BREAKING NEWS

The former chief prosecutor raises the alarm: We have more bar houses than schools

The former chief prosecutor raises the alarm: We have more bar houses than
x
BREAKING NEWS

"It is plasticized, greased and carbon paper is placed...", Karamuço reveals the new methods that traffickers are using

"It is plasticized, greased and carbon paper is placed...",
x
BREAKING NEWS

What did Ambassador Yuri Kim-Damian ask Gjiknuri at the table? Kreshnik Spahiu reveals the behind-the-scenes

What did Ambassador Yuri Kim-Damian ask Gjiknuri at the table? Kreshnik Spahiu
x
BREAKING NEWS

"The secret plan to arrest Dako", the former head of the police shows the scheme

"The secret plan to arrest Dako", the former head of the police shows
x
BREAKING NEWS

Is Rama taking his "friends" to prison? Kreshnik Spahiu breaks the strong statement and discloses the behind-the-scenes: The confrontation with the Americans in the hotel

Is Rama taking his "friends" to prison? Kreshnik Spahiu breaks the
x
BREAKING NEWS

Arrest warrant for Putin, the International Criminal Court reacts

Arrest warrant for Putin, the International Criminal Court reacts
x
BREAKING NEWS

Under surveillance for 3 years by the police and SPAK, Klodiana Lala discloses details from the file, how the connection between the mayor of Bulqiza and the businessman who awarded the tender was discovered

Under surveillance for 3 years by the police and SPAK, Klodiana Lala discloses
x
BREAKING NEWS

The journalist tells why they put handcuffs on the SP mayor: I tell you about the meetings in the tunnel

The journalist tells why they put handcuffs on the SP mayor: I tell you about
x

Aktualitet

The super action of drugs in Fier sparks debates, among those arrested is the subordinate of the minister Balluku, this is how the director of the OST fell on the "radars" of the American DEA, the opposition alleges that the government and the army are hiding behind this scheme

The super action of drugs in Fier sparks debates, among those arrested is the

The super drug operation carried out in Frakull of Fier seems to have ignited political debates in the country. According to SPAK and the police, Viktor ?ervanaku, the former mayor of Frakulla Municipality, had the main role in this true criminal scheme. The latter was arrested two days ago for the drugs found in the yard of his apartment in Fier, while it is known that he was currently working at OST, as a subordinate of the Minister of Infrastructure and Energy, Belinda Balluku. ?ervanaku currently lived in Tirana, where he held the position of director of administration at the Broadcasting System Operator (OST) and had a salary of more than 2 million old lek per month, which seems not to have been enough for him. The former mayor was put in handcuffs together with his son and fiancee, after a well-organized action by SPAK, DEA and the police of Montenegro, as the investigations lasted more than 4 months. The drug came from Colombia, while in Albania it was processed for the European market.

Cervanaku's son is also arrested

But even though Viktor ?ervanaku, former mayor of Frakull e Madhe Municipality in Fier, has been arrested by the Police, after a cocaine laboratory was discovered in his apartment. The orderer of this quantity is suspected to be Zenel ?ervanaku, who is believed to be the brother from the father. Likewise, the son of Viktor ?ervanaku and his fiancee, Demilson ?ervenaku and Enxhi Ferhati, were also captured, while their role in this activity is not known. Meanwhile, the Police and SPAK are looking for the Colombian "expert" Zaimir Rodriguez, who allegedly came to Albania to separate cocaine from chemical fertilizer.

The opposition reacts strongly

But a day after the discovery of the house where it is suspected to be used as a cocaine processing laboratory, the opposition reacted harshly, as it pointed the finger at the government, which it made responsible and part of the criminal scheme. It was the head of the 'Reestablishment' Organization, Klevis Balliu, who in a press release from the blue headquarters defined Cervanak as the ideal image of Prime Minister Edi Rama's power. A public abuser, patronageist with a license, admirer/servant of Edi Rama and clerk in the municipality of Erion Veliaj, fell into the net of the American DEA yesterday, as part of a drug-trafficking group. Viktor Cervanaku, who was caught as a mouse by the Americans, is not just a corrupt socialist official, he is the ideal image of Edi Rama's power", he declared. Further, Balliu also added that Viktor Cervanaku would never have been caught if the American DEA had not intervened and added that the policy was involved in the cocaine traffic discovered as the narcotic substance was transported by army trucks. "Also note: he would never have been caught, and would have continued his cocaine trafficking, patronage, oral washing of his bosses in Tirana, and lynching of the opposition with vulgar language, if it wasn't for the US DEA. For the police and the Albanian law-enforcement bodies, the bey of Frakulla and the mayor of the municipality of Tirana would calmly continue the traffic, as the main way of this power to steal the elections and impoverish the Albanians. Reports prove that drugs were transported by army trucks to Montenegro, which proves the direct implication of the policy in drug trafficking".

