BREAKING NEWS

Movement difficulties are warned in the Durrës-Elbasan axis, the Police comes out with an important announcement for citizens: Starting from 22:00 until the morning...

Movement difficulties are warned in the Durrës-Elbasan axis, the Police
x
BREAKING NEWS

Sad/ The former mayor of Durrës has passed away

Sad/ The former mayor of Durrës has passed away
x
BREAKING NEWS

Arrested for money laundering, former official Alda Klosi ends up in the hospital

Arrested for money laundering, former official Alda Klosi ends up in the
x
BREAKING NEWS

Acari "invades" Albania, which are expected to be the coldest days of the next week

Acari "invades" Albania, which are expected to be the coldest days of
x
BREAKING NEWS

Art in mourning/ A great loss for Albania, the talented actor from Shkodran has passed away

Art in mourning/ A great loss for Albania, the talented actor from Shkodran has
x
BREAKING NEWS

Good news for Albanians/ Germany needs 400,000 workers a year, here is what is expected

Good news for Albanians/ Germany needs 400,000 workers a year, here is what is
x
BREAKING NEWS

The Pentagon destroyed the 'spy' balloon, China's immediate reaction comes

The Pentagon destroyed the 'spy' balloon, China's immediate
x
BREAKING NEWS

Currency exchange for today / How much the dollar and euro are bought and sold, here's what happens to other currencies

Currency exchange for today / How much the dollar and euro are bought and sold,
x

Opinion / Editorial

The word of the leaders of Albanian letters about Labëria

The word of the leaders of Albanian letters about Labëria

Associations need time in pluralism

Labëria is one of the ethno-cultural regions of Southwest Albania, which has made an outstanding contribution to national history and culture. Its name is closely related to the Arber inhabitants, as well as the Illyrian tribes of the Amants, the Kaons, the Mesaps and the Elims, whose traces appear in a series of settlements and toponyms that have been archaeologically traced to our times. In this ethnographic community, common Illyrian ethnic elements appear, with traditions, customs, beliefs, history and culture that has been passed down over time with extraordinary vitality in the face of different invaders: Romans, Normans, Byzantines, Slavs, Venetians, Ottomans. until the years of the Second World War, against the Nazi fascist invaders. It was the patriotic motives and the legacy of our forefathers, that at the beginning of pluralism in Albania, the National Cultural Association Labëria "Nderi i Kombit" was created. The Labëria Association was created as a need in the pluralism of ideas on December 12, 1991, by a group of idealistic intellectuals from the Labëria region, with deep patriotic qualities and inspired by the tradition of the "Labëria" Patriotic Club, established in 23 October 1908 in Vlora, where Ismail Qemali was elected Honorary President, while Xhemil Bey Vlora was elected Chairman. It was born in the bitter winter of Albanian politics, where the parties had turned into a garden of thorns that poisoned and poisoned each other with the hatred of the times, while the associations were a colorful garden that united and fraternized people without party differences, to amortize valves of high political tensions, which took on an antagonistic character. Voice, ideas, thoughts, patriotic consciousness, which the Labëria association stood out for, were the thoughts and feelings of progressive people. The Labëria association was created with the mission to transmit the high patriotic values, traditions, customs, culture, virtues, as well as the glorious history of the Labëria region. Its creation evoked both joy and hope in patriotic circles, as well as dissatisfaction and reaction in reactionary, anti-Albanian circles. Our southern neighbors awaited the creation of this social organization with concern, which reminds us of the statement of the furious anti-Albanian Napolon Zerva, that "Let there be a little Albania, but not Labëri". From the association's birthday, until today, which marks 32 years of life and activity, it has undergone a powerful evolution, moving between tides and ebbs, to fulfill its patriotic and cultural mission,

The treasures of Albanian letters for Labëria

The contribution and activity of the "Labëria" Association was rewarded on December 21, 2015, where it was awarded the shining crown "Honour of the Nation" by the President of the Republic. This high honor given by the President is best justified by the statements of the luminaries of Albanian letters from different parts of the country: the great Noli wrote that: "Labëria has given birth and reborn Albania" and "when I die send me off with a song labe".

