BREAKING NEWS

Here is the new file that endangers Edi Rama, the relationship with the Chinese Patric HO who opened an exhibition and the Ducka-McGonigal negotiations with the businessman hit by the USA

Here is the new file that endangers Edi Rama, the relationship with the Chinese
x
BREAKING NEWS

SP "Senators" come out against Edi Rama for betraying Kosovo and playing games with the Serbs, the movement against Albin Kurti is suspicious, they ask for support for the Kosovar Prime Minister

SP "Senators" come out against Edi Rama for betraying Kosovo and
x
BREAKING NEWS

Here are the behind the scenes that Edi Rama is playing with the Serbian districts to introduce KFOR in the North of Kosovo and to take the Kosovar state out of the game, a scenario for changing territories

Here are the behind the scenes that Edi Rama is playing with the Serbian
x
BREAKING NEWS

A new witness may land in SPAK to sink Shkëlzen, here is the "scorching" information he has about Berisha's son that implicates him in the "Gërdec" affair, from the office meeting with a mobster, to the big mistake that cost him the life of Kosta Trebi...

A new witness may land in SPAK to sink Shkëlzen, here is the
x
BREAKING NEWS

Spartak Braho's "bomb": SPAK will sink another minister, this is why Sali Berisha attacks the Special Prosecutor's Office and who is the politician who is expected to replace Edi Rama at the head of the SP

Spartak Braho's "bomb": SPAK will sink another minister, this is
x
BREAKING NEWS

The German journalist mocks Rama: the best prime minister that Serbia has had since the time of Nikola Paši?

The German journalist mocks Rama: the best prime minister that Serbia has had
x
BREAKING NEWS

The University of Tirana in the top list of the 30 best universities in Albania

The University of Tirana in the top list of the 30 best universities in Albania
x
BREAKING NEWS

The British show handcuffs to Sali Berisha, Ambassador King Smith wants to start a criminal investigation against the corrupt, calls on the authorities to act on London's decisions

The British show handcuffs to Sali Berisha, Ambassador King Smith wants to start
x

Bota

Investigations begin for President Biden, what is expected to happen

Investigations begin for President Biden, what is expected to happen

The Speaker of the House of Representatives, Kevin McCarthy, said on September 12 that he has initiated the investigation into the trial of the US President, Joe Biden, under increasing pressure from former President Donald Trump and his allies.

This announcement came a year before the presidential election, a year that has been marked by clashes between Congress and the White House.

In a statement, McCarthy said that House investigations this year into the Biden family have found "a culture of corruption" that requires a deeper examination.

"These are allegations of abuse of power, obstruction and corruption," McCarthy said.

McCarthy said he will direct the heads of the House Judiciary, Oversight and Appropriations committees to lead the investigation to trial. These panels have been working together for months on various investigations related to the Biden family.

Here's what's next as House Republicans move toward potentially impeaching Biden:

What does it mean to open an investigation?

This process investigates possible wrongdoing by a federal official, such as the US president, cabinet officials or judges. This process, which in English is known as "impeachment", is foreseen in the American Constitution and is considered the most powerful means of control that Congress has for the American executive.

While the House of Representatives has the power to impeach a federal official, only the Senate has the ability to convict or remove him from office.

So far, no president has left the White House through this process. But former Republican President Richard Nixon resigned in 1974, just as the House of Representatives was about to vote to impeach him.

Why are the Republicans initiating this procedure against Biden?

Që kur fituan shumicën në Dhomë në muajin janar, republikanët në mënyrë agresive kanë hetuar Bidenin dhe djalin e tij, duke pretenduar se kanë dëshmi se ata janë përfshirë në një skemë të përdorimit të ndikimit për përfitime të tyre. Këto akuza janë të ngjashme ma ato që ish-presidenti Donald Trump, ka bërë për vite të tëra ndaj Bidenit dhe familjes së tij.

Republikanët kanë përqendruar vëmendjen e tyre në një informacion të paverifikuar për Byronë Federale të Hetimit (FBI), që pretendon se Biden, në kohën kur ishte nënpresident në administratën e Barack Obamas, ishte përfshirë në një skemë ryshfeti. Ky pretendim për ryshfet, që fillimisht u bë publik më 2019 dhe ishte pjesë e gjykimit të parë ndaj Trumpit, lidhet me pretendimin se Biden i kishte bërë presion Ukrainës që të shkarkonte kryeprokurorin e saj në mënyrë që të ndalonte një hetim për Burisma-n, kompani e naftës dhe gazit në të cilën Hunter Biden – djali i presidentit Joe Biden – ishte anëtar i bordit.

