BREAKING NEWS

Shocking in Përmet, the 24-year-old kills his mother

Shocking in Përmet, the 24-year-old kills his mother
x
BREAKING NEWS

Fatal accident/ Two cars collide, the police issue an official statement

Fatal accident/ Two cars collide, the police issue an official statement
x
BREAKING NEWS

Berisha reacts after Rama's statement about Kurti: He asks for mercy from the West for the McGonigal affair

Berisha reacts after Rama's statement about Kurti: He asks for mercy from
x
BREAKING NEWS

It happens again in Bulqiza! Residents were poisoned by drinking water pollution, the police responded

It happens again in Bulqiza! Residents were poisoned by drinking water
x
BREAKING NEWS

The DP Parliamentary Group shares the strong call for SPAK and demands the resignation of the well-known minister

The DP Parliamentary Group shares the strong call for SPAK and demands the
x
BREAKING NEWS

Artan Hoxha warns of the sensational arrest: Hold your breath, people, the prime minister himself will tell us

Artan Hoxha warns of the sensational arrest: Hold your breath, people, the prime
x
BREAKING NEWS

Tensions in the north, Rama tough with Kurti: Listen to the EU and withdraw the police

Tensions in the north, Rama tough with Kurti: Listen to the EU and withdraw the
x
BREAKING NEWS

Tensions in the North after the appointment of 4 mayors, the EU again calls on Kosovo: Extraordinary elections should be held, the situation must...

Tensions in the North after the appointment of 4 mayors, the EU again calls on
x

Bota

Vucic, panicked by the protests in Serbia, turns his "eyes" from Vladimir Putin, that's why Moscow is his only chance to stay in power

Vucic, panicked by the protests in Serbia, turns his "eyes" from

The rally organized by Aleksandar Vucic in Belgrade seems to be more vital than ever for him. Not only from Serbia, but Serbian citizens from all over the Balkans have been persuaded by "seduction" and pressure to be at the "Serbia of Hope" gathering. After two mass murders in Serbia at the beginning of May, the opposition has repeatedly organized protests in Belgrade with the slogan "Serbia against violence" where, among other things, calls for the resignation of Vucic have been added, increasing the pressure on him. In this context, the "only salvation" seems to be Russia, and the trip of the head of the Information Security Agency of Serbia, Aleksandar Vulin, to Moscow for the session of the 11th International Security Conference, seems to have this purpose. However, it is considered a dangerous action. News circulated in the media that together with Vulin, the Minister of Foreign Affairs Ivica Dacic also traveled to Moscow, but he denied it, even saying that he was not invited at all. As experts say, in all this panic of the authorities, caused by civil protests, Vulin's visit can be used for marketing purposes.

Russian card

Vuk Vuksanovic, a senior researcher at the Belgrade Center for Security Policy, told "Danas" that this was a dangerous move because, although Serbia did not impose sanctions on Russia, it tried to maintain a balancing policy when it came to Ukraine. "Now this can create the perception in the West that Serbia is Russia's mediator. This would potentially make Serbia and its government the target of new Western pressures", he emphasizes. As the researcher adds, in this case this movement is only about internal politics, the current protests, obviously the most serious internal challenge the government has faced since 2012. "Now it is most likely their desire to secure the support of Moscow and its security structures in an effort to control or suppress this crisis in some way," Vuksanovic says, although he is almost certain that he cannot no physical aid is sent to Belgrade. According to him, it may turn out to be a marketing move. "It can be a way to compromise those protests in a marketing way and to say that this is a Western-colored revolution, this is confirmed by the Russian brothers," says Vuksanovic.

Braktisja nga SHBA

I pyetur nëse qeveria është e vetëdijshme për rrezikun e kësaj lëvizjeje apo nuk është e interesuar për të, ai përgjigjet se e ka zënë paniku. “Nuk duhet harruar as dëshmia e Derek Scholl-it në Senat, as anulimi i darkës së kryeministrit me senatorë nga Amerika. Kjo do të thotë se jo gjithçka është në rregull me Uashingtonin. Është një përpjekje për të luajtur kartën ruse. Kjo nuk do të thotë se amerikanët i kanë kthyer plotësisht shpinën Vuçiçit”, thekson ai. Siç shpjegon ai, ekuilibri serb vazhdon, siç ka bërë deri më tani, në të ashtuquajturën “politikë me dy karrige”. “Herë pas here anojnë nga Evropa, pak nga Uashingtonit, pak nga Moska në varësi të sfidave të përditshme dhe rrethanave të brendshme. Ende nuk mund të parashikojmë se ky është fundi, por ka panik që e shtyn qeverinë serbe të luajë sërish kartën ruse”, përfundon Vuksanoviç. Me rastin e udhëtimit të Vulin-it, duket se vërtetohet se lidershipi shtetëror po e braktis edhe zyrtarisht rrugën evropiane. “Ky lloj ndryshimi në politikën e jashtme do të ketë pasoja katastrofike për sigurinë e qytetarëve dhe ekonomisë në tërësi dhe do të çojë në izolim të plotë nga të gjitha flukset ndërkombëtare. Refuzimi i mëparshëm për të përafruar politikën e jashtme dhe të sigurisë së Serbisë me politikën e BE-së, tashmë i ka bërë të margjinalizuar delegacionet tona në organizatat ndërkombëtare dhe pas një lëvizjeje të tillë ne mund të presim vetëm një distancim të mëtejshëm”, thuhet në një deklaratë nga “Lëvizja e qytetarëve të lirë” në Serbi. Kjo lëvizje duket se është e nevojshme që Serbia ta përafrojë politikën e saj me nevojat dhe interesat e qytetarëve të saj, që nënkupton reforma dhe vendime politike që janë parakusht për anëtarësim në BE.