BREAKING NEWS

Idajet Beqiri uncovers the sensational behind-the-scenes from Blinken's visit: Ilir Meta, Monika Kryemadhi, Flamur Noka, Genc Ruli and Ridvan Bode have been put on the US "blacklist", here's what the Americans are preparing

Idajet Beqiri uncovers the sensational behind-the-scenes from Blinken's
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela warns of "VIP" arrests: The opposition leaders are scared of SPAK, the Socialist Party is divided into factions, here is Rama's plan to 'block' the name of his replacement, I tell you what is happening inside the pink headquarters

Spartak Ngjela warns of "VIP" arrests: The opposition leaders are
x
BREAKING NEWS

In the former security files, 600 UDB agents in Shkodër, the infiltration of former spies in Sali Berisha's DP, the bases where they were trained and the secret orders they received from the fascist government in Belgrade, the researcher of former comm...

In the former security files, 600 UDB agents in Shkodër, the infiltration
x
BREAKING NEWS

"Terror" begins for Gülenists in Tirana, clashes and fights begin, believers try to drive the mufti of Tirana to the "Dine Hoxha" mosque, Bujar Spahiu is also in danger, threats to the life of the leader of the Muslim Community are disclosed

"Terror" begins for Gülenists in Tirana, clashes and fights
x
BREAKING NEWS

The former head of the Prosecutor's Office of Tirana Elisabeta Imeraj speaks openly, from the conviction of Sali Berisha, the imprisonment of Fredi Beleri, to the escape of Arben Ahmetaj and SPAK's investigations against Ilir Beqaj, this is what is exp...

The former head of the Prosecutor's Office of Tirana Elisabeta Imeraj
x
BREAKING NEWS

Muharrem Xhafa unravels the strong behind-the-scenes from February 20, 1991: Here is Ramiz Ali's plan to bring down the bust of Enver Hoxha, how they secretly released the bolts, Berisha's infiltration and the role of Hekuran Isai, most of the students...

Muharrem Xhafa unravels the strong behind-the-scenes from February 20, 1991:
x
BREAKING NEWS

The only man who filmed the footage of the bust of Enver Hoxha narrates the unsaid: Here's what happened on February 20, 1991, from Adil Çarçani's alarming phone call about the disappearance of the video, the role of Sali Berisha, Ramiz, Nexhmije, the ...

The only man who filmed the footage of the bust of Enver Hoxha narrates the
x
BREAKING NEWS

Arben Ahmetaj accused him of hiding behind Tirana's incinerator, the mayor Erion Veliaj reacts for the first time and shows how the truth is, calls his attacks slander and asks him to become a man and face justice

Arben Ahmetaj accused him of hiding behind Tirana's incinerator, the mayor
x

Kultura

Abaz Hado: The success of the first International Graphics Biennale at GAT led us to the development of the International Women's Art Festival "Frida"

Abaz Hado: The success of the first International Graphics Biennale at GAT led

International activities are important for visual art, where they are also held in the Tirana Art Gallery. Dr. Abaz Hado "Great Master" is a painter, graphic artist, researcher, art manager and who founded the Tirana Art Gallery that opened in November 2021. For the newspaper "TODAY" dr. Abaz Hado talks about the activities of visual art and their importance in the artistic life in the country, where in this first interview after withdrawing from the direction of GAT, the well-known artist also reveals his new projects in the field of art. Dr. Abaz Hado as the curator of the International Women's Art Festival "Frida" says that he is holding the first edition at GAT, as an important event to exclusively present and promote the art of women artists. According to him, the success of the first International Biennale of Graphics that was previously held at GAT led to the development of the "Frida" International Women's Art Festival. Dr. Hado says that the works of 150 women artists from 38 countries of the world have been presented in this festival.  

- The International Women's Art Festival "Frida" holds its first edition at the Tirana Art Gallery. The festival opened on October 25, as one of the important activities of artistic life in our country. You founded this festival, what can you tell us more about its development at GAT?

Putting aside the modesty with the experience I have in the field of art and the management of institutions, of course I have always been in the idea of ??bringing as many international confrontational activities for visual art as possible, which are schools and directions that help Albanian art in general in general terms. While in the small aspect they are specific, for example the International Biennale of Graphics, which took place before in the GAT that came out successfully, and of course they are activities that have brought the revival of these genres. We thought about the impact that graphics have, being a participant in nearly 50 international graphics activities, we have the opportunity to show that we, like the rest of the world, can organize important activities. And we chose this, of course, in the Tirana Art Gallery, which was a new gallery. It is indeed a local gallery, but it has the dimension and vision of a large gallery, like a gallery that is a competitor. The success of that biennial earlier led us to another organization, which I had in my sights to do an activity for women. There are not many activities for women, but there is a kind of activation of the element of women's art, so this helps women's art to be more evident. I thought that women's art in Albania also had this problem, it was not very evident, but through sporadic activities. We decided to make a biennale called "Frida", for the reason that Frida Kahlo represents the model of the invincible woman, not only talented, who successfully coped with everything in her life and showed that she is an artist with dimensions big. In this case, we didn't have Frida for a big name, but for symbolism, Frida is all those women, girls, young talents who work, and that's what we intended. We were not wrong with the work we did, because it brought the result. We had 150 artists from 38 countries in the world, including Albania.

