BREAKING NEWS

10 years since the intervention in Lazarat, the former General Director of the State Police Artan Diti, who led the operation, reveals for the first time the "bombastic" details, from the politician who opposed, the seizure of 71 tons of sativa cannabi...

10 years since the intervention in Lazarat, the former General Director of the
x
BREAKING NEWS

This is how SPAK is getting to the "root" of Ilir Meta's hidden assets, from his 500,000 euro birthday in Lalez, 51 assets he has in London, 289,000 euro operations, over 100,000 euro spent on just one child, up to the murders in which the former presi...

This is how SPAK is getting to the "root" of Ilir Meta's hidden
x
BREAKING NEWS

The high US official against global corruption lands today in Albania, DASH list of "non-women", will the oligarchs who finance Sali Berisha be sanctioned like the case of Dodik in Bosnia?

The high US official against global corruption lands today in Albania, DASH list
x
BREAKING NEWS

This is how ARRSH was used to camouflage the funds from Belinda Balluku, the Russian oligarch Oleg Deripaska's company appears on the stage, KLSH lists the violations of the Ministry of Infrastructure and Energy

This is how ARRSH was used to camouflage the funds from Belinda Balluku, the
x
BREAKING NEWS

The strong details from the SPAK file are revealed, this is how Ahmetaj lied to the special prosecutors about his acquaintance with Mërtir and Zoto, the attempts of the partner of the former deputy prime minister to destroy the important document and t...

The strong details from the SPAK file are revealed, this is how Ahmetaj lied to
x
BREAKING NEWS

The Constitutional Court annuls several points of the new Regulation of the Assembly, the exclusion of deputies who use violence from 30 days is reduced to 10, here is the severe punishment that will be given to legislators who use tobacco during the p...

The Constitutional Court annuls several points of the new Regulation of the
x
BREAKING NEWS

5 clans rise up in PD to "eat the head" of Sali Berisha, here's who will give him the final blow after June 23, the latest behind the scenes from the Slovak Republic are revealed

5 clans rise up in PD to "eat the head" of Sali Berisha, here's
x
BREAKING NEWS

The decision of the Home Office to declare Sali Berisha "non-grata" based on facts and not words, every evidence against the DP leader since 1996 was investigated and documented, the lawyer from London reveals details from the file of the British

The decision of the Home Office to declare Sali Berisha "non-grata"
x

Aktualitet

Explosives were placed in Ervin Mata's hotel in Tirana, SPAK reveals the names, here are the leaders who organized the explosion

Explosives were placed in Ervin Mata's hotel in Tirana, SPAK reveals the

The event that happened on the evening of May 30, 2020, where at around 10:35 p.m. a suspected amount of explosives exploded in Ervin Mata's hotel in front of the Mother Teresa Hospital Center in Tirana, has been revealed.

It is learned that the explosive exploded in the "Victoria" hotel in Tirana, owned by citizen Luan Mata, Ervin Mata's father, and Ramazan Rraja as well as citizens Plaurent Dervishaj and Julian Meçaj are behind this event.

According to SPAK, Ramazan Rraja provided a vehicle to his social acquaintances in Durrës and sent one of his relatives to take the car to carry out the disposal of the amount of explosives at the "Victoria" hotel.

"Ramazan Rraja, Plaurent Dervishaj and Julian Meçaj, accused of committing the following criminal offences:

"Destruction of property with explosives", carried out in cooperation, provided by articles 152/1 and 25, of the Criminal Code (related to the episode dated 30.05.2020, which occurred in Tirana) and "Unauthorized production and possession of explosive weapons", carried out in cooperation, provided by articles 278/5 and 25, of the Criminal Code (related to the episode dated 30.05.2020, which happened in Tirana)" , informs SPAK.

He also explains that: "It turned out that the defendant Ramazan Rraja is one of the people who requested and provided a vehicle to his social acquaintances in Durrës, and subsequently sent one of his relatives with the intention of receiving this vehicle, and to carry out the throwing of the amount of explosive substance, in the hotel "Victoria" Tirana, owned by the citizen Luan Mata, event that happened on 30.05.2020, at 22:35. Regarding this episode, the defendant Ramazan Rraja is accused of having committed the criminal offense in collaboration with the defendants Plaurent Dervishaj and Juljan Mecaj."

