BREAKING NEWS

London activates the secret plan to reveal the connections of Albanian politicians with criminals, Lord Dingeman is coming to Tirana today, training SPAK prosecutors for money laundering and seizing property, here are the "VIP" names at risk, the Briti...

London activates the secret plan to reveal the connections of Albanian
x
BREAKING NEWS

Here's who gave the order to kill Servet Pëllumbi and how the state gangs led by General Agim Shehu ambushed us at Ura e Dajlani, Spartak Braho remembers the violence of '96 and reveals the conversation inside the car with the high official of the SP

Here's who gave the order to kill Servet Pëllumbi and how the state
x
BREAKING NEWS

Bujar Çela and Petro Koçi confess the horror of May '96: How the socialists were raped, bloodied and tortured by order of Sali Berisha, SPAK to investigate the incident

Bujar Çela and Petro Koçi confess the horror of May '96: How
x
BREAKING NEWS

Pact to eliminate the Justice Reform, Berisha-Bardhi against the resolution, but become part of the special commission to escape from SPAK cells

Pact to eliminate the Justice Reform, Berisha-Bardhi against the resolution, but
x
BREAKING NEWS

The man who opposed the USA for the election of Altin Duman as the head of SPAK leaves, the way is opened for the well-known professor

The man who opposed the USA for the election of Altin Duman as the head of SPAK
x
BREAKING NEWS

Sensational, the well-known journalist of the chronicle warns of the arrest of Monika Kryemadhi and Flamur Noka, this is what is happening inside SPAK

Sensational, the well-known journalist of the chronicle warns of the arrest of
x
BREAKING NEWS

Here is the American "big punch" in the face of Sali Berisha, Frrok Çupi confesses the unsaid after the proposal of Argita as the head of "Rithemelim", from the murders under his power and the details from the night when he was elected president, how h...

Here is the American "big punch" in the face of Sali Berisha, Frrok
x
BREAKING NEWS

SPAK summons Bardhi for the Olsi Rama file, the fraud of the deputy of Reestablishment is revealed, he presented himself as a person in the know, not as a whistleblower

SPAK summons Bardhi for the Olsi Rama file, the fraud of the deputy of
x

Ekonomia

Here's what you should do when you can't find your old insurance documents to get a pension, the General Director of the Social Insurance Institute shows the scheme they followed with the journalist Mitro Çela to recognize his years of work that he didn't have on paper

Here's what you should do when you can't find your old insurance

Astrit Hado, head of the Social Insurance Institute, explained other details about the problems of pensioners who lost their years in mines, former agricultural cooperatives, or state enterprises. In one of his last appearances for the media, Mr. Hado shows the cases when the institution he leads cannot do anything to recognize the years of work that do not exist in the papers, but also gives the case they followed with the journalist Mitro Çela, which lacked documentation.

- Have pensioners who lost their years in mining, former agricultural cooperatives, state enterprises and so on, opened problems for you?

Due to the high number of appeals that were in the Supreme Court and also due to an orientation from the government and the Ministry of Justice regarding appeals to the Supreme Court, we have withdrawn some appeals which in some way did not it is worth it once to take a citizen for 2 years of work in the cooperative because in the end the retirement cost for him is 4 thousand old lek or 10 thousand old lek or 20 thousand old lek. But when there are cases when the decisions of the courts which open precedent, of course we are obliged to follow them in the Supreme Court.

 -What precedent have the courts opened recently and what is the number of appeals, from which the Institute of Social Security has withdrawn to the Supreme Court?

We no longer have so much of a problem, let's say the period of seniority at work before 1994, than the new phenomenon of recognizing insurance periods after 1994 is appearing. There are quite a few, there are some shortages of payment lists and the recording of contributions paid from 1994 onwards. Unless there is also black work, that is. that the employer may have given you the work book to the citizens, but in fact they did not declare it. In a way, this is a fraud because they lied to the citizen by saying "that you are insured, order the work book, you were employed by my entity", but in fact they did not declare it in taxes or social security or they may have declared but not declared social security contributions. And when the citizens come to retire after the verifications they do because we have all the pay lists from 1994 onwards, they find that their name is not on the pay list. Or there is no payroll at all.

- What is the approximate number of citizens who find such a situation?

 Nuk ka një numër fiks sepse brenda një listë-pagese  varet nga subjekti që është. Ne bëjmë verifikimet , është debitor apo nuk është debitor sepse ne kemi listën e debitorëve dmth. e kanë deklaruar që unë kam 10 punonjës dhe kosto dmth. detyrimi im është të paguajë X lekë dhe si ka paguar. Kështu që ne i kemi listën e debitorëve.

-Ka një faturë financiare të përafërt sesa është vlera e detyrimeve të këtyre subjekteve që nuk i kanë paguar ?

