BREAKING NEWS

Wave of arrests / The powerful blow of SPAK is coming, it is revealed who is the prosecutor and the officials who have been handcuffed today (PHOTO)

Wave of arrests / The powerful blow of SPAK is coming, it is revealed who is the
x
BREAKING NEWS

SPAK makes another sensational blow / The well-known prosecutor of our country and the Judicial Police officer and some other persons are arrested

SPAK makes another sensational blow / The well-known prosecutor of our country
x
BREAKING NEWS

Constitutional Court sets precedent for Meta's dismissal: President must be on top of parties, can not invest politically

Constitutional Court sets precedent for Meta's dismissal: President must be
x
BREAKING NEWS

The government shakes those who remain in the vetting, asks the prosecution to launch investigations against them, here are 140 names that risk criminal prosecution and sequestration of property

The government shakes those who remain in the vetting, asks the prosecution to
x
BREAKING NEWS

Conflict with Rama, the Constitutionalist overthrows Meta: The refusal of ministers occurs only when they do not meet the criteria to be MPs

Conflict with Rama, the Constitutionalist overthrows Meta: The refusal of
x

Opinion / Editorial

History is both enriched and rewritten, but on the basis of documents, not with lies and amateur logic!

History is both enriched and rewritten, but on the basis of documents, not with

1. Carefully follows articles in the daily press and debates on various televisions about the history of LANÇ and its values ??and about socialism. I also stand by historians who have facts and scientific documents against servile historians, who, before 1990, published in support of LANÇ, while, after the '90s, violated the values ??of the true historian. In the course of time, new facts and documents are discovered in the archives, which make the enrichment, but why not, the rewriting of history, necessary. Moreover, the reason for setting up the working group in the Academy of Sciences of Albania was LANÇ, in order to overthrow not only its history, but also the history of our country. The bourgeois political, social and economic system, established in 1990-91, could not but aim at rewriting the history of LANÇ and all of Albania. But the Albanian historians, whom a respected intellectual praised in one of his writings as village historians, from the scientific "village", should not forget that the History of Albania was written by colossal historians of our nation, such as: Alex Buda, Stefanaq Pollo, Xhemil Frashëri, Kristo Frashëri, Kristaq Prifti and others! It is not denied that not a few of our historians have published valuable books about LANÇ and its values, but, among them, there are those who have hidden and "licked" in their writings, after the change of the system, the historical role of Enver Hoxha as political leader and Commander-in-Chief of LANÇ, "forgetting" that any pragmatic attitude hurts themselves first. Madje,

2. Seeing and hearing the TV debates on "how to write history", some historians do not even make their opinion clear. In the history of socialism it was written that without the political and military leader (General Commander of LANÇ), Enver Hoxha, LANÇ could not be crowned with victory. Some "sea bass" says that means. That's true, but the "bass" would do well to speak bluntly and loudly! It was also written that small Albania sided with the great World Anti-Fascist Coalition alongside England, the USSR and that without LANÇ, without the SNP and without Enver Hoxha, this would not have been possible! Meanwhile, it is written that Albania would have suffered the fate of the countries that lined up (and were punished) with the forces of the Fascist Axis: Rome, Berlin, Tokyo! If the SNP and Enver Hoxha had listened to the leaders of the National Front, the Legality and the Bajraktars of the North, this would have been a serious historical mistake ?! Enver Hoxha fought the collaborators just like the foreign invaders, because even when they joined the Nazi-fascist invaders with weapons! Why aren't these said openly? Historians know this, but they do not say it, as they also know that the Prime Minister of the People's Republic of Albania, Enver Hoxha, declared at the Paris Peace Conference (1946) that I came to this Conference not to give an account, but to required account! Likewise, "our" historians do not dare to say that it did not happen with Albania as with some countries in the Balkans and Europe, which joined the Hitlerite army, because at the head of LANÇ were the SNP and Commander a great Albanian and Leader of prominent communist, Enver Hoxha! If there was any other, ok, let the ballistas, zogists or others say it! For our people it has been a great chance that in its bosom there have been historians of high caliber, who have had the courage to tell the historical truth about LANÇ and its values, about the SNP and its values, about Enver Hoxha and his merits. Without the SNP and Enver Hoxha, the national liberation war of the Albanian people would not have the anti-fascist values ??it has. Therefore they can not be assessed separately! Albania has been liberated by its own forces and Albanian anti-fascism marks a world-renowned value. She also sent 2 military divisions to help liberate the peoples of Yugoslavia. As such, the SNP and its leader and General Commander of LANÇ, Enver Hoxha, do not have any merit? Why are anti-fascist historians afraid to say the merits of a prominent Leader, Commissar and Commander, like Enver Hoxha? Who are they afraid of? This is antihistorical! Yes, the truth is bitter, yes it, however it must be said in every circumstance, no matter how bitter. The figure of Enver Hoxha should be evaluated according to the historical principle, which is the only principle which avoids unfair judgments. Every September 16, politics commemorates the Peza Conference. But why do some historians and politicians not dare to say who conceived it, who called it, who organized the Peza Conference, the Conference that laid the foundations for the unification of the Albanian people in the Anti-Fascist National Liberation Front and the popular power ?! Who are they afraid of? The Socialists do well to say that Haxhi Lleshi participated in the Peza Conference (September 16, 1942), Mustafa Xhani (Baba Faja), Myslim Peza, Çoba, Abaz Kupi and others. But why do not they say what was the policy (SNP) that conceived, called and organized the Historical Meeting of Peza, that in that Meeting he was, participated and was elected a member of the Anti-Fascist National Liberation Council and Enver Hoxha ?! Also for the Congress of Përmet and all the other events of the War, where Enver was in charge!

