BREAKING NEWS

Strong developments within SPAK, the prosecutors extend the investigation deadlines for Arben Ahmetaj by 3 months and send summons to the oligarch who is accused of money laundering

Strong developments within SPAK, the prosecutors extend the investigation
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela reveals the "bombastic" behind-the-scenes: This is why the divorce of Ilir Meta and Monika Kryemadhi cannot save them from the shackles and the strong reason that DASH senior official Richard Nephew avoided meetings in Tirana with the 'R...

Spartak Ngjela reveals the "bombastic" behind-the-scenes: This is why
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha did not have a mandate according to the Constitution, the head of the DP makes way for Argita and prepares to crown his daughter on the throne with the July 12 protest, Gaz Bardhi ends up as a "squeezed lemon"

Sali Berisha did not have a mandate according to the Constitution, the head of
x
BREAKING NEWS

The testimony in SPAK that sinks Niko Pelesh for his connections with Klodian Zoto is revealed, the former director of Korça Waterworks reveals it before special prosecutors

The testimony in SPAK that sinks Niko Pelesh for his connections with Klodian
x
BREAKING NEWS

The mandate for deputy of Sali Berisha in the "string of thread", there will be a clash for Article 71 of the Constitution, this is who has the "fate" of the "non-woman" in his hands, say the jurists

The mandate for deputy of Sali Berisha in the "string of thread",
x
BREAKING NEWS

Frrok Çupi brings out the black "CV" of Sali Berisha in 30 years, from his collaboration with the leader of Serbia, the attacks on the US embassy in Tirana, the coup d'état in '98, the killing of 4 protesters on January 21, to the names of terrorists w...

Frrok Çupi brings out the black "CV" of Sali Berisha in 30
x
BREAKING NEWS

The Swiss authorities reveal the name of the businessman who became a guarantor for Arben Ahmetaj in Switzerland, how he hired the woman with a salary of 9,000 francs per month, details from the investigation file are revealed

The Swiss authorities reveal the name of the businessman who became a guarantor
x
BREAKING NEWS

Ilir Demalia reveals the strong behind-the-scenes: Ilir Meta and Sali Berisha are doing everything to save their property and not punish their family, here is the evidence that Altin Dumani can use to put them behind bars

Ilir Demalia reveals the strong behind-the-scenes: Ilir Meta and Sali Berisha
x

Politike

Idajet Beqiri uncovers the scenario that Arben Ahmetaj is using to escape from SPAK's handcuffs, here are the details of his galloping thefts that are enabling him to live in a house that even the richest of Switzerland cannot live in.

Idajet Beqiri uncovers the scenario that Arben Ahmetaj is using to escape from

The well-known lawyer, Idajet Beqiri, has shown the scenario that former Deputy Prime Minister Arben Ahmetaj is using to escape from the handcuffs of SPAK, while he has also revealed the details of his galloping thefts that are enabling him to live in a house that they cannot live in and Switzerland's richest. During an interview for "SOT" newspaper, lawyer Beqiri said that it was the heavy responsibility of Prime Minister Edi Rama that took Arbe Ahmetaj there. He emphasized that Ahmetaj is the second most corrupt person in Albania after Ilir Meta. Also, Beqiri told about the editor-in-chief of the "SOT" newspaper Rigels Seliman and the charges against the deputy prime minister as well as how many years in prison he risks if these charges are proven. On the other hand, lawyer Idajet Beqiri commented on the violence against lawyer Sokol Mêngjesi and the boycott of the Chamber of Advocates. According to Beqir, the violence against Mangjesi as a barbaric act comes because the profession of lawyer is not valued in our country, just like that of judges or prosecutors. So, Beqiri added that everyone in Albania needs vetting and not only lawyers, but many of them if they undergo such a process should leave the profession, as according to him, they do not justify the assets they have. Meanwhile, Beqiri emphasized that there are lawyers who have changed their names and are involved in human trafficking.

