BREAKING NEWS

He took them home, who is the policeman who escaped the murderers of the people of Vis Martinaj? The well-known journalist reveals other details on the scene: The person who landed 91 bullets on the three young men is revealed

He took them home, who is the policeman who escaped the murderers of the people
x
BREAKING NEWS

Wave of arrests in Tirana in the last few minutes, 5 people were arrested and 5 others were declared wanted. The police clarify the details and the charges against them

Wave of arrests in Tirana in the last few minutes, 5 people were arrested and 5
x
BREAKING NEWS

The US Navy helicopter lands in Albania, the embassy issues an important announcement (VIDEO)

The US Navy helicopter lands in Albania, the embassy issues an important
x
BREAKING NEWS

Two doctors are put in handcuffs at QSUT, the accusations against the white shirts are revealed (NAMES)

Two doctors are put in handcuffs at QSUT, the accusations against the white
x
BREAKING NEWS

The dynamics of the fatal accident that took the life of the son of Kudret Saliaj is revealed

The dynamics of the fatal accident that took the life of the son of Kudret
x
BREAKING NEWS

Will the American Congress investigate Edi Rama? Republicans public letter to the FBI about McGonigal. Urgent request cleared (DOCUMENT)

Will the American Congress investigate Edi Rama? Republicans public letter to
x
BREAKING NEWS

A big loss! The Director of Tourism in this municipality of the country died prematurely due to a serious illness

A big loss! The Director of Tourism in this municipality of the country died
x
BREAKING NEWS

The tragedy deepens for the family from Vora, the father was killed by the grandfather and the mother is in prison, Kudret Saliaj's son was killed in an accident. He was traveling with...

The tragedy deepens for the family from Vora, the father was killed by the
x

Bota

High tension between South Korea, Russia, China and Japan, Putin and Xi warplanes enter air defense reconnaissance zone, a spark and war breaks out

High tension between South Korea, Russia, China and Japan, Putin and Xi

South Korea's air force announced yesterday that two Chinese bombers and six Russian fighter jets had entered the country's air defense zone. As a result, South Korea has taken the necessary measures for such an action. Yesterday around 05:50 am local time, a Chinese H-6 aircraft flew towards the southern and northeastern coasts of South Korea. Then the military authorities announced that the same aircraft returned to the area again, but this time from the Sea of ??Japan, but accompanied by a Tu-95 long-range bomber and Su-35 fighter jets. 2 Chinese H-6 bombers entered and then exited the said area on the southern and southeastern coasts of the country at 5:50 am local time.

High tension in the sky of Korea

Regarding this event, Seoul stated that all this is part of an aerial preparation. "Our military has dispatched air force fighter jets for the purpose of preparing for a possible emergency," Korean officials said. An air defense zone is an area where countries can require foreign aircraft to take special measures to identify them. Unlike a country's airspace, the defense zone has no international rules governing air defense zones. Moscow does not recognize Korea's air defense zone. Beijing also asserts that the area should allow all countries to enjoy freedom of movement in the area. Under international law, countries can only establish territorial claims for 12 nautical miles bordering their land.

Japan is also alarmed

China and Russia declared that their warplanes were conducting joint military exercises, but apparently something like this has alerted not only Seoul but also Japan. The Japan Air Self-Defense Force immediately instructed all air units to be on full alert for any emergency as well as any type of self-defense attack.

This is not the first time

Një rast i tillë nuk është aspak i panjohur për Korenë e Jugut pasi në muajin gusht ky vend është gjendur përballë një situate të ngjashme. Tre muaj më parë avionët kinezë dhe rusë kryen një tjetër inkursion në hapësirën ajrore të Koresë. Ndërsa në vitin 2019 avionët ushtarakë të vendeve të lartpërmendura hynë në Kadiz me qëllim patrullim të përbashkët.  Por diçka e tillë ishte e papranueshme për Korenë e Jugut  ndaj dhe Forcat Ajrore të  Koresë së Jugut u kundërpërgjigjen  duke  gjuajtur  mijëra të shtëna paralajmëruese  ndaj avionëve rusë dhe kinez. Në lidhje me ngjarje autoritetet kompetente ruse janë shprehur se ndërhyrja e aeroplanëve në hapësirën ajroje  territorial të Koresë së Jugut nuk ishte e qëllimshme. Rusia gjithashtu ka mohuar shkeljen e hapësirës ajrore. Autoritetet në Moskë kanë deklaruar se bombarduesit e tyre e kanë zhvilluar stërvitjen mbi ujëra neutralë dhe kanë mohuar të jenë qëlluar nga avionët e Koresë së Jugut.

Koreja e Jugut në gatishmëri

Pasi kësaj forcat ushtarake të Koresë së jugut (JCS) Kanë  deklaruar se do të mbajnë një  qëndrim të  vendosur gatishmërie  për provokime  të mëtejshme dhe raste të  tilla ta ngjashme.  Sakaq dhe forcat ajrore të Koresë së Jugut  kryejnë një stërvitjet ajrore ku ishin të përfshirë rreth 240 avionë luftarakë të tipeve të ndryshme  të cilët kryejnë rreth 1 mijë e 600 misione të përbashkëta. Me këtë stërvitje Koreja e Jugut jep qartë mesazhin se kjo shënon edhe shfaqjen më të fundit sfiduese të forcës ushtarake nga vendi i armatosur me armë bërthamore. Kujtojmë se  Koreja e Jugut ka  realizuar  dhe stërvitje të përbashkëta me forcat ajrorë të SHBA.  Veprim ky që nuk është pritur aspak mirë nga fqinja e saj Koreja e Veriut e cila e ka cituar një gjest të tillë si një kërcënim të  hapur. Si rrjedhoje ajo ka kërcënuar dukë cituar se në  rast nevoje nuk do të nguronte të lëshonte  raketën balistike ndërkontinentale. “SHBA dhe Koreja e Jugut do të duhet të përballen me një rast të tmerrshëm dhe të paguajnë çmimin më të tmerrshëm në histori” janë shprehur zyrtarët Korean.