3. Kriteri kryesor i historisë është pranimi dhe zbatimi i së vërtetës historike, i cili duhet thënë dhe zbatuar në vendin e në kohën e duhur, ku, kur dhe si ngjarja ka ndodhur dhe jo ku, kur e si i vjen për "hosh" historianit! Përbën mungesë guximi e dinjiteti prirja e historianit për ta mbajtur mirë me pushtetin e borgjezisë dhe ballistët në dëm të së vërtetës historike. Dhe tendenca për ta trajtuar LANÇ-in të ndarë nga PKSH-ja dhe Komandanti i saj i Përgjithshëm, Enver Hoxha është e gabuar, antihistorike dhe e dështuar. Enver Hoxha nuk rrëzohet! Kjo mund të ndodhë në letër, por jo në jetë. Se LANÇ-i ose është luftë e drejtë, e guximshme, çlirimtare për vendin tonë (dhe është) bashkë me Komandantin e vet të Përgjithshëm, Enver Hoxhën e me PKSH-në ose nuk është! Në dy karrige njëherësh nuk mund të qëndrohet. S'është dëgjuar të thuhet se lufta antifashiste e SHBA, e BS, e Anglisë etj. të jetë ndarë nga Komandantët e Përgjithshëm, që i kanë udhëhequr! Koka nuk futet në rërë si bën struci! Për të ardhur keq është që flasin e shkruajnë kundër LANÇ-it dhe disa historianë shqiptarë frikacakë, çka nuk e bëjnë një gjë të tillë (u lumtë) as për LANÇ-in historianë seriozë të vendeve të botës antifashiste! PS-ja duhet të shprehet qartë për vete dhe për kryeministrin e kryetarin e saj, Edi Rama, në lidhje me LANÇ-in! Si kryeministër, Rama nuk duhet të pranojë dekorimin dhe rehabilitimin e ballisto-fashistëve me kryeballistin Mithat Frashëri në krye! Injorimi prej Ramës i anës së zezë të Mitat Frashërit është i pafalshëm! Sa më realiste të jetë PS-ja për LANÇ-in dhe Socializmin, përfshirë qëndrimin ndaj dëshmorëve të atdheut, aq më afër saj, në kushtet e kapitalizmit, do të jenë masat e popullit shqiptar!

