BREAKING NEWS

He accidentally fell from the building where he worked, the 62-year-old man who lost his life in Saranda is identified (photo)

He accidentally fell from the building where he worked, the 62-year-old man who
x
BREAKING NEWS

The expert on security issues reveals the main reason: This is why the US was forced to take strong measures against Kosovo

The expert on security issues reveals the main reason: This is why the US was
x
BREAKING NEWS

What happened? The Director of Water and Sewerage is accompanied to the police (name)

What happened? The Director of Water and Sewerage is accompanied to the police
x
BREAKING NEWS

Storms, strong winds and hail, the weather forecast for the week, here's what will happen to the temperatures

Storms, strong winds and hail, the weather forecast for the week, here's
x
BREAKING NEWS

Tensions in the North, comes the reaction of PDK after Kurti's statements

Tensions in the North, comes the reaction of PDK after Kurti's statements
x
BREAKING NEWS

Family members find the old man without signs of life, the first details come out (name)

Family members find the old man without signs of life, the first details come
x
BREAKING NEWS

The immediate increase in wages, the head of Confindustria reveals the serious consequences for business

The immediate increase in wages, the head of Confindustria reveals the serious
x
BREAKING NEWS

The well-known analyst does not hold back against the MP: You don't know which party you belong to

The well-known analyst does not hold back against the MP: You don't know
x

Bota

End of war in 10 points, world leaders support Zelensky's plan, Ukrainian peace formula revealed

End of war in 10 points, world leaders support Zelensky's plan, Ukrainian

President Volodymyr Zelensky secured more weapons, ammunition and unsparing diplomatic support from G7 allies at the conclusion of the Hiroshima summit. However, the trip to Japan apparently had an even more important purpose. As the Serbian newspaper Blic writes, Ukrainian President Volodymyr Zelensky has proposed a "peace formula", which has been supported by Western leaders. Igor Zhovka, the Deputy Head of the Office of the President of Ukraine, wrote on Facebook: "The Ukrainian side clearly emphasized that why the peace formula can only come from Ukraine, this is because the war is taking place on Ukrainian soil and it is the Ukrainian people who are fights for his right to independence, territorial integrity, security and prosperity".

Global Peace Summit

As "Ukrainian Pravda" reports, the participants also discussed the Global Peace Summit and Ukraine requested the support of its partners for its organization. Zelensky proposed to hold an international summit dedicated to the peace formula in Ukraine in July. According to the "Kiev Independent", many things remain unclear about the summit, including where it will be held. Ahead of the Hiroshima summit, the Council of Europe endorsed Zelensky's peace formula, expressing political support for the Ukrainian interpretation of the plan. As "Juromaidan Press" reported, the Council of Europe, which consists of 46 countries, thus became the first major international forum to officially confirm Ukraine's peace plan.

Zelensky's 10 points

Formula e paqes e Zelensky-t, përbëhet nga 10 pika të paraqitura nëntorin e kaluar në samitin e G20 në Indonezi. E para, është rrezatimi dhe siguria bërthamore, me fokus rivendosjen e sigurisë së termocentralit më të madh bërthamor, Zaporozhzhia që është nën kontrollin rus. Së dyti, siguria ushqimore, përfshirë mbrojtjen dhe sigurimin e eksporteve të grurit të Ukrainës. Pika e tretë është siguria energjetike, me fokus në kufizimin e çmimeve të burimeve ruse të energjisë, si dhe në ndihmën për të rindërtuar infrastrukturën energjetike. Një nga pikat kryesore është lirimi i të gjithë të burgosurve dhe të dëbuarve, përfshirë të burgosurit e luftës dhe fëmijët e dëbuar në Rusi. Pika e pestë është rivendosja e integritetit territorial të Ukrainës dhe riafirmimi i Rusisë në përputhje me Kartën e OKB-së. Së gjashti, propozohet tërheqja e trupave ruse dhe ndërprerja e armiqësive, rivendosja e kufirit shtetëror të Ukrainës me Rusinë. Po ashtu, rivendosja e drejtësisë, duke përfshirë krijimin e një gjykate speciale për krimet ruse të luftës. Pika e tetë lidhet me parandalimin e ekocidit, duke theksuar nevojën për të mbrojtur mjedisin. Po ashtu, synohet parandalimi i përshkallëzimit të konfliktit dhe ndërtimi i një arkitekture sigurie në zonën euro-atlantike. Dhe në fund, parashikohet konfirmimi i përfundimit të luftës, duke përfshirë një dokument që do të nënshkruhet nga palët e përfshira.

Formula e paqes

Michael McArthur Bosak, një negociator ndërkombëtar me përvojë, themelues i Iniciativës Parli-Polisi, këshilltar veteran ushtarak, analizoi formulën e paqes. “Së pari, është një udhërrëfyes i rëndësishëm për paqen në Ukrainë. Ka shumë argumente pse Ukraina duhet të ulet në tryezën e negociatave, por jo mjaftueshëm ligjërim si të zgjidhen çështjet reale”, thotë Bosak. “Së dyti, formula i ndihmon partnerët të kuptojnë se si mund të kontribuojnë në procesin e paqes. Nëse partnerët e huaj duan t'i japin fund luftës, ata mund të krijojnë një mekanizëm për dëmshpërblime, duke ndërmjetësuar kthimin e të burgosurve, duke mbuluar kostot e rivendosjes së mjedisit ukrainas, etj”, shtoi ai. Sipas tij, ka pika që do të jetë pothuajse e pamundur të zgjidhen vetëm përmes negociatave. “Dialogu nuk do t'i detyrojë rusët të largohen nga territori ukrainas ose të pranojnë ndryshime thelbësore në arkitekturën e sigurisë së rajonit. Prandaj, të flasësh ndërkohë që luftimet vazhdojnë është e vetmja mënyrë që Ukraina të plotësojë interesat e saj thelbësore duke lëvizur drejt një paqeje përfundimtare, të negociuar”, përfundoi Bosak.