BREAKING NEWS

Shocked Artan Hoxha: Here is the file that will take Sali Berisha like Pinochet on a stretcher to prison and his wife's relationship with Ervis Martinaj

Shocked Artan Hoxha: Here is the file that will take Sali Berisha like Pinochet
x
BREAKING NEWS

Edi Rama postpones the congress after the recent developments of SPAK and the investigations against Balluk, Agaç and Veliaj, a complete reconfiguration of the government is expected before the elections

Edi Rama postpones the congress after the recent developments of SPAK and the
x
BREAKING NEWS

The main candidate at the head of "Foltorja" Argita Malltezi is inspired by the Soviet Union, after Evi Kokalari's reaction, Sali Berisha's daughter deletes the post, Foltorja enters the stage of "eating itself"

The main candidate at the head of "Foltorja" Argita Malltezi is
x
BREAKING NEWS

Dumani lists the officials who have been investigated by SPAK, from the former prime minister, ministers, deputies and mayors and reveals the investigation of the Albanian entrepreneur who tried to create access to the international mafia in our countr...

Dumani lists the officials who have been investigated by SPAK, from the former
x
BREAKING NEWS

Here's what's happening with the investigations of the "heavyweights" of politics, Altin Dumani gives the details about Berisha, Rama and Veliaj, talks about police officers in the service of crime and threats to special prosecutors, with the help of S...

Here's what's happening with the investigations of the
x
BREAKING NEWS

Myslim Murrizi is shocked, ministers and socialist MPs have been caught in the interceptions of "EncroChat" and "Sky", Edi Rama is ready to throw them in the "mouth" of SPAK to avoid being overthrown from power, here is the former head of SHISH Visho A...

Myslim Murrizi is shocked, ministers and socialist MPs have been caught in the
x
BREAKING NEWS

KLP, who will replace Alfred Balla after the KPA "bomb", here is the name of the contender who has the majority of votes in the Council

KLP, who will replace Alfred Balla after the KPA "bomb", here is the
x
BREAKING NEWS

A fight breaks out in the "Foltores" faction, Argita Malltez's ambition to be catapulted to the head of the party puts "fire" inside Ritzemelimi, the right wing of Sali Berisha comes out against the daughter of the former prime minister

A fight breaks out in the "Foltores" faction, Argita Malltez's
x

Ekonomia

Very good news for pensioners, here is what is being prepared with the new pension scheme, from indexation, compensations, changes in rural and urban areas to contributions for the self-employed in agriculture

Very good news for pensioners, here is what is being prepared with the new

From the evaluations of the pension scheme so far, the intervention for its improvement is expected to take place in several directions, starting from indexation, compensations, and contributions for the self-employed in agriculture. The details were conveyed by the deputy of the Socialist Party, Pranvera Resulaj. From the studio of the show "Box to Box" on "Scan TV", Ms. Resulaj emphasized that the indexation, which is currently done based on the inflation rate, is expected to be differentiated, bringing a unified increase for everyone. In the interview, the deputy explains all the ambiguities for pensioners.

- Ms. Resulaj, from what has been designed so far on how we will approach a new pension scheme, how the intervention is expected to be made, will we be on the same pension indexation formula or will the way it is currently done be reviewed growth?

In my personal judgment, it will practically have to go to a differentiation, because if we have big differences between low pensions and average pensions or higher pensions, if we have the same indexation rate, of course this will bring an imbalance in the benefit that receive despite the fact that the indexation rate is the same. So, if they are indexed at the same rate, a pensioner who receives a salary of 10,000 ALL and benefits, say, only 860 ALL from indexation last year, while someone with a pension of 30,000 ALL or more benefits almost 3 times this indexation. Despite the indexation rate being the same, the benefit is different, the one with a lower pension receives a lower benefit and the one with a higher pension receives a higher benefit. And this seems a social inequality, let's say what all pensioners feel in their entirety.

- How is this supposed to be done, so the rate of indexation will be differentiated?

It will change, so the method of indexation will have to be differentiated in such a way that the one who has the pension of 10,000 ALL and the one who has the 30,000 ALL receive the same benefit, the same increase, the same indexation. This triple should not be for the same indexation rate 3 times higher for those who have a pension of 30,000 ALL and 3 times lower for those who have a pension of 10,000 ALL, but be differentiated so that there is a higher indexation rate higher for those who have a pension of 10,000 ALL and lower for those with 30,000 ALL, in order to balance growth and profitability because ultimately this is what will have to be achieved in the form of social equality because we usually hear pensioners who have a low pension and despite the fact that the indexation is in terms of the inflation rate as it should be against and by law, but the effect on income is very low, almost negligible.

- Given that the inflation rate this year has dropped significantly, for the month of March it was almost 2.3, therefore the indexation is expected to be at a very low value, do you have any information?

8.6 was last year but maybe this takes a basket inflation because we say 2.3 could be the average inflation but meanwhile for this category it is the basket inflation that is what are the main elements of the consumption basket.

- Under these conditions, how much is the supplement expected to be and do you have information on when it will be applied?

It will be applied as predicted for 2024 and the budget will again include 6.3 billion of the bonus and 2.9 billion or 3 billion, which is the increase according to the index. This is done probably in the following period after April starts and the calculation is made to make the indexation payment.

- How much is expected to increase, taking into account the rate of inflation?

In 2023 it was 8.6% referring to the inflation rate of that year and referring to this I stand by the fact that we will have to focus on basket inflation which means that it could be a higher indexation than what the rate is average inflation because this category consumes the most elements of the consumption basket and that's where +40% of expenses go.

