BREAKING NEWS

Strong developments within SPAK, the prosecutors extend the investigation deadlines for Arben Ahmetaj by 3 months and send summons to the oligarch who is accused of money laundering

Strong developments within SPAK, the prosecutors extend the investigation
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela reveals the "bombastic" behind-the-scenes: This is why the divorce of Ilir Meta and Monika Kryemadhi cannot save them from the shackles and the strong reason that DASH senior official Richard Nephew avoided meetings in Tirana with the 'R...

Spartak Ngjela reveals the "bombastic" behind-the-scenes: This is why
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha did not have a mandate according to the Constitution, the head of the DP makes way for Argita and prepares to crown his daughter on the throne with the July 12 protest, Gaz Bardhi ends up as a "squeezed lemon"

Sali Berisha did not have a mandate according to the Constitution, the head of
x
BREAKING NEWS

The testimony in SPAK that sinks Niko Pelesh for his connections with Klodian Zoto is revealed, the former director of Korça Waterworks reveals it before special prosecutors

The testimony in SPAK that sinks Niko Pelesh for his connections with Klodian
x
BREAKING NEWS

The mandate for deputy of Sali Berisha in the "string of thread", there will be a clash for Article 71 of the Constitution, this is who has the "fate" of the "non-woman" in his hands, say the jurists

The mandate for deputy of Sali Berisha in the "string of thread",
x
BREAKING NEWS

Frrok Çupi brings out the black "CV" of Sali Berisha in 30 years, from his collaboration with the leader of Serbia, the attacks on the US embassy in Tirana, the coup d'état in '98, the killing of 4 protesters on January 21, to the names of terrorists w...

Frrok Çupi brings out the black "CV" of Sali Berisha in 30
x
BREAKING NEWS

The Swiss authorities reveal the name of the businessman who became a guarantor for Arben Ahmetaj in Switzerland, how he hired the woman with a salary of 9,000 francs per month, details from the investigation file are revealed

The Swiss authorities reveal the name of the businessman who became a guarantor
x
BREAKING NEWS

Ilir Demalia reveals the strong behind-the-scenes: Ilir Meta and Sali Berisha are doing everything to save their property and not punish their family, here is the evidence that Altin Dumani can use to put them behind bars

Ilir Demalia reveals the strong behind-the-scenes: Ilir Meta and Sali Berisha
x

Politike

Beler's participation from prison in Mitsotakis' meeting with elected MEPs, REL analysis: Controversy over his legitimacy and Albania's European integration

Beler's participation from prison in Mitsotakis' meeting with elected

The election of Alfred Beler as a member of the European Parliament caused controversy - both for his legitimacy and for the impact of his case on Albania's European integration.

Beleri, the elected mayor of Himara in Albania, but sentenced to two years in prison for stealing votes, won a seat in the European Parliament as a representative of the leading party in Greece, New Democracy.

Lawyers and international relations experts say his case raises constitutional and legal concerns.

According to them, it can affect Albania's efforts to join the European Union, but also its relations with Greece.

In the association of the Greek minority in Albania "Omonia", however, they believe that his legal issues in Albania will be resolved before the constitution of the European Parliament.

Beleri, according to the Greek media, ranks fourth among the seven deputies secured by the New Democracy of the Greek Prime Minister, Kyriakos Mitsotakis, in the elections for the European Parliament.

According to their reports, he participated via video link from prison in a meeting of Mitsotakis with elected MEPs, which was held on Tuesday.

Is the election of Beler a member of the EP problematic?

The Greek Foreign Ministry did not respond to Radio Free Europe's question about what it expects now regarding Beleri's election. Neither is the party of the Greek Prime Minister, New Democracy.

REL also asked the Prime Minister of Albania, Edi Rama, to comment on his choice, but he refused.

"I have no comment on it. I am in Pristina", Rama said on June 10, while participating in an event marking the 25th anniversary of the liberation of Kosovo.

"... fortunately, one of the things we still cannot do in this case - one less problem - is to deal with the European Parliament elections, because we are not yet in the European Union. So, when we go to the EU, when we have elections for the European Parliament, we will understand better how these things are", declared Rama.

In the past, Rama rejected the claims of Beler and the Greek minority in Albania that the case against him is political. According to Rama, it is simply a matter of justice.

The lawyer and former vice-president of the High Council of Justice in Albania, Kreshnik Spahiu, sees a contradiction in the election of Beler for two different positions.

"The Central Election Commission and the president should have announced early elections in Himara, since New Democracy announced [Beler] as a candidate. Because the Law on Local Government defines it as such", he says to Radio Free Europe.

“Aktualisht, [Beleri] prezumohet i pafajshëm, pasi nuk ka vendim të formës së prerë. Mendoj se procesi penal duhet të përshpejtohet dhe Gjykata e Apelit të shprehet nëse është fajtor apo i pafajshëm”, shton ai.

