BREAKING NEWS

Ilir Meta ordered several sensational murders, this is how he cooperated with criminal groups to destroy his enemies, Idajet Beqiri reveals the hard details and reveals the serious incident in which Monika Kryemadhi was also implicated

Ilir Meta ordered several sensational murders, this is how he cooperated with
x
BREAKING NEWS

Trondit Frrok Çupi: Here are the joint plans between Sali Berisha and Izet Haxhi, from the murder of Azem Hajdar, the order to eliminate a minister, to refuge in Turkey

Trondit Frrok Çupi: Here are the joint plans between Sali Berisha and
x
BREAKING NEWS

How the Albanian agent was massacred in Himare by the Greek services, the details from the file that hides the politicians who served the Security and the failure of the Yugoslav plan to eliminate Ramiz Ali, here is the last "bombastic" confession of B...

How the Albanian agent was massacred in Himare by the Greek services, the
x
BREAKING NEWS

The British ambassador and judges at the door of SPAK, London alliance with Duman to hit high officials, tracing dirty money, bank accounts and seizure of assets, this is how the British will fill with additional materials the scorching files that will...

The British ambassador and judges at the door of SPAK, London alliance with
x
BREAKING NEWS

Commission for Justice at the Crossroads, this is what Edi Rama's project in collaboration with Sali Berisha against SPAK and independent institutions contains

Commission for Justice at the Crossroads, this is what Edi Rama's project
x
BREAKING NEWS

A fight breaks out in Re-establishment, Bardhi's group clashes with the supporters of Sali Berisha, Shehu, Noka and Sula against the commission of Edi Rama

A fight breaks out in Re-establishment, Bardhi's group clashes with the
x
BREAKING NEWS

Very good news for the administration, in June the new salary increase comes into force, the working hours will be 09:00 to 15:30, there will also be bonuses, here are the categories that benefit

Very good news for the administration, in June the new salary increase comes
x
BREAKING NEWS

Altin Dumani is threatened by sms, the democratic deputy whitewashes the Rama-Berisha bargains with the criminal amnesty, this is how the corrupt were released and the "coup" that was done to SPAK

Altin Dumani is threatened by sms, the democratic deputy whitewashes the
x

Aktualitet

The killing of young people for a 'word of mouth'/ Journalist Anila Hoxha publishes the statistics: Here are some of the reasons that lead to murder

The killing of young people for a 'word of mouth'/ Journalist Anila

Aureljo, aged 18, was killed by the hand of another child, quickly as if they were copying a well-thought-out crime scene, where both hot-blooded parties stop vehicles at a roundabout. This time the attack, the collision happened on a street in Tirana. Other times, fights with hand knives, pistols, levers and stones have happened not far from the school, near the house, in the neighborhood, in a bar or restaurant. Even in the hospital.

Sparked by virtual life, they are often ignited by a follow, an emoji, a compliment to a photo, a curse, an unapproved connection, an unaccepted breakup. Bullying, persistence to appear superior to peers, half older, half stronger, half smarter. Or worse still, they fight over territories, where everyone tries to confirm that they are becoming a man, that they are good enough to defeat. But he is only a child

More children than teenagers, get off the rails, one with a better car than the other.

This second one, who will die shortly, is called Aureljo. The first, a 16-year-old accompanied by his friends, who came from Doda Castle, lives in the Farka area, in a private house, and it must be said that he has not lacked anything economically. However, this has not given him enough certainty to be convinced that conflicts are resolved through discussion, or not resolved at all.

No, he's safer with a knife hidden in his body. Some of his peers are often found on the streets at checkpoints sometimes with baseball bats, knives, pistols, fist gloves.

In one case, one of them was justified in front of the judge that he was carrying the baseball bat because he was part of a team. But when Judge GH asked him for a single piece of evidence, a photograph proving his commitment as an athlete, the teenager gave in and told the truth. It was needed for such situations of attacks where children and teenagers do not hold back, but groups and groups hurt and victimize them.

Unlike the 16-year-old and his friends, one with parents who own a bakery, the other pampered by his grandparents, Aureljo, the only son, is somehow the shoulder for the family's economy, and the family is his shoulder. He started to support his father's work as an electrician, just after he turned 18 years old, and most likely understood the differences.

