BREAKING NEWS

The "Tropoja" file, how the Haklaj brothers were executed one after the other after the conflict with Berisha, who are the 15 officials who risk prison, here is the evidence that SPAK is investigating

The "Tropoja" file, how the Haklaj brothers were executed one after
x
BREAKING NEWS

Zylfie Haklaj speaks for the newspaper "SOT" and warns of the sinking of Sali Berisha in SPAK for the murder file in Tropoja: He has become like a rabid dog that is trying to eat every person that comes in front of him

Zylfie Haklaj speaks for the newspaper "SOT" and warns of the sinking
x
BREAKING NEWS

The scandal, this is how Rama helped Bolino to rob the properties in the former "Partizani" Complex with the same scheme he followed with Jamarbër Malltez, the charges and documents are revealed

The scandal, this is how Rama helped Bolino to rob the properties in the former
x
BREAKING NEWS

In the interceptions of "SKY ECC" well-known journalists who collaborate with crime and politicians who have ordered murders appear, a minister is about to sink, here are the sensational behind-the-scenes, says Anduena Llabani

In the interceptions of "SKY ECC" well-known journalists who
x
BREAKING NEWS

Bloc doctor Sali Berisha provokes and fiercely attacks LANÇ: Liberation Day the blackest day for Albanians, 28 thousand martyrs did not fall and there was fratricide, battles were invented and stories about partisans were fabricated

Bloc doctor Sali Berisha provokes and fiercely attacks LANÇ: Liberation
x
BREAKING NEWS

Muharrem Xhafa: This is why Sali Berisha does not accept November 29 as Liberation Day, he has aligned himself with the ballisticians and Nazi fascists, the facts disprove his claims

Muharrem Xhafa: This is why Sali Berisha does not accept November 29 as
x
BREAKING NEWS

He savagely attacked the partisan war, Petro Koçi responds to Sali Berisha: You are an anti-national leader and the worthy successor of the criminal Xhaferr Deva

He savagely attacked the partisan war, Petro Koçi responds to Sali
x
BREAKING NEWS

SP MP Bujar Çela announces the arrest of Sali Berisha, who is the close associate with 3 files in SPAK that can open "Pandora's Box" for the former prime minister

SP MP Bujar Çela announces the arrest of Sali Berisha, who is the close
x

Bota

"We must get ready for war"/ The German Minister of 'Defense' makes the scary warning

"We must get ready for war"/ The German Minister of

How should the German army be in the future according to the "new instructions" of the Ministry of Defense? One of the goals is that it "be fit for war again".

German Defense Minister Boris Pistorius (SPD) recently caused a stir when he said that the German army (Bundewehr) must once again become "ready for war". He first mentioned the term (kriegstüchtig – which can be translated as capable/ready for war) and opened a public discussion with interviews last week. Now it is clear why: Germany's combat capability must become a maxim, a guide for action and a new understanding of the Bundeswehr. In the "New Defense Policy Guidelines", this phrase is mentioned six times.

The guidelines are the binding conceptual basis of German defense policy and are reviewed every 10 to 15 years. The last time was in 2011, when the Minister of Defense was Thomas de Maiziere (CDU).

Russia – the greatest and permanent threat

The new guidelines describe the Russian Federation as "the greatest permanent threat to peace and security in the Euro-Atlantic area." The focus of the Bundeswehr is therefore: the defense of the country and its allies. With Russia in mind, German Army Inspector General Carsten Breuer says Germany and its NATO partners are once again facing the military threat of an equal adversary. Even Chancellor Olaf Scholz (SPD) assumes that Russian aggression in Ukraine can last "a long time". Therefore, more should be invested in defense policy.

In this context, it is interesting to see how Pistorius and Scholz see the future of the German military. They want the Bundeswehr to be the "backbone of European security" and to become "a long-term and reliable cornerstone of conventional defense in Europe".

Germany must fulfill its military responsibility as the most populous and economically strongest country in the middle of Europe. Traditional allies such as the USA, France or Great Britain are not mentioned in the "New German Defense Policy Guidelines".

Germany – support and model for smaller countries

Instead, the Bundeswehr itself has been somewhat clumsily assigned the role of "support partner". This means that it must become a military model and a proxy nation for smaller NATO members.

Konkretisht, për shembull, kur bëhet fjalë për mbrojtjen e përbashkët ajrore të planifikuar dhe të quajtur “Mburoja e Qiellit Evropian” – e cila u inicua nga vetë Gjermania një vit më parë, ajo është bërë pa fqinjët e drejtpërdrejtë – Francën dhe Poloninë.

