BREAKING NEWS

Frrok Çupi uncovers the strong behind-the-scenes of the Meta-Berisha meeting: The former president sold secret information to the Russian agency

Frrok Çupi uncovers the strong behind-the-scenes of the Meta-Berisha
x
BREAKING NEWS

The Ministry of Health comes out with an important announcement: What is happening with the pandemic in our country

The Ministry of Health comes out with an important announcement: What is
x
BREAKING NEWS

Kokalari does not stop, after Berisha, another of his supporters attacks: He graduated from the Faculty of Law by correspondence 2 years ago, I am not afraid of any of you

Kokalari does not stop, after Berisha, another of his supporters attacks: He
x
BREAKING NEWS

The journalist breaks the strong statement: The cyber attacks were carried out from the Albanian territory, that's why they blocked the TIMS system

The journalist breaks the strong statement: The cyber attacks were carried out
x
BREAKING NEWS

Weather forecast, what is expected to happen with the temperatures tomorrow

Weather forecast, what is expected to happen with the temperatures tomorrow
x
BREAKING NEWS

Met the new head of the FRPD, Evi Kokalari explodes at Berisha: Shame on you, you deserved Lulzim Basha, dear sir

Met the new head of the FRPD, Evi Kokalari explodes at Berisha: Shame on you,
x
BREAKING NEWS

A police officer and a soldier, part of criminal groups / Police in an emergency conference, the details of the super-operation are revealed: They were contract killers

A police officer and a soldier, part of criminal groups / Police in an emergency
x
BREAKING NEWS

Super-operation in Durrës, the criminal group is destroyed, 15 people suspected of murder are arrested. The details

Super-operation in Durrës, the criminal group is destroyed, 15 people
x

Bota

Strict restrictions, this is how the situation of women appears one year after the rule of the Taliban

Strict restrictions, this is how the situation of women appears one year after

The Taliban today marked the one-year anniversary of their takeover of Kabul, which led to the rapid departure of pro-Western leaders, the collapse of the economy and the country's radical change.

Bearded Taliban fighters, some brandishing weapons or their movement's white flags, staged a small parade in the capital on foot, bicycles or motorbikes. A small group marched in front of the US embassy shouting slogans such as "Long live Islam" and "Death to America".

A year after that dramatic day, everything has changed in Afghanistan. The former insurgents have difficulties in governing the country and are isolated from the international community. The economic downturn has plunged millions of Afghans into poverty, while foreign aid has been cut sharply. Extremist groups within the movement appear to control the government, which has imposed strict restrictions on the education and employment of women and girls, despite promising the opposite when they took power.

A year after coming to power, girls are still not allowed in school and women are forced to cover themselves from head to toe when they go out in public, leaving only their eyes exposed.

Afghan women and girls have experienced a drastic change in their rights and quality of life since the Taliban took power last year after the United States withdrew all troops from the country. Meanwhile, President Biden's administration has pledged to use what it called the full power of its resources to protect women and girls in Afghanistan.

A year after the Taliban took control of Afghanistan, the rights of women and girls have been dramatically diminished — despite continued efforts by the White House to pressure the Islamic group.

During the chaotic retreat last year, the White House spoke of the impact it had on the group.

“We have a large number of tools that we can use – over time. This includes the economic means, which we will make clear to the Taliban as it relates to coordination to continue to evacuate American citizens and our partners," White House Press Secretary Jen Psaki said at the time.

But since taking power last August, the hardline group has prevented most girls from going to school, forcing them to go to secret schools.

They have also ordered women to cover their faces and banned the issuance of driver's licenses to women.

The group attributes these decrees to their strict interpretation of Islam.

The pressure of the United States is not enough, experts say.

“Ka qenë në thelb një mjet që nuk ka funksionuar, sinqerisht. Dhe ka ardhur koha që ta pranojmë këtë. Ekziston edhe çështja e njohjes diplomatike, por kjo është disi e largët. Dua të them, mund të përdoren mjete të tjera si çështja e një lloj ndihme tjetër, çështja e shkrirjes së rezervave të bankës qendrore, të gjitha ato pyetje janë disi më parësore. Pra kjo ka qenë një metodë që në thelb nuk ka funksionuar”, thotë Madiha Afzal me Institutin Brookings.

Shtetet e Bashkuara nuk janë i vetmi vend që ngre zërin për gratë afgane – vendet arabe, përfshirë Arabinë Saudite, janë përpjekur gjithashtu – përsëri, pa asnjë rezultat.

Analistët thonë se sanksionimi i talebanëve ka çuar në një krizë humanitare që dëmton në mënyrë disproporcionale gratë dhe fëmijët – dhe mund të kërcënojë përparësinë kryesore të Shteteve të Bashkuara për Afganistanin, që është parandalimi i shndërrimit të tij përsëri në një strehë terroriste.

“Shumë njerëz në Afganistan do të fajësojnë Shtetet e Bashkuara në një farë mase për gjendjen aktuale të krizës humanitare, duke argumentuar se Shtetet e Bashkuara udhëhoqën përpjekjet për të sanksionuar talebanët shumë vite më parë dhe sanksionet janë ende atje. Dhe për shkak të atyre sanksioneve nuk ka fonde që të hyjnë në vend dhe, kjo është një arsye e madhe për krizën ekonomike”, thotë Michael Kugelman me Qendrën Wilson.

Dhe çfarë duan gratë e Afganistanit?

"We want to live as living beings, as people, and not as prisoners in a corner of the house, not to be kept in a cage and our husbands go and beg for bread. We never want this," says protester Saira Sama.

But for 19 million girls and women of Afghanistan, this request is being rejected./ VOA