BREAKING NEWS

The strong "behind the scenes" from the well-known journalist, the factor that can overturn the result in Shkodër is revealed

The strong "behind the scenes" from the well-known journalist, the
x
BREAKING NEWS

The movement of Rama is revealed! The journalist divulges the details: Here is the deputy who leaves the mandate to become mayor (Name)

The movement of Rama is revealed! The journalist divulges the details: Here is
x
BREAKING NEWS

"How the USA was set in motion by Rama's corruption", the former deputy cracks the strong statement and makes the sensational denunciation

"How the USA was set in motion by Rama's corruption", the former
x
BREAKING NEWS

Removal of cameras, expert Karamuço reveals the big mistake of the police: Wrong operation, here's what should have been done

Removal of cameras, expert Karamuço reveals the big mistake of the
x
BREAKING NEWS

"He was Vis Martinaj's close man"/ Artan Hoxha discloses the hard details of Ylli Brahim's assassination: the assassins blocked the camera waves

"He was Vis Martinaj's close man"/ Artan Hoxha discloses the hard
x
BREAKING NEWS

"McGonigal fooled everyone", Likometa reacts to the corruption of the former agent: There are attempts to smear Edi Rama in the USA

"McGonigal fooled everyone", Likometa reacts to the corruption of the
x
BREAKING NEWS

The analyst breaks down Basha's suspicious move: He is playing with Berisha's mind, at the moment...

The analyst breaks down Basha's suspicious move: He is playing with
x
BREAKING NEWS

Will Rama's gifts be confiscated by the FBI? The former MP divulges details from the investigation: Here is what is expected to happen

Will Rama's gifts be confiscated by the FBI? The former MP divulges details
x

Bota

Alarm raised at migrant center in England, cases of deadly virus rise

Alarm raised at migrant center in England, cases of deadly virus rise

Health officials have raised concerns that some migrants have been moved from a processing center in Kent to other parts of the country while suffering from suspected diphtheria.

There have been dozens of suspected cases of diphtheria among those who have left the Manston processing center in recent weeks, according to The Sunday Times.

It comes after Sky News revealed a man who died after staying at the Manston center had diphtheria, with a government spokesman saying the local hospital's initial tests had been false negatives.

Post-mortem examinations are ongoing, however, meaning the official cause of death cannot yet be confirmed.

Some officials have now expressed concerns that the Home Office is being reckless by allowing migrants to be sent across the country without proper vetting.

Professor Jim McManus, head of the Association of Directors of Public Health, told Sky News: “With the Afghan refugees we learned that the Home Office and directors of public health can work together very constructively to address refugee health issues.

"Sadly, that hasn't happened this time and as a result we've seen preventable diseases spread across the country, harming refugees and costing us far more than preventing them would have."

"To say this is unfortunate is an understatement."

It is understood that there has been an increase in the number of asylum seekers with diphtheria across Europe, where the situation has worsened since October.

And many of them come from countries where diphtheria vaccination is not routine, such as in the UK.

Officials fear that screening arrangements in Manston have broken down and that regional health chiefs are not informed before migrants are moved into their areas, with no record of whether they have been screened, infected, exposed or are being treated.

Që nga 10 nëntori, Agjencia e Sigurisë Shëndetësore e Mbretërisë së Bashkuar (UKHSA) kishte identifikuar 39 raste të difterisë tek azilkërkuesit në Angli në vitin 2022.

Por kuptohet që rastet ishin rritur në rreth 50 në një përditësim të premten. Zyrtarët nuk mund të përjashtonin që numri i rasteve të dyshuara nga mjekët të ishte më i lartë.

Difteria është një infeksion shumë ngjitës që prek hundën dhe fytin, dhe ndonjëherë edhe lëkurën.

Mund të jetë një sëmundje e rëndë dhe ndonjëherë fatale, veçanërisht te fëmijët, nëse nuk trajtohet shpejt, por vaksinimi mund ta parandalojë atë, sipas NHS.

UKHSA tha: “Rreziku i difterisë për publikun e gjerë mbetet shumë i ulët, për shkak të marrjes së lartë të vaksinës së difterisë në këtë vend, dhe për shkak se infeksioni zakonisht transmetohet përmes kontaktit të ngushtë të zgjatur me një rast”.

“Për të kufizuar rrezikun e transmetimit të difterisë brenda mjediseve të azilkërkuesve, UKHSA vazhdon të rekomandojë që individëve që mbërrijnë në qendrat e pritjes dhe që kanë lëvizur kohët e fundit, t’u ofrohet një vaksinë e difterisë dhe trajtim parandalues.”

Rastet e difterisë zakonisht pritet të izolohen, së bashku me çdo kontakt.

Zyra e Brendshme tha javën e kaluar se nuk kishte më njerëz në qendrën Manston pasi ajo përjetoi mbipopullim të rëndë në fillim të këtij muaji.

Një zëdhënës i Home Office tha: “Ne punojmë ngushtë me një sërë partnerësh brenda komunitetit, duke përfshirë autoritetet lokale dhe pistat shëndetësore për t’u siguruar që informacioni të ndahet në kohën e duhur dhe që të gjithëve që largohen nga Manston t’i jepet akses në trajtimin e duhur.

"As the UK Health Safety Agency has made clear, the risk of diphtheria to the public is very low, due to the high uptake of the diphtheria vaccine in this country and because the infection is usually transmitted through close contact extended with a case.

“We take the well-being of those in our care and our wider public health responsibilities extremely seriously. As such, we continue to work closely with the NHS and UKHSA to support affected individuals and limit the transmission of infection.”