- Lawyer Beqiri, Monika Kryemadhi, has made a final proposal regarding the status of the deputy, where she says that not providing information to the Assembly, even to a deputy, should be considered a criminal offense. Lawyer, how do you consider Monika Kryemadhi's proposal from the legal point of view?

It is an absurdity. Instead of dealing with what needs to be dealt with, it now has no place to jump from branch to branch and do things that are unconstitutional. The problem is that the activity of the Assembly of Albania is regulated by the constitution of the Republic of Albania, it is regulated by a special law. With the regulation that has been approved by itself, how the deputies report and inform are defined. They are representatives of the people and as representatives, they do not have to wait for someone to inform them. They must inform the Assembly, they must raise the voice of the people in the Parliament and they must not wait for what they will give. It is becoming a painful factor at a time when there are so many serious accusations against her and her husband. And instead of giving explanations for these extraordinary damages that it has done to the country, to the Albanians of Albania, it acts as if nothing happened at all.

- Former prime minister Sali Berisha continues to call for protests, with the aim of overthrowing the government. Have a comment?

Është një protestë që ka një vijë në vazhdën e emisionit të RAI3, një dokumentar që u dha kundër Shqipërisë dhe shqiptarëve, sepse problemin e brendshëm të tyre, ku atë problem që ka e majta italiane brenda kundër Melonit dhe për atë marrëveshje që bëri me kryeministrin tonë dhe që i jep pikë Melonit e ia shton votat për në Parlamentin Europian, e fuqizon si forcë. Ata në mënyrë manipulative, ku d.m.th. edhe të manipuluar ishin por edhe manipulator vetë në të gjithë atë mision, e futi edhe Shqipërinë të kësaj loje të pisët çka nuk e meriton as Shqipëria dhe as shqiptarët. E gjitha ishte e ndërtuar shumë keq, anti-shqiptare dhe ishte e veshur me akuza rruge. Akuzat e brendshme këtu ishin nga njerëz pa personalitet, nga njerëz që Rama me të drejtë e tha, një non-gratë që duhet të përgjigjet për krimet që ka bërë, si për ‘Partizanin’ apo dhe për 100 krime të tjera që janë katastrofë e deri në vrasje masive e gjenocid që ka bërë kundër këtij populli e këtij vendi, si trafiku i armëve, karburanteve që furnizonte, për të zhdukur Kosovën dhe Bosnje-Hercegovinën. Me njerëz të tillë ndërtuan një reportazh, i cili ishte jashtëzakonisht i rëndë dhe i papranueshëm për ne. Ishte një reportazh që tregon sesa  të ligj e anti-shqiptar kemi këtu brenda e duan ta shikojnë të pjekur Shqipërinë, të pjekur shqiptarët, thjesht e vetëm për të mbuluar krimet e tyre. Nga ajo protestë që ai bën thirrje, e para Berishën nuk do i vij njeri e do të diskreditohet, ai me këtë protestë do i ulë vlerat dhe më shumë vetes sepse Shqipëria dhe shqiptarët, kur panë Ramën që drejtpërdrejtë i tha gazetarit që hajde të ballafaqohemi e me elokuencën e tij, mprehtësinë e informacionin e argumente, iu dha mësimin e duhur e mbrojti Shqipërinë e shqiptarët dhe fitoi pikë në çdo lloj aspekti dhe për zgjedhjet e 2025-ës. Ndërsa këto me atë protestë, duan të ligjërojnë anti-shqiptarizmin e tyre.

-Avokat çfarë ndikimi pritet të ketë intervista e dhënë në televizionin “RAI 3” për Arben Ahmetaj?