Demokratët kanë përsëritur qëndrimin se Departamenti amerikan i Drejtësisë ka hetuar pretendimin lidhur me kompaninë Burisma në kohën kur Trump ishte president dhe e kishte mbyllur këtë çështje pas tetë muajsh, pasi nuk u gjetën “të dhëna të mjaftueshme” për ta shtyrë përpara hetimin. Edhe shtete të tjera kishin kërkuar shkarkimin e prokurorit ukrainas, pasi e kishin parë atë si zyrtar të korruptuar. Dhe një ish-partner i biznesit i Hunter Bidenit ka dëshmuar para Kongresit dhe ka thënë se pretendimi për ryshfet është i pavërtetë.

Megjithatë, tri komitete të Dhomës së Përfaqësuesve kanë kryer hetime ndaj presidentit dhe djalit të tij, përfshirë edhe për mënyrat se si Hunter përdori emrin e të atit për të çuar përpara biznesin e tij me klientë të huaj. Ata po ashtu kanë hetuar thellë hetimin e bërë nga Departamenti i Drejtësisë për Hunter Biden, duke u thirrur në dëshmitë e një sinjalizuesi, për të sugjeruar se Hunter kishte pasur një trajtim të posaçëm.

Dhe përderisa republikanët kanë kërkuar që të lidhin drejtpërdrejtë çështjet financiare të Hunter Bidenit me babanë e tij, ata nuk kanë arritur të ofrojnë dëshmi se presidenti ka qenë i përfshirë në mënyrë të drejtpërdrejtë në punën e të birit, edhe pse ai nganjëherë kishte darkuar me klientët e Hunter Bidenit apo i kishte përshëndetur ata gjatë bisedave telefonike.

A nënkupton kjo që Biden do të përballet me gjykim?

Jo domosdoshmërish. Përderisa të gjitha hetimet që janë hapur në historinë e re të SHBA-së kanë rezultuar me përballje me gjykim të presidentëve, republikanët kanë naviguar me kujdes rreth këtij termi dhe implikimeve të mundshme politike që ai mund të ketë.

Procedura për shkarkimin e presidentit që në anglisht njihet si “impeachment” do të thotë të ngresh akuza në Kongres, që do të përbëjnë bazën për gjykim.

Sipas Kushtetutës së SHBA-së, një president largohet nga detyra për “tradhti, ryshfet, shkelje të rëndë ose kundërvajtje të tjera”.

Procedura për shkarkim zhvillohet në dy faza. Nis me seanca dëgjimore në Dhomën e Përfaqësuesve dhe, nëse miratohet me shumicë të thjeshtë, procesi kalon në Senat, ku edhe mbahet gjykimi.

Në Senat, pastaj, duhen dy të tretat e votave për largimin e presidentit nga detyra dhe një gjë e tillë nuk është arritur kurrë në historinë e Shteteve të Bashkuara.

Për të nisur gjykimi për shkarkimin e Bidenit, Dhoma e Përfaqësuesve duhet të miratojë të paktën një akuzë ndaj tij, dhe për miratim kërkohet shumica e votave. Por, hetimi për gjykim mund të mbyllet pa paraqitjen e akuzave.

McCarthy tha se hetimi për gjykim është i nevojshëm në mënyrë që të sigurohet që Kongresi mund të përdorë të gjithë autoritetin mbikëqyrës që ka, në mënyrë që të vazhdojë hetimin për familjen Biden.

“Të gjithë duhet ta kuptojnë, qëllimi ynë nuk është gjykimi”, tha së fundi për gazetarët Darrell Issa, anëtar republikan në Komitetin e Drejtësisë së Dhomës. Ky është një prej komiteteve që është marrë me hetimin e Bidenit. “Shkarkimi është një formë për të thënë se kjo nuk është mbikëqyrje legjislative, por në fakt është mbikëqyrje e një keqbërje të mundshme”.

Pavarësisht kësaj, hetimi ndaj Bidenit mund të zgjatet deri vitin e ardhshëm kur presidenti, që po garon edhe për një mandat, do të përballet në fushatë me republikanët, të udhëhequr nga Trumpi. Ky i fundit është përballur me dy gjykime në Senat, por është liruar nga akuzat.

Çfarë dëshmish kanë republikanët?

Republikanët në Dhomën e Përfaqësuesve – të udhëhequr nga James Comer, kryetar i Komitetit për Mbikëqyrje – kanë marrë nën posedim mijëra faqe të të dhënave financiare të disa anëtarëve të familjes Biden dhe të bashkëpunëtorëve të tyre, përmes kërkesave për qasje në dokumente që i kanë bërë në Departamentin e Thesarit dhe në institucione të tjera financiare.

Comer vazhdimisht ka pretenduar – pa ofruar dëshmi substanciale – se ka informacione të mjaftueshme në këto dokumente që dëshmojnë se Hunter Buden ka përdorur emrin e babait të tij për përfitime në marrëveshjet e tij biznesore dhe vendimet politike gjatë kohës kur Biden ishte nënpresident kanë qenë në favor të tij. Por, pretendime të tilla nuk janë vërtetuar.