The Special Prosecutor's Office against Corruption and Organized Crime completed the preliminary investigations of criminal proceedings no. 184/1, of 2021, and sent to the Special Court of First Instance for Corruption and Organized Crime, the request for sending for trial to the defendants:

Ky procedim penal ka të bëjë me ngjarjen e ndodhur më datë 01.11.2019, ku rreth orës 16:00, në autostradën Durrës-Tiranë, në afërsi të mbikalimit të Shkozetit, ku persona të armatosur të cilët po udhëtonin me një automjet benz, ngjyrë gri, që kishte të vendosura targat AA 342 LM, kanë qëlluar më armë zjarri në drejtim të automjetit me targa AA 333 ZD, me të cilin udhëtonin shtetasit Andi Maloku, Arian Ndoja dhe Aleksandër Laho.

Nga të shtënat me armët e zjarrit, shtetasit të cilët udhëtonin në mjetin me targë AA 333 ZD, kanë marrë plagë në pjesë të ndryshme të trupit. Si pasojë ka gjetur vdekjen në spital shtetasi Andi Maloku, kurse shtetasit Arian Ndoja dhe Aleksandër Laho, kanë marrë plagë me armë zjarri dhe i janë nënshtruar mjekimit në spital.

Nga veprimet hetimore të kryera për interesa të këtij procedimi penal janë identifikuar paraprakisht dy nga autorët që kanë marrë pjesë në këtë ngjarje, konkretisht të pandehurit Redjan Rraja dhe Ariol Halilaj, të cilët janë marrë të pandehur dhe ndaj tyre, aktualisht po vijon gjykimi pranë Gjykatës së Posaçme, ndërsa janë veçuar aktet për identifikimin e bashkëpunëtorëve të tjerë, të cilët kanë marrë pjesë në këto ngjarje.

Nga tërësia e veprimeve hetimore të kryera për interesa të këtij procedimi penal, bazuar dhe në analizën e komunikimeve të kriptuara, janë administruar prova të cilat kanë evidentuar rolet e secilit prej të pandehurve, si organizatorë, financues, ekzekutorë dhe ndihmës në këto ngjarje. Të pandehurit ka rezultuar se kanë ngritur infrastrukturën e nevojshme me qëllim ekzekutimin e personave të targetuar për t’u vrarë, duke siguruar armët e zjarrit, automjetet dhe targat (e vjedhura) që do të përdornin për të ndjekur viktimat, të cilët nëpërmjet bashkëpunëtorëve të tyre, kanë mundur që të sigurojnë informacione për lëvizjet e tyre edhe nga bazat e të dhënave shtetërore. Nga aktet e administruara ka rezultuar e provuar se të pandehurit janë angazhuar për lehtësimin e pozitës së personave të arrestuar, kundrejt garancisë që këta të fundit të mos i implikonin bashkëpunëtorët e përfshirë në këto krime.

Më konkretisht është bërë e mundur identifikimi i autorëve të tjerë që kanë marrë pjesë në ngjarjen e datës 01.11.2019, shtetasit: Plaurent Dervishaj, Julian Meçaj, Bledar Polovina, Amar Shkëmbi (alias Dritan) si bashkëpunëtorë të të pandehurve Redian Rraja dhe Ariol Halilaj (të cilët po gjykohen në Gjykatën e Posaçme të Apelit, për ngjarjen e datës 01.11.2019), ku ka rezultuar se kanë marrë pjesë në episodin e datës 01.11.2019, për kryerjen e veprave penale “Vrasja e funksionarëve publikë”, mbetur në tentativë, në dëm të shtetasit Arjan Ndoja; “Vrasja në rrethana të tjera cilësuese”, me pasojë vdekjen e shtetasit Andi Maloku dhe mbetur në tentativë në dëm të shtetasit Aleksandër Laho (Pëllumb Muharremi); “Mbajtja pa leje dhe prodhimi i armëve, armëve shpërthyese dhe i municionit”; “Vjedhja” e kryer në bashkëpunim dhe më tepër se një herë; “Grupi i strukturuar kriminal” dhe “Kryerja e veprave penale nga grupi i strukturuar kriminal”, të parashikuara nga nenet 79/a-22; 79/dh-22; 278/1,2; 134/2; 28/4; 333/a/2 dhe 334 të Kodit Penal.