Përveç Gjermanisë, nënshkruese më 13 tetor 2022, në këtë iniciativë ishin edhe Britania e Madhe, Sllovakia, Norvegjia, Estonia, Letonia, Hungaria, Bullgaria, Belgjika, Republika Çeke, Finlanda, Lituania, Holanda, Rumania dhe Sllovenia. Ndërkohë asaj i janë bashkuar edhe Danimarka, Suedia, Austria dhe Zvicra.

Këto projekte përfshijnë edhe prokurimin e përbashkët të sistemeve të armëve. Në konferencën e Bundeswehrit, kancelari u bëri thirrje në mënyrë specifike kombeve të tjera – që të bashkohen.

Një shembull nga praktika: në fund të verës, sistemi anti-raketë IRIS-T SLM, i cili u përdor me sukses në Ukrainë, iu prezantua partnerëve evropianë. Estonia dhe Letonia nënshkruan më pas kontrata prokurimi në shtator. Nëndetëset po ndërtohen së bashku me Norvegjinë. Gjermania dëshiron të zvogëlojë pengesat për bashkëpunim në të ardhmen, në të njëjtat sisteme armësh mes partnerëve.

Industria e armëve nuk duhet të shqetësohet për të ardhmen

“Pika e kthesës”, një nocion i famshëm që ka përdorur kancelari Scholz, kur foli në Bundestag pas filimit të luftës në Ukrainë, do të thotë për të intensifikimi i bashkëpunimit me industrinë e armëve.

Olaf Scholz thotë se nuk heziton të flasë me industrinë dhe të pyesë ate se çfarë mund të bëjë. Sidomos sepse pas sulmit të Rusisë ndaj Ukrainës, nevojitet një ndryshim afatgjatë në politikën e mbrojtjes. Ai kërkon edhe porosi afatgjata nga industria e armëve.

Deri në fund të këtij viti pritet që në Bundestag të kalojnë edhe 50 projekte të kërkesave për armë. Atëherë dy të tretat e fondit special të Bundeswehrit prej 100 miliardë eurosh do të lidheshin kontraktualisht. Paratë e financuara nga kredia mund të shpenzohen plotësisht deri në vitin 2027/2028.

Po pastaj? Përgjigje të saktë ndaj kësaj pyetje nuk ka akoma, sepse buxheti normal për mbrojtjen, në planin afatmesëm financiar, ende nuk është rritur. E kur të harxhohet fondi special, buxhetit të mbrojtjes i mungojnë ende rreth 25 miliardë euro të tjera.

Megjithatë, kancelari u ka premtuar gjeneralëve gjermanë se do të gjendet patjetër një mënyrë që Bundeswehr të marrë fondet që i nevojiten – edhe kur fondi special të jetë konsumuar. Bëhet fjalë për “një përshtatje”, tha Scholz në konferencën e Bundeswehrit, çfarëdo që të thotë kjo në terma konkretë.

Kancelari nuk shpjegon se nga do të vijnë paratë. Por në të njëjtën kohë, ai premton se Bundeswehrit do t’i garantohen përgjithmonë dy përqind të PBB-së – deri në vitet 2030.

Por Olaf Scholz nuk ka legjitimitet politik të marrë vendime të tilla afatgjata. Gjithçka që mund të bëjë është të rrisë presionin mbi qeveritë e ardhshme federale për të mos kursyer përsëri në ushtrinë gjermane.

Në Gjermani nevojitet një ndryshim mentaliteti – në ushtri dhe në shoqëri

According to the new "Defense Policy Guidelines", the Bundeswehr needs a "change in mentality" to become "war-ready" - in the event of a defense need. The German army is still far from its goal of being "ready for action and combat at all times".

It is also highly bureaucratized. For fear of making mistakes, decisions are not made or are endlessly delegated to each other. Therefore, the chancellor and the defense minister want a different culture of attitude towards mistakes. Scholz and Pistorius also want a change in the mentality of society - because there are "considerable doubts about the sustainability" of Germany.

As an example, a senior medical officer cites NATO estimates that, in the event of war, 200 to 300 seriously wounded soldiers would need to be transported daily from the (NATO) eastern flank to Germany in order to to be operated on. The Bundeswehr does not have sufficient capacity for this, and civilian hospitals do not have these capacities either. As he said, his observations have so far attracted very little attention in the Ministry of Health.

The implementation of the oft-mentioned "tipping point" is not only about the Bundeswehr, its personnel and equipment. German society also needs to become more resilient, for example when it comes to cyber attacks and disinformation campaigns.

The chancellor says that he is "not so pessimistic" about this issue and that the vast majority have understood what "turning point" means. But the future will prove this./DW