BREAKING NEWS

Here are the 2 postmen who launder Ilir Meta's money in England, their frequent and unjustified trips to London, details of his assets hidden in banks in Switzerland, Congo, Cyprus and San Marino are revealed, two more appear on the scene singers, SPAK...

Here are the 2 postmen who launder Ilir Meta's money in England, their
x
BREAKING NEWS

Ilir Meta is preparing the ground to escape from the clutches of SPAK, here is his "ace up his sleeve", Evi Kokalari makes a strong statement

Ilir Meta is preparing the ground to escape from the clutches of SPAK, here is
x
BREAKING NEWS

Altin Dumani accuses Edi Rama of having blocked the work of SPAK, does not provide funds for additional personnel of BKH and legal advisers who will assist prosecutors in the fight against corruption

Altin Dumani accuses Edi Rama of having blocked the work of SPAK, does not
x
BREAKING NEWS

SHELL explodes the "bomb" of Edi Rama, Shpiragu is the "black pit" of the company, they withdraw from 600 million euro investments without a single drop of oil, the propaganda of the 500 million euro pension fund of the prime minister falls

SHELL explodes the "bomb" of Edi Rama, Shpiragu is the "black
x
BREAKING NEWS

Here are the families that control the media and make bargains with the government in Albania, "Freedom House" gives the alarm, the presence of corruption, Berisha's continuous attempts to destabilize the country and sabotage the disturbing SPAK, the r...

Here are the families that control the media and make bargains with the
x
BREAKING NEWS

Bardhyl Reso's "bombshell": Edi Rama has a file in the USA, in 2025 he will no longer be prime minister and the socialists won with votes, this is the danger that awaits him

Bardhyl Reso's "bombshell": Edi Rama has a file in the USA, in
x
BREAKING NEWS

Monika Kryemadhi explodes against Ilir Meta, hints that she is becoming his "victim", the couple is in deep crisis after sinking from SPAK

Monika Kryemadhi explodes against Ilir Meta, hints that she is becoming his
x
BREAKING NEWS

Here is the suspicious movement of money between Monika Kryemadhi and her mother who set SPAK in motion, the entire source of the fabulous wealth of the "Meta" family lies in the donation of 500 m2 of land and the saving of 5 million lek, their palace ...

Here is the suspicious movement of money between Monika Kryemadhi and her mother
x

Aktualitet

VOA raises the alarm: Bullying, a disturbing phenomenon in Albania

VOA raises the alarm: Bullying, a disturbing phenomenon in Albania

In Albania, the phenomenon of bullying is one of the main forms of violence, which is reported by children and teenagers. Experts, parents and officials underline that dealing with it is difficult also because of new forms of communication through social networks. Connoisseurs of this phenomenon also clarify that bullying is mostly inspired by widespread violence in society. In the pre-university education system, multidisciplinary groups have been set up in order to prevent and minimize the phenomenon of bullying, which, according to experts, if not treated, brings serious consequences to society in the future.

In Albania, the phenomenon of bullying, as one of the forms of violence, is quite widespread in pre-university educational institutions. It has become a serious concern for students, families and education leaders in the country. According to organizations that protect the rights of children and adolescents, bullying is reported as the main form of violence that violates their rights, compared to 5 years ago, when violence at school, family or poverty were mostly reported. According to observers in the field, this increase is also related to the large-scale presence of violence in Albanian society. A student, who has experienced bullying in one of the capital's schools and who asked to remain anonymous, told VOA that it is widespread everywhere.

"Bullying is very widespread. It happens in the classroom, anywhere and at any age. It happened to me too, for my physical appearance, why am I thin. It happens for different reasons, for the clothes, the appearance, for the status you have in society and family" - said to the Voice of America, a student affected by bullying.

While the mother of a girl, also affected by bullying, tells the Voice of America how her daughter at one point found herself in a new school, where she faced this form of violence.

"The girl suddenly found herself in a school as a new student and was bullied by another girl, who was considered the best in the school there, who apparently felt competition. One form was insulting appearance. Sometimes we don't understand what the best means, and we push children down a wrong path to follow the best.

The best is not just high grades. As a mother, I try from the beginning to educate my children to be good people in life" - said the mother of a girl affected by bullying.

Bullying manifests itself in different ways, experts say. Often those who commit bullying do not understand what they are doing, according to them, and you think bullying is easy, but in fact these are forms that seriously affect the other person, they explain.

“Ata që bullizojnë merren me karakteristikat, me tiparet e jashtme, i dobët, i shkurtër, me prejardhjen kulturore, edhe kur dikush vjen i ri në klasë, me karakteristika të personalitetit dhe mjaft forma të tjera të kësaj dhune”- u shpreh për Zërin e Amerikës Dr. Lediona Asabella Pata, punonjëse sociale në shkollën e mesme të përgjithshme “Besnik Sykja”, Tiranë.

Organizatat joqeveritare, që mbrojnë të drejtat e fëmijëve thonë se shkaqet e rritjes së fenomenit të bullizmit mes tyre, e kanë burimin tek dhuna e përhapur në masë të gjerë në shoqëri, format e reja të komunikimit në rrjete sociale mes fëmijëve dhe adoleshentëve, si dhe tek modelet e dhunës që promovohen krejt pa kontroll në këto rrjete.