Akademiku  Rexhep Qosja: “gjatë një vizite që bëri në krahinën e Labërisë në përshëndetjen që i bëri Kuvendit të dytë të Shoqatës Labëria që u mbajt në Vlorë, në 21 Maj 2001, u shpreh se:  “Vlora dhe Labëria e ka lindur dhe rilindur Shqipërinë.  Në të vërtetë Labëria, ashtu siç e përjetova unë, është Shqipëria. Labëria shpirtërore është Shqipëria natyrore, e kjo do me thënë Shqipëria etnike. Me këngën labe të djeshme e të sotme, jetojnë shqiptarët e të gjitha trojeve shqiptare. Kënga e labërishtes është shembulli më i ndritshëm i vetëdijes së pandarë, i vetëdijes kombëtare shqiptare. Askund më bukur se me këngën labe, u binda vetë, nuk janë kënduar kosovarët dhe shqiptarët kudo qofshin ata. Në këto Kosova heroizohet më madhërishëm se në çdo këngë tjetër popullore të krijuar në trevat shqiptare. Dhe kjo është e kuptueshme. Ajo është kënga e fuqisë morale, shpirtërore të Labërisë, e cila tash 100 vjet është faktor kryesor kombëtar që e lëviz historinë shqiptare të Labërisë që është bërë thelbi shqiptar”.

Shkrimtari i shquar Dritëro Agolli, ka thënë: “Me Labërinë më lidhin shumë gjëra të mëdha: “Labëria i harmonizon mrekullisht tri shtylla të mrekullueshme që janë: “Trimëria, Patriotizma dhe kultura”. Dhe po të shohim se gjatë historisë së popullit tonë : “Kur është sëmurë liria, kur e ka zënë gripi atë, i pari që e ndien këtë grip apo këtë sëmundje është Labëria”, është trupi i Labërisë dhe, jo vetëm që e ndien, por ajo merr masa edhe për ta shëruar”. Kleriku dhe shkrimtari Shtjefën Gjeçovi në 1920, iku nga Elbasani ku bënte shërbesën fetare dhe shkoi e luftoi përkrah vlonjatëve. I mrekulluar nga patriotizmi vendas, i shkruante Kryepeshkopit të Shkodrës: “Imzot kur të vij në Shkodër do t’ju bëj të flisni labçe,  se vlonjati për Shqipërinë, fal pasurinë, djeg shtëpinë dhe jep fëmijën”.Artisti i madh Agim Krajka, në një tubim në Amerikë, është shprehur se: “ Po të mos ishte Labëria, nuk do ishte as Shqipëria”. Këto thënie për Labërinë na bëjnë krenar, jo vetëm se përligjin patriotizmin e kësaj krahine, por edhe për faktin se asnjëri prej këtyre korifenjve të letrave shqipe nuk është lab, por nga krahina të ekstremit jugor dhe verior.Të harrojmë ç’kemi bërë, të mendojmë çfarë do bëjmë!...Labërinë, edhe në të ardhmen e presin sfida të mëdha, që duhet të përballet me to me tërë energjinë dhe potencialin e saj intelektual. Në fjalën përshëndetëse të Kryetarit të Nderit, Akademikut Rexhep Qosja, në takimin që organizuam në Prishtinë për gjuhën dhe emrat shqip, ai u shpreh se këtë veprimtari kaq cilësore nuk e bën as shteti, por nuk duhet ndalur me kaq, por të organizohet një sesion shkencor me gjuhëtar nga gjithë trojet shqiptare në një Universitet të Labërisë. Këtë porosi do ta bëjmë realitet në 2023, në bashkëpunim me Universitetin “Ismail Qemali “ të Vlorës. Njëkohësisht do organizojmë një sesion shkencor me ekspert të muzikës në Universitetin “Eqrem Çabej”  për të hedhur poshtë tendencat pro greke duke e quajtur polifoninë “isopolifoni”. Për gjumësinë dhe paaftësinë e Ministrisë së Kulturës dhe institucioneve historiko-kulturore, Lahutën na e mori Serbia, të rruajmë Polifoninë, të mos na e marrë Greqia.  Veprimtaritë e Shoqatës Labëria do jenë në koherencë me zhvillimet politiko-sociale të vendit.Në këtë fundviti, Kryesia e Shoqatës Atdhetare Kulturore Labëria “Nderi i Kombit”, i përshëndet dhe i uron të gjithë lebërit dhe shqiptarët kudo që janë, brenda dhe jashtë vendit, në Shqipëri, në diasporë, në Kosovë, Maqedoni, Preshevë e Mal të Zi, gëzuar Vitin e Ri 2023. Le të sjellë ky vit i ri, mbarësi, lumturi, e mirësi, në çdo shtëpi.