BREAKING NEWS

Here are Sali Berisha's connections with Ervis Martinaj, Idajet Beqiri reveals for the first time the sensational detail and shows how "Pandora's Box" will be opened by SPAK and foreign services for crimes, murders, affairs and dirty deals in Albania

Here are Sali Berisha's connections with Ervis Martinaj, Idajet Beqiri
x
BREAKING NEWS

Who is the name "VIP" who is expected to be arrested in SP? Edi Rama paves the way for SPAK for names immersed in affairs, ministers, deputies and mayors are warned that they will not have political support

Who is the name "VIP" who is expected to be arrested in SP? Edi Rama
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha, the biggest enemy of political prisoners, this is how he opposed their release in the 90s and how he zealously defended the sectarian line of the Labor Party

Sali Berisha, the biggest enemy of political prisoners, this is how he opposed
x
BREAKING NEWS

Here is the evidence that the British have in Sali Berisha's file, such as the corruption with Fazli? and the connections with the Hasian crime boss in London alarmed the English, the document reveals

Here is the evidence that the British have in Sali Berisha's file, such as
x
BREAKING NEWS

Expert Fatos Çoçoli gives the latest news for pensioners, from the only way to get a pension for the elderly who do not appear in the registers during the time of agricultural cooperatives, to the new scheme to increase more income for residents and th...

Expert Fatos Çoçoli gives the latest news for pensioners, from the
x
BREAKING NEWS

Two high-ranking officials have cleaned 3.7 million euros in properties, the family members were also included in the scheme, this is how they tried to save some assets, the Financial Intelligence Agency reveals the hard details

Two high-ranking officials have cleaned 3.7 million euros in properties, the
x
BREAKING NEWS

Ilir Demalia explodes the "bomb", Sali Berisha will be released, here are the two people the former prime minister is using to close his dirty deals, how millions of euros are being thrown behind the scenes

Ilir Demalia explodes the "bomb", Sali Berisha will be released, here
x
BREAKING NEWS

Romeo Kara warns of strong developments: Here is the well-known politician who will be arrested by the SPAK, his connections with the characters of the world of crime that were sunk by the Special Prosecutor's Office and the details of how he cleaned u...

Romeo Kara warns of strong developments: Here is the well-known politician who
x

Aktualitet

Faced with the KPK, here is the judge who gave explanations today regarding the decision for January 21 and the negative balances (Name+Photo)

The judge of the Court of Tirana Ardiana Bera was faced on Wednesday in the Independent Qualification Commission with the burden of proof regarding the contradictions arising from the signed contracts for the purchase of a 136-meter apartment in Tirana.

As it emerged from the report, KPK had made two financial analyzes for Bera. In one, a business contract was considered according to which payments for the apartment were made after the purchase outside the notary's office, and a sales contract according to which Bera and her husband paid for the apartment in annual installments.

The first analysis puts Bera in a difficult position, with a negative balance of several tens of millions of Lek, while in the second it results again with a negative balance in several years, but the amount is reduced to about 4.2 million Lek.

Bera, who defended herself at the hearing, told the Commission she appreciated the investigation, but insisted the family had legitimate income. As it emerged from Bera's words, the financial impossibility stemmed from the lack of recognition of a loan from the brothers, a gift for the daughter from them, and the sale price of the apartment of her husband and his parents in Kruja. Bera insisted that if KPK considered its evidence, it resulted in small negative balances in just three years. She said that these were the result of errors in the declaration.

Judge Ardiana Bera of the Court of General Jurisdiction in Tirana is being controlled by the body composed of Alma Faskaj, chairperson, Pamela Qirko, member and Xhensila Pine, reporter. The international observer at the session was Theo Jacobs.

Bera started her career in 1997 and until 2010 she served as a judge of the Krujë Judicial District Court. In 2010, she was transferred to the Tirana Judicial District Court. Bera is known by public opinion for the trial of the case against the officers of the guard, Ndrea Prendi and Agim Llupi, accused of killing protesters during the rally on January 21, 2011.

wealth

Judge Pine pointed out during the session that the main problems of judge Bera stemmed from the purchase of an apartment in 2002. The apartment purchased in Tirana had cost 6 million lek and according to the report in the business contract, it was paid immediately in 2002, outside the office notarial.

However, from Bera's annual declarations and according to the sales contract signed in 2011, the apartment was paid for in installments starting in 2002.