Abaz Hado: The success of the first International Graphics Biennale at GAT led

-In the works that were exhibited at the International Women's Art Festival "Frida" at GAT, we discern a sense of conscience, a desire for beauty, fragility, humanity, etc. As a curator, what can you tell us?

These types of exhibitions have a theme and when we called it "Frida" we assumed a large space for women. The spiritual, emotional, inspiring space and the space of their resistance to the serious social problems that the world is currently going through. We see there mothers, we also see creators, we see small children being persecuted and this was part of that. What was brought about in terms of these works represented by these artists, made it possible for different schools, different countries to bring these kinds of social, economic, etc. problems of women's relationship with the world, power, with everything.

Abaz Hado: The success of the first International Graphics Biennale at GAT led

-The festival opened this year in GAT, but how will it continue in other editions?

Gjatë këtij muaji u bë e mundur që në kuadër të festivalit të kishim disa aktivitete, workshope aktivitete me studentë, me nxënës të Liceut Artistik “Jordan Misja”, nxënës të shkollave të mesme e deri te fëmijë me moshë më të vogël. I gjithë muaji ka pasur aktivitete herë pas here organizuar nga GAT për ta bërë sa më atraktive, të hapur dhe sa më të prekshme vlerat e këtij festivali. Tashmë për këtë festival jam i detyruar të flas dhe me institucione të tjera. Kjo do kalojë dhe në aspektin personal si krijues i saj, ashtu si dhe Bienalja Ndërkombëtare e Grafikës do jenë pjesë e aktivitetit tim me qendrën e artit, që dua të krijoj dhe në bashkëpunim dhe me një nga fakultetet më të rëndësishme të vendit që është privat që stimulon këtë lloj kreativiteti të artit. Kam dhe një ide tjetër për një takim të madh, që do të përfshijë një sferë të gjerë të artit, por do të bëhet në momentin e duhur e ditur. Por festivale të tilla nuk është e domosdoshme të jenë në një institucion, këto do shpërndahen në institucione të ndryshme madje dhe në objektet që nuk janë të frekuentueshme, por që rikthehen në memorien dhe syrin e publikut në momentin që organizohen aktivitete të tilla. Unë sa të jem në këtë jetë do të luftoj që Tirana të bëhet si Venecia, që në çdo 3 muaj të ketë një aktivitet të madh ndërkombëtar, qoftë të artit pamor, arkitekturës, kinematografisë që realisht po bëhen, por jo në ato përmasa të aplikueshme në gjithë botën. Aktivitete bëhen, por të jetë një platformë më e gjerë për ti trajtuar këto, qoftë dhe zhvillimi i konkurseve. Ne duhet të zhvillojmë konkurse të mëdha ndërkombëtare, që afrojnë dhe krijojnë një mundësi raporti me ndërkombëtarët.

Abaz Hado: The success of the first International Graphics Biennale at GAT led

-Kjo është intervista e parë që ju po jepni pas tërheqjes nga drejtimi i GAT dhe jeni fokusuar drejt krijimtarisë suaj. Çfarë mund të na thoni për GAT, pasi ju e keni ngritur atë institucion që u hap në nëntor të vitit 2021?

I have resigned, I have withdrawn from the direction of GAT, because I have focused on something more important. I set up that institution, which is GAT, as an institution of the Municipality of Tirana, where within two years it gained absolute authority. I was and am of the opinion that Albania needs active, dynamic, educational institutions for the public, which means services for the public. GAT in the absence of a National Art Gallery, of other spaces, where the exhibition hall in the National History Museum was closed, we were the only ones who could withstand all the pressure of requests to open exhibitions, but we also have an elite institution that is COD. In this case, the mayor was keen for the Tirana Art Gallery to be a space that would stimulate young artists mainly and of course other spaces so that artistic creativity would not be lacking. In this case, the director who is in GAT has her own platform. If it means to cooperate, we will cooperate. But I want to emphasize that the Tirana Art Gallery (GAT) currently has over 350 donated works, where 240 works are by foreign artists. The International Biennial of Graphics in GAT donated 240 works of art to Albania, but what will the fund have and what will they donate now to the "Frida" biennial.

Interviewed by: Julia Vrapi