Hetimet e mëtejshme kanë bërë të mundur identifikimin edhe të disa të pandehurve të tjerë, të cilët kanë marrë pjesë si para ashtu dhe pas ngjarjes së datës 01.11.2019, periudha gjatë të cilave të pandehurit kanë ndërmarë një sërë veprimesh për konsumimin e veprave penale.

Më konkretisht, gjatë hetimit janë grumbulluar prova që provojnë se të pandehurit Julian Meçaj, Bledar Polovina, Amar Shkëmbi (alias Dritan), Ramazan Rraja dhe Endrit Sinani, kanë konsumuar elementët e veprave penale të “Sigurimi i kushteve dhe i mjeteve materiale për të kryer vrasje”, “Grupi i strukturuar kriminal” dhe “Kryerja e veprave penale nga grupi i strukturuar kriminal”, të parashikuar nga nenet 80, 333/a/2 dhe 334 të Kodit Penal, në dëm të shtetasve Arjan Ndoja dhe Aleksandër Laho (alias Pëllumb Muharremi), vepra të kryera para datës 01.11.2019.

Gjithashtu, provat e mbledhura gjatë hetimit kanë evidentuar faktin penal se shtetasit Plaurent Dervishaj, Julian Meçaj, Genti Nderjaku (alias Kili, alias Ekil), Ramazan Rraja, Bashkim Haxhija dhe Julian Pjetri, kanë konsumuar elementët e veprave penale “Sigurimi i kushteve dhe i mjeteve materiale për të kryer vrasje”, “Grupi i strukturuar kriminal” dhe “Kryerja e veprave penale nga grupi i strukturuar kriminal”, parashikuar nga nenet 80, 333/a/2 dhe 334, të Kodit Penal, në dëm të shtetasve Arjan Ndoja, Aleksandër Laho (Pëllumb Muharremi), Vullnet Muça (alias Muharremi), Genci Maloku dhe Arben Mërkuri (Maneci), për periudhën pas ngjarjes së datës 01.11.2019 (episod i konsumuar pas ngjarjes së datës 01.11.2019).

It also turned out that the defendant Ramazan Rraja is one of the persons who requested and provided a vehicle to his social acquaintances in Durrës, and subsequently sent one of his relatives with the intention of taking this vehicle, and for carried out the throwing of the amount of explosive substance, in the hotel "Victoria" Tirana, owned by the citizen Luan Mata, event that happened on 30.05.2020, at 22:35. Regarding this episode, the defendant Ramazan Rraja is accused of having committed the criminal offense in collaboration with the defendants Plaurent Dervishaj and Juljan Mecaj.

Similarly, the defendant Genti Nderjaku (alias Kili, alias Ekil Nderjaku), in cooperation with other persons still unidentified during the period 04.09.2020 - 30.01.2021, provided the conditions and material means to carry out the murder of the citizen Mitri Prifti, consuming in this way the elements of criminal offenses provided by articles 80, 28/4, 333/a/1 and 334/1 of the Criminal Code.

As for the other suspect, Marsel Deçka, the Special Prosecutor's Office has concluded that he did not commit the elements of the criminal offenses provided for by articles 80, 333/a/2 and 334 of the Criminal Code, regarding the episodes after the event of 01.11. 2019, therefore, we addressed the judge of the preliminary session at the Special Court of First Instance for Corruption and Organized Crime, with the request for the suspension of the investigations against him.

In order to identify the other associates of the defendants who participated in these events, we proceeded with the division of the acts of criminal proceedings No. 184/1 of 2021, counting as criminal proceedings No. 184/2 of 2024, and the continuation of the investigations.