Radio Evropa e Lirë iu drejtua Presidencës së Shqipërisë për këtë çështje më 10 qershor, por ajo kërkoi kohë për t’u përgjigjur, ndërsa në Komisionin Qendror të Zgjedhjeve thanë se me shpalljen e rezultatit përfundimtar – që përfshin edhe dhënien e mandatit për Belerin – puna e këtij komisioni për këtë proces ka përfunduar.

Ish-kryetari i Komisionit Qendror të Zgjedhjeve, Kristaq Kume, thotë se do të jetë vendimi i Gjykatës së Apelit ai që do t’i japë zgjidhje situatës së krijuar.

Seanca do të mbahet më 14 qershor.

“Nëse shpallet fajtor, vepron ligji për dekriminalizim dhe ndërpritet mandati i tij si kryebashkiak. Kjo është një çështje që nuk ka lidhje me zgjedhjen e tij si eurodeputet”.

“Nëse shpallet i pafajshëm, do të duhet një interpretim ‘in extremis’. Në ligj thuhet se mandati i kryebashkiakut është i papajtueshëm me atë të deputetit, që mund të interpretohet edhe ‘eurodeputetit’, por që ligji nuk e ka parashikuar”, shpjegon Kume për Radion Evropa e Lirë.

Sipas tij, Beleri nuk do të mund të jetë edhe kryetar bashkie, edhe eurodeputet – ai do të duhet të zgjedhë.

“Për mua, ai është dashur të lejohej ta bënte betimin dhe zgjidhja do të kishte ardhur shumë kohë më parë, sepse në ligj thuhet se, nëse tre muaj pas betimit nuk paraqitet në zyrë, mandati i kryebashkiakut ndërpritet”, thotë Kume.

Kreu i shoqatës së minoritetit grek në Shqipëri “Omonia”, Marin Suli, thotë se Beleri ka deklaruar se, nëse shpallet i pafajshëm, ai do të zgjedhë mandatin e kryebashkiakut të Himarës.

Por, fakti që Beleri ndodhet në burg, thotë Suli, nuk do të përbëjë ngërç apo problem për të as për ushtrimin e detyrës së deputetit.

“Beleri e përfundon më 12 shtator dënimin prej dy vjetësh, sipas përllogaritjes së konvertimit të kohës së paraburgimit, ndërsa Parlamenti Evropian konstituohet në fund të shtatorit”, thotë Suli.

Ai, po ashtu, sqaron se me Kushtetutën e Greqisë, kandidimi në zgjedhje ndalohet vetëm kur ka një vendim gjykate që ia heq individit të drejtën për të garuar dhe për t’u zgjedhur.

Ky nuk është rasti me Belerin, thotë Suli.

Si do të ndikojë ky rast në integrimin evropian të Shqipërisë?

Ish-ambasadori shqiptar, Agim Nesho, thotë se zgjedhja e Belerit si deputet i Parlamentit Evropian nga Greqia do të ketë ndikim në rrugën e Shqipërisë drejt Bashkimit Evropian, por edhe në marrëdhëniet mes Tiranës e Athinës.

“Kandidimi i Belerit është një kartë që kryeministri grek e ka luajtur për ta tërhequr pjesën ekstreme të politikës greke, për të votuar në një çështje të ndjeshme siç është minoriteti grek në Shqipëri. Në këto kushte, do të kemi një moment që nuk do të jetë në interes të Shqipërisë dhe do të ndikojë në qëndrimin e Greqisë sa u takon përpjekjeve të vendit për t’u integruar në Bashkimin Evropian”, thotë Nesho për Radion Evropa e Lirë.

Prime Minister Rama "must reflect", he adds.

Albania has formally opened negotiations for EU membership. However, decisions on the expansion of the bloc - of which Greece is a part - are made with the consensus of all member countries, which are currently 27.

For Spahiu, the Beleri issue will not have an impact on Albania's integration path.

Greece's interests in Himara, he says, are political, economic and geopolitical.

"They are political, because through Himara, Greece will be able to create an association of Greek minority municipalities [in Albania], together with Finiq and Dropulli. They are economic interests, because this municipality is the pearl of the Albanian Riviera and has the longest coastline, being the epicenter of tourism development in the country. And geopolitical, because all the investments of Greek or Russian oligarchs are generally focused on tourism", says Spahiu.

"So, I think that Himara is not playing for Beler as an individual, or for corruption by buying votes, but for interests that cross the borders of Albania, for influence - West or East", he adds.

Albania's ethnic Greek minority, which lives mainly in the south of the country, often becomes a source of tension between Athens and Tirana. Greece claims that Albania violates its rights, but Albania denies it./REL

Most read