“ Fëmijët ankohen për dhunë në familje, për dhunë në shkollë, statistikat po ulërasin. Vetë shoqëria po i shtyn që ata të bëhen po aq të dhunshëm, në mos më të dhunshëm se shoqëria jonë. Fëmijët kanë humbur komunikimin mes njëri-tjetrit dhe kjo përkthehet në dhunë on line. Ajo që po shohim, në disa mekanizma që kemi ngritur, ështe se gjysma ankesave të fëmijëve janë të lidhura me bullizmin ndaj tyre. Një video e papërshtatshme me foto të vjedhura, të manipuluara me këngë të dhunshme, që nxisin dhe më tej dhunën”- tha për Zërin e Amerikës Altin Hazizaj, Drejtor i Qendrës për Mbrojtjen e të Drejtave të Fëmijëve

Autoritetet zyrtare e njohin dhe pranojnë problemin e bullizmit, si një nga format kryesore të dhunës në shkolla dhe thonë se janë marrë masa në vijimësi, për ta parandaluar dhe minimizuar atë

Në shkolla, sipas tyre, ka grupe multidisiplinare, që kanë në thelb shërbimin psiko-social dhe atë edukativ përmes kurikulave në lëndë të posaçme, në lidhje me bullizmin. Raporti psikolog -nxënës është ngushtuar, nga një me 2300, 3000 disa vite më parë, në një psikolog dhe punonjës social për 750-800 nxënës, sipas autoriteteve duke sjellë dhe një mbulim më cilësor në këtë fushë. Përfaqësues të shërbimeve psiko-sociale në shkolla thonë se është rritur ndërgjegjësimi për të raportuar bullizmin dhe shtojnë se sot mbizotëron dhuna, që nis nga gjuha e ashpër dhe jo etike në rrjete sociale, ndaj dhe ata kërkojnë aleancën e familjes në punën e tyre. Zyrtarët thonë se përpjekjet e tyre brenda institucioneve arsimore, për të parandaluar dhe zbutur fenomenin e bullizmit, dëmtohen në vijimësi nga faktorë të jashtëm.

“Ndikimi që vjen nga jashtë, pavarësisht se diskutohet në kurikula, jo vetëm tek qytetaria apo dhe lëndë të tjera, është i madh. Ndikimi vjen nga faktorë të jashtëm të shkollës, komuniteti, zonat ku fëmijët jetojnë, familja, ndikimi i mediave sociale, krijojnë një kundërpeshë të gjithë përpjekjeve që bëhen brenda sistemit arsimor për ta trajtuar fenomenin”- u shpreh për Zërin e Amerikës Gerti Janaqi, Drejtor i Agjencisë së Sigurimit të Cilësisë së Arsimit Parauniversitar.

Fenomeni i bullizmit nëse nuk trajtohet sjell pasoja të rënda në të ardhmen, sipas ekspertëve të fushës. Autoritetet nuk raportojnë raste të rënda, por shtojnë se masat që janë marrë ndaj shkaktarëve të kësaj dhune në sistemin arsimor parauniversitar kanë qenë të ashpra, me qëllim minimizimin e pasojave.

“Bullizmi i patrajtuar për dy palët, ka pasoja. Për atë që bullizon ka pasoja të mëdha, për mënyrën se si do t’i trajtojnë marrëdhëniet me të tjerët në të ardhmen, në shkollë të lartë apo në punë, ndërsa ai që është i bullizuar, varet se në çfarë pike të humnerës bie. Ka raste që mund të bëjnë dhe episode të vetvrasjes, lënë letra lamtumire. Pra, të dy kanë nevojë për trajtim, sepse mostrajtimi i shoqëron me pasoja emocionale shumë të vështira”- vijoi Dr. Lediona Asabella Pata, punonjëse sociale në shkollën e mesme të përgjithshme “Besnik Sykja”, Tiranë.
Rastet e intervistuara nga Zëri i Amerikës thanë se dëmi psikologjik ka qenë i rëndë pas bullizmit, por me shërbim psiko-social, mbështetjen e familjes dhe të shoqërisë vështirësitë janë tejkaluar.

“Ka disa që kalojnë në stres, në depresion, por unë mendoj se nëse ti vazhdon rrugën tënde përpara, nëse mëson fort, studion në një shkollë të mirë mund të jesh më i mirë se ata në të ardhmen. Psikologia e shkollës më ka ndihmuar shumë, është shumë e mirë”- u shpreh vajza e prekur nga bullizmi.

“Vajza u mbyll në vetvete, filloi të vuante, shfaqte shenja nervozizmi. E kam marrë vesh pas shumë kohësh, përfunduam tek një psikologe. Ishte dhe dëshira e vajzës. Ajo u bë e fortë e kaloi”- tha nëna e vajzës së prekur nga bullizmi.

The phenomenon of bullying as one of the main forms of violence in schools, inspired in many cases by violent models, which are promoted in social networks, media and society, has put in difficult challenges not only parents, children and official authorities but also many other actors of society. Experts suggest more attention to protect children today from this violence in order to prevent it from being transferred in the future, in different forms in society./VOA

Most read