BREAKING NEWS

SPAK shocks the Meta-Kryemadhi couple, prosecutors start seizures for their "black" money laundering file, here's what's happening at GJKKO

SPAK shocks the Meta-Kryemadhi couple, prosecutors start seizures for their
x
BREAKING NEWS

Albania boils over "SKY" interceptions, the wealth of the State Police dome for 2022 is revealed, from Muhamet Rrumbullaku, Neritan Nallbati, Rebani Jaupi, to Altin Qato and Edmond Rizai, here is who is the richest and poorest leader

Albania boils over "SKY" interceptions, the wealth of the State Police
x
BREAKING NEWS

This is how the secretary betrayed Aldo Bumçi, directly implicated the former minister as Shkëlzen Berisha's soldier in the dismantling of weapons in Gërdec, SPAK is questioning him for the first time today

This is how the secretary betrayed Aldo Bumçi, directly implicated the
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha created the "Foltore" for his personal problem and sold the Democrats to the "butcher" Ilir Meta, Evi Kokalari sheds light on the sensational behind the scenes and asks the well-known MP to be careful of the attacks of Reestablishment

Sali Berisha created the "Foltore" for his personal problem and sold
x
BREAKING NEWS

There is no end to the cruelty towards citizens, in Albania the price of oil remains in the stratosphere even though the value of a barrel of "black gold" has decreased by 7 dollars in the international stock markets, experts raise the alarm

There is no end to the cruelty towards citizens, in Albania the price of oil
x
BREAKING NEWS

Frrok Çupi: This is why SPAK is not arresting Sali Berisha, how will the former prime minister go to handcuffs and what behind the scenes are hidden behind Argita's appearance on the stage

Frrok Çupi: This is why SPAK is not arresting Sali Berisha, how will the
x
BREAKING NEWS

Fatos Klosi sheds light on the "black file" of Sali Berisha: Here's how he has escaped arrest so far, his crimes in '97-'98, the secrets behind the murder of Azem Hajdari, the planning of the execution of 4 protesters on January 21 and why will not lea...

Fatos Klosi sheds light on the "black file" of Sali Berisha:
x
BREAKING NEWS

The well-known analyst Kastriot Aliaj unmasks Sali Berisha, from the meetings with the Serbian murderer Arkan, to the intrigues, bargains, insults, frauds, crimes and his family corruption, how he stole 1.6 million dollars from the state coffers in coo...

The well-known analyst Kastriot Aliaj unmasks Sali Berisha, from the meetings
x

Ekonomia

Salaries 900 euros in the state, the salary increase calendar in the public sector is revealed, here's when teachers, policemen, soldiers, doctors and nurses will benefit

Salaries 900 euros in the state, the salary increase calendar in the public

The government has determined the calendar of salary increases in the public sector, according to a decision that was taken earlier this year by the Council of Ministers to bring them to a gross level of 900 euros by 2025. The government document "Priority Reform Measures of Public Administration", which is in the stage of public consultation, provides that the first installment of the increase will be given in December 2023 and the other in December 2024. At the end of 2022, the average gross monthly salary in the public sector reached 70,770 lek, or about 670 euros. To reach the promised level of 900 euros, the average salary in the public sector must increase by an average of 34% or 230 euros. Comparison of official data shows that the average salary increase will occur 15% in December 2023 and another 15% approximately 115 euros, in December 2025. The government, when it presented the wage increase project in the spring of this year, it argued that the aim was to reduce the gap with public sector wages in the region and promote competition with the private sector. From 2014 to the end of 2022, real wages in the state sector have increased by about 20%, as the new plan aims to apply an expansion of 15% for the following two years 2023 and 2024.

scheme

Meanwhile, the growth reform started this year, to be extended in the following two years. In the months of April-June 2023, workers in the country's basic services, teachers, doctors and nurses and police forces in the field received only a 7% salary increase, while senior government functions, MPs, ministers and deputy ministers benefited from salary increases from 50 to 98 percent. According to the budget indicators in the 7th month of 2012, the salary fund for the public sector was as much as 18.8% of the general budget expenditures, while in 2023 it was as much as 16.8% of the general budget expenditures. Although the value of the salary fund has increased significantly in recent years, the rates were lower than the increase in total public expenditures. The data show a systematic decrease in the weight of salary expenses during the last decade.

