BREAKING NEWS

The number of new cases decreases, 9 victims in Albania

The number of new cases decreases, 9 victims in Albania
x
BREAKING NEWS

The decision for Berisha? Lulzim Basha makes a sensational statement: I do not intend to leave the post of DP leader

The decision for Berisha? Lulzim Basha makes a sensational statement: I do not
x
BREAKING NEWS

Meeting of the Commission of Inquiry for April 25, 2 representatives are elected for the regulation (Names)

Meeting of the Commission of Inquiry for April 25, 2 representatives are elected
x
BREAKING NEWS

Lekë in exchange for the vote on April 25, SPAK closes investigations for Denis Xholin and Abjon Çeku

Lekë in exchange for the vote on April 25, SPAK closes investigations for
x
BREAKING NEWS

Gathered the parliamentary group today, the movement that Lulzim Basha is preparing is revealed, here is what will happen on Wednesday

Gathered the parliamentary group today, the movement that Lulzim Basha is
x
BREAKING NEWS

Politics in black / COVID-19 takes the life of former US Secretary of State (NAME + PHOTO)

Politics in black / COVID-19 takes the life of former US Secretary of State
x
BREAKING NEWS

Bitter news! Fatos Lubonja in mourning, loses his dear family man

Bitter news! Fatos Lubonja in mourning, loses his dear family man
x
BREAKING NEWS

"Storm" in the State Police / The movements of Gledis Nano, who are the new police directors throughout the country, are revealed (NAMES)

"Storm" in the State Police / The movements of Gledis Nano, who are
x

Ekonomia

Critical IMF: Rising prices dangerous, concessions have exceeded costs, government to be more transparent

Critical IMF: Rising prices dangerous, concessions have exceeded costs,

The International Monetary Fund has been extremely critical of the government. In a joint conference with the Bank of Albania and the Ministry of Finance, the head of the IMF mission Yan Sun said that the rise in prices is dangerous for the economy as he said that the government should come up with strategies and measures for these challenges. According to the IMF, the right way to overcome these challenges is to design an ambitious strategy to increase the quality of public investment. According to her, the focus should be on improving the quality of public investments. "Rising prices like rising energy prices are risks. Albania has some challenges for its economy. With the economy emerging, fiscal policies are needed. With another mandate the government is well placed to address these challenges and take action. A fiscal adjustment plan needs to be formulated now. The foundation of this plan should be the medium-term strategy. The main challenges are now twofold: First, investing efficiently in people and the economy to support the country's continued development; second, rebuilding the space for fiscal policy maneuvering, to reduce the very high fiscal deficit and the public debt ratio. "The way to overcome these two challenges is to build an ambitious strategy to increase tax revenues and improve the quality of public investment." to reduce the very high fiscal deficit and public debt ratio. "The way to overcome these two challenges is to build an ambitious strategy to increase tax revenues and improve the quality of public investment." to reduce the very high fiscal deficit and public debt ratio. "The way to overcome these two challenges is to build an ambitious strategy to increase tax revenues and improve the quality of public investment."

The IMF calls on the government to increase transparency

The head of the IMF mission also stopped public investment, saying that the government should increase the transparency and quality of public spending. The IMF called for the budget to be monitored and managed even better. According to the IMF, ensuring sound public finances requires strengthening credibility, increasing quality, and better managing budget support. "The quality and transparency of public spending must be increased, while highly ambitious public investments financed by internal resources (not related to the earthquake) must be moderated. Budget support should be better oriented to the people who need it most. Also, the credibility of the budget and fiscal framework needs to be strengthened and growing fiscal risks need to be better monitored and managed. So strengthening the credibility of the fiscal framework,

IMF: Concessions have exceeded costs

Po ashtu kritika ka patur edhe për koncesionet ku sipas FMN numri i kontratave koncesionare nga viti 2013 është rritur me 50%. FMN shprehet se me koncesionet ka tejkalim kostosh dhe shkelje të afateve fillestare. “Rritja e shpejtë e stokut të partneriteteve publike private (PPP) —që pritet të arrijë në 50 për qind të PBB-së në 2021, nga 33 për qind në vitin 2018—kërkon dyfishimin e përpjekjeve për të forcuar menaxhimin e investimeve publike (MIP). Investimet publike të financuara me burime të brendshme (që nuk lidhen me tërmetin) janë rritur me shpejtësi që nga viti 2020. Sfidat kryesore përfshijnë mungesën e transparencës mbi tejkalimin e kostove dhe afateve fillestare dhe mosrespektimin e proceseve të miratuara të përzgjedhjes dhe miratimit të projekteve, përfshirë këtu kur PPP-të përdoren për të anashkaluar tavanet buxhetore afatmesme”, thuhet në konkluzionet e FMN.