BREAKING NEWS

Here is the "big American punch" in the face of Sali Berisha, Ilir Meta and Edi Rama, the USA comes out on the side of Altin Duman, demands that the opposition distance itself from "non-women" and gives a strong message that misgovernance and corruptio...

Here is the "big American punch" in the face of Sali Berisha, Ilir
x
BREAKING NEWS

Here is the contract in the hands of the prosecutors that is making the "hole" for Ilir Meta and Monika, the role of Kryemadhi's mother and brother Drini who received 360 million ALL from SGS, the 2 people who opened the former president's files in SPA...

Here is the contract in the hands of the prosecutors that is making the
x
BREAKING NEWS

Ilir Meta accuses Zeni television of having received an order to close its doors, Monika Kryemadhi attacks her husband as a servant of Edi Rama

Ilir Meta accuses Zeni television of having received an order to close its
x
BREAKING NEWS

Spartak Braho speaks without "gloves", here are the details from Ilir Meta's old illness, his maneuvers with the exception of Monika Kryemadhi and the strong behind-the-scenes happening inside the former LSI, from the departure of their safes associate...

Spartak Braho speaks without "gloves", here are the details from Ilir
x
BREAKING NEWS

The judge who gave PD Sali Berisha before the vetting, here is the "crazy" wealth of Agron Zhukri, how he became a millionaire from his wife who cannot justify all her income with salaries and private activity, the "red flags" are revealed ” in KPK

The judge who gave PD Sali Berisha before the vetting, here is the
x
BREAKING NEWS

Very good news for pensioners, here is what is being prepared with the new pension scheme, from indexation, compensations, changes in rural and urban areas to contributions for the self-employed in agriculture

Very good news for pensioners, here is what is being prepared with the new
x
BREAKING NEWS

Ilir Meta does not stop, the threats to the head of SPAK continue: I will sew Duman for generations, if he is brave, let him...

Ilir Meta does not stop, the threats to the head of SPAK continue: I will sew
x
BREAKING NEWS

This is why Europe has closed the doors to the escape of Meta and Kryemadhi, their "black" file of money laundering towards the end of the investigations, Altin Dumani and Sotir Kllapi are preparing the arrest warrants, the evidence and the witnesses w...

This is why Europe has closed the doors to the escape of Meta and Kryemadhi,
x

Ekonomia

Here is the "recipe" for pensioners who drag themselves to the courts, how to recognize the contribution periods before '90, clarify the formula for the elderly who have years to wait

Here is the "recipe" for pensioners who drag themselves to the courts,

In Albania, the number of elderly people included in the pension scheme is declared to be 705 thousand people, with a budget that for 2024 is calculated at 183 billion ALL. But beyond these data, hundreds of citizens who have reached the retirement age, continue to face the courts. The Supreme Judicial Council admits that 6,500 elderly people are waiting for answers in the administrative and civil courts. Faced with the loss of years of work, caused by the merger of state enterprises, cooperatives or the burning of archives during 1997, they must prove that they have contributed. Judge Ardian Dvorani, in an interview at the weekend in the episode of the podcast "Talk to Anila Hoxha", says that the institutions must be held responsible, that the administration must not fool the elderly but inform them and where the documents are. Dvorani admits that during the trials he encountered cases when elderly people died and the case was dismissed. He says that they are waiting for a solution after the draft law to reduce the 'backlog' has been submitted to the assembly, and suggests that one of the formulas is trial by campaigns for certain issues, for example pensions and food pensions should not be kept in queue.

- Do we have a category of citizens who have lost years of work and come to court? Why does this happen?

Well, that's why it's the scheme. Why did it happen? There are many factors. Now the conditions of how the pension is obtained are provided by the law. It is true, but the facts on which the right to pension is recognized, the type of pension and the amount of pension that benefits because these are also conflicts. All of them are sometimes conflicts, they are related to the pensioner's life and he may have difficulties and it often happens that he has many difficulties to provide the documentation that proves the time of employment, the type of employment he had, the place where he worked and often this is extended not in 1 year, in 2 years, as can be another administrative conflict with the administration, but it is extended in decades.

-Is it his whole life?

It is his whole life and he has to collect whether or not he should claim his right taking into account his whole life in decades and often the collection of this documentation by the pensioners themselves is difficult. It is true that some of them are administered by state bodies, even by the Social Security Institute, but they do not always have all the documents available. So this is a difficulty, first. So they sometimes they come with an incomplete documentation. On the other hand, there are problems with the documentation that is kept, which is not kept by the citizens, by the pensioners. It is maintained by the public administration bodies, it is their responsibility that the documentation is complete, pristine, intact, without interference and so on. And it happens for many reasons that the documentation that is spread over decades even before the 90s is difficult to find where it is, it can be somewhere if it is not found where it is or is not kept managed, stored, archived properly systematically with complete references.

