BREAKING NEWS

Meta-Kryemadhi intercepted by BKH, here are the details from the file that prosecutor Sotir Kllapi is investigating, in the scanner properties and bank accounts, from the withdrawal of 20 thousand euros in 2008, building permits, villas in Lalzi Bay, t...

Meta-Kryemadhi intercepted by BKH, here are the details from the file that
x
BREAKING NEWS

The arrest warrant is ready for Ilir Meta, this is the last session of his questions in SPAK, here is the evidence that has sunk him, the lawyer Romeo Kara brings out the hard details

The arrest warrant is ready for Ilir Meta, this is the last session of his
x
BREAKING NEWS

The alliance between Sali Berisha and Ilir Meta has broken, Myslym Murrizi reveals what is happening within the opposition and shows the "recipe" that will overthrow Edi Rama from power

The alliance between Sali Berisha and Ilir Meta has broken, Myslym Murrizi
x
BREAKING NEWS

Donald Lu speaks for the first time about the high-ranking Albanian officials who are all being put in prison for corruption by SPAK and "reveals" the Rama government, how the former US ambassador lined up 140 deputies to vote for the justice reform

Donald Lu speaks for the first time about the high-ranking Albanian officials
x
BREAKING NEWS

The maneuvers of the oligarch Klodian Allajbeu, this is how he bought his American hospital for 24 million euros, gave a loan to the company that was in his name, suspicious transactions are revealed, should SPAK start an investigation for money launde...

The maneuvers of the oligarch Klodian Allajbeu, this is how he bought his
x
BREAKING NEWS

This is why Monika Kryemadhi was called to SPAK, the prosecutors are looking at the possibility of initially leaving her under "house arrest", the lawyer Idajet Beqiri who denounced the PL couple revealed other bombastic details about the affairs of th...

This is why Monika Kryemadhi was called to SPAK, the prosecutors are looking at
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha without a mandate after June 21, the victory of the stamp of the DP like that of Pirros of Epirus, Argita takes the reins of the Democratic Party and excludes the group of Basha from the union

Sali Berisha without a mandate after June 21, the victory of the stamp of the DP
x
BREAKING NEWS

Generals, soldiers, ministers and oligarchs to prison for the base of Saranda, at the head of this affair is President Bajram Begaj, the character who "made a hole" in SPAK warns Edi Rama after his attacks on justice

Generals, soldiers, ministers and oligarchs to prison for the base of Saranda,
x

Ekonomia

The WB starts the implementation of the project for climate sustainability and agricultural development

The WB starts the implementation of the project for climate sustainability and

The great contribution that agriculture makes to the country's economy is supported by a series of projects, among which the World Bank's for climate sustainability and the development of agriculture that focuses on improving agro-food systems in the country.

The Minister of Agriculture and Rural Development, Anila Denaj, present at the launching ceremony of the implementation of the project in Divjaka, announced that the project comes as a response to the challenges that Albanian agriculture has today.

The regional director for Sustainable Development at the World Bank, Sameh Naguib Wahba, was also present.

In her speech, Minister Denaj expressed her belief that with the support of the WB, these challenges will be overcome and we will move towards a near future that is much more stable even in the face of the problems that the whole world faces, that of climate change.

Denaj said that the project has 3 components.

The first component, she emphasized, is a direct financing that goes to the infrastructure of this area with almost 27 million euros for the modernization of the irrigation and drainage scheme.

"The high segmentation of land and the fact that the amount of 1 ha is the surface for more than 90% of Albanian farms today, shows that we have a challenge to face when it comes to the implementation of digital and innovative infrastructure", said the minister.

The minister emphasized that the problem today is not the markets, but the provision of quality agricultural products to be competitive in the markets.

"Today we are proud to have reached 80 elite markets with almost 600 million dollars of exports last year and with a target of 1 billion dollars for exports in 2030. But let's not forget what pressure the domestic market offers us every day and not only the consumer Albanian and last year's tourism, but this year's tourism that will exceed 14 million tourists and will lead to an increase in domestic food production by at least 2 billion dollars. Then how will we reach a production of 2 billion dollars if we will be with small farms and with backward technology or with a workforce, which will be engaged no matter how engaged in time I will not be able to extract a quality product in time, and to be competitive in the market", said Denaj.

A second very important component, Denaj added, is the inclusion of what is called "Smart Agriculture", to help the farmer understand how easy it is to work with the digital infrastructure.

