BREAKING NEWS

Rama's draft for the Association, comes the official reaction from the government of Kosovo

Rama's draft for the Association, comes the official reaction from the
x
BREAKING NEWS

Why are investigations 'sparing' the opposition? The well-known lawyer reveals the 2 strong reasons behind the scenes of SPAK: Public pressure...

Why are investigations 'sparing' the opposition? The well-known lawyer
x
BREAKING NEWS

The arrest of Dako, the well-known lawyer explodes the SPAK 'bomb': He accused the former mayor of abuse of office, only to save him from... 

The arrest of Dako, the well-known lawyer explodes the SPAK 'bomb': He
x
BREAKING NEWS

Buying votes in the May 14 elections, an arrest warrant is issued by SPAK

Buying votes in the May 14 elections, an arrest warrant is issued by SPAK
x
BREAKING NEWS

"There is no power now", the well-known deputy comes out with an urgent appeal to Kurti: Ask him for forgiveness...

"There is no power now", the well-known deputy comes out with an
x
BREAKING NEWS

Tensions in the north, Ramush Haradinaj reacts strongly to the president and prime minister of Kosovo

Tensions in the north, Ramush Haradinaj reacts strongly to the president and
x
BREAKING NEWS

The well-known politician harshly attacks the opposition MPs: There is no reflection in DP, they only want the post of chairman

The well-known politician harshly attacks the opposition MPs: There is no
x
BREAKING NEWS

Kreshnik Spahiu reveals the "terrible" behind the scenes, here's what Albin Kurti's war with the USA brings

Kreshnik Spahiu reveals the "terrible" behind the scenes, here's
x

Bota

The sensational US plan for Europe, Joe Biden removes France and Germany from the "list", aims to destroy Vladimir Putin's Russia with two new "partners"

The sensational US plan for Europe, Joe Biden removes France and Germany from

Lufta në Ukrainë ripërcakton ekuilibrin në Evropë. Skenari global po evoluon dhe lojtarët kryesorë si SHBA-të janë të destinuar të ndikojnë në rolet dhe fuqitë në Kontinentin e Vjetër. Lucio Caracciolo, ekspert i njohur i gjeopolitikës, shpjegon se në planet e Joe Biden për Shtetet e Bashkuara janë dy zona të privilegjuara, përkatësisht Polonia dhe vendet skandinave të cilat do të kenë një rol gjithnjë e më qendror, shkruan ai në La Stampa. Peshë më e madhe që do të përfundojë duke “lehtësuar” atë të Gjermanisë dhe Francës. "Për të mbajtur rusët në distancë dhe gjermanët në gji, Polonia duhet të presë amerikanët në shtëpi dhe të banojë në shtëpinë evropiane të Amerikës si një bashkëprotagonist, që është Aleanca Atlantike në zgjerim", shkruan gazetari, ekspert gjeopolitik që kujton se si "pamja nga Uashingtoni, Varshava është një i afërm i ngushtë. Shumë më tepër se një aleat. Piloti i linjës së parë të kontrollit anti-rus". Me pak fjalë, pala polake është e çmuar për Biden dhe qendrore "për furnizimin me armë në Kiev". Por çfarë duan të bëjnë SHBA? "Qëllimi i Amerikës është të parandalojë Kinën që të pretendojë epërsinë botërore në shekullin 21" dhe për ta bërë këtë, ajo nuk mund të luftojë drejtpërdrejt në një luftë kundër Rusisë, shpjegon Caracciolo. Uashingtoni ka nevojë për "partnerë" në Evropë "të aftë për të marrë pjesë në kontrollin e Rusisë pa kërkuar shumë nga Amerika". Prandaj, boshti franko-gjerman do të duhet t'i lërë vendin atij skandinavo-polake me Varshavën që synon "të afirmojë veten si fuqia më e madhe ushtarake në Evropë".

Role of Poonia

It doesn't seem that long ago that Poland was considered the EU's problem child, a "dirty remnant" whose constitutional court ruled that fundamental parts of EU law do not override its national constitution. How different things are now, with Poland taking on the role of Western defense bastion, a key nation on the front lines of the battle against Putin's Russia. Warsaw has consistently been at the forefront of support for Kiev: diplomatically, militarily, but also morally, as it faces the largest number of Ukrainian refugees. More importantly, it showed that Poland does not need the two main EU powers. No, she wants to become a power in her own right. And he has every right to follow this. Warsaw can reasonably claim to have acted as a catalyst for Western NATO unity in the wake of Russia's aggression. Far from suffering "brain death" as President Macron described NATO just three years ago, the alliance is alive and kicking, with traditionally neutral Sweden and Finland lining up to join. And Poland will soon become an indispensable European military power in its own right. The country aims to create Europe's largest land army: 300,000 combat troops from the current 114,000. The Polish armed forces are modernizing rapidly. The defense budget is set to reach 4% of GDP from the current 2.4%. Poland has roughly three times as many main battle tanks as the United Kingdom (647 to 227), and has on order hundreds of new American Abrams tanks and 1,000 K2 tanks from South Korea. Biden can expect to be asked to provide air support to counter a projected Russian airstrike this spring. While the US president will probably retain some ambiguity over any exact commitment, he will almost certainly support Poland's lofty ambitions to be a major NATO player and praise the country's commitment to significant growth of defense spending. Washington has complained for decades about the failure of European governments to meet the agreed NATO commitment to spend 2% of GDP on defense. Poland, which aims to move to 4%, will go from an EU problem child to the top of NATO's European class.