BREAKING NEWS

Finally good news from Infectious! Drastic reduction of people affected by COVID, more cured than infected in the last 24 hours

Finally good news from Infectious! Drastic reduction of people affected by
x

Opinion / Editorial

Loss with white cheeks!

Loss with white cheeks!

The DP must get rid of the loss complex by accepting it and turning a blind eye to itself. With or without Basha, a new PD that ousts the old one and changes the "lock" on the door, evaluates the history of the pre-1990s with its feet on the ground and behaves like the western right, is closer to its majority and vote.

The avaz of the next dockers that does not lead you anywhere

It is known that even when he loses in politics, he still gains some points and turns white when he unequivocally accepts the result, congratulates the opponent without delay and starts and reflects starting from himself. Recognition of the result is respect for the wisdom of the electorate and this is as much an emancipatory and standard gesture for others afterwards as it is political marketing because if the voter appreciates the dignified reaction after the loss, he may be more predisposed to pay attention to it later. . As the DP is doing, it simply insults the voter and indirectly further convinces him that he did well not to vote for her. Loss in itself is a chance to build a political image and emerge white-faced from it. By becoming blindfolded, the DP is losing the chance to capitalize on some political assets and in this case the loss is double. The fact that today the DP can not come out of itself is not news. It has been overshadowed by the vote and what it says today does not say tomorrow. Once he celebrates in a dizzying victory victory and guarantees that no force that stops the change puts bets on "men", then complains that his victory was stolen with a trick, once he evaluates the counting process when blue votes come out of the box, then murmurs about manipulated boxes when looking that there is a lap behind… and as always, for the good news he recognizes the merits to himself and for the bad news, the culprit is elsewhere. Basha and the others in the Democratic Party know that the post-election whips no longer drink water. The political destiny of Basha and the PD is at a crossroads. Time requires leadership, but time is not plentiful. Despite the "tied" hands, Basha is responsible for the loss. Both the result and the fact that he allowed, or willingly took over, to play dictated by the third after. With letters lost Basha, but in fact lost the spirit of the 30-year legacy that has taken the PD and the right hostage in the country. Resignation is not required, but given, and if Basha does not do so, then, if he has ambitions to lead that party, he must come out openly with his platform and rules, undetected by anyone, especially those who are today etalons of problematic legacy in that party. The fate of the DP is more vital than the fate of a leader, and with or without Basha, the DP should not rush into another political impasse. He does not win the sympathy of the public (even he who was not convinced about the vote, is convinced that he did not make a mistake when he did not vote for the DP) or the international factor (with democratic poses "more Catholic than the pope"). With or without Basha, a new DP must leave behind the old habits and theirs that puts pressure on them. Artificial findings "black book" should no longer occupy a place among Albanians because, like Serbian inventions such as "yellow house", etc., do not lead water to the Albanian "mill". The loss is a test of character and Basha finished the list of pretexts. The DP does not have to make the UFO that lives with the euphoria of 1992 in a Parallel Universe (world) where only it wins and when faced with the reality of defeat, it blames anyone but itself.

Vota është punë zemre dhe argumenti

PD humbi për shumë arsye, por kryesore që shpjegojnë përse ajo nuk gëzon mbështetjen e shumicës në vend janë mosdistancimi prej trashëgimisë problematike politike të PD dhe qëndrimi ekstrem i PD ndaj trashëgimisë historike në vend. PD nuk mundet dot të krijojë frymë sa kohë mbetet e asfiksuar nga e vjetra e idhujt që e kanë marrë peng. Ka kohë që “tapia” e PD nuk është më tek Berisha ndaj Basha, nëse do vërtet të marrë përgjegjësi e fitojë me PD, duhet ta bëjë atë me PD e tij dhe jo ta ketë atë me “qira” prej tjetërkujt. Një PD e re duhet të distancohet prej dështimeve e abuzimeve të qeverisjeve të saj në tranzicion dhe lidershipi i vjetër duhet lënë në fatin e tij dhe jo adhuruar në dalldi e shndërruar në standard besnikërie e karriere në parti.

Ndryshe, sikurse u provua edhe nga partitë e dala nga PD më 25 prill, nëse del kundër Bashës, por ndërkaq përbetohesh ndaj “njëshit” historik, kjo nuk të çon kund sepse, nëse për kopjen, votuesi djathtë më mirë preferon origjinalin. PD nuk ngjall dot besimin e shumicës sa kohë në qeverisje gjithmonë e ka degraduar atë dhe sot ende nuk ka reflektim. PD nuk ngjall dot besimin e shumicës sa kohë nuk promovoi një të djathtë moderne, por ricikloi të djathtën arkaike (deri kolaboracioniste) dhe volli vrer në emër të antikomunizmit ekstrem ndaj LANÇ e periudhës së ndërtimit duke fyer dhe lënduar ndjenjat e shumicës në këtë vend dhe sot ende nuk ka reflektim.

E famshmja e viteve ‘90 “të gjithë bashkëfajtorë, të gjithë bashkëvuajtës” nuk duhej të katandisej retorikë për pushtet, por duhet të ishte identitet për PD si shtëpia e lirisë dhe mundësive për këdo.

Ndaj dhe humbja e PD nuk është thjesht çështje emrash, por edhe kauze e filozofie. Nëse duan të shihen si “shtëpia e lirisë”, PD duhet të çlirojë veten së pari nga pengjet e së shkuarës, kulti individit dhe komplekset historike ndaj së shkuarës. Askush nuk mund të jetë idhull në parti sa kohë idhull është vetë partia. Vota jepet me zemër dhe me argument dhe deri tani PD i ka humbur të dyja tek shumica në vend. Vetëm duke u distancuar nga qeverisja e keqe e së shkuarës dhe qenë mendjehapur dhe racionale ndaj vlerave historike prej LANÇ dhe ndërtimit më pas (që ofrojnë vlera kombëtare që qëndrojnë mbi dallimet ideologjike), vetëm atëherë PD ka një shans të fitojë zëmrën e argumentin e shumicës në këtë vend. Ndryshe, rezultati zgjedhor do të shndërrohet në një konstante “universale” (si shpejtësia e dritës) ku PS përherë dominon!

SP and PD do not have to be separated from the way they evaluate yesterday, but from the way they govern today in this country. And when that happens, passion and heart will slowly pave the way for argument and calmness at the ballot box and the result will no longer strain anyone. 

In any power, the DP must restart it from the beginning. More than the fate of Basha, the fate of the DP is in question. If Basha wants to stay at the head of the DP, he must stay on his own account and not those behind him. Anyone who frees the DP from the problematic legacy of the "one" and objectively evaluates the past, makes history. Not only for themselves, the DP or the fate of the right, but also democracy itself. It is the only chance to take power that, in order to keep it, you have to sweat a lot, especially now that the SP has seen its work and it has been a long time since they say good job.