BREAKING NEWS

The name of betrayal is Edi Rama, this is how the Albanian prime minister is "stabbing Kosovo in the back", his voice in unison with the Serbs Vucic and Dacic

The name of betrayal is Edi Rama, this is how the Albanian prime minister is
x
BREAKING NEWS

The US envoy lands in SPAK and BKH after Altin Duman's surprise statements, prosecutors and special investigators are given full guarantees from Washington for the anti-corruption fight

The US envoy lands in SPAK and BKH after Altin Duman's surprise statements,
x
BREAKING NEWS

Ilir Meta headed for prison, the "CEZ-DIA" affair sinks the former president, the file is an absolute priority of SPAK, a request to the court is expected

Ilir Meta headed for prison, the "CEZ-DIA" affair sinks the former
x
BREAKING NEWS

The USA opens "Pandora's Box", the Americans are supplementing with additional materials the "Gërdec" file that will sink the Berisha family, here is who is the witness who endangers Shkëlzen, details from SPAK's order letter are revealed

The USA opens "Pandora's Box", the Americans are supplementing
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha's son-in-law, Shkëlzeni's son, Ilir Beqaj, Frida Krifca, Belinda Balluku, Mirela Kumbaro in the list of SPAK files, Dumani warns of surprises for Arben Ahmetaj and a group of businessmen

Sali Berisha's son-in-law, Shkëlzeni's son, Ilir Beqaj, Frida
x
BREAKING NEWS

What is happening to the loyal "soldiers" of Prime Minister Rama, Balluku and Kumbaro, SPAK seizes the phones of their subordinates, the hard details are revealed

What is happening to the loyal "soldiers" of Prime Minister Rama,
x
BREAKING NEWS

The Rama file, the Albanian prime minister is asked by a prosecutor and an FBI official in New York and the unfortunate coincidence of McGonigal's guilty plea for the affairs of the head of government

The Rama file, the Albanian prime minister is asked by a prosecutor and an FBI
x
BREAKING NEWS

Evi Kokalari uncovers the truth about Ilir Meta's file in the FBI, it has nothing to do with the assassination of Tom Doshi, here is the behind the scenes played by Sali Berisha

Evi Kokalari uncovers the truth about Ilir Meta's file in the FBI, it has
x

Aktualitet

The study reveals alarming data: Here are the serious consequences for the body and our health from the bacteria found in meat. Here's what the scientists say

The study reveals alarming data: Here are the serious consequences for the body

A new study by US researchers suggests that bacteria found in meat may be an important source of human urinary tract infections (UTIs).

The study, published last month in the journal One Health, applied comparative genomic analysis and a new modeling method to more than 3,000 Escherichia coli isolates from human clinical infections and raw turkey, chicken and pork products in one city. little american. Their analysis found that 8% of clinical E coli isolates, which were mostly from UTIs, originated from meat.

If extrapolated to the entire US population, this means that food-borne E coli may account for as many as 480,000 to 640,000 of the 6 to 8 million UTIs reported in the United States each year. E coli is the leading cause of UTIs.

The authors say the study's findings provide compelling evidence that potentially dangerous strains of E coli are making their way from animals to humans through the food system.

Looking for the link between foodborne E coli and UTIs.

For the study, a team led by researchers from the Antibiotic Resistance Action Center at George Washington University's Milken Institute of Public Health analyzed 3,111 E coli isolates collected from a hospital (1,188 isolates) and from meat samples at several grocery stores with minority (1,923 isolates) in Flagstaff, Arizona, in 2012. They used whole-genome sequencing to identify E coli sequence types (STs) and stretches of DNA known as mobile genetic elements (MGEs) that were associated with human isolates and meat isolates.

E coli e lindur nga ushqimi në përgjithësi lidhet me sëmundje gastrointestinale dhe disa lloje që shkaktojnë diarre gjurmohen nga zyrtarët shëndetësorë të SHBA-së për t’u siguruar që ato nuk po ndotin furnizimin me ushqim. Por ideja se bakteret enterike mund të jenë gjithashtu një shkak i UTI-ve u propozua më shumë se 60 vjet më parë dhe më pas është mbështetur nga hetimet sporadike të shpërthimit, theksojnë studiuesit. Ata shtuan prova të mëtejshme në një studim të botuar në mBio në 2018.

Ai studim, i cili përdori të njëjtin koleksion të izolimeve E coli, zbuloi se ST131-H22, një prejardhje e një lloji E coli rezistent ndaj shumë ilaçeve që shkakton UTI të komplikuara, ishte i përhapur në mostrat klinike dhe mishin e pulës dhe gjelit të detit. Një nga zbulimet që konfirmoi gjetjet nga ai studim ishte se si izolimet e lidhura me njeriun ashtu edhe me shpendët e këtij lloji E coli kishin një MGE që ka të ngjarë të kishte origjinën nga shpendët.
Me studimin aktual, ekipi hulumtues – i cili përfshinte gjithashtu shkencëtarë nga Universiteti i Arizonës Veriore, Instituti i Kërkimeve të Gjenomikës Translationale dhe Universiteti i Miçiganit dhe Universiteti i Minesotës – donte të identifikonte numrin total të MGE-ve në të gjithë koleksionin e E coli. izolon dhe kupton nëse ato MGE e kanë origjinën nga njerëzit apo mostrat e mishit.

“Pavarësisht nëse izolimet ishin nga mostrat e mishit apo njerëzit, ne donim të dinim se cili është burimi më i mundshëm,” i tha CIDRAP News autori përkatës dhe Drejtori i Qendrës së Veprimit të Rezistencës Antibiotike Lance Price, PhD. “A ka ardhur nga mishi, apo nga njerëzit?”

Midis izolimeve, Price dhe kolegët e tij identifikuan 443 ST-247 që përfshinin vetëm, izolime mishi, 120 që përfshinin vetëm izolime njerëzore dhe 76 që përfshinin të dyja. Analiza filogjenetike e gjenomit bazë sugjeroi tranzicione të strehuesit, por atyre u duhej më shumë për të identifikuar transmetimin e fundit zoonotik.

Analiza e gjeneve ndihmëse E coli nga mostrat klinike dhe mostrat e mishit identifikuan 17 MGE, gjashtë prej të cilave ishin të lidhura me njerëzit dhe 11 me mishin. Modeli statistikor i përdorur nga Price dhe kolegët e tij më pas e përdori atë informacion për të parashikuar origjinën e mundshme të çdo izolimi. Nga 1,162 izolime klinike E coli, modeli identifikoi 98 (8.4%) si me origjinë nga mishi.

Analiza e mëtejshme e këtyre izolimeve zoonotike E coli (FZEC) me origjinë ushqimore zbuloi se ndërsa ato kishin po aq gjasa të shkaktonin UTI simptomatike dhe sepsë sa E coli me origjinë njerëzore. Dy lloje të veçanta sekuence, ST131 dhe ST58, kishin potencialin më të lartë të virulencës.

"I think this is an indication that these species can infect us and can cause serious infections," Price said. "UTIs are sometimes dismissed as a painful nuisance, but they can kill you if they go up from the bladder and into the kidneys and blood."