vlorës, ku dhe nisi vitet e para të shkollimit e të krijimit artistik. Mbaroi për flaut Liceun Artistik “Jordan Misja”, si nxënës i veçantë e i zgjedhur i të madhit Ramadan Sokoli. Më pas, punoi disa vite si mësues muzike në disa shkolla të rrethit të Vlorës, veçanërisht u dallua si mësues muzike në Himarë. Më vonë studioi për dirigjent dhe kompozicion. I arsimuar fillimisht si instrumentist, dhe më vonë si dirigjent kori e kompozitor me profesorët Çesk Zadeja dhe Kostandin Trako, “Mjeshtri Madh” Haxhi Dalipi gjatë jetës së tij artistike e shkencore, u afirmua për të merituar plotësisht tituj të ndryshëm profesionalë, si: dirigjent, kompozitor, pedagog, studiues, arkitekt i festivaleve folklorike, udhëheqës artistik, mik i muzicientëve të rinj, drejtues i muzikës tradicionale labe dhe mbarë muzikës tradicionale shqiptare. Haxhi Dalipi ka dhënë kontributin e vet në etnomuzikologjinë shqiptare, ka krijuar dhe riorkestruar shumë këngë e valle popullore shqiptare, nga të gjitha trevat e Shqipërisë, që nga Kosova, Tropoja, Shqipëria e Mesme e Labëria, duke i sjellë të rifreskuara për publikun. Ai, për vite me radhë, ka qenë udhëheqës artistik i ansamblit “Labëria”, po ashtu, për shumë vjet ka qenë drejtues muzike në Qendrën Kulturore dhe drejtor i Shkollës Artistike “Naim Frashëri” në qytetin e Vlorës, themeluesi dhe arkitekti i Orkestrës Simfonike të qytetit, drejtor i shkollës së muzikës në Vlorë, drejtor i Ansamblit Artistik dhe i Pallatit të Kulturës “Labëria” dhe në fund të jetës do ta mbyllte, jo pa dhimbje, si drejtor i Ansamblit të Këngëve dhe Valleve Popullore në Tiranë. Haxhi Dalipi mban nderimin e madh të Presidentit të Republikës, “Artist i Merituar” dhe më pas është i vlerësuar me titullin “Mjeshtër i Madh”, po nga Presidenti i Republikës. Vlora dhe Gjirokastra e ka shpallur “Qytetar Nderi” dhe Gjirokastra i ka dhënë emrin një rruge në qytet.