BREAKING NEWS

Kreshnik Spahiu tells when the Albanian opposition will unite: PD today is at its weakest point in 32 years

Kreshnik Spahiu tells when the Albanian opposition will unite: PD today is at
x
BREAKING NEWS

The accident in Tirana, the police come out with the official reaction

The accident in Tirana, the police come out with the official reaction
x
BREAKING NEWS

Accident in Tirana, the bus full of passengers overturned

Accident in Tirana, the bus full of passengers overturned
x
BREAKING NEWS

May 14 elections/ Here are the DP candidates in 17 municipalities (NAMES)

May 14 elections/ Here are the DP candidates in 17 municipalities (NAMES)
x
BREAKING NEWS

May 14 elections/ Ngjela shows what would 'save' the DP from defeat and reacts harshly: Alibeaj is incompetent, they don't know how to work

May 14 elections/ Ngjela shows what would 'save' the DP from defeat
x
BREAKING NEWS

A car is engulfed in flames, black smoke covers the area

A car is engulfed in flames, black smoke covers the area
x
BREAKING NEWS

The agreement with Serbia/ Kurti meeting with Nikola in the Assembly, the discussion becomes clear

The agreement with Serbia/ Kurti meeting with Nikola in the Assembly, the
x
BREAKING NEWS

Serious/ A person is found dead, the first details emerge

Serious/ A person is found dead, the first details emerge
x

Bota

Ukraine ready for offensive that could turn the tide on the battlefield, Joe Biden makes the move that could trigger "World War III", sends powerful tanks to the front

Ukraine ready for offensive that could turn the tide on the battlefield, Joe

Spring is just around the corner in Ukraine as well, where a war is taking place pitting Kiev's armed and Western-trained US-led army against the troops of the Russian occupier. As the Ukrainians continue to defend their positions in Bakhmut turned into a desert after nine months of devastating fighting, the United States does not seem to have lost its will and desire to support Kiev. After a meeting held last Wednesday with several countries that support Ukraine, US Defense Secretary Lloyd Austin explained that Kiev "has no time to waste" and urgently needs the help it needs to confront the Russians. Accordingly, Politico reports, the US military is reportedly sending equipment to the battlefield and training Ukrainian forces for the planned offensive.

The US "leads" the offensive

"We have to keep our promises," Austin said. "This includes sending our armored equipment to the battlefield and ensuring that Ukrainian soldiers receive the training, spare parts and everything they need to operate these new systems as quickly as possible." On the other hand, as Zelensky himself explained, "the future of Ukraine depends on the outcome of the battle in Bakhmut and other cities in the east of the country." American officials are increasingly worried about the situation as ammunition supplies are running out and there are no more experienced soldiers on the battlefield. In fact, Austin's announcement seems almost like a response to the investigation published in recent days by the Washington Post. The quality of Ukraine's military force, once considered a major advantage over Russia, after a year, it appears to have fallen sharply, leading some Ukrainian officials to question Kiev's readiness to mount the long-awaited spring offensive. American and European officials have estimated that some 120,000 Ukrainian soldiers have been killed or wounded since the start of the invasion of Russia early last year, compared with about 200,000 from the Russian army. Ukrainian forces are also suffering from a shortage of basic ammunition, including artillery shells. compared to about 200,000 from the Russian army. Ukrainian forces are also suffering from a shortage of basic ammunition, including artillery shells. compared to about 200,000 from the Russian army. Ukrainian forces are also suffering from a shortage of basic ammunition, including artillery shells.

Tanket amerikane në front

Hetimi i Washington Post paraqet dëmtim potencial të imazhit për administratën Biden dhe për Kongresin Amerikan, i cili vetëm në vitin 2022 ndau më shumë se 112 miliardë dollarë ndihmë ushtarake dhe humanitare për Ukrainën, në një fazë në të cilën mbështetja e opinionit publik amerikan për politikën e Biden vazhdon të bjerë dhe republikanët – nga Trump te DeSantis – sulmojnë presidentin për luftën e kushtueshme kundër Moskës, pasi thonë se nuk është në interesin jetik të Uashingtonit. Politico raporton se "qindra tanke dhe automjete të blinduara perëndimore", duke përfshirë tetë automjete të blinduara që do të lejojnë trupat të kalojnë lumenjtë, do të shkojnë së shpejti në Ukrainë. Partnerët amerikanë dhe evropianë po dërgojnë gjithashtu sasi të mëdha municionesh dhe predhash 155 mm. Sipas zyrtarëve të Pentagonit, pajisjet dhe trajnimet e ofruarado të lejojë Ukrainën të "fitojë luftën". Çfarë saktësisht do të thotë kjo, është e vështirë të thuhet. Është po aq e vështirë të parashikohet nëse ky objektiv ambicioz, do të arrihet në muajt e ardhshëm.

Zgjerimi i konfliktit

Ekspertët dhe analistët mbeten skeptikë. Siç vëren Stephen Bryen nga Asia Times , një raport i fundit sugjeron se prodhimi i tankeve ruse, duke përfshirë T-90 dhe T-14, po vazhdon me ritme të shpejta. Prodhimi i armëve të tjera, veçanërisht municioneve të të gjitha llojeve, duket se është përshpejtuar. “Objektivi kryesor i ofensivës së pranverës ukrainase – shpjegon Bryen – është ndoshta një sulm ndaj Krimesë dhe ndaj forcave ruse në jug". Ukraina do të varet tërësisht nga inteligjenca amerikane dhe, me shumë mundësi, nga fuqia e saj ajrore. "Nuk ka kohë të mjaftueshme për të trajnuar pilotët ukrainas për F-16," thotë eksperti. Ekziston një rrezik: ofensiva ukrainase ka të ngjarë t'u duket rusëve si një rast që përfshin pjesëmarrjen e drejtpërdrejtë të NATO-s. Në atë rast, ndërkombëtarizimi i frikshëm i konfliktit do të ishte i pashmangshëm.