BREAKING NEWS

"Earthquake" in the State Police, the "SKY" gang falls, this is how the dome will be replaced, the chiefs of the police stations and the directors of the directorates, almost 600 new faces at the top of the list

"Earthquake" in the State Police, the "SKY" gang falls, this
x
BREAKING NEWS

Spartak Njjela's "Bomb": This is why Prime Minister Rama does not resign after all the arrests in his government and the reason that may have forced the judge to take Jamarbër Malltezi to house arrest

Spartak Njjela's "Bomb": This is why Prime Minister Rama does not
x
BREAKING NEWS

Idajet Beqiri is shocked: Ilirjana Olldashi, who freed Jamarbër Malltez from prison, is the first cousin of Ilir Meta, here are the people of the former president within the judiciary and who is Sali Berisha's loyalist who is in danger of being handcuf...

Idajet Beqiri is shocked: Ilirjana Olldashi, who freed Jamarbër Malltez
x
BREAKING NEWS

Ilir Demalia tells the horror that Ilir Meta is experiencing from the witnesses for the "CEZ-DIA" file, this is the scheme he is using together with Sali Berisha to escape from the clutches of SPAK

Ilir Demalia tells the horror that Ilir Meta is experiencing from the witnesses
x
BREAKING NEWS

Kreshnik Spahiu: I tell you why the prosecutors are hesitating to take the decision to send Sali Berisha and Jamarbër Malltezi to prison, here is the judicial practice that sinks them, what is expected to happen in the Supreme Court

Kreshnik Spahiu: I tell you why the prosecutors are hesitating to take the
x
BREAKING NEWS

From "Gërdeci" and the death of Trebicka, to pyramid firms and the exhumation of the corpse of the well-known businessman, Geri Kokalari calls SPAK to investigate Berisha, here are some of the crimes in which the former prime minister was involved

From "Gërdeci" and the death of Trebicka, to pyramid firms and
x
BREAKING NEWS

Here is the evidence in the hands of the FBI and foreign secret services that prove that Sali Berisha is the unconvicted murderer of "January 21", the sensational behind the scenes are revealed

Here is the evidence in the hands of the FBI and foreign secret services that
x
BREAKING NEWS

The dome of the State Police towards the merger after the delivery by Europol of the interceptions of "EncroChat" and "Sky", Rrumbullaku urgently opens the race for the ranks

The dome of the State Police towards the merger after the delivery by Europol of
x

Ekonomia

Salaries 900 euros in the state, the salary increase calendar in the public sector is revealed, here's when teachers, policemen, soldiers, doctors and nurses will benefit

Salaries 900 euros in the state, the salary increase calendar in the public

The government has determined the calendar of salary increases in the public sector, according to a decision that was taken earlier this year by the Council of Ministers to bring them to a gross level of 900 euros by 2025. The government document "Priority Reform Measures of Public Administration", which is in the stage of public consultation, provides that the first installment of the increase will be given in December 2023 and the other in December 2024. At the end of 2022, the average gross monthly salary in the public sector reached 70,770 lek, or about 670 euros. To reach the promised level of 900 euros, the average salary in the public sector must increase by an average of 34% or 230 euros. Comparison of official data shows that the average salary increase will occur 15% in December 2023 and another 15% approximately 115 euros, in December 2025. The government, when it presented the wage increase project in the spring of this year, it argued that the aim was to reduce the gap with public sector wages in the region and promote competition with the private sector. From 2014 to the end of 2022, real wages in the state sector have increased by about 20%, as the new plan aims to apply an expansion of 15% for the following two years 2023 and 2024.

scheme

Meanwhile, the growth reform started this year, to be extended in the following two years. In the months of April-June 2023, workers in the country's basic services, teachers, doctors and nurses and police forces in the field received only a 7% salary increase, while senior government functions, MPs, ministers and deputy ministers benefited from salary increases from 50 to 98 percent. According to the budget indicators in the 7th month of 2012, the salary fund for the public sector was as much as 18.8% of the general budget expenditures, while in 2023 it was as much as 16.8% of the general budget expenditures. Although the value of the salary fund has increased significantly in recent years, the rates were lower than the increase in total public expenditures. The data show a systematic decrease in the weight of salary expenses during the last decade.

