BREAKING NEWS

Ilir Demalia tells the horror that Ilir Meta is experiencing from the witnesses for the "CEZ-DIA" file, this is the scheme he is using together with Sali Berisha to escape from the clutches of SPAK

Ilir Demalia tells the horror that Ilir Meta is experiencing from the witnesses
x
BREAKING NEWS

Kreshnik Spahiu: I tell you why the prosecutors are hesitating to take the decision to send Sali Berisha and Jamarbër Malltezi to prison, here is the judicial practice that sinks them, what is expected to happen in the Supreme Court

Kreshnik Spahiu: I tell you why the prosecutors are hesitating to take the
x
BREAKING NEWS

From "Gërdeci" and the death of Trebicka, to pyramid firms and the exhumation of the corpse of the well-known businessman, Geri Kokalari calls SPAK to investigate Berisha, here are some of the crimes in which the former prime minister was involved

From "Gërdeci" and the death of Trebicka, to pyramid firms and
x
BREAKING NEWS

Here is the evidence in the hands of the FBI and foreign secret services that prove that Sali Berisha is the unconvicted murderer of "January 21", the sensational behind the scenes are revealed

Here is the evidence in the hands of the FBI and foreign secret services that
x
BREAKING NEWS

The dome of the State Police towards the merger after the delivery by Europol of the interceptions of "EncroChat" and "Sky", Rrumbullaku urgently opens the race for the ranks

The dome of the State Police towards the merger after the delivery by Europol of
x
BREAKING NEWS

The big scandal, here's how Prime Minister Rama forgave the port of Vlora to Samir Manes for only 1 euro, apart from enriching the oligarch, the citizens and the state do not benefit from anything, the hard details of the contract are revealed

The big scandal, here's how Prime Minister Rama forgave the port of Vlora
x
BREAKING NEWS

The naval base of Saranda, Meçollari accuses Begaj seriously: he misinformed with his signature and seal

The naval base of Saranda, Meçollari accuses Begaj seriously: he
x
BREAKING NEWS

"A nest of wasps", the former head of the Police reveals strong behind-the-scenes: More than from criminals, we were protected from...

"A nest of wasps", the former head of the Police reveals strong
x

Ekonomia

BSH: Pensions, a challenge for the budget, to raise the second pillar with compulsory insurance for private individuals

BSH: Pensions, a challenge for the budget, to raise the second pillar with

The Bank of Albania recommends to the government to promote the development of private pension pillars. The Governor of the Bank of Albania, Gent Sejko, expressed today in the Parliamentary Committee on Economy and Finance the institution's opinions on the draft budget for the next year.

Sejko said that the financial stability of social insurance and health schemes continues to be a serious challenge for state finances, especially in the context of unfavorable demographic trends and the free movement of the workforce.

"In the draft budget of 2024, these schemes are expected to create a deficit around the level of 3.6% of GDP, or 1.1 percentage points higher than the general budget deficit. For this reason, the Bank of Albania suggests the periodic review of the legal framework that regulates the pension scheme, the health insurance scheme and other social insurance schemes. Likewise, we encourage the intensification of efforts to develop the second and third pillars of the private pension system, that of mandatory and voluntary insurance. These important pillars of modern pension systems would contribute to increasing the adaptability of social and health insurance schemes to demographic changes and placing them on sustainable and affordable trajectories for the state budget," he said.

The governor underlined that the level of public revenue collection in Albania is at low levels compared to the countries of the region and the government must find ways to increase this revenue. The rate of public revenue collection in the country – currently around 28% of GDP – remains relatively low compared to that of countries in the region, whose average is around 36% of GDP.

He said that the timely consolidation of the health of public finances should be based on the progressive increase in the level of revenue collection.

"This approach helps the sustainability of public debt and preserves the necessary spaces for spending in support of strategic development priorities, and more specifically for investments in education, health and infrastructure. The sustainable growth of public revenues must be carried out by a line of action, which must first aim at reducing informality and further look at the scope for simplifying and balancing the tax burden, between different economic categories and social strata," said Sejko. . The Bank of Albania suggests the adoption of a work plan, which should aim at a sustainable increase in the level of public income.

“Drejtimi primar i punës në këtë drejtim duhet të jetë reduktimi i informalitetit dhe rritja e shkallës së grumbullimit të të ardhurave, brenda kuadrit tatimor ekzistues. Ndërkohë, paralelisht me të, Banka e Shqipërisë mbështet përpjekjet për adoptimin – në një kohë sa më të arsyeshme – të një strategjie afatmesme të të ardhurave publike. Kjo strategji duhet shërbejë si ankorë dhe udhërrëfyes i sistemit tonë tatimor, duke rivlerësuar prioritetet dhe instrumentet e këtij sistemi, si dhe duke rritur qëndrueshmërinë dhe parashikueshmërinë e tij. Duke qëndruar në këtë pikë, Banka e Shqipërisë sugjeron nevojën e rishikimit periodik të eficiencës së përjashtimeve tatimore. Këto lehtësi, të cilat synojnë mbështetjen e kategorive të caktuara shoqërore apo incentivimin e sektorëve prioritarë, kanë një kosto jo të pakët mbi financat publike. Për këtë arsye, zbatimi i tyre duhet të bazohet në analiza më të plota të kostove e përfitimeve që këto përjashtime kanë mbi financat publike dhe zhvillimin e përgjithshëm të vendit,” u shpreh Guvernatori.

Në krahun e shpenzimeve, Banka e Shqipërisë mbështeti ruajtjen e kahut konsolidues të politikës fiskale mundëson një kthim më të shpejtë dhe me kosto më të ulëta të inflacionit në objektiv. Në këtë prizëm, gjej me vend të theksoj se ruajtja e kahut konsolidues të politikës fiskale gjatë vitit të ardhshëm mundëson një normalizim më gradual të qëndrimit të politikës monetare, duke krijuar premisa jo vetëm për një kthim më të shpejtë të inflacionit në objektiv, por edhe për minimizimin e kostove mbi sektorin privat.

ruajtja e kahut konsolidues të politikës fiskale i shërben qëndrueshmërisë afatgjatë të financave publike. Projeksionet e projektbuxhetit sugjerojnë se borxhi bruto i sektorit publik pritet të zbresë poshtë nivelit 60% të PBB-së gjatë vitit 2024, duke shënuar dhe nivelin më të ulët të tij për më shumë se një dekadë. Sikundër e kemi theksuar në vazhdimësi, niveli i lartë i borxhit publik ka qenë dhe mbetet një ndër dobësitë strukturore të ekonomisë shqiptare, duke reduktuar aftësinë tonë në përballimin e goditjeve dhe duke diktuar kosto më të larta financimi për sektorin privat. Për këtë arsye, ne kemi kërkuar dhe mbështetur çdo nismë e politikë fiskale që mundëson reduktimin e qëndrueshëm të borxhit publik,” tha ai.

Sejko once again drew attention to the fact that the realization of the investment plan should have a more even distribution during the year. According to him, their chronic concentration in the second half of the year causes unnecessary fluctuations in economic indicators and financial markets, reducing the efficiency of public spending. The Bank of Albania repeated this year the suggestion for the inclusion of long-term legal ceilings on the total contracted value of PPPs. According to the Governor, this regulation would be a complementary element of controlling the level of potential risk that PPPs may have on the health of public finances. Also, the Bank of Albania suggests the continuous improvement of the professional capacities of the units that administer the assessment, contracting and monitoring of these projects, especially with regard to the legal and financial obligations that they impose on the Budget./Monitor