BREAKING NEWS

Strong developments within SPAK, the prosecutors extend the investigation deadlines for Arben Ahmetaj by 3 months and send summons to the oligarch who is accused of money laundering

Strong developments within SPAK, the prosecutors extend the investigation
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela reveals the "bombastic" behind-the-scenes: This is why the divorce of Ilir Meta and Monika Kryemadhi cannot save them from the shackles and the strong reason that DASH senior official Richard Nephew avoided meetings in Tirana with the 'R...

Spartak Ngjela reveals the "bombastic" behind-the-scenes: This is why
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha did not have a mandate according to the Constitution, the head of the DP makes way for Argita and prepares to crown his daughter on the throne with the July 12 protest, Gaz Bardhi ends up as a "squeezed lemon"

Sali Berisha did not have a mandate according to the Constitution, the head of
x
BREAKING NEWS

The testimony in SPAK that sinks Niko Pelesh for his connections with Klodian Zoto is revealed, the former director of Korça Waterworks reveals it before special prosecutors

The testimony in SPAK that sinks Niko Pelesh for his connections with Klodian
x
BREAKING NEWS

Here are the new details from the report to SPAK about Allajbeu, how the oligarch in cooperation with Janis Karathanos stole more than 200 million euros in concessions, to camouflage the thefts they employed their relatives in the "winning" companies, ...

Here are the new details from the report to SPAK about Allajbeu, how the
x
BREAKING NEWS

The mandate for deputy of Sali Berisha in the "string of thread", there will be a clash for Article 71 of the Constitution, this is who has the "fate" of the "non-woman" in his hands, say the jurists

The mandate for deputy of Sali Berisha in the "string of thread",
x
BREAKING NEWS

Frrok Çupi brings out the black "CV" of Sali Berisha in 30 years, from his collaboration with the leader of Serbia, the attacks on the US embassy in Tirana, the coup d'état in '98, the killing of 4 protesters on January 21, to the names of terrorists w...

Frrok Çupi brings out the black "CV" of Sali Berisha in 30
x
BREAKING NEWS

The Swiss authorities reveal the name of the businessman who became a guarantor for Arben Ahmetaj in Switzerland, how he hired the woman with a salary of 9,000 francs per month, details from the investigation file are revealed

The Swiss authorities reveal the name of the businessman who became a guarantor
x

Kultura

Abaz Hado: Prominent art figures support Erion Veliaj for a third term because they believe in his energy and vision, in eight years the changes are big in Tirana

Abaz Hado: Prominent art figures support Erion Veliaj for a third term because

Tirana has undergone great changes, says Dr. Abaz Hado, who appreciates the work done by the Municipality of Tirana in these eight years. Dr. Abaz Hado "Great Master" is a painter, graphic designer, researcher and director of the Tirana Art Gallery, who says that it is a transformation that is current, coherent, direct and visible today. In the interview for the newspaper "TODAY" dr. Abaz Hado, also a well-known artist in figurative arts in the country, appreciates the work done by the Mayor of Tirana, where he says that Tirana has received the development that any country would envy, a capital that according to him is radiating and it shows the optimism and hope of work. Dr. Abaz Hado says that Tirana has a rapid and dynamic development in all aspects,

- Mr. Hado, a few days ago in your activity you were awarded the "Career Award" at the International Watercolor Biennale that is taking place these days. In your activity, what does this evaluation bring?

I was awarded an important award, which is the "Career Award", which I value as an assessment made by the jury for the activity itself, for what my contribution is also in watercolor, because I have handled it a lot, even also made exhibitions with watercolors, so I believe this gives me an incentive to continue further and in this atmosphere we are in. When you win awards you have more enthusiasm, your work is appreciated, your work has found the support of the public and I felt good.

-You run a new art institution in the capital, such as the Tirana Art Gallery. GAT is another investment in the field of art and culture, an institution subordinate to the Municipality of Tirana. How have you seen the development of Tirana these years?