-Other elements?

Other elements may be related to the residence of the pensioners, which means that we have two categories which are the pensioners who live in the countryside and the pensioners who live in the city, who again have the same difference, they have an imbalance of the contributions they pay in rural areas, the pensioners rural and the contributions paid either by their own employees in the countryside or by their own employees in the city and of course this will not have to result in an increase in contributions for those who are self-employed in the countryside but always looking, referring to the fact that what it will probably be possible with the subsidy of the compensation of the differences from the state. Personally, I think that we cannot talk about increasing contributions for employees in rural areas and farmers.

-Pra po shikohet mënyra që të ndryshojë vlera apo masa e kontributit për të vet punësuarit në zonat rurale por ky detyrim ti kaloj jo fermerit në këtë rast por ti kaloj qeverisë, arkës së shtetit?

Duhet të jemi të kujdesshëm kur themi nuk është duke u diskutuar që kemi një rritje të kontributeve sepse kjo do të sillte pastaj një vështirësi, është një pasojë socialë. Duhet të jemi të kujdesshëm kur flasim për ndikimin e menjëhershëm.

-Pra këtu po shihet mundësia që të mbulohet nga buxheti i shtetit?

Po, dhe këtu diskutohet gjithashtu edhe çështja e kompensimit të energjisë elektrike sepse nuk kemi vetëm pagesat në pension që është një kontribut i drejtpërdrejt por edhe kompensime të tjera shtesë sikundër e dimë për kategorinë e pensionistëve bëhet fjalë për kompensimin e shpenzimeve të energjisë elektrike e cila është gjithashtu një suport shumë i madh në fakt për hir të së vërtetës.

-Çarë do të ndodh me kompensimet, sepse i fundit ka qenë ai që është miratuar pas ndryshimit të heqjes së fashës për konsum deri ne 300kë?

Është duke u trajtuar brenda diskutimeve të kësaj reforme edhe çështja e kompensimit dhe shpenzimeve për energji elektrike për tu mbajtur për tu kompensuar, për tu rregulluar në bazë të pensioneve apo vlerës së pensioneve. Pra, përsëri i referohemi ati fakti që mund të kemi një diferencim edhe në mbulimin e këtyre shpenzimeve. Duke folur për kompensim dhe shpenzim të energjisë elektrike, ky është një term i njohur por diskutohet edhe për kompensim të shpenzimeve në ushqime apo dhe në element të tjerë të nevojshëm, pra i shtohet gamës së mbulimit të shpenzimeve apo kompensimit të shpenzimeve jo vetëm energjisë elektrike por ne raste të veçanta në pensione të ulta i shtohen shpenzime të tjera të nevojshme për këtë kategori.

-Pritet të rishikohet mosha e daljes në pension për gratë dhe burrat, që aktualisht është 61 vjeç e 8 muaj për gratë dhe 65 vjeç për burrat?

Sipas studimit, sipas elementëve që kanë dal nga ky studim, le të themi që diskutimi shkon për të filluar një rritje nga 2032 dhe në 2056 llogaritet që kjo të shkojë në moshën mesatare 67 vjeç për burrat dhe për gatë, një lloj unifikimi i moshës së daljes në pension. Në të ardhmen e afërt nuk kemi një projeksion, diskutim, parashikim që do të kemi një rritje të moshës së pensionit.

-Portofoli i sigurimeve, ne thamë që është ulur ndjeshëm numri i atyre që marrin pension të plotë dhe që koha kontributeve është reduktuar në 27 vite, parashikohet që të ndërhyhet te portofoli i sigurimeve që do të thotë të rritet periudha e kontributeve për të përfituar pension të plotë?

Deri në 40 vite do jetë pragu por kjo do të marri një periudhë kohore jo e menjëhershme sepse do të ishte një kolaps sërish për shkak edhe të gjithë faktorëve që folëm deri në këtë moment, pra qëllimi është që kjo diferenca mund të mbulohet me kontribute vullnetare dhe me fondin.

-Qytetarët e kanë këtë mundësi pra, kur kanë periudha të pambuluara kanë mundësi që ti paguajnë vullnetarisht? 

Yes, but it needs special attention, in fact, because the fact that we have moved away from the contributory years, from the maximum ones necessary to receive a full pension, is becoming a worrying problem, so this difference of 27 years needs increased attention.

- What about the proposal made by the democratic party, the parliamentary group of the democratic party to increase the basic pension to 18 thousand all this year and to go to the level of almost 300 euros in 2029, as far as possible from a financial point of view ?

If the average pension is 18 thousand ALL, the sensitivity is very high and the attention that this category deserves is without question, it should be at its maximum and forms should be found that do not directly affect the immediate increase of pensions because in order to be a sensible pension for citizens will have to be at least as much as the minimum wage, in my opinion. In such a way that it is really a great facility and I manage to cover the needs of this category of pensioners, but this will be necessary for the state budget as they have reflected and in relation to the amendment itself they will have to be cut by 25 % local government spending maybe. There are some financial impossibilities and this analysis should not be simple with the purpose of the political framework of its own argument, but it requires a genuine economic analysis, and this is exactly what this study is doing, which we are always referring to the World Bank, to understand in mathematical terms how should this scheme be in order to have an increase in pensions, ensure the dignity of pensioners but at the same time not be a burden not only for the state budget but also not be an increased burden for children ours in the future.

Most read