Increasing the salaries of the administration and senior officials

We recall that, on May 25, the Parliament approved the law on salary increases. The implementation will start on April 1st and among the 130,000 administration employees who benefit, there are also the highest state officials, from the president to deputies and ministers. For the economist Maksim Caslli, beyond the cost, or the debate, the increase in the salaries of the administration is a move in the right direction. "Until a while ago, it was the private sector that paid more than the public sector, and talents were oriented to the private sector. So this move will absorb more talent in the public sector. Since the main part of the employer, which is the state, moves in that direction, the private sector will also be forced to follow," he said in a television interview.

Sa do të rriten pagat e funksionarëve më të lartë shtetërorë?

Nga ana tjetër, paga më e lartë është ajo e Presidentit të Republikës, e cila shkon në 425 mijë lekë. Ajo është përcaktuar edhe si pagë referencë, që do të thotë që paraprin të gjithë hierarkinë e pagave për të gjitha pozicionet e tjera. Dy funksionarët e tjerë më të paguar janë kryeministri dhe kryetari i Kuvendit, të cilët do të paguhen njëlloj, 393 125 lekë. Ministrat që janë edhe deputetë do të marrin rrogën më të madhe, që është vlerësuar ajo e ministrit, e cila shkon në 318 750 lekë.

Çfarë do të thotë kjo për buxhetin e shtetit?

Ndërkohë, rritja e pagës mesatare në 900 euro do t’i kushtojë buxhetit të shtetit 46,5 milionë euro. Nga 74 mijë e 450 lekë apo 650 euro që aktualisht paga mesatare është, shtesa për të arritur objektivin është 250 euro. Administrata publike aktualisht, përfshirë pushtetin qendror dhe atë vend numëron rreth 186 mijë të punësuar. Rrjedhimisht, nga arka e shtetit do të dalin çdo vit rreth 5.2 miliardë lekë më tepër. Referuar relacionit të projektligjit të depozituar në Kuvend, si dhe deklaratave nga ministrja e Financave dhe Ekonomisë, Delina Ibrahimaj këto fonde shtesë do të gjenerohen kryesisht nga rritja ekonomike dhe zgjerimi i borxhit publik. Gjithashtu më shumë para’ pritet të grumbullohen nga administrata tatimore nëpërmjet rritjes së taksave si dhe nga përmirësimi i produktivitetit të të punësuarve.

Nga do të dalin këto para?

Nga ana tjetër, Ministria e Financave dhe Ekonomisë thotë se burimi kryesor ku do të mbështetet rritja e pagave do të jetë rritja ekonomike e vendit. Ndonëse rritja ekonomike për këtë vit parashikohet të jetë 2,6%, kjo është “karta e fortë” e qeverisë. Gjithashtu një tjetër pikë është borxhi publik, rritja e taksave, rritja e aftësisë për t’i mbledhur ato. Sipas Casllit, kosto e këtij vendimi në buxhetin e shtetit do të jetë 350 milionë dollarë në vitin 2025, vit kur do të aplikohet plotësisht. “Natyrisht, kur e shikon që rritet kosto e buxhetit të shtetit, duhet të mendosh si do ta përballosh këtë kosto. Dhe kjo do të përballohet me rritje të ardhurash, ose me ulje të numrit të personave që punojnë në shtet. Ndoshta do të ishte kjo e dyta më e mirë. Gjithmonë gjenden mënyra, sepse në fund të fundit, ke të ardhurat e tua si shtet. Dhe këto rriten ose duke rritur ekonominë, ose rritja e përqindjes së taksave, por nuk është kjo, sepse të gjitha forcat politike tentojnë nga ulja e taksave. Nëse do të tentojmë duke e marrë borxh, kjo është lëvizje e gabuar. Nuk mund të marrësh borxh pa limit, pra do të detyrohesh që paratë t’i menaxhosh sa më mirë”, thotë Caslli.

Expenditures in the budget for salaries

From year to year, the amount of money that has come out of the state budget for the salaries of administration employees has been increasing, from 80.6 billion ALL in 2019, to 96.8 billion ALL in 2023, without including the increase. The figure is expected to reach up to 140 billion ALL, counting the additions if the draft law is approved. This has come as a result of the increase in public administration, mainly in local administration.