-Why isn't the Social Security Institute responsible for keeping all these data?

It is her, but not only her. That part of the documentation is not with them. But even if it is now near them, it was once scattered, that is, a man worked in several enterprises, in agricultural cooperatives that used to be. Currently, after the 1990s, in public or private institutions, that is, the documentation can be collected from all these institutions and the archives can be kept.

- This is actually a phenomenon. We see citizens who have lost years of work because they worked in state enterprises, in former cooperatives, and then they were forced to call as witnesses in court at the request of the court, to call their colleagues who once worked with them for authenticated and to prove judicially that they worked.

Kjo ndodh sepse kanë probleme dokumentacioni. Po sigurisht jo në të gjitha rastet ata që pretendojnë të drejtën e pensionit kanë të drejtë. Siç rezulton nga praktika ka raste kur pretendimet e tyre nuk janë të bazuara dhe nuk janë në përputhje me ligjin. Por sikurse ka raste ata kanë të drejtë praktikisht por ka qenë e pamundur për shkak të mënyrës sesi është ruajtur,  administruar dokumentacioni në dekada, kjo krijon probleme. Psh. dokumenti thelbësor është regjistri themeltar i punonjësve. Nëse të dhënat janë në regjistrin themeltar kjo ka një garanci të madhe pastaj që ti të pretendosh të drejtën e pensionit pas asaj janë listat, listë pagesat, janë borderotë të cilat plotësojnë njëra-tjetrën apo në mungesë të njërës plotësohet vërtetësia e pretendimit të pensionistit nga dokumenti tjetër, janë librezat e punës dhe ka shumë dokumente të cilët merren parasysh. Ka raste kur nuk dihet se ku mbahen dhe administrohen dhe mezi gjenden. Ka raste edhe kur ka ndërhyrje. Ka edhe raste kur ka pasaktësi  në mënyrën sesi e ka mbajtur nëpunësi i dikurshëm të dhënat. Pra, mund të kenë  shënuar të dhënat në mënyrë të gabuar. Një ditëlindje e shënuar gabim, një emër apo mbiemër i shënuar ndryshe. Edhe ka ndodhur. Edhe ka plot raste. Këto janë arsyet kryesore pse ndodhin mosmarrëveshjet me organet e sigurimeve shoqërore . Nuk është një  mungesë vullneti për të ja njohur të drejtën e pensionit . Pastaj këtu ka edhe një dimension tjetër sesa bashkëpunuese dhe sa e prirur është administrata publike për të asistuar qytetarët që të japë ndihmë aktive, thotë ligji .

Për mbledhjen e dokumenteve?

Pra, jo thjeshtë ti përgjigjet një kërkesë të qytetarit, pra jo ti japë një përgjigje “po do më biesh dokumentet, ta dhashë listën përpara , po mi solle mirë, po nuk mi solle vrit veten”.

A është ndihmuese administrata, sa kohë vihet përballë qytetarëve në gjykatë?

-Administrata jonë nuk është e keqe, por unë mendoj që ka mangësitë të shumta në këtë drejtim. Ndihmën aktive nuk e japin shpesh, pra ata kur shikojnë dokumentacionin e plotë ka detyrimin nuk është thjeshtë një humanizëm apo jo, por është detyrimi tu thonë që këtë dokumentacion nuk është i plotë , në këtë pikë, në këtë pikë. Kjo gjendet këtu. Të orientojë të bësh një kërkesë me shkrim. Duhet edhe të udhëzojnë se si ta realizojë të drejtën, nuk janë thjesht aty në pritje të njerëzve për ti parë a i ka dokumentet e plota dhe thjesht për tia hedhur në fytyrë për ti thënë “nuk e ke të plotë,  shko gjeji dhe është problemi jot sesi do ti gjesh”. Ata duhet të japin një ndihmë aktive. Unë nuk mund të them që kjo është një fenomen por edhe ky është një arsye sepse përderisa në proceset gjyqësore në shumicën e rasteve fituese janë pensionistët, kjo tregon sipas mendimin tim se ka patur diçka më shumë për të bërë administrata publike dhe drejtoritë e sigurimeve shoqërore dhe institucionet publike ku qytetari drejtohet për të marrë dokumentacionin që e administrojnë organet shtetërore dhe nuk ka për detyrë dhe as nuk  e disponon.