Unë kam qenë në disa poste drejtuese dhe më parë, që më ka bërë ti njoh nga afër shumë personazhe politike, shumë personazhe të artit dhe kulturës, por dhe të tjerë që kanë lidhje direkte ose indirekte. Unë kam nxjerrë konkluzionet e mia, sigurisht që i kam të qarta gjërat, e di shumë mirë se si funksionojnë gjërat, e di shumë mirë se si duhet shkuar te e mira, duhet shkuar te përparimi i Shqipërisë dhe te zhvillimi. Meqë më pyetët për Tiranën, në këto 8 vite unë kam qenë dëshmitar të paktën prej 7 vitesh në këtë administratë, e cila që në momentin e parë u pa dukshëm që do të sillte një transformim të rëndësishëm. Një transformim, i cili sot është aktual, koherent, i drejtpërdrejtë dhe i dukshëm. Tirana sot është bërë një metropol. Fakti dyndjet e njerëzve që të jetojnë në Tiranë, bumi që kanë marrë ndërtimet, janë dhe tregues se si zhvillohet një kryeqytet, i cili si gjithë qytetet që kanë nisur në botë, kanë nisur në këtë formë duke u zhvilluar, duke ardhur njerëzit, duke iu përgjigjur këtyre nevojave të ngutshme për ta shtuar popullsinë. Sigurisht që ne kemi shumë gjëra për të thënë. Unë po flas për Tiranën, ku para një viti e gjysmë u bë një institucion i ri arti siç thatë dhe ju, një galeri që nuk e kishte kryeqyteti. Tirana sot ka një galeri arti të sajën, sepse u forcua dhe konsolidua ideja që vërtetë Tirana ka institucionet kombëtare, por jo lokale dhe iu vu shumë rëndësi përparimit, zhvillimit të këtyre institucioneve lokale. Ne sot kemi biblioteka në lagje të Tiranës, nuk janë vetëm muzetë kombëtarë, por kemi dhe muzetë lokalë. Para disa ditësh u prezantua dhe projekti për Muzeun Etnografik të Tiranës, kemi dhe muze tjera që janë projektuar. Do ketë dhe GAT zhvillim më tej, do ketë një muze të artit bashkëkohor te Bulevardi i Ri, etj. Vjet ishte viti i rinisë dhe kultura dominoi në mënyrë të jashtëzakonshme. Gati mbi një mijë aktivitete kombëtare e ndërkombëtare dhe ne nëse më parë shikonim pak evente ndërkombëtare si ndonjë koncert, sot këto aktivitete janë më shumë. Sheshi sot në Tiranë është bërë një arenë, ku ka shumë aktivitete, stadiumet e mrekullueshme, janë bërë rikonstruksione të shumë institucioneve. BunkArt 1 dhe 2 janë me zë që vizitohen nga turistët. Po ashtu sipas agjencive turistike priten 8 milionë turistë nga 2-3 shtete, etj, ndërkohë që e kemi parë Tirana tashmë është shumë e pastër dhe e kulturuar. Aktualisht kemi dhe vitin e sportit, ku janë organizuar për herë të parë evente të rëndësishme politike, artistike dhe kjo e bën Tiranën që të jetë vërtetë një metropol. Kemi sheshe të ristrukturuar, kemi Pazarin e Ri, kemi Kalanë e Tiranës, këndi i lojërave, etj, kudo po zhvillohet. Nëse ne do të shohim konkretisht se si ka marrë zhvillim Tirana, ka marrë zhvillim që do ta kishte zili çdo vend. Ka një gjë që unë e kam vënë re tek Erion Veliaj, tek stafi, koncepti dhe vizioni që kanë. Këtu janë thirrur për të dhënë kontributin e tyre arkitektët më në zë të botës. Fakti që konkurset nuk bëhen më mbyllur, por vijnë studio të arkitekturës më në zë, por që kanë dhënë dhe shembuj dhe kanë bërë dhe për Tiranën. Pra një kryeqytet që po rrezaton dhe po e tregon optimizmin dhe shpresën e punës.

-Jemi në kohë fushate, sipas jush si po zhvillohet ajo?

 Abaz Hado: Prominent art figures support Erion Veliaj for a third term because

Disa personalitete që unë shoh bëjnë dhe deklarata në rrjetet e tyre sociale, por sigurisht ka të drejtën e tij dhe askush nuk ka të drejtë qoftë dhe një gazetar që dëgjova te një analizë....ç’janë këta që vijnë në krah të Erion Velisë? Po kush e ndalon një artist me emër që të mos thotë opinionin e tij? Ne gjithmonë shkojmë te e keqja, se ai është paguar, etj, por sigurisht do zhvillohen projekte. Projektet janë të hapura, aplikojnë të gjithë dhe Bashkia e Tiranës ka dhënë buxhet për ato aktivitete që janë parë të domosdoshme dhe që janë parë me impakt publik. Edhe qëndrimin tim nuk ka askush të drejtë ta gjykojë. Mund ta analizojë, por jo gjykojë. Nuk mundet të ofendojë tjetrin, kjo nuk është e pranueshme. Njerëzit nuk mund të trajtohen sikur janë asgjë vetëm pse mbajnë një qëndrim. Nga kjo pikëpamje, ndërkohë që kemi një fushatë pune dhe bazohet mbi kriteret e vazhdimësisë së punëve, unë sigurisht që do pranoja dhe do isha shumë entuziast që të vazhdoja të isha në këtë strukturë drejtuese politike me Erion Veliajn, sepse e kam parë kur kam qenë dhe më afër tij në administratë, por dhe tani që jam më larg që drejtoj një institucion të cilin në një farë mënyre e kemi ngritur bashkërisht. E shoh çfarë hapësire i krijon, e shoh në raportin institucional kryetarin e bashkisë, që idetë që unë i përcjell kanë gjetur miratim. GAT është një galeri e vogël, por që ne kemi perspektivën për ta bërë një galeri shumë të madhe.