Comer në qershor bashkoi forcat me kryetarët republikanë të komiteteve për Drejtësi dhe Mënyra e Mjete për të iniciuar një hetim më të gjerë lidhur me hetimin njëvjeçar që Departamenti i Drejtësisë kreu ndaj Hunter Biden. FBI dhe Shërbimi për të Ardhura të Brendshme (IRS) kanë hetuar Hunter Biden për vite të tëra dhe rasti deri në verën e këtij viti dukej se po shkonte drejt një marrëveshjeje për pranimin e fajësisë, por më pas një gjykatës refuzoi kushtet e asaj marrëveshjeje.
Prishja e marrëveshjes ndodhi pasi dy agjentë të IRS-it pretenduan gjatë dëshmive para Kongresit se Departamenti i Drejtësisë në mënyrë jo të duhur ndërhyri në këtë rast, që fillimisht ishte hapur më 2018.

Prokurori i Përgjithshëm amerikan, Merrick Garland, muajin e kaluar caktoi një prokuror special për të hetuar HunterBiden, i cili ka të ngjarë që të zgjerojë edhe më tej hetimet.

Si do të funksionojë hetimi për gjykimin ndaj Bidenit?

McCarthy tha se do t’i kërkojë ligjvënësit Comer që të udhëheqë hetimin, duke punuar së bashku me kryetarët e dy komiteteve të tjera, Jim Jordan dhe Jason Smith.

Përderisa në të kaluarën McCarthy kishte deklaruar se Dhoma e Përfaqësuesve do të hidhte në votim nisjen e hetimit, të martën ai nuk bëri një premtim të tillë.

Sipas Kushtetutës amerikane, nuk kërkohet votim për nisjen e një hetimi për gjykim dhe të njëjtën gjë nuk e kërkojnë as rregullat mbi të cilat qeveriset Dhoma. Por, në të kaluarën gjatë inicimeve të procedurave për gjykim ndaj presidentëve janë miratuar rezoluta autorizuese.

Nuk është e qartë nëse McCarthy do të ketë vota të mjaftueshme në Dhomën e Përfaqësuesve për të miratuar rezolutë për gjykim. Disa republikanë në këtë institucion kundërshtojnë nisjen e hetimit, duke thënë se nuk ka dëshmi të mjaftueshme kundër presidentit.

Kur përfundon hetimi, Dhoma e Përfaqësuesve tradicionalisht cakton Komitetin e Drejtësisë – panelin që është i autorizuar për të prezantuar artikujt për shkarkim – që të mbajë seanca dëgjimore dhe të përpilojë akuzat ndaj presidentit.

Nuk ka rregulla se sa gjatë mund apo duhet të zgjasë hetimi për gjykimin e një presidenti. Hetimi ndaj Bidenit mund të jetë disamujor apo mund të zgjasë edhe një vit dhe krejt varet nga ajo se çfarë McCharthy dhe udhëheqja e republikanëve besojnë se është koha e duhur për të përfunduar hetimin apo për të lëvizur drejt përpilimit të artikujve për gjykimin e presidentit.

Çfarë ndodh nëse republikanët vendosin të nisin gjykimin ndaj Bidenit?
Nëse republikanët vendosin se ka dëshmi të mjaftueshme që Biden është përfshirë në keqbërje apo ka abuzuar me pushtetin dhe duan ta çojnë çështjen përpara, atëherë Komiteti i Drejtësisë do të përpilojë artikujt për gjykim. Këta artikuj votohen në Komitet me shumicë të thjeshtë. Më pas dërgohen për votim në Dhomën e Përfaqësuesve ku kërkohet shumica e votave për të shkarkuar Bidenin.

Vetëm tre president amerikanë janë përballur me gjykim: Andrew Johnson, Bill Clinton dhe Trump. Ky i fundit është përballur dy herë.

Më pas, akuzat për shkarkim kalojnë në Senat, ku udhëheqësit demokratë me shumë gjasa nuk do të kishin zgjidhje tjetër, pos të mbajnë një gjykim.

Gjykimi është i ngjashëm me gjykimet në sistemin gjyqësor, me senatorët që veprojnë si gjykatës dhe anëtarë të caktuar të Dhomës luajnë rolin e prokurorëve apo menaxherëve të gjykimit. Shefi i drejtësisë së Gjykatës Supreme udhëheq procesin. Nëse Senati miraton artikujt e shkarkimit dhe dy të tretat e votave janë për opsionin “fajtor”, atëherë presidenti dënohet dhe largohet nga detyra. Por, nëse hidhen poshtë artikujt e shkarkimit, atëherë presidenti lirohet nga akuzat.

If Biden were to be convicted by the Senate, he would become the first president in American history to leave the Oval Office. But, such an option is unlikely to happen, considering that the Democrats have the majority in the Senate./REL