Asnjë lloj ndikimi, veç një flluskë sapuni ku nuk ka asnjë lloj ndikimi. Përveç një ndikimi negativ ku aq më tepër duan të përdorin si dëshmitar dhe marrin dëshmitar Ahmetaj. Në ka njeri që nuk duhet të flasi dhe në ka njeri që duhet të tregohet i penduar thellë, duhet të jetë pikërisht ky person. Ne e kuptojmë që do të marrë azilin politik dhe për t’u bërë i besueshëm atje e të marr azilin politik ky do të vjell tani. Faktikisht është një njeri që nuk e beson askush. Sepse përbën në vetvete njeriun më të korruptuar pas Ilir Metës dhe familjes Berisha, njeriu më i korruptuar, njeriu më bastard që ka parë ndonjëherë ky vend. Ky është trinomi që e mbyll. Në aspektin që e ka filluar korrupsionin që kur ishte fëmijë dhe vazhdoi me korrupsionin. Ky njeri, e ka filluar pa qenë fare në pushtet me impulset e famshme dhe kur vajti u bë ministër, ia fali vetes të gjithë atë detyrim që kishte, 70 milion euro i krijoi buxhetit të shtetit nga vjedhja e vetë dhe ia mbuloi pastaj. Ka bashkëpunuar me njerëzit më të zinj dhe më të korruptuar në këtë vend. Korrupsioni i tij është i dukshëm, korrupsionin po e bën atje në Lugano sepse po jeton atje tani në një shtëpi që nuk jetojnë dot dhe ato që janë më të pasurit e Zvicrës. Me ca jeton ai se vetëm rrogë shteti merr dhe kur vajti në Lugano, vetëm bashkëshortes ia transferoi 20 milion euro. Me këto merret Berisha e këtë kategori do të nxjerr në protestë dhe kjo kategori, ata do t’i lëri atje ku janë, nga maja e minares duke kënduar duara, zot të vij dhe njëherë në pushtet.

-Po referuar dosjes së SPAK që po heton Arben Ahmetajn, sa vite burg rrezikon ish-zv/kryeministri?

“Shikojmë që janë materializuar tre akuza, ajo e korrupsionit pasiv, e pastrimit të produkteve që rrjedhin nga një krim dhe mosdeklarimi ose fshehja e të ardhurave të tij. Kjo është kundërvajtje penale, por që masën e dënimit e ka deri në 3 vjet burg. Ndërsa dy akuzat e tjera janë të rënda. Për materializimin e produkteve që rrjedhin nga një krim, marzha e dënimit shkon deri në 15 vjet burg, ndërsa për korrupsionin pasiv deri në 7 vjet burg. Akuzat nuk janë të lehta. Nëse këto akuza provohen dhe çështja çohet në gjyq, atëherë ai rrezikon minimumi deri në 10 vjet burg.

- Keni një koment mbi dhunën ndaj avokat Sokol Mëngjesit?

It is a barbaric act against justice. Because lawyers are in the justice system. Unfortunately, we find that the lawyer's office has not been treated as an institution of justice and this is visible in all aspects, not only in relation to the citizens, what relation is built in others. These 30 years judges and prosecutors do not like lawyers and recommended lawyers to the parties. In such a situation the lawyer got a distortion and it was difficult that the honest and devoted to the law became rare. It is the right decision. Because it is not a problem what happened to our colleague as a barbaric act. We have many other serious wounds. Which justice, judicial police are not revealing. There have been gruesome murders. The head of the lawyers was killed. We don't know his killer. 20 years have passed. We have other lawyers killed. Justice has not done its job. There have been vandals like these who committed the crime against the lawyer Mangjesi before and we have denounced them. A lawyer-judge was affected, these are qualified offenses and the same treatment is not given as with the judge or the prosecutor.

-What should be done in your opinion?

We all need vetting in this country. From the ordinary citizen to the senior politician. Property vetting, it should be seen how they invested the property with what means and ways. And this is where problems of one or the other character arise. The legal profession needs radical cleansing. We have a high number of lawyers per population.

- These are strong accusations...

A significant number have become lawyers, 30% will no longer be lawyers if vetting is done. They go to the studio to do morals, but they stole the law degree, they didn't go to high school. They have changed names, surnames. They were human traffickers and changed their names. If we did not have clean lawyers, we will not have clean judges and prosecutors.

Interviewed by: Rigels Seliman

Most read