BREAKING NEWS

SPAK in the "courtyard" of Rama, this is how the prosecutors are investigating the complete file of "McGonigal" in cooperation with the FBI, from letters and information with American intelligence, to the interrogation in complete secrecy in New York

SPAK in the "courtyard" of Rama, this is how the prosecutors are
x
BREAKING NEWS

Here are the two powerful women in the SP who can take the reins of the government after the departure of Edi Rama, what is expected to happen on December 8, the socialists in anxiety

Here are the two powerful women in the SP who can take the reins of the
x
BREAKING NEWS

SPAK before the trial by fire", Sali Berisha ignores justice and continues not to implement the court's decision, the third rejection of BKH agents is expected

SPAK before the trial by fire", Sali Berisha ignores justice and continues
x
BREAKING NEWS

Ilir Meta is soon arrested, the prosecutors have closed the "CEZ-DIA" file, here's what's happening inside SPAK, Romeo Kara reveals the sensational behind-the-scenes

Ilir Meta is soon arrested, the prosecutors have closed the "CEZ-DIA"
x
BREAKING NEWS

Evi Kokalari's "Bombshell": Here's how the US has sewn up the file on the 'Berisha' family, I show you one of DASH's evidence in its 'non-grata' file and Argita's role using Jamarbër Malltezi in corruption and enrichment through power

Evi Kokalari's "Bombshell": Here's how the US has sewn up
x
BREAKING NEWS

The fever for Ilir Meta, Sali Berisha and 3 well-known ex-ministers is increasing, that's why justice can open investigations into their affair of hundreds of millions that is disappearing from Albanians 10 million dollars a year

The fever for Ilir Meta, Sali Berisha and 3 well-known ex-ministers is
x
BREAKING NEWS

The days of "horror" begin for Shkëlzen for the Gërdec affair, on December 7 the secretary of Aldo Bumçi appears before SPAK, who can put him behind bars, Berisha's son in GJKKO on December 14

The days of "horror" begin for Shkëlzen for the Gërdec
x
BREAKING NEWS

Fundoset Shkëlzeni and the Minister of Justice of Sali Berisha, the engineer reveals for the first time in SPAK the fact that proves his son's secret connections as the shadow owner of the business of death in Gërdec

Fundoset Shkëlzeni and the Minister of Justice of Sali Berisha, the
x

Aktualitet

'Stab in the back' of Rama and Vucic/ The Government of Montenegro removes the "Open Balkans" from the agenda: EU membership is a primary state goal

'Stab in the back' of Rama and Vucic/ The Government of Montenegro

The Ministry of European Affairs of Montenegro prepared an "Analysis of the advantages and disadvantages of Montenegro's participation in the Open Balkans initiative".

According to the Montenegrin media, dissatisfied with the criticism of this initiative in the cabinet of Prime Minister Dritan Abazovic, the analysis was removed from the agenda of the Government session at the initiative of the Minister of Justice,  European Western Balkans reports . 

Serbia violates the agreement on the circulation of identity cards, Kurti says that ...
It is believed that this was the immediate reason for the resignation of Jovana Marovic, Minister of European Affairs and Vice President of Dritan Abazovic's URA.

Particularly immediate reactions in Montenegro have come due to the fact that the analysis has been removed from the website of the Government and the Ministry of European Affairs. It remains to be discovered on whose initiative the analysis was withdrawn.

The analysis is based on the belief that the membership of Montenegro in the European Union is a primary state goal.

"The Open Balkans Initiative is set on the ambitious agenda of creating a common regional market modeled after the EU's single market and to some extent coincides with the existing framework of regional cooperation created by the Berlin Process," it says. in the document, according to EWB.

It is emphasized that the project does not have a guide, strategy, institutional framework or contract that establishes and guarantees an equal relationship and position of the countries participating in it. It is added that the project needs a methodology that would help measure success and any administrative-technical supervisory body that would carry out the necessary assessments and propose measures.

"The sources of information on the implementation of the projects are limited, even the text of some agreements is not available, there is no single website that would provide all the necessary information, so this also shows the problem of transparency of the process" , the analysis underlines.

"The sources of information on the implementation of the projects are limited, even the text of some agreements is not available, there is no single website that would provide all the necessary information, so this also shows the problem of transparency of the process" , it is further stated.

However, the analysis recalls that only Serbia has ratified the acts from the Open Balkans. Albania and North Macedonia did not ratify a single one, "and it is still too early to discuss any outcome of the Open Balkans initiative".

“Projekti mbështetet në marrëdhëniet e liderëve karizmatikë dhe procedurat ndërmjet samiteve të nivelit të lartë nuk janë mjaft transparente. Ekziston një çekuilibër i dukshëm në madhësinë e ekonomive, si dhe në vëllimin e tregtisë së jashtme të vendeve, ku një vend ka një avantazh të veçantë, si në aspektin e vëllimit të ekonomisë ashtu edhe në marrëdhëniet e tregtisë së jashtme jashtë rajonit, të cilat mund të përfaqësojnë një avantazh në treg”, thuhet në dokument.

Ministria u përpoq të paralajmëronte qeverinë se heqja e të gjithë kufijve në rajon është një veprim i rrezikshëm duke pasur parasysh ekzistencën e të ashtuquajturës rrugë ballkanike përmes së cilës kryhen aktivitete të ndryshme kriminale.

“Krahasuar me nismat e tjera rajonale, Ballkani i Hapur është një iniciativë që kundërshtohet hapur nga një nga gjashtë vendet e rajonit. Ndryshe nga OB, pjesëmarrja e të gjashtë vendeve në CRM, si dhe procesi i menaxhimit në kuadër të Procesit të Berlinit, zbatimi i standardeve të BE-së me një udhërrëfyes të qartë dhe planet e veprimit, masat dhe treguesit e suksesit imponojnë këtë lloj bashkëpunimi rajonal dhe Integrimi në BE si primar, i dëshirueshëm dhe transparent”, thuhet në analizë.

Aderimi i Malit të Zi në Ballkanin e Hapur e ka ndarë gradualisht shoqërinë malazeze. Një pjesë e publikut malazez pretendon se Ballkani i Hapur është një zëvendësues i keq për BE-në, se do ta distancojë Malin e Zi nga Brukseli dhe se Vuçiç do ta përdorë atë për të forcuar rolin e Serbisë në Ballkan.

 

Most read