-Po flasim për paditë gjyqësore në gjykatat administrative, por ndonjëherë edhe në gjykatat civile. Sa i takon humbjes së viteve të punës apo edhe gabimeve gjatë kohës kur shtetas të ndryshëm teksa janë të punësuar shënojnë gabim identitetin e tyre emrin, mbiemrin, atësinë ose shënojnë emrin ashtu sikurse ata njihen me emrin e shkurtuar dhe jo me emrin zyrtar.

Po, ka një larmi pafund  pasaktësish në dokumenta  të kësaj natyre,  të cilat  ose të bëjnë të përfitosh dhe të  abuzosh me të drejtën e pensionit ose të pengojnë që ti ta gëzosh të drejtën e pensionit,pra këto pasaktësi.

-Të vogla? Por që duken thelbësore.

Ardian Dvorani: Nuk janë të vogla. Nganjëherë mendjelehtësia  apo pa  u thelluar organi i sigurimeve shoqërore thotë që nuk është i njëjti identitet , por nuk thellohen për ti thënë, po mirë më sill nëse ka në fshatin tënd një person tjetër me emrin Ardian Dvorani , nëse nuk ka dhe nga të gjithë të dhënat të tjera që ka dokumentacioni, ti rezulton se je banor i atij fshati, atëherë këtu nuk ka arsye për të menduar që ti nuk je ai personi që ke punuar në atë kooperativë .

-Të sillen deri diku si para gjykatë?

Po patjetër. Gjykata nuk është se shpik ndonjë gjë. Nuk shpik rregulla dhe ligje,interpreton ligje. Për të respektuar edhe qëllimet pse dalin ligjet. Meqenëse datëlindja juaj nuk është po themi nuk është 1956,  po është 1958 nuk jeni i njëjti person nuk mund të mbyllet këtu praktika nga organet e sigurimeve shoqërore . Ato mund ta orientojnë me parimin e ndihmës aktive, por edhe nga përvoja e tyre ti thonë “mirë më sill një certifikatë  nga njësia administrative”. A ka një person tjetër me këtë emër dhe me këtë ditëlindje. Nëse nuk ka , patjetër që është personi i cili ka paraqitur dokumentet , pra një pasaktësi dhe një gabim që nuk është bërë nga qytetari por është bërë nga administrata që mban dokumentacionin,nuk mund të bëhet pengesë për të fituar këtë të drejtë.

-Sa kohë ata  nuk shënojnë dhe nuk janë të kujdesshëm në regjistrimin e emrit të plotë ?

Është problemi tek mënyra sesi mbahen regjistrat . Në regjistrat themeltar emri “Anila Hoxha” apo “Ardian Dvorani” mund të shënohet me gabime . Nuk e ka bërë qytetari e ka bërë nëpunësi këtë gabim, mund ta ketë bërë edhe para 30 vjetësh.

- Këto janë mangësitë në dokumentacion. Po  pjesa  tjetër, problemi tjetër  që lidhet me zhdukjen e dokumentacioneve , që deri diku   është prekur dikur  edhe nga Gjykata e Lartë , sa i takon zhdukjes së dokumentave gjatë vitit 1997.

Ky ka qenë një fenomen i vitit 1997, ku në arkivat e ndryshme të institucioneve të ndryshme, për ato arsye që ndodhën në 1997 kanë humbur dokumenta. Dhe sigurisht që kjo e vështirëson njohjen  e  një të  drejte, jo vetëm të pensionit por edhe të drejtave të tjera. Por mendoj që ka rrugë të tjera pastaj të tërthorta që njerëzit ta kërkojnë dhe ta realizojnë të drejtën e pretenduar prej tyre nëse iu takon kuptohet.

We are talking about this phenomenon spread over time, before 1990 and after 1990, which divides it into several stages and phases, which to some extent makes the state institutions responsible.

Yes, this is true. Because we have had cases where it is said that there is no documentation, and after insistence in court, it turned out that the documentation is found and is somewhere. We tried once a year ago a case that is really very special, a blind person who had lost his sight benefited from some kind of social support from the Municipality of Tirana and then turned to the social security bodies for some kind of social support and of retirement due to the disability of blindness and the social security authorities receive his written request. But see that he is blind and somehow they give him an answer and say "your application was submitted late because you should have submitted in this form in the application, you should have these documents, you should have submitted several years before and so on in a row". We were very impressed as a judging panel by this situation and we thought and reasoned that, first, a person in such a condition with the inability to see and read cannot be told "that you are late and have lost the right" but the question is how does a blind person read the law in the Official Journal? He has no way to read it.

Most read