BREAKING NEWS

SPAK's ax begins on Berisha's family members, Shkëlzeni is called as a witness for "Gërdec", here are the facsimiles that sink him, the evidence that shows the son of the "non woman" as the shadow owner of the business of death, how he placed the minis...

SPAK's ax begins on Berisha's family members, Shkëlzeni is called
x
BREAKING NEWS

The US statement about "non-women" and the crackling of handcuffs for his family members "furious" Sali Berisha, the head of "Foltore" accusations, threats and attacks against SPAK

The US statement about "non-women" and the crackling of handcuffs for
x
BREAKING NEWS

The "hemorrhage" of the DP deserters group begins, Dash Sula, Lefter Gështenja and "Rhapsody" Gjekmarkaj distance themselves from Sali Berisha after the American ultimatum

The "hemorrhage" of the DP deserters group begins, Dash Sula, Lefter
x
BREAKING NEWS

Quarrel breaks out in the anti-American gang, Berisha cuts off Bardhi's hopes for General Secretary, declares that Noka is number 2, "Foltorja" pressures the Supreme Court for the stamp before creating a new party

Quarrel breaks out in the anti-American gang, Berisha cuts off Bardhi's
x
BREAKING NEWS

What happened in the USA between Yuri Kim and Edi Rama, why did the Albanian prime minister censor the meeting with the former American ambassador?

What happened in the USA between Yuri Kim and Edi Rama, why did the Albanian
x
BREAKING NEWS

Edi Rama's positions in the USA are getting worse, McGonigal accepts the bribery charge of 225 thousand USD for lobbying the Albanian prime minister, the former FBI agent risks 5 years in prison for the Albanian file

Edi Rama's positions in the USA are getting worse, McGonigal accepts the
x
BREAKING NEWS

Salaries 900 euros in the state, the salary increase calendar in the public sector is revealed, here's when teachers, policemen, soldiers, doctors and nurses will benefit

Salaries 900 euros in the state, the salary increase calendar in the public
x
BREAKING NEWS

McGonigal accepted the accusations of lobbying against the DP, Basha comes out with a strong reaction: Sali...

McGonigal accepted the accusations of lobbying against the DP, Basha comes out
x

Bota

A new military base will be built soon, Russia "turns its eyes" to the Mediterranean, Vladimir Putin's dangerous moves are revealed and the "bloody" business with the Greeks that could cause a tragedy

A new military base will be built soon, Russia "turns its eyes" to the

As if the war in Ukraine was not enough, which has been a "headache" for the whole world, now an increasingly tense situation is emerging in the Mediterranean. All of a sudden, the Russian president has turned his eyes to this part of the globe, albeit without reason. Moscow is seeking access to a port in Libya, which could expand its naval presence in a sea dominated by NATO members and allied powers. The idea of ??a base in Libya has been circulating in diplomatic corridors for many years. Moreover, Russia has been a close ally of General Haftar since 2016. Now, however, the pressure on Haftar would have become even more intense, as some journalists of the "Wall Street Journal" reported. So, another dangerous business has the potential to turn the Mediterranean into a "pool of blood", and here Moscow certainly has a "hand".

