BREAKING NEWS

May 14 elections/ Berisha reveals how the municipal council candidates will be divided with PL and allies

May 14 elections/ Berisha reveals how the municipal council candidates will be
x
BREAKING NEWS

Local elections/ Berisha convenes the Presidency, here is what is expected to be decided

Local elections/ Berisha convenes the Presidency, here is what is expected to be
x
BREAKING NEWS

The meeting ends, SP officially announces the candidates for each district, here are the NAMES

The meeting ends, SP officially announces the candidates for each district, here
x
BREAKING NEWS

Elections of May 14/ The names are revealed, here are the SP candidates for the Tirana district

Elections of May 14/ The names are revealed, here are the SP candidates for the
x
BREAKING NEWS

The candidates for mayor in Elbasan are revealed, here are the names

The candidates for mayor in Elbasan are revealed, here are the names
x
BREAKING NEWS

SP candidates for the Shkodër region, Elisa Spiropali reveals the names

SP candidates for the Shkodër region, Elisa Spiropali reveals the names
x
BREAKING NEWS

May 14/ Ben Andoni clears up the scenario and makes a strong warning: There will be a mass boycott, the weakest elections ever held

May 14/ Ben Andoni clears up the scenario and makes a strong warning: There will
x
BREAKING NEWS

Scary/ The world on the verge of nuclear war? Putin signed the agreement with Lukashenko: We will put nuclear weapons in Belarus

Scary/ The world on the verge of nuclear war? Putin signed the agreement with
x

Bota

Vladimir Putin has planned a trip to a country that is forced to implement an arrest warrant, this is how the International Criminal Court "blown up" the Russian leader's plans  

Vladimir Putin has planned a trip to a country that is forced to implement an

The International Criminal Court (ICC) has issued arrest warrants for President Vladimir Putin and Russia's presidential commissioner for children's rights, Maria Alekseyevna Lvova-Belova. In a statement, the ICC said there are strong grounds to believe that the Russian leader is criminally responsible for the war crime of illegal expulsion of the population (children) and that of the illegal transfer of the population (children). Moscow reacted very quickly to the publication of the news. Vladimir Putin's spokesman Dmitry Peskov claimed that Moscow does not recognize the jurisdiction of the international criminal court in The Hague. "We don't know this court; we do not recognize his jurisdiction," said Vladimir Putin's spokesman, Dmitry Peskov. Even the spokeswoman of the Ministry of Foreign Affairs of Russia, Maria Zakharova stated that this decision is negligible from Russia and has no meaning even from a legal point of view. "The decisions of the International Criminal Court have no meaning for our country, even from a legal point of view. Russia is not a party to the Rome Statute of the International Criminal Court and has no obligations under it," she said.

Putin's plans are broken

The arrest warrant could prevent Putin from leaving Russia, according to an international criminal expert. Toby Cadman said that while there may be "fear and reluctance", other states have a responsibility to hand over Mr Putin if he enters their territory. According to him, it is difficult to find Putin in the dock, but this is the beginning of a large number of charges that will follow, for war crimes. The Guardian reports that its sources at the International Criminal Court said it is "highly unlikely" that Vladimir Putin would travel to any country that currently supports Ukraine. If he did, he risked arrest, they pointed out. The Republic of South Africa (SAA) is legally bound to execute the arrest warrant for Russian President Vladimir Putin during his planned visit to the country in August for the BRICS conference. South Africa is among 118 countries that have ratified the Rome Statute of the ICC and would therefore have a legal obligation to implement the arrest warrant. Whether Putin will attend the conference after the order is issued, given the diplomatic difficulty it would present for a country with which Moscow has a long-standing alliance, now appears to be in doubt.

Pse Haga lëshoi urdhër-arresti për Putinin?

Në një deklaratë, ICC-ja deklaroi se ka "baza të arsyeshme" për të besuar se lideri rus "mbart përgjegjësi penale" për "krimin e luftës të dëbimit të paligjshëm të popullsisë (fëmijëve) dhe transferimit të paligjshëm të popullsisë (fëmijëve) nga territoret e okupuara të Ukrainës në Federatën Ruse" në territorin e okupuar të Ukrainës. Raportet u shfaqën fillimisht pranverën e kaluar se fëmijët ukrainas në territorin e pushtuar po çoheshin në Rusi dhe madje po birësoheshin nga familjet ruse. Rusia i ka paraqitur veprimet e saj si një mision humanitar për të shpëtuar fëmijët ukrainas nga lufta. Por Ukraina e ka akuzuar Rusinë për gjenocid dhe i ka përshkruar veprimet e saj si krim lufte. Shumica dërrmuese e fëmijëve ukrainas të marrë nga Rusia janë nga zonat e pushtuara të Ukrainës jugore dhe lindore: Rajoni Kherson, rajoni i Kharkiv, rajoni i Zaporizhzhia, rajoni i Donetsk dhe Luhansk, si dhe një zonë e vogël e rajonit të Mykolaiv. Rusia ka pranuar se mban të paktën 1,400 fëmijë ukrainas, të cilët i përshkruan si jetimë, megjithëse tha se të paktën 2,000 kishin udhëtuar në Rusi të pashoqëruar. Por sipas Kievit janë rrëmbyer afro 16 mijë fëmijë. Për më tepër, disa qindra fëmijë nga territoret e pushtuara mbeten në Rusi pasi morën pjesë në kampet e "riedukimit" me pëlqimin e prindërve të tyre, por më pas nuk u kthyen.