 Sigurisht që ka një, që nga 1994 e këtej. Në fakt kjo nuk është detyrim i Institutit të Sigurimeve Shoqërore, pavarësisht se ne jemi të dëmtuar në këtë mes, kjo është detyrimi i organeve tatimore sepse kontributet e sigurimeve shëndetësore dhe shoqërore në Shqipëri prej vitit 2004 i mbledhin tatimet. Shumica e tyre janë në fakt privat se shtetërore janë shumë pak , duke përjashtuar disa ujësjellësa , janë në pamundësi likujdimi , disa ish-komuna , tashmë është zgjidhur ky problem sepse nuk lejohet të bëhet më pagesa e pagave  nga thesari pa u paguar sigurimet shoqërore , kështu nuk krijohen më debitorë të rinj në sektorin buxhetor, të themi. Janë kompani private  dhe të vetëpunësuar , personat fizikë. Por në rastet e personave fizikë nëse nuk e ka paguar kontributin e vet  në një farë mënyre i ka bërë dëm vetes së vet .

 Merr faturën  vetë përsipër?

 Problemi është tek personat e punësuar. N.q.s. është një subjekt që ka të punësuar, ky është problem.

 -Çfarë duhet të bëjnë qytetarët? Ai ndërkohë ndjek të gjithë procedurën , kujton dhe mendon se …

 Jo kur del në pension Anila. Qytetari duhet të interesohet gjatë gjithë kohës. Kur del në pension nuk ke çfarë bën më. Kur mbush moshën për pension je përpara faktit të kryer dhe do paraqitesh para sportelit të sigurimeve shoqërore. Atëherë nuk ke më shans dhe nuk ke hapësirë se çfarë do bësh më. Atëherë thjesht punonjësi i sigurimeve shoqërore me një laps në preh, të llogarit pensionin. Qytetarët nuk duhet të  bien edhe pre, por edhe nuk mund t’ju vij mirë kur punëdhënësi duhet të thotë ‘ej çoje në bankë pagën 400.000 lekë se paga minimale dhe pjesën tjetër ta jap nën dorë”.  Se duket se sikur është mirë tani sikur i shmangesh disa taksa dhe disa kontributeve por është e hidhur më vonë pastaj kur del në pension.

-Po edhe koha fluturon zoti Hado, shumë shpejt. Me këtë panoramë që ju përshkruat dhe veçanërisht me fenomenin pas 1994 kuptoj që do kemi sërish një valë qytetarësh në gjykata që do përballen për të kërkuar të drejtën e tyre  për tu përfshirë në skemën e pensioneve ?

Nuk ka dhe nuk mundet dot  të detyrojë Institutin e Sigurimeve Shoqërore që ti paguajë pensionin një individi të cilin nuk ia janë paguar sigurimet shoqërore pas 1994 për 1000 arsye . Këtë rast gjyqet duhet të orientohen drejt punëdhënësve që nuk i kanë paguar kontributet dhe jo drejt publikut ose drejt kontribuuesve të cilit kanë qenë korrekt dhe kanë paguar lekët në kohë.

 -Cili është vendimi më paradoksal me të cilin Instituti i Sigurimeve Shoqërore është ndeshur?

We have had cases where the mother convinced her to have given birth to the child when she was 4-5 years old or there have been trials, for example. corrections were made, now they are no longer made. Corrections of birth dates have been made, for example, sometimes half of the village has corrected the date of birth.

 When did this happen in which village?

 10-30-40 trials in a certain village or district.

- Is there any other phenomenon related to the vetting process?

Yes, this is also a phenomenon, the people who have left the vetting regarding what we call the transitional payment, which is in the supplementary insurance scheme that there are cases, e.g. that the rights that we do not recognize due to the law and not due to the desire to resolve them judicially, go to court and the court generally recognizes this right to payment and obliges the Social Insurance Institute or more precisely the Regional Insurance Directorates Social to pay these transitional payments.

-These citizens who left office with the decisions of the transitional reassessment institutions of the veting, let's go back to the year 2018-2019, have they earned a transitional payment for three years after this decision?

 Yes, depending on the level of the system, we are saying of the judiciary that have been yes. It's been three years.

-Mr. Hado, apart from ordinary citizens who have lost their years in mining, former agricultural cooperatives, state enterprises and so on, is there any well-known political or important figure who has lost their years of work and who faces the same with others in court?

I mean for example The association of Writers and Artists, who have all the documents in order, for example, is generally not that we took them to court because they have a testimony, a document. Mitro Çelën mqs. I also have a friend, let's say. He didn't have a period of work there because he has no documentation and apart from having a notebook, we told him "comrade Mitro, bring us a newspaper that you wrote". He brought us 2 newspapers.

 Had he saved them?

If he had not preserved them, the National Library has them. This shows that Mitro is a journalist.

- Has any of these people who belonged to the government and in different decades lost them?

Yes, generally people who have been MPs and ministers do not really need the compulsory pension because the pension they get from the supplementary scheme is quite higher. So it is not any…

-Why how much is the pension of a deputy?  

The pension of a deputy depends on the years of service, but a deputy with 2 mandates, with 8 years, is 50% of the gross salary of the deputies, which falls to 1,500,000 lek with the new salaries, at the age of 60 years old, then when he turns 65, he also receives from the mandatory scheme plus this.