BREAKING NEWS

The well-known meteorologist warns of drastic weather changes: Here's what will happen to the temperatures in the next 5 days

The well-known meteorologist warns of drastic weather changes: Here's what
x
BREAKING NEWS

"There is still hope!", Albania 'smashes' Israel's gate, Uzuni performs a real magic (VIDEO)

"There is still hope!", Albania 'smashes' Israel's
x
BREAKING NEWS

"Witnesses can be killed"/ What Ervin Karamuço is warning: The scenarios are very scary, I hope they don't happen

"Witnesses can be killed"/ What Ervin Karamuço is warning: The
x
BREAKING NEWS

What are they looking for? Police forces shield Vlora

What are they looking for? Police forces shield Vlora
x
BREAKING NEWS

COVID in Albania/ The Ministry of Health gives the important announcement: What has happened in the last 24 hours

COVID in Albania/ The Ministry of Health gives the important announcement: What
x
BREAKING NEWS

"The Third World War has already started", the well-known Russian figure sounds the alarm: Nuclear catastrophe...

"The Third World War has already started", the well-known Russian
x
BREAKING NEWS

Oil is 'flying' again/ the Transparency Board changes prices again, this is how much fuel will be sold

Oil is 'flying' again/ the Transparency Board changes prices again,
x
BREAKING NEWS

The head of SPAK warns of sensational arrests among the corrupt, reveals that special prosecutors and BKH agents are cooperating with 20 joint investigative teams from EU countries

The head of SPAK warns of sensational arrests among the corrupt, reveals that
x

Ekonomia

Is it worth buying and renting?! The tightening of prices has increased the payback time of the investment

Is it worth buying and renting?! The tightening of prices has increased the

The frequent increase in apartment prices has increased the years of return on investment through renting in Tirana.

Dritan Leka, broker at the "Century 21 CPM" company, claims that the maximum investment return time through rent for apartments in the capital is calculated to be 20 years, while for commercial environments, it reaches up to 15 years.

In Europe, the optimal investment return time from rent is 12 to 15 years. Mr. Leka says that for areas where the return on investment exceeds 20 years, growth has been influenced by frequent price increases.

"If for an apartment, the investment return time exceeds 20 years, not only the location should be looked at, but also the progress of the sales price growth trend over the years, as it may be in a very good area, where the sale price it grows quickly and cannot be measured only by the rental return. If the area has had frequent sales price increases, then the investment return years can increase," he underlines.

In Albania, the rental return indicator continues to be higher for areas outside the center than those in the center. According to Numbeo, this indicator for 2022 was 5.08% for apartments outside the center and 4.12% for those in the center (the higher the indicator, the lower the investment return years). The rental return is calculated as the ratio of the annual rent to the purchase price of the apartment expressed as a percentage.

According to the latest data from Numbeo, compared to July 2021, the rental return has fallen for houses in the center, reflecting the increase in the price of houses in this area, with a decrease in the indicator of 0.05 %. The rent return has also decreased in the suburbs by 0.09%, since the prices in the suburbs, as results from the observation, have become more expensive.

According to real estate agents, the prices of apartments in downtown areas have a big difference compared to apartments in the center. As for rent, the differences are not that high.

Dritan Leka, nga “Century 21 CPM”, pohon se çmimi i qirave nuk referohet gjithmonë sipas zonave, pasi e rëndësishme tek objektet që jepen me qira banimi janë edhe arredimet e brendshme të mjedisit. “P.sh., mund të kemi një apartament 2+1 në zonë periferike, i mirëmobiluar në një kompleks rezidencial që mund të jepet me qira 1,000 euro/muaj, ndërkohë që për një apartament 2+1 në zonë qendrore, nuk jepet më shumë se 800 euro/muaj”.

Agjentë të tjerë të agjencive të pasurive të paluajtshme rekomandojnë rishitjen e apartamenteve, pasi për shkak të shtrenjtimit të çmimeve përfitueshmëria është më e lartë.

A do të ulen çmimet?

Aktorë të tregut paralajmërojnë se mund të ketë rënie të çmimeve të apartamenteve, për shkak të tkurrjes së kërkesës. Ekspertët e sistemit bankar e vlerësojnë shtrenjtimin e interesave të kredive si një nga faktorët kryesorë që do të ndikojë te kërkesa.

Por agjencitë imobiliare e shohin ndikimin vetëm në periudhë afatshkurtër, pasi në periudhë afatgjatë, çmimet do të vijojnë të rriten. Burime nga tregu imobiliar thanë për “Monitor” se rënia e çmimeve do të fillojë të reflektohet në muajin mars.

Arten Zikaj, nga “Union Bank”, pohon se rritja e normës së interesit të kredive hipotekare si pasojë e politikave monetare, pritet që, nga njëra anë të bëjë më tërheqëse për investitorët instrumentet financiare dhe nga ana tjetër, të shtrenjtojë kredinë për shtëpi, gjë që do të ndikonte te rënia e kërkesës dhe me gjasë, edhe uljen e çmimeve të pronave.

“Politika monetare e ndjekur së fundmi, jo vetëm tek ne, simulon normat e interesit në rritje për të frenuar inflacionin. Kjo politikë po çon në rritje të fortë normat e interesit për depozitat në afat dhe obligacionet po bëhen shumë atraktive. Në këtë pikë po bëhen konkurrentë të fortë të investimit në pasuri të paluajtshme.

Nga ana tjetër, edhe kredia do të bëhet më e shtrenjtë (po rritet interesi i kredisë për shtëpi). Për këtë arsye dhe të tjerë faktorë të tjerë, siç janë disa mijëra apartamente të reja në ndërtim që do të hidhen në treg për qiradhënie dhe rënien demografike, mendoj se do të frenohet çmimi i apartamenteve, sepse do të tkurret kërkesa”, pohon ai.

Banka e Shqipërisë ka rritur tre herë normat e interesit këtë vit, në përpjekje për të luftuar inflacionin, që në korrik arriti në 7.5%, niveli më i lartë në 20 vjet. Norma bazë ka arritur në 1.75% nga 0.5% në fillim të vitit. Rritja e normës bazë automatikisht shoqërohet me shoqërim të interesave të kredive, duke rritur këstet mujore të pagesave.

Deri tani, normat e interesit të huave hipotekare ishin në minimume historike, duke nxitur kredinë për shtëpi. Në korrik, interesat e kredive për shtëpi në lekë i kaluan 4% për herë të parë që nga viti 2018 (me përjashtim të prillit 2022 kur filloi pandemia dhe u konstatua një rritje e përkohshme).

Juliana Nela, from the "Remax" agency, predicts price stagnation in the short term, due to the increase in interest rates, taxes and the stock of apartments. Ms. Nela says that in the long term, the sale prices of apartments and rents will increase.

Even the Association of Builders predicts price stagnation in the short term. Its secretary, Arben Dervishi, emphasizes that the stagnation of prices will start after the New Year, due to the slight drop in demand that is affected by the high prices of apartments, as a result of the increase in the price of construction materials./Monitor