BREAKING NEWS

Two doctors are put in handcuffs at QSUT, the accusations against the white shirts are revealed (NAMES)

Two doctors are put in handcuffs at QSUT, the accusations against the white
x
BREAKING NEWS

The dynamics of the fatal accident that took the life of the son of Kudret Saliaj is revealed

The dynamics of the fatal accident that took the life of the son of Kudret
x
BREAKING NEWS

Will the American Congress investigate Edi Rama? Republicans public letter to the FBI about McGonigal. Urgent request cleared (DOCUMENT)

Will the American Congress investigate Edi Rama? Republicans public letter to
x
BREAKING NEWS

A big loss! The Director of Tourism in this municipality of the country died prematurely due to a serious illness

A big loss! The Director of Tourism in this municipality of the country died
x
BREAKING NEWS

The tragedy deepens for the family from Vora, the father was killed by the grandfather and the mother is in prison, Kudret Saliaj's son was killed in an accident. He was traveling with...

The tragedy deepens for the family from Vora, the father was killed by the
x
BREAKING NEWS

Serious accident! The car crashes to death the son of Kudret Saliaj

Serious accident! The car crashes to death the son of Kudret Saliaj
x
BREAKING NEWS

"Berisha has taken away Luli", ex-MP: People want Big Brother, not Saliu's fantasies

"Berisha has taken away Luli", ex-MP: People want Big Brother, not
x
BREAKING NEWS

Berisha challenges 'Live', Rama welcomes him to the meeting, here is the date

Berisha challenges 'Live', Rama welcomes him to the meeting, here is
x

Bota

Vladimir Putin receives a strong blow in Africa, the mysterious plane bombs his "loyalists", the military base of the "Wagner" mercenary group is completely destroyed

Vladimir Putin receives a strong blow in Africa, the mysterious plane bombs his

Yesterday, a mysterious plane flew over part of the territory of the Central African Republic and dropped bombs on several military targets. According to local authorities, one of these targets was an old cotton processing factory turned into a military base. But this base of soldiers is that of Wagner, the Russian contractor agency present in the country for several years. An episode described as serious by the Central African authorities, who denounced the violation of their airspace, but failed to identify the means used to carry out the bombing.

Details from the attack

The town of Bossangoa was involved in the action of the mysterious plane. Located in Ouham prefecture, in the northwestern part of the country, its position is very strategic. It is actually located along the course of the Bahr Sara River, one of the most important in the area, and here some of the most vital road arteries in the country converge. It is no coincidence that Bossangoa, throughout recent history, has always been at the center of the most important events involving (and shaking) the Central African Republic. In recent years, many groups affiliated with the CPC (Coalition of Patriots for Change) have taken up residence here. It is about the formation of rebels fighting against the current government of President Faustin-Archange Touadera. They are considered close to former president François Bozizé, whose ouster in 2013 started the ongoing civil war. The strategic importance of Bossangoa is also given by the many cotton crops, highly demanded in the international market. The structure was first transformed into a military base by French soldiers sent from Paris as part of the Sangaris mission. Then, the blue helmets of the Minusca mission took their places. From 2021, as noted in AgenizaNova, the "allied military advisers" of the Bangui government are stationed here. Namely, Wagner's contractor forces. The mysterious plane that bombed Bossangoa, as reported in Jeune Afrique by Mayor Pierre Denamguere, targeted the former cotton factory. The objective then was to bombard Wagner's forces. The structure was first transformed into a military base by French soldiers sent from Paris as part of the Sangaris mission. Then, the blue helmets of the Minusca mission took their places. From 2021, as noted in AgenizaNova, the "allied military advisers" of the Bangui government are stationed here. Namely, Wagner's contractor forces. The mysterious plane that bombed Bossangoa, as reported in Jeune Afrique by Mayor Pierre Denamguere, targeted the former cotton factory. The objective then was to bombard Wagner's forces. The structure was first transformed into a military base by French soldiers sent from Paris as part of the Sangaris mission. Then, the blue helmets of the Minusca mission took their places. From 2021, as noted in AgenizaNova, the "allied military advisers" of the Bangui government are stationed here. Namely, Wagner's contractor forces. The mysterious plane that bombed Bossangoa, as reported in Jeune Afrique by Mayor Pierre Denamguere, targeted the former cotton factory. The objective then was to bombard Wagner's forces. Namely, Wagner's contractor forces. The mysterious plane that bombed Bossangoa, as reported in Jeune Afrique by Mayor Pierre Denamguere, targeted the former cotton factory. The objective then was to bombard Wagner's forces. Namely, Wagner's contractor forces. The mysterious plane that bombed Bossangoa, as reported in Jeune Afrique by Mayor Pierre Denamguere, targeted the former cotton factory. The objective then was to bombard Wagner's forces.

Pse ndodhen aty ushtarët e Wagner?

Sulmi është politikisht i bujshëm, sepse kishte në shënjestër aleatët kryesorë të forcave qeveritare. Nëse rebelët do të kishin sulmuar, episodi mund të lidhej me dinamikën e luftës civile në vazhdim. Megjithatë, bastisja ajrore është kryer me një mjet që sigurisht ka ardhur nga hapësira ajrore e një shteti tjetër. Me shumë mundësi, siç nënkuptohet nga vetë kryebashkiaku i Bossangoa, avioni mbërriti nga Çadi aty pranë. Forcat Wagner janë të vendosura në rajonin Ouham për të ndihmuar qeverinë qendrore në rimëkëmbjen e plotë të zonës. Prej vitesh, presidenti i Afrikës Qendrore Touadera ka nisur një proces jozyrtar afrimi me Moskën. Jozyrtare, sepse Kremlini nuk ka dërguar kurrë trupa në vend, por ka favorizuar ardhjen e dhjetëra kontraktorëve të treguar si "këshilltarë ushtarakë" të paspecifikuar nga qeveria Bangui. Por nuk është mister që ata janë pikërisht stafi i Wagner, kompania e themeluar nga "kuzhinieri i Putinit", Yevgeny Prigozin. Në fund të fundit, operacione të ngjashme nga pala ruse janë duke u zhvilluar në vende të tjera afrikane, duke filluar nga Mali.

Pasojat e mundshme

Burime zyrtare në qeverinë e Afrikës Qendrore kanë premtuar një reagim të shpejtë. Për Bangui-n, ajo që ndodhi ishte një poshtërim i vërtetë: askush nuk vuri re një avion që hynte nga një vend tjetër dhe askush nuk ishte në gjendje ta përgjonte atë. "Është një akt i poshtër i kryer nga armiqtë e paqes”, thuhet në një shënim nga autoritetet Bangui, ky akt nuk do të mbetet i pandëshkuar dhe hapja e një hetimi gjyqësor tashmë është rregulluar për të përcaktuar përgjegjësinë për incidentin". Por është e qartë se episodi nuk ka të bëjë vetëm me ngjarjet e brendshme në Republikën e Afrikës Qendrore. Ushtarët e Wagner përfaqësojnë krahun e armatosur të Kremlinit përfshirë këtu Ukrainën. Ajo që ndodhi mund të jetë një sinjal "i thjeshtë" i nisur në Bangui, si dhe një paralajmërim i rëndësishëm për Moskën dhe për kontraktorët e Prigozhin.