It has bad luck that after being attacked the spirit will leave it there in that cursed roundabout.

Unlike two other brothers who were barbarically attacked with knives a short time ago, only because one of them had established a relationship with the ex-partner of one of the aggressors.

Por për shkak të ligjit tha komisariati numër 2 ato ditë, keqbërësit nuk mund të arrestoheshin mbasi nuk kishin mbushur moshën 14 vjeç. Nëna e djemve mu lut publikisht,  që së paku autoritetet të gjenin një zgjidhje dhe ti penalizonin autorët, mbasi gruaja po ndeshej me vështirësinë tjetër. ‘ Tani që djemtë shpëtuan, dhe po shohin në rrjetet sociale palën tjetër që po i provokon, do veprojnë djemtë njësoj si ata” tha.

Në të vërtetë Kodi i Drejtësisë për të Mitur, duke synuar të mos i përballë fëmijë në konflikt me ligjin me sistemin penitenciar, policët, prokurorët, synon të përqaset miqësisht me ta. Pra në formë edukuese, të bëjë atë që familja, shkolla dhe shoqëria dështuan ta bëjë.

Por sidoqoftë pavarësisht synimit dhe dëshirës së mirë, kjo vijon të mbetet teori, përsa kohë vendimet e gjykatave mbeten të pazbatueshme dhe përderisa nuk janë ngritur institucionet përkatëse. Një ndër to shkolla e riedukimit, planifikuar të ndërtohet në zonën e Mëzesit, ku fëmija në konflikt me ligjin, qoftë hajdut, shpërndarës droge, sulmues, kanosës, armëmbajtës i nënshtrohet programeve derisa ta kuptojë se çfarë ka bërë.

Praktikisht kemi qindra fëmijë që në emër të drejtësisë miqësore, gjykatat janë te detyruara tu qasen deri diku “na falni që po të pyet xhaxhi gjyqtar” . Dhe këta fëmijë as që e kuptojnë se kanë kryer një krim, kundravajtje apo kanë shkelur ligjin.

Për të folur me shifra , për vitin 2023 janë evindentuar 2600 fëmijë si autorë ngjarjesh kriminale. Fare pak prej tyre janë arrestuar, mbasi ndaj tyre aplikohet instituti i shmangies, që do ishte perfekt nëse do të kryhej i mbikëqyrur, me platforma shkollore dhe mësimnxenese apo shkollim i  detyruar, dhe masa te tjera kufizuese – edukuese.

Që nuk ndodh, arsyet i thamë më sipër.

1449 të mitur janë dëmtuar gjatë 2023, prej tyre pesë fëmijë janë vrarë, katër janë tentuar të vriten. 46 janë kanosur. 24 fëmijë janë plagosur rëndë. 122 plagosur lehtë me dashje. 139 dëmtime me dashje. 13 të mitur janë vjedhur me dhunë. 514 janë dëmtuar në aksidente si pasojë e shkeljes së rregullave të qarkullimit. 85 janë keqtrajtuar. 33 janë braktisur nga prindërit. 72 janë dëmtuar nga krimet seksuale. Si një drejtoreshë për pareandalimin e krimeve tek fëmijës, Klaudia Hasanllari bën të pamundurën ta ndajë shqetësimin me mua për Aureljon qe nuk jeton me. Për dhjetëra fëmijë të tjerë që ndikohen nga jeta online, dhe nga modele pa model, si ai i 16 vjecarit me tre shoke qe janë arrestuar , por me gjase për shkak të moshës ata dalin për pune orësh

‘ Parandalohet me edukim- më thotë në telefon Klaudia. Në familje, në shkollë, në masmedia. Duhet larguar trendi i pakuptueshëm “bad boy”, “I pronarit”. Po ushqejmë instiktet e gabuara, rritjen para kohe, konkurrencën e pamëshirshme. Më shumë se sa çështje e zbatimit të ligjit, është çështje e edukimit , e parandalimit” këmbëngul zyrtarja.

E dëgjoj. Dhe mendoj, ishte radha e Aureljos për të vdekur. A kishin folur prindërit me ta?