4. Historia e një vendi pasurohet edhe saktësohet edhe rishkruhet bazuar në fakte, prova e dokumente historike, që zbulohen duke u bazuar në kritere shkencore dhe logjikë historike të vërtetë! Ky veprim i pasuron dhe nuk i përmbys vlerat e historisë. Historianët e sotëm duhet të dinë se historia e LANÇ-it, e Socializmit, e Enverit, e Ilirëve, e Skënderbeut, e Ismail Qemalit etj. nuk mund të vlerësohet dhe gjykohet nga pozitat e sotme! Të vlerësosh historinë e vendit tënd nga pozitat e politikës së sotme, kjo do të thotë t'u shërbesh pushtuesve! Enver Hoxha e vlerësoi Gjergj Kastriotin - Skënderbeun dhe e shpalli Hero Kombëtar të shqiptarëve dhe të gjithë Shqipërisë për historinë që bëri, jo për politikën që përfaqësonte epoka e tij, Mesjeta. Po bëhen 76 vjet nga çlirimi i vendit. Po kush duhet të flasë për të? Populli do të flasë! Se populli bën historinë. Bijtë e tij historianë e shkruajnë historianë jo nisur nga bindjet e tyre politike balliste, komuniste, pdiste a socialiste etj, po nga e vërteta historike, nga parimi i historisë. Se historia e një vendi, përfshirë LANÇ-in heroik, nuk ndryshon! Ndryshon politika, e cila (politika) nuk mund ta sundojë historinë, përkundrazi, është historia është ajo që ndriçon mendjen e politikanëve dhe bën që politika të flasë qartë për çështjet që i përkasin historisë! Në asnjë vend (regjim) e në asnjë rast faktet dhe ngjarjet historike nuk mund të vlerësohen drejt jashtë kohës dhe hapësirës ku, kur e si kanë ndodhur. Tjetër është historia dhe tjetër është politika! Historianët e dinë mirë se krime lufte dhe kundër njerëzimit ka bërë borgjezia, jo LANC-i, po ata kanë frikë ta thonë! Rezoluta e BE-së për "krimet e komunizmit" as e përmend Shqipërinë për krime kundër njerëzimit. Nëse gjatë LANÇ-it ka ndodhur ndonjë krim lufte, ai le të thuhet, po duhet të thuhet edhe ç'qëndrim ka mbajtur Enver Hoxha edhe se ç'vepër kriminale kryen të dënuarit, që "imponoi" të ndërmerren veprime ekstreme, duke mos harruar se lufta është luftë. Një a disa raste krimesh lufte nuk mund të përgjithësohen. I trashë është gjykimi i disa historianëve të cilët shpallin si krime lufte, rastet e firmosura nga Komandanti i Përgjithshëm i LANÇ-it për dënimin, qoftë edhe kapital, të disa vetëve, të cilët dolën hapur në anën e pushtuesve! Pse fshihet me dashje fakti që Komandanti i Përgjithshëm firmosi dqnimin për ata njerëz, sepse kishin bashkëpunuar e bërë krime kundër luftës çlirimtare të popullit shqiptar! Historianët e vërtetë mbeten besnikë të historisë, pavarësisht ndërrimit të regjimeve qeverisëse! Historianëve atdhetarë dhe çlirimtarëve të gjallë, u përket të jenë në ballë të ndeshjes me shtrembërimet e reaksionit të vjetër e të sotëm! Pavarësisht regjimit borgjez të instaluar, populli ynë nuk mund t'ia "falë LANÇ-in Mithat Frashërit dhe Abaz Kupit me të tjerë! LANÇ-i i bën nder kombit shqiptar!