Projekti, vuri në dukje ministrja, do të përfshijë teknologji të avancuara dhe praktika inovative që do ndihmojnë në administrimin e tokave bujqësore nëpërmjet ujitjes dhe kullimit, sikurse sisteme të reja të monitorimit dhe kontrollit për cilësinë e tokës, nevojën për ujitje dhe përdorimin e produkteve plehëruese që do të lejojnë një reagim shumë të shpejtë ndaj kërkesave të bimës.

“Këto sisteme do të jenë të aksesueshme si nga fermerët, por edhe nga agronomët. Ky është një proces tjetër shumë i rëndësishëm i eksperiencës që do të marrin punonjësit dhe fermerët për të rritur efikasitetin e këshillimit bujqësor dhe cilësinë e produktit”, theksoi ajo.

Denaj më tej tha se standardet ushqimore janë një sfidë e përditshme e të gjithë prodhuesve shqiptar për të arritur atë cilësi që kërkon tregu ndërkombëtar.

Ajo informoi se një pjesë shumë e rëndësishme e komponentit të dytë të investimit në këtë projekt të Bankës Botërore, prej 65 milionë euro, është ai i ngritjes së një sistemi të qëndrueshëm në atë që është sistemi i strukturës laboratorike, i cili nënkupton jo vetëm 6 pika të laboratorëve në pikat tona kryesore kufitare, por njëkohësisht modernizimm dhe mirëpajisje e laboratorëve për ISUV, AKVMB dhe AKU.

Sipas saj, çdo hap që hidhet drejt modernizimit të bujqësisë është një hap drejt një të ardhme më të sigurt, më të qendrueshme për fermerët dhe për konsumatorët shqiptar.

Ministrja shpjegoi se konponenti i tretë mbështetës është aksesi në tregje dhe formalizimi i kontratave dhe marrëdhënieve mes aktorëve.
“Do të ndërhyjmë nëpërmjet këtij projekti për të krijuar 5 tregje të reja në partneritet me bashkitë. Do të bëjmë të mundur daljen në treg edhe të prodhuesve të vegjël. Fermerët e Gjirokastrës, Vlorës, Shkodrës, Tiranës e Sarandës do të kenë mundësi të dalin në treg duke shmangur ndërmjetësit”, tha ajo.

Kështu, u shpreh Denaj, synojmë të mundësojmë rritjen e fitimit nga ana e prodhuesve dhe sigurimin e një produkti të standardizuar gjithëvjetor, jo vetëm për konsumatorin familjar, por njëkohësisht për hotelet, restorantet dhe shërbimin catering.

Përfaqësues i Bankës Botërore, Wapa u shpreh se sektori i bujqësisë është jashtëzakonisht shumë i rëndësishëm në Shqipërisë dhe përbën diku te 19% të PBB-së, punëson rreth 36% të fuqisë punëtore.

“Ne e kuptojmë fare mirë se sa rëndësi ka ky sektor për jetesën e familjeve shqiptare, por gjithashtu ne ndajmë vizionin e ministres dhe ministrisë dhe për sa i përket rritjes së konkurrueshmërisë të sektorit në kuadër më të gjerë. E kuptojmë dhe dimë fare mirë se ndryshimet klimatike janë një rrezik i qenësishëm si për sektorin e bujqësisë në vetvete, si për ekonominë në përgjithësi, por edhe për sa i përket ujitjes dhe kullimit në kuadër të pakësimit të burimeve ujore”, tha ai.

Sipas tij, programi do të ndihmojë sektorin agroushqimor dhe gjithashtu të zbusë problematikat që lidhen me rritjen e çmimit të energjisë dhe rritjen e sfidave të tjera në kuadër të ndryshimeve klimatike.

The program will support, among other things, the modernization of irrigation-drainage, the modernization of markets, the creation of short value chains to reach from the market to the table as soon as possible, the modernization and improvement of monitoring and a number of other elements. The program will also support institutional strengthening and institutional capacities and will help Albania in its journey towards European integration, especially in terms of chapters 11 and 12.

"We as the World Bank pledge to engage and help this project so that it is as successful as possible, because the way it is structured has challenged us in a way to start being successful in its implementation in order to disbursements continue and we have the opportunity to escalate it further. Our President of the World Bank has given us this challenge, to work in this way and achieve results before further disbursements", declared the regional director for Sustainable Development at the World Bank, Sameh Naguib Wahba.