In her declaration, Bera insists on the second version of the payment, based also on the annual declarations of wealth. KPK pointed out that based on both versions it had made two financial analyses.

Në versionin e parë Bera rezulton me një bilanc ngetaiv prej dhjetra milion lekësh. Por gjyqtarja e kundërshtoi këtë, duke vënë në dukje se duhej të ishte bërë vetëm një analizë. Ajo tha se kontrata e sipërmarrjes ishte dakordësuar mes palëve, por nuk përshkruante mënyrën e pagesës që detajohej në kontratën e shitjes. Ajo po ashtu paraqiti si provë edhe mandatet e pagesave të kryera në vite.

Por Komisioni vuri në dukje se Bera do të rezultonte me bilanc negativ edhe nëse merrej parasysh versioni i saj i kryerjes së pagesave. Ky bilanc negativ rrjedh kryesisht prej mos njohjes si të ligjshme të të ardhurave që Bera i kishte deklaruar si hua nga vëllezërit emigrantë në Britani rreth 2 milion lekë, prej të cilëve një shumë prej 1 milion lekësh ishte deklaruar si dhuratë për vajzën. Njëkohësisht KPK njohu vetëm 500 mijë lekë nga të ardhurat e deklaruara si të përfituara nga shitja e një shtëpie në Krujë, duke i konsideruar si pjesa takues e bashkëshortit në këtë transaksion.

Bera kundërshtoi gjetjet e Komisionit, ajo këmbënguli se vëllezërit i kishin të ardhurat dhe se huaja ishte e ligjshme dhe duhej të konsiderohej. Gjyqtarja po ashtu bëri me dije se shtëpia e bashkëshortit ishte shitur 2 milion lekë. Ajo i tha Komisionit se shuma duhej të konsiderohej e plotë, pasi prindërit e bashkëshortit kishin jetuar me të dhe në apartamentin e blerë në Tiranë.

E pyetur nga Jacobs mbi mënyrën e transferimit të parave hua nga vellëzerit tek ajo, Bera tha se paratë i kishte marrë nga prindërit, por ato ishin të vëllezëve dhe u ishin lënë prindërve në ruajtje. Ajo tha se huaja ishte marrë me dakordësinë e vëllezërve. KPK megjithatë vuri në dyshim mundësinë e këtyre të fundit për krijimin e të ardhurave.

Siç del nga relatimi ky bilanc negativ në vitin 2002, kishte ndikuar më pas bgjithë analizën financiare të Beras, e cila rezultonte me pamundësi burimesh të ligjshme në disa vite.

Bera këmbënguli se këto pamundësi ishin mëtë vogla se saç thuhej në relatim dhe kufizoheshin vetëm në tre vite. Ajo pranoi se kishte bërë një gabim në deklarimin fillestar, por tha se ai ishte korrigjuar. Ajo po ashtu tha se kishte gabime në deklarimet vjetore që vinin si pasojë e kohës dhe mosmbajtjes së llogarive.

Çështja e 21 janarit

Siç doli nga relatimi Bera rezultoi pa probleme në kriterin e figurës dhe atë të profesionalizmit. Por ndërsa KPK nuk vuri në dukje probleme për asnjë nga çështjet, në relatim u tha se gjyqtares i ishin kërkuar shpjegime për dy çështje me interes publik.

Bera vetë në shpjegimet e saj pranoi se një nga çështjet ishte shpallja e pafajësisë për ish-gardistët Ndrea Prendi dhe Agim Llupo, të dënuar në Apel për  vrasje nga pakujdesie të protestuesve në 21 janar 2011.

Bera nuk foli për detajet e çështje, po këmbënguli se kjo nuk mund të ishte pjesë e rivlerësimit të saj. Gjyqtarja tha në proces se Apeli e kishte ndryshuar vendimin e saj, por nuk e kishte prishur atë. Kjo do sipas gjyqtares do të thoshte se nuk ishin gjetur shkelje procedurale.

The judge said in the process that her decision to acquit the two former guards could only be evaluated by a higher court and could not be part of the re-evaluation process.

At the end of the session, after answering several questions from the international observer, Bera told the troupe that he appreciated the investigation carried out and asked for confirmation in office. The decision will be announced on April 26 at 9:45 a.m. / BIRN

Faced with the KPK, here is the judge who gave explanations today regarding the

( Judge Ardiana Bera )

 

Most read