Increasing the salaries of the administration and senior officials

We recall that, on May 25, the Parliament approved the law on salary increases. The implementation will start on April 1st and among the 130,000 administration employees who benefit, there are also the highest state officials, from the president to deputies and ministers. For the economist Maksim Caslli, beyond the cost, or the debate, the increase in the salaries of the administration is a move in the right direction. "Until a while ago, it was the private sector that paid more than the public sector, and talents were oriented to the private sector. So this move will absorb more talent in the public sector. Since the main part of the employer, which is the state, moves in that direction, the private sector will also be forced to follow," he said in a television interview.

Sa do të rriten pagat e funksionarëve më të lartë shtetërorë?

Nga ana tjetër, paga më e lartë është ajo e Presidentit të Republikës, e cila shkon në 425 mijë lekë. Ajo është përcaktuar edhe si pagë referencë, që do të thotë që paraprin të gjithë hierarkinë e pagave për të gjitha pozicionet e tjera. Dy funksionarët e tjerë më të paguar janë kryeministri dhe kryetari i Kuvendit, të cilët do të paguhen njëlloj, 393 125 lekë. Ministrat që janë edhe deputetë do të marrin rrogën më të madhe, që është vlerësuar ajo e ministrit, e cila shkon në 318 750 lekë.

Çfarë do të thotë kjo për buxhetin e shtetit?

Ndërkohë, rritja e pagës mesatare në 900 euro do t’i kushtojë buxhetit të shtetit 46,5 milionë euro. Nga 74 mijë e 450 lekë apo 650 euro që aktualisht paga mesatare është, shtesa për të arritur objektivin është 250 euro. Administrata publike aktualisht, përfshirë pushtetin qendror dhe atë vend numëron rreth 186 mijë të punësuar. Rrjedhimisht, nga arka e shtetit do të dalin çdo vit rreth 5.2 miliardë lekë më tepër. Referuar relacionit të projektligjit të depozituar në Kuvend, si dhe deklaratave nga ministrja e Financave dhe Ekonomisë, Delina Ibrahimaj këto fonde shtesë do të gjenerohen kryesisht nga rritja ekonomike dhe zgjerimi i borxhit publik. Gjithashtu më shumë para’ pritet të grumbullohen nga administrata tatimore nëpërmjet rritjes së taksave si dhe nga përmirësimi i produktivitetit të të punësuarve.

Nga do të dalin këto para?

Nga ana tjetër, Ministria e Financave dhe Ekonomisë thotë se burimi kryesor ku do të mbështetet rritja e pagave do të jetë rritja ekonomike e vendit. Ndonëse rritja ekonomike për këtë vit parashikohet të jetë 2,6%, kjo është “karta e fortë” e qeverisë. Gjithashtu një tjetër pikë është borxhi publik, rritja e taksave, rritja e aftësisë për t’i mbledhur ato. Sipas Casllit, kosto e këtij vendimi në buxhetin e shtetit do të jetë 350 milionë dollarë në vitin 2025, vit kur do të aplikohet plotësisht. “Natyrisht, kur e shikon që rritet kosto e buxhetit të shtetit, duhet të mendosh si do ta përballosh këtë kosto. Dhe kjo do të përballohet me rritje të ardhurash, ose me ulje të numrit të personave që punojnë në shtet. Ndoshta do të ishte kjo e dyta më e mirë. Gjithmonë gjenden mënyra, sepse në fund të fundit, ke të ardhurat e tua si shtet. Dhe këto rriten ose duke rritur ekonominë, ose rritja e përqindjes së taksave, por nuk është kjo, sepse të gjitha forcat politike tentojnë nga ulja e taksave. Nëse do të tentojmë duke e marrë borxh, kjo është lëvizje e gabuar. Nuk mund të marrësh borxh pa limit, pra do të detyrohesh që paratë t’i menaxhosh sa më mirë”, thotë Caslli.

Expenditures in the budget for salaries

From year to year, the amount of money that has come out of the state budget for the salaries of administration employees has been increasing, from 80.6 billion ALL in 2019, to 96.8 billion ALL in 2023, without including the increase. The figure is expected to reach up to 140 billion ALL, counting the additions if the draft law is approved. This has come as a result of the increase in public administration, mainly in local administration.