-Kur ju thoni një galeri shumë të madhe, çfarë keni parasysh në aktivitetin e saj?

 Ka një mendim dhe sugjerim, një projekt që ne po e kristalizojmë që të bëhet një gjë fantastike. Vërtetë do të jetë Galeria Kombëtare e Arteve që do të jetë në strukturën muzeale, do jetë Muzeu i Artit Modern, por dhe Galeria e Artit Tiranë si qendër e zhvillimit të artit të Tiranës, pra si një strukturë që do të funksionojë brenda Tiranës, për artistët e Tiranës, për artistët e Shqipërisë dhe të botës, sepse ne kemi dhe aktivitete ndërkombëtare me rëndësi. Ashtu si bëmë Bienalen Ndërkombëtare të Grafikës, ne jemi para një ngjarje të madhe në artin pamor që është Festivali Ndërkombëtar i Artit të Gruas në Galerinë e Artit Tiranë, që do të bëhet në tetor. Do të kemi dhe qasje të tjera dhe bashkëpunime me artistë të huaj. Pra konceptet dhe vizionet triumfojnë gjithmonë mbi cilësitë e mendimit. Mund të jetë kollaj të japësh premtime, por realiteti është që këta e bëjnë.

- Galeria e Artit Tiranë ( GAT) u hap për artistët si hapësira më ideale për artin pamor në Tiranë, dhe me një staf të përkushtuar. GAT është pjesë e investimeve që janë bërë në Tiranë, ku ju dhe më parë jeni shprehur se skuadra e Bashkisë së Tiranës duhet marrë model. Sot çfarë mund të na thoni? 

Ne e pamë Teatrin Kombëtar të Operës dhe Baletit që u bë pothuajse i ri, një ristrukturim fantastik. Sigurisht dhe Teatri ri Kombëtar do të bëhet, pra gjithçka në Tiranë do të jetë në mënyrë të vazhdueshme, dinamike dhe në zhvillim, sepse kjo ka të bëjë dhe me një vazhdimësi konceptuale dhe vizioni. Tirana ka një zhvillim kaq të vrullshëm dhe dinamik në të gjitha pikëpamjet, ku tregohet puna që është bërë nga Bashkia e Tiranës në këto vite në zhvillimin e saj. Më ka bërë përshtypje kur është bërë një mbledhje në bashki me një analizë vjetore, që ishte aq e saktë, drejtorët raportonin, diskutonin të gjithë dhe nxirreshin problematika. Unë kam parë vendosmërinë  e Erion Velisë, që nuk tërhiqet nga asnjë lloj presioni. Sigurisht që një person, i cili i ka të qarta gjërat dhe ka një vizion nuk duhet të tërhiqet. E kam parë se si janë zhvilluar gjërat, se si kanë shkuar. Kemi sot kalanë e Tiranës siç ju thashë një hapësirë fantastike, ku shkojnë dhe shumë turistë, u bë sheshi “Skënderbej” në Tiranë, ku për herë të parë kemi parkimet nëntokë, etj. Ajo që unë e shoh te Erion Veliaj është shumë i vëmendshëm, social, kujtoj që kur ra tërmeti rrinte gjatë gjithë kohës i preokupuar. Në ditët e ftohta të pastrehët i futën në qendrat sociale, ashtu siç janë bërë këto vite dhe kopshte, çerdhe, 40 shkolla. Gjithçka po zhvillohet dhe kjo nuk është pak, sepse ka të bëjë me një qartësi. Kemi Piramidën që hapet së shpejti. Pra kudo është me një vizion të qartë se ku do të shkojë dhe çfarë do bëhet. Nga kjo pikëpamje Erion Veliaj është njeriu i duhur, në momentin e duhur dhe për këtë Tiranë që pretendon të bëhet një Tiranë Europiane, sepse faktikisht nëse një vit bëhesh qytet i rinisë, një vit tjetër i sportit, një vit tjetër pretendon të bëhesh një qytet i artit dhe i kulturës, sigurisht që je qytet europian kur gjithë Europa i ka sytë tek ty. Në Tiranë sot ka disa pika dhe me shumë rëndësi për turizmin. 

Interviewed by: Julia Vrapi