BREAKING NEWS

The agreement with Serbia/ Kurti meeting with Nikola in the Assembly, the discussion becomes clear

The agreement with Serbia/ Kurti meeting with Nikola in the Assembly, the
x
BREAKING NEWS

Serious/ A person is found dead, the first details emerge

Serious/ A person is found dead, the first details emerge
x
BREAKING NEWS

Involved in physical violence, the Director of the Tirana Local Police Directorate makes the decision for the three employees

Involved in physical violence, the Director of the Tirana Local Police
x
BREAKING NEWS

Kurti arrives in Tirana, the Presidency clears the meeting

Kurti arrives in Tirana, the Presidency clears the meeting
x
BREAKING NEWS

A fight broke out between police officers in Tirana, the first details emerge

A fight broke out between police officers in Tirana, the first details emerge
x
BREAKING NEWS

Kurti arrives at the Presidency, is expected by Bajram Begaj, here is what will be discussed

Kurti arrives at the Presidency, is expected by Bajram Begaj, here is what will
x
BREAKING NEWS

Elections of May 14/ They left the mandate of the deputy to run for mayor, here are the five new names that enter the Assembly

Elections of May 14/ They left the mandate of the deputy to run for mayor, here
x
BREAKING NEWS

Gunshots in Tirana, shots were fired at the OSHEE official's apartment (DETAILS)

Gunshots in Tirana, shots were fired at the OSHEE official's apartment
x

Bota

Four new American bases in Asia, Joe Biden's plan to expand the protective "umbrella" to Taiwan is activated, China's scenarios for war are "blown up"

Four new American bases in Asia, Joe Biden's plan to expand the protective

The Wall Street Journal has reported that Washington aims to strengthen its presence in the Asia-Pacific region. The region, which is considered quite strategic in terms of the confrontation with Beijing as well as to oppose the rise of the Asian giant. At the same time, the presence of the USA in this region influences it to expand the protective umbrella towards Taiwan. As you already know, tensions between Taiwan and China have been quite tense recently. The United States wants to strengthen military cooperation with the Philippines and focus on four military bases located in this Asian country. Therefore, the planning of the meeting of the US Secretary of Defense Lloyd Austin with the new president of the Philippines Ferdinand Marcos Jr. in Manila next weekend cannot be said to be a coincidence. There is still no concrete information about the number of troops that the US would like to deploy in the country, but something is already certain, the relative plan of Biden regarding this area. According to the Washington Post, the U.S. is taking the deal virtually, after it was announced that the U.S. military will have expanded access to key military bases on Philippine territory as part of the broader process of revising the U.S.'s strategic posture. and in Japan and the Indo-Pacific.

American bases in the Philippines

American media have noted that in recent months, Washington has conducted intensive assessment work regarding the Philippines. Access to the bases would also facilitate cooperation in a wide range of security areas, including response to natural disasters and extreme weather events. US bases are believed to be located on the northern island of Luzon and in the southwestern province of Palawan. In return, the United States has provided Manila with military aid, including drones, which are valuable in enabling the Philippine military to monitor China's activity in the South China Sea. According to US defense officials, the deployment of US troops to the Philippines will give the US more logistical support over a wider area if conflict breaks out. A spokesman for the US Indo-Pacific Command, which is responsible for US military operations in the Asia-Pacific, said there are currently about 500 US military personnel in Philippine areas. The expansion of the number of military bases was agreed with the Enhanced Defense Cooperation Agreement (EDCA), signed in 2014. In 2016, the US military gained access to five military facilities under the agreement. Concurrently, the US has also allocated over $82 million for infrastructure investment at the five existing sites under the EDCA agreement. The US has always been seen as a crucial counterweight to China in the region and has vowed to come to the Philippines' defense if Philippine forces, ships or aircraft are attacked in the disputed waters. which is responsible for US military operations in the Asia-Pacific indicated that there are currently about 500 US military personnel in Philippine areas. The expansion of the number of military bases was agreed with the Enhanced Defense Cooperation Agreement (EDCA), signed in 2014. In 2016, the US military gained access to five military facilities under the agreement. Concurrently, the US has also allocated over $82 million for infrastructure investment at the five existing sites under the EDCA agreement. The US has always been seen as a crucial counterweight to China in the region and has vowed to come to the Philippines' defense if Philippine forces, ships or aircraft are attacked in the disputed waters. which is responsible for US military operations in the Asia-Pacific indicated that there are currently about 500 US military personnel in Philippine areas. The expansion of the number of military bases was agreed with the Enhanced Defense Cooperation Agreement (EDCA), signed in 2014. In 2016, the US military gained access to five military facilities under the agreement. Concurrently, the US has also allocated over $82 million for infrastructure investment at the five existing sites under the EDCA agreement. The US has always been seen as a crucial counterweight to China in the region and has vowed to come to the Philippines' defense if Philippine forces, ships or aircraft are attacked in the disputed waters.

Filipinet mes SHBA dhe Kinës

Në Detin e Kinës Jugore, ku Filipinet dhe katër qeveritë e tjera janë të bllokuara në mosmarrëveshje territoriale dhe detare me Kinën, Pekini ka ndërtuar baza ushtarake në ishuj artificialë dhe marina ku së bashku me rojet bregdetare të Kinës mbajnë një prani të fortë në zonat që janë shumë të kontestuara. Në fillim të këtij muaji, presidenti kinez Xi Jinping mirëpriti Marcos në Pekin për një vizitë shtetërore, gjatë së cilës të dy liderët nënshkruan një sërë marrëveshjesh që konsolidojnë bashkëpunimin në një sërë fushash, duke përfshirë sigurinë. Në detaje, Filipinet dhe Kina kanë rënë dakord të krijojnë një kanal të drejtpërdrejtë komunikimi midis ministrive të tyre të jashtme për çështjet që kanë të bëjnë me Detin e Kinës Jugore, me qëllim lehtësimin e tensioneve të ndërsjella. Ndërkohë, Marcos vazhdon të luajë në fronte të shumta, si me presidentin kinez Xi, me Biden si dhe gjithashtu me kryeministrin japonez Fumio Kishida. Në fakt, presidenti i Filipineve do të udhëtojë në Japoni javën e ardhshme për një vizitë zyrtare pune. Kjo është bërë e ditur nga Ministria e Jashtme e Filipineve, duke parashikuar një udhëtim që ka si synim forcimin e partneritetit strategjik mes dy vendeve.