BREAKING NEWS

Wave of arrests in Tirana in the last few minutes, 5 people were arrested and 5 others were declared wanted. The police clarify the details and the charges against them

Wave of arrests in Tirana in the last few minutes, 5 people were arrested and 5
x
BREAKING NEWS

The US Navy helicopter lands in Albania, the embassy issues an important announcement (VIDEO)

The US Navy helicopter lands in Albania, the embassy issues an important
x
BREAKING NEWS

Two doctors are put in handcuffs at QSUT, the accusations against the white shirts are revealed (NAMES)

Two doctors are put in handcuffs at QSUT, the accusations against the white
x
BREAKING NEWS

The dynamics of the fatal accident that took the life of the son of Kudret Saliaj is revealed

The dynamics of the fatal accident that took the life of the son of Kudret
x
BREAKING NEWS

Will the American Congress investigate Edi Rama? Republicans public letter to the FBI about McGonigal. Urgent request cleared (DOCUMENT)

Will the American Congress investigate Edi Rama? Republicans public letter to
x
BREAKING NEWS

A big loss! The Director of Tourism in this municipality of the country died prematurely due to a serious illness

A big loss! The Director of Tourism in this municipality of the country died
x
BREAKING NEWS

The tragedy deepens for the family from Vora, the father was killed by the grandfather and the mother is in prison, Kudret Saliaj's son was killed in an accident. He was traveling with...

The tragedy deepens for the family from Vora, the father was killed by the
x
BREAKING NEWS

Serious accident! The car crashes to death the son of Kudret Saliaj

Serious accident! The car crashes to death the son of Kudret Saliaj
x

Aktualitet

"I did not regret leaving Tirana" - The journalist left his profession to become a donkey farmer: You cannot expect from God or the Government

"I did not regret leaving Tirana" - The journalist left his profession

With a rare farm - only the second such in Albania - Elton Kikia says he fulfilled himself.

He gave up his profession as a journalist and life in Tirana, returned to his village in Papër in Elbasan and has been running a donkey farm for four years.


"You don't live in the countryside - it's a phrase I hear often", says Eltoni.

But, being a journalist, there are also many questions for those who say this:

"What possibilities do you have or can you create with the land or livestock you have? Have you studied the market, the economy, have you calculated how you can change this situation? It is not enough to come to such conclusions".


"We have to think about what I can do and is it worth it?" You can't expect from God or from the Government", says Eltoni for Radio Free Europe.

Why did you leave journalism?
After 13 years in the journalist profession, he says he felt disappointed. Not from the profession that he is still passionate about, but from the state of journalism in Albania.

"The low wages, the treatment given to journalists, the conditions in which they work, the lack of freedom of speech and media. So abandoning journalism came as a necessity," he says.

Albania, constantly, has been criticized in the reports of international organizations for worsening the freedom of the media.

The last time this month, when the Partners of the Platform of the Council of Europe for the Safety of Journalists, after a fact-gathering mission in this country, have stated that the freedom of the media there has further deteriorated, due to the interference of the owners and the Government .

Elton says that, for a time, he held down both jobs.

"When I saw how well the business was doing, the choice was very easy. Of course I chose the farm", he says, adding that it offers him even more income and more free time.

Nga i erdhi ideja për fermë të gomaricave?
Zhgënjimi në gazetari, prej vitesh, i shoqërohej me mendimin se çfarë mund të bënte tjetër?

Ai tregon se për dy vjet ka lexuar dhe ka diskutuar me ekspertë të ekonomisë se ku mund të fokusohet për të pasur sukses.

“Nuk mjafton të jesh me origjinë nga fshati që të bëhesh fermer dhe të ngresh biznesin tënd. Të duhet të studiosh tregun fillimisht. Kisha shumë ide në kokë, kur befas lexova se sa të suksesshme ishin në botë fermat e gomaricave dhe aty e mora vendimin”, kujton ai.

“E nisa me pesë gomarica. Nuk ishte e lehtë as t’i gjeje, sepse janë kafshë në zhdukje. Më është dashur të bredh në çdo cep të vendit”, thotë Eltoni.

Ai tregon se këto kafshë janë të lehta për t’u mbajtur, pasi nuk kërkojnë ndonjë kujdes të veçantë veteriner dhe nuk preken nga sëmundje të rrezikshme. Gjithashtu, nuk shpenzon për ushqyerjen e tyre, sepse hanë çfarëdo në natyrë.

Nga pesë gomaricat me të cilat nisi punën, sot ka 35.

“Brenda dy vjetëve të parë u bë biznes serioz, që donte kohë të menaxhohej. Kështu që u ndava përfundimisht nga gazetaria, nuk mund t’i mbaja më të dyja. Duhet të bëhesh agjent shitjeje, të gjesh tregun për qumështin e gomaricave, të gjesh klientët, të ruash marrëdhënien me ta. Kjo është ajo që bëj çdo ditë”, thotë Eltoni.

Qumështi i gomaricave është i njohur për vlerat ushqyese. Hulumtime të ndryshme tregojnë se ai ndihmon në rritjen e funksionit imunitar.

“Një litër qumësht gomarice kushton 50 euro. E kërkojnë kryesisht për sëmundjet e aparatit të frymëmarrjes, për ata që vuajnë nga astma, për alergjitë… Në kohën e pandemisë COVID-19 e kanë kërkuar shumë për të shëruar pasojat që linte sëmundja”.

“Nga të gjitha rrethet në Shqipëri vijnë dhe blejnë te ferma, po ashtu edhe nga Kosova dhe Maqedonia e Veriut, si dhe emigrantë të shumtë që vijnë në Shqipëri herë pas here”, tregon Eltoni.

Ai thotë se është i kënaqur me zgjedhjen e tij dhe aspak i penduar që ka lënë gazetarinë dhe Tiranën. Po qe se punon dhe fokusohesh në një projekt, mund t’ia dalësh, thotë Eltoni.

Një fermë e ngjashme gomaricash gjendet edhe në Delvinë – pjesa jugore e Shqipërisë.

Why do donkeys face the threat of existence?
In a report published by the BBC in 2017, it was said that donkeys in the world face the threat of existence, due to the high demand for their skin in China.

Donkey meat is also in demand, but the sharp decline in Chinese donkey numbers and the fact that they are slow to reproduce has forced suppliers to look elsewhere.

Africa has been badly hit because these animals there are an important part of transport and agriculture - especially in the poorest communities.

Uganda, Tanzania, Botswana, Nigeria, Burkina Faso, Mali and Senegal have banned donkey exports to China. /REL