BREAKING NEWS

"Arjan Ndoji was mentioned by the deputy prime minister as being connected to gangs"/ Artan Hoxha sheds light on the behind-the-scenes of the sensational assassination

"Arjan Ndoji was mentioned by the deputy prime minister as being connected
x
BREAKING NEWS

Fredi Beleri sues Artan Hoxha and Klodiana Lala? Here is the reaction of the journalist

Fredi Beleri sues Artan Hoxha and Klodiana Lala? Here is the reaction of the
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela reveals the main goal of Vucic, here is the infantile mistake for the tense situation in the North

Spartak Ngjela reveals the main goal of Vucic, here is the infantile mistake for
x
BREAKING NEWS

What is Albini doing to Kosovo? It breaks badly on the show, Bushati "collides" with the well-known Kosovar politician

What is Albini doing to Kosovo? It breaks badly on the show, Bushati
x
BREAKING NEWS

Tensions in the North of Kosovo, Borrell reacts and warns the parties: We have 3 clear demands! Failure will bring serious consequences

Tensions in the North of Kosovo, Borrell reacts and warns the parties: We have 3
x
BREAKING NEWS

Have you contacted Kurt? The Deputy Prime Minister of North Macedonia is surprised by the answer

Have you contacted Kurt? The Deputy Prime Minister of North Macedonia is
x
BREAKING NEWS

Mentor Kikia talks about the results of the May 14 elections: The municipal candidates who were declared winners by the prison votes are defeated

Mentor Kikia talks about the results of the May 14 elections: The municipal
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha tells the real reason why he participated in the May 14 elections

Sali Berisha tells the real reason why he participated in the May 14 elections
x

Bota

Scary warning from WHO: Mysterious 'Disease X' will cause next pandemic, no vaccine and medicine available to cure it, we must be prepared

Scary warning from WHO: Mysterious 'Disease X' will cause next

 "Covid-19 was not the first epidemic that caused a lot of trouble in the world and it will not be the last either. That's why we need to prepare." The World Health Organization (WHO) compiled a list of 'priority diseases' that could cause the next pandemic in the future. Most of the diseases on that list are already known to us as Ebola. , SARS, Zika and the like, but the last disease on that list has the terrifying name 'Disease X.' cause infections in humans Since the cause of the disease, some virus, bacteria, fungus, or something else will still be unknown, there will probably be no vaccines or drugs available.

Scary scenario

"This is not a science fiction film. This is a scenario we need to prepare for. It is Disease X", said Dr. Richard Hatchet of the Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI). CEPI was founded in early 2017 by the governments of Norway and India, the Bill & Melinda Gates Foundation, the Wellcome Trust and the World Economic Forum and represents a partnership between public, private, philanthropic and civil organisations. CEPI's mission is to fund and coordinate the development of vaccines to protect the world from future epidemics. One of the ways in which CEPI aims to do this is by supporting the development of 'platform technologies' that will accelerate the production of vaccines against new and unknown pathogens, such as the predicted 'Disease X'. As for the term itself ' Disease X', it was created by the World Health Organization in 2018. By including 'Disease X' in the list of priority diseases, the WHO warns of the danger posed by some new, as yet unknown pathogens. "But imagine if a virus emerged that we've never seen before, for which there is no cure, and which could threaten thousands, maybe even millions, of people around the world. Apart from the lives of those suffering, imagine what effect this would have on the world economy?” asked Dr Hatchet in the article. But it didn't take long to imagine. A year later, when Covid-19 began to spread in China, the world witnessed a deadly pandemic caused by the new virus. in the list of priority diseases, the WHO warns of the danger posed by some new, still unknown pathogens. "But imagine if a virus emerged that we've never seen before, for which there is no cure, and which could threaten thousands, maybe even millions, of people around the world. Apart from the lives of those suffering, imagine what effect this would have on the world economy?” asked Dr Hatchet in the article. But it didn't take long to imagine. A year later, when Covid-19 began to spread in China, the world witnessed a deadly pandemic caused by the new virus. in the list of priority diseases, the WHO warns of the danger posed by some new, still unknown pathogens. "But imagine if a virus emerged that we've never seen before, for which there is no cure, and which could threaten thousands, maybe even millions, of people around the world. Apart from the lives of those suffering, imagine what effect this would have on the world economy?” asked Dr Hatchet in the article. But it didn't take long to imagine. A year later, when Covid-19 began to spread in China, the world witnessed a deadly pandemic caused by the new virus. maybe even millions of people around the world. Apart from the lives of those suffering, imagine what effect this would have on the world economy?” asked Dr Hatchet in the article. But it didn't take long to imagine. A year later, when Covid-19 began to spread in China, the world witnessed a deadly pandemic caused by the new virus. maybe even millions of people around the world. Apart from the lives of those suffering, imagine what effect this would have on the world economy?” asked Dr Hatchet in the article. But it didn't take long to imagine. A year later, when Covid-19 began to spread in China, the world witnessed a deadly pandemic caused by the new virus.

“Sëmundja X”.

"Nuk është ekzagjerim të thuhet se ekziston mundësia që 'Sëmundja X' të shfaqet shumë shpejt," tha Dr. Pranab Chatterjee, një studiues në Departamentin e Shëndetit Ndërkombëtar në Shkollën e Shëndetit Publik Johns Hopkins Bloomberg në Baltimore. "Vala e fundit e gripit të shpendëve H5N1 në Kamboxhia është vetëm një shembull," shtoi Chatterjee. Disa ekspertë të shëndetit publik besojnë se 'Sëmundja X' e ardhshme do të jetë zoonotike, që do të thotë se do të ketë origjinën nga kafshët e egra ose shtëpiake dhe më pas do të përhapet te njerëzit. Ebola, HIV/AIDS dhe covid-19 ishin sëmundje zoonotike. Megjithatë, ka burime të tjera të sëmundjes, dhe një prej tyre mund të jetë bioterrorizmi në të ardhmen. “Ne nuk po injorojmë mundësinë e një patogjeni të prodhuar”, thanë autorët e artikullit të botuar në vitin 2021 në revistën “Infection Control & Hospital Epidemiology”. “Përhapja e këtyre patogjenëve, qoftë nga aksidente aksidentale në laboratorë, qoftë nga lëshimi i qëllimshëm i tyre, mund të shkaktojë ‘Sëmundjen X’ dhe të ketë pasoja katastrofike”, shtuan ata. Disa nga sëmundjet prioritare në listën e OBSH-së janë virusi Marburg, ethet hemorragjike Krime-Kongo, Nipah dhe henipaviruse të tjerë, ethet e Rift Valley dhe MERS. Për të parandaluar ose luftuar kundër 'Sëmundjes X' të imagjinuar, ekspertët mjekësorë po bëjnë thirrje me zë të lartë për rritjen e investimeve në mbikëqyrjen dhe kërkimin e viruseve me potencial pandemik. “Covid-19 nuk ishte epidemia e parë që shkaktoi shumë telashe në botë dhe nuk do të jetë e fundit”, shkruan autorët e artikullit në revistën Infection Control & Hospital Epidemiology. "Kjo është arsyeja pse ne duhet të përgatitemi për shpërthimin e pandemisë së ardhshme sa më shpejt të jetë e mundur."