BREAKING NEWS

"A 500,000 Euro fine is mediated with an armored Benz"/ 'Maneci' alongside Avdylaj. Artan Hoxha releases the video: These images also appeared in file 339, but here's what happened to the conversations

"A 500,000 Euro fine is mediated with an armored Benz"/
x
BREAKING NEWS

"Serbs and Russians have been released to harm Albania" / Spartak Ngjela breaks the strong statement and reveals: This is what Moscow and Belgrade are trying to do

"Serbs and Russians have been released to harm Albania" / Spartak
x
BREAKING NEWS

The serious incident with 3 injured in Vlora, the names are disclosed

The serious incident with 3 injured in Vlora, the names are disclosed
x
BREAKING NEWS

COVID in Albania/ The Ministry of Health gives the good news: What happened to the pandemic in the last 24 hours

COVID in Albania/ The Ministry of Health gives the good news: What happened to
x
BREAKING NEWS

"Berisha is making the last blackmail", Frrok Çupi breaks down the behind-the-scenes of the opposition alliances: We are in absurd conditions!

"Berisha is making the last blackmail", Frrok Çupi breaks down
x
BREAKING NEWS

Meta reports to the Authority of Files, the Prosecutor's Office of Tirana comes out with the important announcement

Meta reports to the Authority of Files, the Prosecutor's Office of Tirana
x
BREAKING NEWS

Frrok Çupi speaks names and explodes the "bomb": This is the politician who sold secret information to Iran and the Russians, loaded a kamikaze...

Frrok Çupi speaks names and explodes the "bomb": This is the
x
BREAKING NEWS

"Concessionaires will receive 3.7 billion euros from car taxation"/ Agron Shehaj reveals 3 road axes that will be tolled

"Concessionaires will receive 3.7 billion euros from car taxation"/
x

Bota

Video/ Scientists raise the alarm: The day is getting longer and we don't know why it's happening, in the future...

Video/ Scientists raise the alarm: The day is getting longer and we don't

Scientists have noticed that the length of the day is suddenly getting longer on our planet, but they are not yet sure why this is happening. The lengthening of the day, even imperceptibly, by fractions of a second, may in the future have, among other things, effects on timekeeping, navigation systems such as GPS, and other technologies.

In recent decades the rotation of the Earth on its axis, which determines how long the day is, has accelerated, making the days shorter. Thus, this year in June, a record was recorded for the shortest day during the last half century.

But despite this record, as of 2020 it appears that the planet's fastest spin on its axis has surprisingly begun to slow down, resulting in a tendency for the days to grow longer again, for reasons that currently remain a mystery.

Although the day is conventionally defined as 24 hours, in reality the length of "24 hours" varies, depending on how long it takes the Earth to make one full rotation. Which in turn depends on various factors, including events such as a major earthquake, climate and atmospheric phenomena, oceans, etc. Thus, in practice the day rarely lasts 86,400 seconds.

For millions of years the Earth's rotation had slowed, largely due to the tides under the influence of the Moon, a process that added about 2.3 milliseconds to the length of the day every century. Billions of years ago Earth's day lasted no more than 19 hours.

But over the past 20,000 years or so, another process has occurred in the opposite direction, speeding up our planet's rotation. When the last ice age ended, their melting "lightened" the Earth's surface and its axis began to spin faster, shortening the length of the day by about 0.6 milliseconds per century.

Since the 1960s, scientists have begun to make increasingly accurate measurements of the Earth's rotation speed. Along with individual clocks offering the highest accuracy, the ever greater reduction in day length was confirmed.

Më 29 qershor 2022 , u regjistrua dita më e shkurtër në Tokë: 1,59 milisekonda më pak se 86,400 sekonda ose 86,400,000 milisekonda të një periudhe normale 24-orëshe. Por nëse merren parasysh dhe hiqen luhatjet për shkak të baticave dhe sezonalitetit, duket se nga viti 2020 e deri në ditët e sotme në mënyrë të padukshme fillon të rritet përsëri.

Arsyeja për këtë – në masën që ndodh në të vërtetë – është e paqartë. Ndoshta është për shkak të ndryshimeve në sistemet e motit, shkrirjes në rritje të akullit për shkak të ndryshimeve klimatike, fatkeqësive natyrore si shpërthimi masiv i vullkanit në Tonga në janar të këtij viti, etj. Fenomeni mund të rezultojë kalimtar, diçka që mbetet për t’u parë në të ardhmen. Nëse konfirmohet përfundimisht se ditët e Tokës po zgjasin përsëri, një “sekondë e brishtë negative” mund të duhet të ndërtohet në sistemet e matjes së kohës në një moment, sipas Matt King dhe Christopher Ëatson të Universitetit Australian të Tasmanisë., diçka që nuk ka ndodhur kurrë më parë dhe që megjithatë konsiderohet shumë e pamundur për momentin. Le të kemi parasysh se kohët e fundit të gjithë kemi disa milisekonda shtesë çdo ditë…