Super aksioni i drogës i kryer në Frakull të Fierit, duket se ka ndezur debatet politike në vend. Sipas SPAK dhe policisë, rolin kryesor në këtë skemë të mirëfilltë kriminale e ka pasur Viktor Çervanaku, ish-kryetari i Komunës së Frakullës. Ky i fundit u arrestua dy ditë më parë për drogën e gjetur në oborrin e banesë së tij në Fier, ndërsa mësohet se punonte aktualisht në OST, si vartës i ministres së Infrastrukturës dhe Energjisë, Belinda Ballukut. Çervanaku aktualisht jetonte në Tiranë, ku mbante detyrën e drejtorit të administratës pranë Operatori i Sistemit të Transmetimit (OST) dhe kishte një pagë prej më shumë se 2 milionë lekësh të vjetër në muaj, që duket se nuk i kanë mjaftuar. Ish-kryebashkiaku u vu në pranga së bashku me të birin dhe të fejuarën e këtij të fundit, pas një aksioni të mirëorganizuar nga SPAK, DEA dhe policia e Malit të Zi, teksa hetimet zgjatën më shumë se 4 muaj. Droga vinte nga Kolumbia, ndërsa në Shqipëri ajo përpunohej me destinacion tregun europian.

Arrestohet edhe djali i Çervanakut

Por edhe pse Viktor Çervanaku, ish-kryetar i Komunës Frakull e Madhe në Fier, është arrestuar nga Policia, pasi në banesën e tij u zbulua një laborator kokaine. Porositësi i kësaj sasie dyshohet se është Zenel Çervanaku, i cili mendohet se është vëllai nga babai. Po ashtu, në pranga ka rënë dhe djali i Viktor Çervanakut dhe e fejuara e tij, Demilson Çervenaku dhe Enxhi Ferhati, ndërkohë që roli i tyre në këtë veprimtari nuk dihet se cili është. Ndërkohë Policia dhe SPAK janë vënë në kërkim të “ekspertit” kolumbian Zaimir Rodrigez, i cili dyshohet se kishte ardhur në Shqipëri për të bërë ndarjen e kokainës nga plehu kimik.

Reagon ashpër opozita

Por një ditë pas zbulimit të shtëpisë ku dyshohet se do të përdorej si laborator të përpunimit të kokainës, opozita ka reaguar ashpër, teksa ka drejtuar gishtin nga qeveria, të cilinë e ka bërë përgjegjëse dhe pjese të skemës kriminale. Ka qenë shefi i Organizimit të ‘Rithemelimit’, Klevis Balliu, i cili në një dale për media nga selia blu e përcaktoi Çervanakun si shëmbëlltyrën ideale të pushtetit të kryeministrit Edi Rama. Një sharës publik, patronazhist me licencë, adhurues/shërbëtor i Edi Ramës dhe nëpunës në bashkinë e Erion Veliajt, ka rënë dje në rrjetën e DEA-s amerikane, si pjesë e një grupi narko-trafiku.   Viktor Çervanaku, që u kap si mi nga amerikanët, nuk është thjesht një zyrtar socialist i korruptuar, ai është shëmbëlltyra ideale e pushtetit të Edi Ramës”, deklaroi ai.  Më tej Balliu shtoi gjithashtu se Viktor Çervanaku nuk do të kapej asnjëherë nëse nuk do të kishte ndërhyrë DEA Amerikane dhe shtoi se politika ishte e përfshirë në trafikun e kokainës së zbuluar pasi lënda narkotike transportohej me kamionët e ushtrisë.  “Vini re gjithashtu: ai nuk do të kapej asnjëherë, dhe do të vazhdonte trafikun e kokainës, patronazhimin, lavazhin oral të shefave të tij në Tiranë, dhe linçimin e opozitës me gjuhë vulgare, po të mos ishte DEA Amerikane. Për policinë dhe organet ligjzbatuese shqiptare, beu i Frakullës dhe lapërdhari i bashkisë së Tiranës do të vazhdonte i qetë trafikun, si mënyrën kryesore të këtij pushteti për të vjedhur zgjedhjet dhe varfëruar shqiptarët. Raportimet dëshmojnë se droga transportohej me kamionët e ushtrisë drejt Malit te Zi, çka vërteton implikimin direkt te politikes ne narkotrafik”, nënvizoi Balliu.