 5. Në sloganin "si duhet shkruar historia" përfshihet edhe periudha e socializmit! Pa asnjë dyshim kjo periudhë do të përfshihej dhe politika do të bënte të gjitha përpjekjet për të errësuar e, po të mundej edhe për të fshirë nga historia arritjet kolosale të socializmit. Për historianë borgjezë ky është një rast "i mirë" për të nxjerrë dufin kundër komunizmit. Madje, do të ketë garë kush e kush të mashtrojë dhe të gënjejë më shumë. Në grupet e punës të Akademisë së Shkencave për shkrimin e historisë, s'ka asnjë historian a specialist simpatizant të socializmit, ndaj shtrembërimet do të jenë të përbindshme. Po, sado të aftë e të ndershëm të jenë historianët socialistë, dmth borgjezë, ata nuk mund ta shkruajnë historinë e periudhës së socializmit pa praninë në grupet e punës të specialistëve kompetentë të fushave përkatëse. Që në shkrimin e historisë së Shqipërisë, do të sundojë politika, kjo është e qartë, po shtrembërimi egërsisht i saj nuk do të jetë fort i lehtë, sepse pjesa më e madhe e popullit shqiptar është gjallë, i ka jetuar si arritjet pozitive edhe pasojat e të metave dhe gabimeve. Karl Marksi e quante socializmin etapë e parë e komunizmit, pra jo komunizëm, në të cilën vepron "e drejta borgjeze pa borgjezinë"! Askush nuk ka thënë e as nuk mund të thotë se sistemi socialist që u vendos në Shqipëri pas fitores mbi pushtuesit e huaj e bashkëpunëtorët e tyre shqiptarë, pra as vetë Enver Hoxha, kanë qenë pa të meta, dobësi e gabime. Enver Hoxha thoshte se ecim në rrugë të reja, të pashkelura, ndaj duhet të bëjmë kujdes se mund të thyejmë edhe qafën. Komunistët e vërtetë ndahen prej socialistëve borgjezëve, jo pse këta të fundit thonë se Enver Hoxha dhe socializmi kanë pasur të meta e gabime, po sepse thonë që ka pasur vetëm gabime. Një e pavërtetë e trashë, një shtrembërim prej skizofrenësh i historisë. Politikanët dhe bashkë me ta historianët borgjezë, do të bëjnë të gjitha përpjekjet ta shkruajnë historinë në mënyrë të shtrembëruar, duke u ndalur vetëm në të metat, kufizimet e gabimet e socializmit dhe do të ngrenë "në qiell" sistemin e demokracinë borgjeze. Përfshirë neofashistët, askush nuk do mund të shkelë mbi arritjet dhe rendin socialist, të cilit i përket e ardhmja e njerëzimit. Jo vetëm historianët, po edhe besnikët e tjerë të borgjezisë, do ta kenë të pamundur të fshehin të vërtetat historike të socializmit, i cili është sistemi i barazisë së njerëzve, jo i ndarjes në të varfër e tejet të varfër dhe në të pasur e tejet të pasur; do ta kenë vështirë të fshehin rritjen demografike të popullsisë shqiptare e të falsifikojnë jetëgjatësinë e njeriut; do ta kenë të pamundur të injorojnë shërbimet mjekësore falas e të mbulojnë me gënjeshtra zona të vendit të harruara e të abandonuara; të justifikojnë përmbytjen e tokave e qyteteve etj; do ta kenë pamundur të manipulojnë arritjet në emancipimin e shtresave të popullit, të gruas e të rinisë në veçanti; të zhvillimit të arsimit, shkollës, letërsisë, artit, muzikës, folklorit, kulturës, edukatës qytetare, solidaritetit njerëzor, analfabetizmit; do të demaskohen më shumë se janë demaskuar nëse mohojnë faktin që krimi i organizuar e kishte frikë pushtetin popullor! Politika dhe historianët e klasës së borgjezisë do të bëhen edhe më shumë qesharakë nëse thonë që në socializëm krimi pushtonte rrugët dhe droga, korrupsioni, prostitucioni e të tjera plagë të kapitalizmit sundonin vendin! Se këto fenomene atëherë ishin të huaja për shoqërinë tonë. Qytetarët në socializëm ishin të barabartë para ligjit, jo si sot! I bindur jam se sahanlëpirësit e borgjezisë do të thonë se teknika dhe teknologjia e industrisë në socializëm ishte e "prapambetur", po nuk do të guxojnë të mohojnë industrializimin e vendit, elektrifikimin e vendit, bonifikimin e vendit; arritjet në bujqësi, në transport; aksionet, shërbimet komunale falas a thuajse falas ndaj qytetarëve etj., etj., etj. Po eksporti i prodhimeve shqiptare, po punësimi i njerëzve a do të mohohen, po mbrojtja e vendit e sigurimi i kufijve tokësorë, ujorë e qiellorë të atdheut, a do të mohohen, apo do të thuhet se ishin të panevojshëm?! Shqipëria në socializëm kishte zot! Siç thashë, në socializëm kishte edhe të meta edhe dobësi edhe gabime, se ecej në rrugë të pashkelura, po PPSH-ja dhe shteti shqiptar sa në krye të vendit ishte Enver Hoxha, luftonin fort për t'i shmangur dhe për t'i luftuar!

Shkrimi i historisë së Shqipërisë ka një specifikë, që nuk e kanë vendet perëndimore si SHBA, Franca, Gjermania, Anglia, Italia, Belgjika, Spanja etj., të cilat nuk i jetuan socializmin dhe diktaturën a proletariatit. Dhe kjo duhet marrë parasysh. Gjithashtu jam i bindur që në historinë e shkruar nga kalemxhinjtë e borgjezisë do t'u kushtohet shumë vend "demokracisë" borgjeze, "mohimit" të të drejtave e lirive demokratike të njeriut në socializëm, diktaturës së proletariatit e luftës së klasave, fesë, pronës, mbështetjes në forcat e veta, "izolimit" të vendit etj., por këto të gjitha do t'i bëjnë shqiptarët të jenë më të bindur se shoqëria sot punon për një grusht oligarkësh e njerëzish rreth tyre; do t'i bindin se ndryshimi në Shqipëri i sistemit socialist në kapitalist s'ishte vullneti i popullit, as erdhi nga gabimet në ekonomi, në zhvillimin e luftës së klasave etj., që kishin, padyshim ndikimin e vet, po sepse vendi u tradhtua nga brenda, nga udhëheqja e lartë e tij, e PPSH, me Ramiz Alinë në krye, mbështetur e nxitur fort nga jashtë! Arritjet e shifrat e zhvillimit socialist të vendit janë kokëforta! Të katundit shkencor a të qytetit shkencor, historianët patriotë duhet t'i kenë parasysh edhe këto konsiderata a sugjerime modeste! Historia nuk të fal!