The new naval base

According to "WSJ", there are at least two ports identified by Moscow for docking its ships. The first is Benghazi, the largest and most important city in Cyrenaica, where Haftar is based. The other is Tobruk, a few kilometers from the border with Egypt, on the easternmost part of the Libyan coast. In both cases, these are infrastructures already ready and equipped to accommodate the fleet. Now, however, the request would directly concern the possibility of establishing a naval base in one of the 2 most important ports in Cyrenaica. The general's response and will are unclear at the moment, also because Haftar currently has to deal with the disaster caused by Cyclone Daniel in the areas he controls. A naval base in Libya would certainly facilitate Vladimir Putin's plans. First, because it would eventually make Russia one of the main players in the North African country, where even today the powers of the area are trying to create their own space. Second, because it would undoubtedly give Moscow an important foothold directly on African territory. Therefore, establishing a base a few kilometers away from Greece and Italy would be disrespectful to the Atlantic Alliance. The US is well aware of Russia's moves in Libya. Not just now, but for several months. In fact, it is no coincidence that Washington has returned to dealing with the Libyan file after years of almost total absence. The idea of ??the United States is clear: only by reuniting Libya will it be possible to avoid Haftar's final slide into the hands of Russia. where even today the powers of the area are trying to create their own spaces. Second, because it would undoubtedly give Moscow an important foothold directly on African territory. Therefore, establishing a base a few kilometers away from Greece and Italy would be disrespectful to the Atlantic Alliance. The US is well aware of Russia's moves in Libya. Not just now, but for several months. In fact, it is no coincidence that Washington has returned to dealing with the Libyan file after years of almost total absence. The idea of ??the United States is clear: only by reuniting Libya will it be possible to avoid Haftar's final slide into the hands of Russia. where even today the powers of the area are trying to create their own spaces. Second, because it would undoubtedly give Moscow an important foothold directly on African territory. Therefore, establishing a base a few kilometers away from Greece and Italy would be disrespectful to the Atlantic Alliance. The US is well aware of Russia's moves in Libya. Not just now, but for several months. In fact, it is no coincidence that Washington has returned to dealing with the Libyan file after years of almost total absence. The idea of ??the United States is clear: only by reuniting Libya will it be possible to avoid Haftar's final slide into the hands of Russia. placing a base a few kilometers away from Greece and Italy would be disrespectful to the Atlantic Alliance. The US is well aware of Russia's moves in Libya. Not just now, but for several months. In fact, it is no coincidence that Washington has returned to dealing with the Libyan file after years of almost total absence. The idea of ??the United States is clear: only by reuniting Libya will it be possible to avoid Haftar's final slide into the hands of Russia. placing a base a few kilometers away from Greece and Italy would be disrespectful to the Atlantic Alliance. The US is well aware of Russia's moves in Libya. Not just now, but for several months. In fact, it is no coincidence that Washington has returned to dealing with the Libyan file after years of almost total absence. The idea of ??the United States is clear: only by reuniting Libya will it be possible to avoid Haftar's final slide into the hands of Russia.

Business with the Greeks

Sakaq, Mesdheu është sërish në qendër të vëmendjes, edhe për një arsye tjetër, aspak të mirë. Që kur Rusia sulmoi Ukrainën në fund të shkurtit 2022, sektori grek i anijeve ka vazhduar të fitojë para nga transportimi i naftës ruse. Megjithatë, grekët kanë gjetur një biznes edhe më fitimprurës, shitjen e anijeve për blerësit misterioz që janë të lidhur me Rusinë. Portali i lajmeve TradeWinds njoftoi në mes të shkurtit të këtij viti se kishte një "shitje të madhe të cisternave greke" dhe se këto ish-anije greke tani lundrojnë në dete dhe oqeane “gri”, siç shkruan Foreign Policy. Republika Helenike ishte edhe një herë pronare e flotës më të madhe në botë vitin e kaluar. Më pas Rusia sulmoi Ukrainën dhe Perëndimi u kundërpërgjigj me sanksione. Kjo nuk u pëlqente pronarëve grekë. "Sanksionet nuk kanë funksionuar kurrë," tha manjati grek i anijeve George Prokopiou qershorin e kaluar.Kërkesa për naftë mbeti e lartë, megjithatë, cisternat ruse që transportonin sasi të mëdha nafte ishin nën sanksione dhe nuk mund ta transportonin atë. Në ndihmë të tyre erdhën pronarët grekë të anijeve. Ish-cisternat greke janë tani pjesë e një flote të errët anijesh të përdorura që transportojnë mallra ruse pa sigurim standard dhe bëjnë gjithçka për të mos u zbuluar. Çfarë do të ndodhë nëse një nga ato cisterna fillon të rrjedhë naftë? Apo nëse përplaset me një anije tjetër? Apo nëse një anëtar i ekuipazhit lëndohet? "Nuk është e paligjshme, por manjatët e anijeve po vënë në rrezik marinarët, oqeanet dhe kafshët detare. Le të mos flasim për Ukrainën. Është tragjedia e Greqisë," përfundoi kolumnistja e Foreign Policy, Elisabeth Braw.