BREAKING NEWS

The strong "behind the scenes" from the well-known journalist, the factor that can overturn the result in Shkodër is revealed

The strong "behind the scenes" from the well-known journalist, the
x
BREAKING NEWS

The movement of Rama is revealed! The journalist divulges the details: Here is the deputy who leaves the mandate to become mayor (Name)

The movement of Rama is revealed! The journalist divulges the details: Here is
x
BREAKING NEWS

"How the USA was set in motion by Rama's corruption", the former deputy cracks the strong statement and makes the sensational denunciation

"How the USA was set in motion by Rama's corruption", the former
x
BREAKING NEWS

Removal of cameras, expert Karamuço reveals the big mistake of the police: Wrong operation, here's what should have been done

Removal of cameras, expert Karamuço reveals the big mistake of the
x
BREAKING NEWS

"He was Vis Martinaj's close man"/ Artan Hoxha discloses the hard details of Ylli Brahim's assassination: the assassins blocked the camera waves

"He was Vis Martinaj's close man"/ Artan Hoxha discloses the hard
x
BREAKING NEWS

"McGonigal fooled everyone", Likometa reacts to the corruption of the former agent: There are attempts to smear Edi Rama in the USA

"McGonigal fooled everyone", Likometa reacts to the corruption of the
x
BREAKING NEWS

The analyst breaks down Basha's suspicious move: He is playing with Berisha's mind, at the moment...

The analyst breaks down Basha's suspicious move: He is playing with
x
BREAKING NEWS

Will Rama's gifts be confiscated by the FBI? The former MP divulges details from the investigation: Here is what is expected to happen

Will Rama's gifts be confiscated by the FBI? The former MP divulges details
x

Bota

"The EU itself raised this monster"! DW: Orban's scarf with the map of the Hungarian empire sparks controversy in Europe

"The EU itself raised this monster"! DW: Orban's scarf with the

Like all egomaniacs, Viktor Orban has a constant need for attention. Recently he hung a scarf with a map of the great Hungarian empire around his neck. He nevertheless admires Putin's imperial dreams and his war in Ukraine. The Tsar of Puszta probably wanted to show that he too is the ruler of an empire, long gone. Neighboring countries felt provoked and reacted with anger. This show is completely ridiculous. Hungary, a country of 10 million people will not attack anyone and the borders of 1922 are a thing of the past. The action is nothing but a desire to stand out: the little Hungarian would like to be bigger – physically and politically.

Finally, after years of worthless criticism and fruitless complaints from the West, the EU Commission, pushed by the European Parliament, has now decided to temporarily block Viktor Orban's money. More than 13 billion euros from structural reconstruction funds and the corona fund are frozen until he seriously implements a wide catalog of reforms. This includes the end of corruption in public procurement, the restoration of an independent judiciary and much more. Viktor Orbán must at least partially stop the dismantling of democracy in his country.

So far he has made some vague promises, but has not actually followed through on any of the demands. This could cost him power. On the other hand, he urgently needs money from Brussels. Therefore he counters once again with blackmail and threatens to block aid of 18 billion to Ukraine. The same applies to the global minimum tax and the NATO membership of Finland and Sweden, which he has so far unreasonably delayed. Orban is playing pull and don't break again. But it can be hoped that the EU will finally expose his bluff.

The EU itself raised this monster

For more than a decade European institutions have allowed themselves to be dragged into the ring by the Hungarians. They cheered when he turned his state into an "elected autocracy", were shocked when he proclaimed anti-liberal democracy, and did not resist when he abolished freedom of the press, took control of the judiciary and made corruption a target. state. For a long time, there is no doubt that Viktor Orbán is violating and mocking the so-called European values ??of democracy and the rule of law.

Dhe ai nuk e fsheh atë që bën. Antisemitizmi i neveritshëm në fushatat e tij zgjedhore, racizmi i hapur dhe ksenofobia e shfaqur në politikat e tij, diskriminimi ndaj pakicave dhe atyre që mendojnë ndryshe – e gjithë kjo u zhvillua hapur dhe para syve të të gjithëve. Evropa e ka toleruar këtë për një kohë të gjatë duke e kategorizuar në folklor politik.

Siç dihet, fajin e kanë pjesërisht edhe kristiandemokratët në Parlamentin Europian, të cilët e mbuluan Orbanin për vite me radhë si të tyrin, si dhe ish-kancelarja, që e trajtoi atë si një nga miqtë e saj të dobishëm në Europën Lindore. Në këtë zonë të rehatshme Orban u bë mbrojtësi i forcave antidemokratike, nacionaliste dhe autoritare në Evropë. Miqtë e tij më të mirë janë populistët e djathtë në Francë, Itali dhe Holandë. Nga Geert Wilders te Matteo Salvini, ata të gjithë bënë pelegrinazh në Budapest për t’u pranuar nga Orban në klubin e gjoja sundimtarëve autoritarë. Deri në luftën e Ukrainës edhe partia në pushtet në Poloni PiS ishte një nga miqtë më të mirë të hungarezëve. Ndërkohë marrëdhënia është ftohur.

Rezistencë në momentin e fundit

Viktor Orban financoi autokracinë e tij të vogël me paratë e taksapaguesve evropianë dhe gjatë viteve grumbulloi miliarda e miliarda nga Brukseli. Ai ka mbushur me ato xhepat e tij, të familjes dhe përkrahësve të tij politikë. Po pse evropianët e lanë Orbanin për kaq kohë t’i bënte budallenj? Ishte një përzierje e tolerancës së rreme ndaj një “rruge të veçantë evropianolindore” dhe frikës nga shantazhi, që përdorte Orbani, sa herë që kërcënohej me ndëshkim.

Por ka zgjidhje. Ose shtetet anëtare bashkohen më në fund dhe ia heqin Orbanit të drejtën e votës, ose gjejnë zgjidhje të tjera. Për shembull, duke marrë vendime vetëm si marrëveshje ndërqeveritare mes 26 vendeve – pra duke mos e përfshirë Hungarinë. Ka juristë që mund të gjejnë mënyra, për të dalë nga korseja e traktateve evropiane.

If Europe does not finally become active in defending its democracy, then it will lose it. The course taken by Italy's new head of far-right government is a warning to anyone who believed that nationalists and populists in the EU are not to be taken too seriously. Viktor Orbán and his authoritarian demagoguery have made extreme right-wing ideas acceptable to society again and humanist values ??can be questioned. Hungary has poisoned the water and infected the soil of the democratic community in Europe. It is up to the EU heads of government to finally neutralize this risk in their ranks at their summit in December./DW